Meğerse totemi bozmuşum arkadaşlar. Meğerse koskoca bir lig benim bu kadar gaza gelmemi, sessizliğimi bozup “beyler bu sene şampiyonuz” yazıları yazmamı, “artık NFL bahsini çözdüm, o kadar da para kazandık, yüklü girelim bu hafta” dememi (beş maçın sadece birini bilmek ne lan?) bekliyormuş. Steelers’ın arı maya/daltonlar kırması forması takımın gözünü mü aldı nedir… Hayır, yani Steelers denilen takım eski formaları giyince 2008’deki Big Ben’i channel etmesi, Colts’un da bir maçta Curtis Painter’lı, Kerry Collins’li, Dan Orlovsky’li 2011 sezonuna dönmesi gerekmiyordu. Throwback konseptini biraz yanlış anlamış olabiliriz. :(

Maçı tekrar izlemeye gönlümün elvermediğini belirteyim ve sahada olanlara geçeyim:

Defans niye çöktü?

Vontae Davis sakatlandı, ondan. Bu sezon, 21 numaralı formaya da geçiş yapmasıyla birlikte, Bob Sanders kıvamında oynamaya başladı Vontae Davis. Sanders, takımın Super Bowl XLI galibiyetine ulaşmasındaki en önemli isimlerden biriydi (defence wins championships lafı harbiden doğru sanırım). Açıkçası, bu sezon için bu kadar gaza gelmemdeki en büyük sebep de defansın şu kıvamda oynamasıydı zaten. Bir önceki haftaki shutout’tan sonra bu hafta 51 sayı yediysek, değişen tek şey Vontae Davis’in sakatlanması. Antonio Brown’u adam adama savunma ihtimali olan tek adamdı Davis.

Vontae Davis’in sakatlanmasının ardından Josh Gordy kesinlikle #1 CB olamayacağını gösterdi bize. Darius Butler ise, çok çok iyi bir nickel corner olmasına rağmen ana pozisyonun adamı değil. CB’ler WR’ları adam adama savunamayınca alan savunmasına dönmek zorunda kaldık, öyle olunca da Big Ben paramparça etti bütün takımı.

Davis’in sakatlığının etkilediği bir başka nokta da pass rush’ın sıfırlanması. Robert Mathis’in gidişiyle birlikte takımda yıldız bir pass rusher kalmadığını ve Greg Manusky’nin yaratıcı bliz’leriyle gerekli baskıyı yarattığımızı yazmıştım. Bu konudaki en büyük etken de koçun secondary’ye olan güveniydi. Bazen hiç safety yardımı olmadan adam adama bırakıyordu corner’ları ve bu sistem de işe yarıyordu, Vontae Davis sayesinde. Davis olmayınca secondary’ye güven kalmadı, secondary’ye güven kalmayınca pass rush yok oldu. Steelers da basit bir şekilde tüm third down’ları max protect oynayınca son dört haftadaki 41 third down denemesinin 37’sini savunmayı başaran takım Steelers’ın 13 denemesinin sekizini convert etmesine engel olamadı. Sonra bize yine hüsran, bize yine hasret var.

Her savunma oyununda Josh Gordy’yi blitz’e gönderseydik en azından savunmada bu kadar kaybolmuş durmazdı. Öte yandan, blitz denediğimiz zaman da Heath Miller sadece düz koştu. Düz koştu ve bomboş koştu. Adamı savunmayı tercih etmedik. Ben anlamadım.

