NFLTR.com okurları, hem heyecanlı hem de mutlu bir haftayı geçiren Bears yazımla tekrar sizlerle buluşmaktan ötürü çok memnunum. Evet, haftanın değerlendirmelerinde, Chicago Bears’ın Levi’s Stadyumunun açılış karşılaşmasında 49ers’a karşı hiçbir şansının olmadığı; hem sezonun açılış maçında gösterilen performans hem de takımın defans sorunlarını bir türlü çözememesi, üstüne üstlük Jay Cutler’ın her zamanki gibi olması nedeniyle ağır basan söylemlerdi.

Sezonun açılış maçında, Bills karşısında gördük ki, maç sahada kazanılıyor. Bir hücumun heba ettiğiniz pası, atılan interception’dan daha önemli de olabiliyor ya da bir defans oyuncunuzun adamını saniyelik kaçırması gününüzü berbat edebiliyor. Nitekim her türden olumsuz özellikleri geçen hafta saydık, sıraladık; bu hafta ise değişen birçok şey vardı.

Öncelikle şunu söyleyeyim, Chicago Bears, iki haftada toplam iki çeyrek top oynadı. Bills karşılaşmasının üçüncü çeyreği ve 49ers maçının dördüncü çeyreğinden bahsediyorum.

49ers maça çok hızlı girerek, ilk üç çeyreğin sonunda 20-7 önde kapadı (ilk yarı 17-7). Sonrasında, Bears hücumunun savunmadan da aldığı destekle beraber (Brandon Marshall’ın muazzam ötesi performansını da es geçmemek gerek, zira yakaladığı toplar kendi kalitesini ortaya koydu) Chicago, karşılaşmayı 28-20 ile kazanmasını bildi.

Çok mu iyi oynadı Chicago? Hayır. Muhteşem bir 49ers karşısında mı kazanıldı maç? Hayır. Colin Kaepernick’in izlediğim açık ara en kötü normal sezon maçı olduğunu söyleyebilirim. Pas tercihleri çok hatalıydı, o yüzden üç defa pası çalındı demeyeceğim, read-option için gerçekten ligin en iyilerinden biri olan Kaepernick, kolu kanadı kırık Bears savunmasından dört sack yedi.

Bunun yanında neredeyse oyununun durması yüzünden ilk çeyrek sonrasında maç izleyemedik desem yeri var! Karşılaşma toplamda 26 defa sarı bayrak nedeniyle durdu, 16 defa ceza alan 49ers’a bu cezalar 118 yarda mal oldu. Chicago Bears’ın maç içinde, kendi başına hem koşu hem pas ile aldığı yardın 216 olduğunu belirtirsek, Bears’ın imdadına 49ers da koştu diyebiliriz.

Chicago Bears, koşu hücumundan pek yararlanamadı, zaten 13 sayı geriye düşüldükten sonra pas opsiyonlarını kullanmak doğru tercih ancak geçtiğimiz haftanın aksine pası atan adam Cutler, bu sefer doğru işleri yaptı. Jay Cutler, ilahlaştırılacak bir QB değil ancak yerin dibine sokulacak bir QB de değil. Jay Cutler, istikrarsız bir vasat üstü QB. Dizginleri Marc Trestman olabildiğince eline aldığı zaman Cutler efektif ancak maçın herhangi bir anında zora düşünce rakip takımın oyuncusunun kucağına topu sallama ihtimali de yükseliyor. O nedenle korunmaya ihtiyacı herkesten daha fazla.

Bu analize dayanarak size bir oyuncu takdim etmek isterim, Chicago Bears’ın hücum çizgisi oyuncusu Michael Ola. Daha önce kendisini duyan oldu mu? Pek zannetmiyorum. Eğer sıkı bir Bears takipçisi değilseniz, adamın kim olduğundan haberiniz yoktur. Michael Ola, 2010 NFL Draftı’na girip seçilmeyen bir tackle oyuncusu. NFL harici liglerde oynadıktan sonra 2012 yılında Kanada’da Marc Trestman’ın yönettiği takıma gelir ve yaşamı değişir. Ola, LT veya RT oynatılabilen ayrıca guard pozisyonunda da kullanılan bir oyuncu nitekim hazırlık karşılaşmalarında sürekli sakat olan Jordan Mills’in yerine RT olarak başladı, geçen hafta Matt Slauson’ın sakatlığının ardından da Bears’ın guard pozisyonuna yerleşti, hiç de fena performans sergilediği söylenemez. Amerikalıların bilindik tabiriyle “underrated” bir pozisyondur guard pozisyonu. Genelde yakın takip edilmedikçe takımların bu pozisyondaki oyuncuları pek tanınmaz. Chicago Bears, 2013 NFL Draftı’nda ilk turdan Kyle Long’u seçtiğinde akıllarda soru işaretleri oluşmuştu ancak performansı ile Long, Pro Bowl’a seçilmeyi başarmıştı. İşte Jay Cutler’ın önündeki oyuncuların ona zaman ve rahat etmesini sağlayan bir alan verdiğinde ne yapabileceğini bu maçta görmüş olduk.

Öte yandan, maç içinde sakatlanan Charles Tillman, muhtemelen sezonu kapadı. Yaz döneminde kendisiyle bir sezonluk anlaşma sağlanmıştı ama kariyeri artık neredeyse sona erdi denebilir. Charles Tillman’ın bu durumunu hesap eden yönetim, 2014 NFL Draftı’nın ilk turunda seçtiği Kyle Fuller ile doğru bir seçim yapmışa benziyor. Nitekim hazırlık kampında Martellus Bennett’ın yumruklarına maruz kalan genç Bear, önemli sürede oyunda kaldığı 49ers karşılaşmasını İKİ interception ile tamamladı. Diğer yandan yine hazırlık kampının önemli bölümünü kaçıran Chris Conte, karşılaşmada sakatlanarak yerini Dany McCray’e bıraktı (safety pozisyonu için Conte’yi hiç beğenmiyorum umarım backup oyuncular kendilerini gösterirler bu sürede).

Bears, maç boyunca koşuyu iyi savundu. Uzun süredir takımda olan Stephan Paea ve geçtiğimiz seneden beri takımda olan ancak 2013’ün büyük kısmını sakatlık nedeniyle kaçıran Jeremiah Ratliff olumlu performans sergilediler.

NFC North’daki tüm takımlar gibi haftayı 1-1 derecesi ile kapatan Chicago Bears, Monday Night Football’da New York’da Jets karşısına çıkacak, bu karşılaşmanın sonrasında görüşmek üzere, kendinize iyi bakın!