#FEEDMONCRIEF

2012’de Donnie Avery, 2013’te de Darrius Heyward-Bey (bu hafta Steelers formasıyla yaptığı fumble Colts adına yaptığı en yararlı hareketti), ki DHB deyince avuç içimi alnıma vurup kafamı sağa sola sallamaktan başka bir şey yapamıyorum, TY Hilton’dan zaman, pas ve fırsat çalıyordu. Bu yıl ise aynı durum Hakeem Nicks ve Donte Moncrief için geçerli. Üç yıldır tek sezonluk kontratlarla takıma katılan ve kesinlikle bekleneni veremeyen adamlar genç yeteneklerin önünde kalıyor. Hakeem Nicks çok önemli bir WR, kesinlikle, ancak ne bu yıl eski performansının yakınından geçebiliyor, ne de Andrew Luck’la bir zamanlama tutturabilmiş durumda. Donte Moncrief, Reggie Wayne’in emekli olmasının ardından TY Hilton’la birlikte Andrew Luck’ın en büyük silahı olacak. Bu yıl da, Steelers maçında da gösterdiği gibi, şans verildiği anda çok ciddi katkıda bulunabiliyor Colts hücumuna. Çok hızlı ve TY Hilton’ın aksine çok da güçlü bir WR Moncrief. Elleri o kadar garanti olmasa da, drop’larla ilgili sıkıntıları olsa da, daha fazla tecrübe kazanması ve hele ki Reggie Wayne de ufak bir sakatlık yaşıyorken depth chart’ta Nicks’in önüne geçmesi lazım.

Luck varsa biz rahat

NFL garip bir lig, Amerikan medyası garip bir organizma. Takım maç kaybettiği anda, ki defansın ELLİ BİR sayı yediği bir maç kaybedildiği anda, hemen “Luck zaten o kadar iyi QB değil” muhabbetleri başlıyor. Beyler, adam 400 yarda pas attı, hücum çizgisi darmadağın olurken, ligin en çok para kazanan right tackle’ı Gosder Cherilus, Tim Tebow’un personal protector oynamasından kötü bir performans sergilerken, her hücumda sarı-siyah-saçmasapan formalı adamlar suratının dibindeyken 400 yarda pas attı. İki interception atmış olabilir ki birisi maçın sonunda end zone’da yapıldı, ama Luck’ın son iki sezonda 917 pas denemesininde sadece 18 INT attı, %2 demek bu, muhteşem bir oran bu. Luck eğer şu seviyede oynuyor olmasaydı zaten daltonlar maçı 51-34 değil 51-6 falan biterdi.

Başından buttsafety (http://sports.cbsimg.net/images/blogs/butt-safety10262014.gif) gibi bir olay da geçmiş olabilir tabii ama her genç kızın başına gelir… Zaten top elden çıktığı anda end zone’un dışında, safety falan değil bu pozisyon, ama neyse…

Luck hâlâ ligin en büyük MVP adaylarından biri arkadaşlar. Siz rahat. Colts da bence hala Super Bowl için önemli bir aday, Patriots’la Patriots’ta oynamak zorunda kalmazsak tabii… 2012 Giants, 2013 Ravens, NFL şampiyonu her zaman ligin en iyi takımı olmuyor.

Karar zamanı

Steelers maçı sonrası takımın yapması gereken tek şey, Chuck Pagano’nun her yıl hazırlattığı tişörtlerin 2014 versiyonunda gayet net: Decide. Takımın ve oyuncuların bir karar vermesi gerekiyor. Lombardi’yi istiyor musunuz istemiyor musunuz?

Steelers maçı sonrası, tüm defans takımı hemen hemen aynı şeyi söyledi: Bahanemiz yok. Bu maçın bizim uyanmamızı sağlaması gerekiyor. Nokta.

Chuck Pagano, maçın ardından şu açıklamayı yaptı: “Takımı maça hazırlamak konusunda iyi bir iş çıkarmadım”. Çıkarması gerekiyor. Nokta.

İşin kötüsü, Colts’a karşı nasıl hücum edileceği çözüldüğüne göre, bu takımın savunma yapmanın farklı bir yolunu bulması gerekiyor. Bu takımın, Vontae Davis olmadan nasıl oynayacağını çözmesi gerekiyor.

Garip bir takım Colts. Steelers 25 sayı öndeyken bile “maçı kaybettik” havasına girmiyorsunuz, aksine aklınıza geçen sezon divisional playoff’taki 28 sayıdan çevirdiğimiz Chiefs maçı geliyor ki o 25 sayıdan farkı sekize indirmeyi bile başarmıştık, safety kararı çıkmasa top da bizdeydi. Sözkonusu Colts olunca şansınız hiç bitmiyor.

Sadece o kararı verelim, yeter.