2009 yılından sonra ilk kez playoff oynama hakkı kazanan Dallas Cowboys, NFC konferansında playoff oynayacak diğer beş takım arasından belki de kendisine en ters gelecek ve en zorlayacak rakiple wild card turunda karşı karşıya gelecek. Detroit Lions son on yıldır ikinci kez post season oynayacak olabilir, son yılların en dengesiz ve istikrarsız takımı da olabilir ama bu maçı kazanmak için güzel bir şansa sahipler. Evet sevgili okurlar, bu iki takımın güçlü yanlarının karşı karşıya geleceği ve en güçlünün kazanacağı bir eşleşme. Dallas Cowboys son yedi maçından altısını kazanarak ve bunların Aralık ayındaki kısmını ortalama 18,5 sayı farkla yaparak maçın favorisi olmayı kesinlikle hak ediyor. Ancak Pazar akşamı kağıt üzerindekinden çok daha zorlu bir maç geçmesini bekliyorum.

Anahtar Eşleşmeler

Cowboys O – Line vs. Lions D – Line

Sonucun büyük oranda bağlı olduğu eşleşme tam olarak burası. Yukarıda bahsettiğim gibi bu bir güç savaşı olacak. Dallas Cowboys koşu yardında ligi Seattle Seahawks’ın ardından ikinci sırada bitirdi ve bunu yaparken RB DeMarco Murray 1,845 yards koşarak en yakın rakibine 500 yarddan fazla fark atıp koşu kralı oldu. Cowboys’un koşu oyunundaki bu başarısının büyük payı ligin özellikle run block’ta en iyisi olarak sivrilen genç ve dinamik offensive line’a ait. Fakat bu kez karşılarında tüm sezon karşılaşmadıkları bir şey var; Lions defensive line’ı. Detroit Lions, yıllardır sahip olduğu savunma potansiyelini en nihayetinde bu sezon sahaya da yansıtabildi. Lions savunması maç başına 69,3 koşu yardına izin veriyor ve bu alanda en yakın rakibi Denver Broncos’tan 10,5 yard farkla lider konumdalar.

Anlayacağınız Cowboys’un en güçlü noktasının karşılığı Lions’ın en güçlü noktası. Ancak Lions bu karşılaşmaya duvar ören savunma hattında bazı soru işaretleriyle giriyor. Line’ın merkezinde yer alan iki canavardan Nick Fairley’nin sakatlığı nedeniyle maça yetişmesi çok zor. Saz arkadaşı Ndamukong Suh ise yine kendisinden görmeye alıştığımız bir hareketi sonunda ilk olarak bir maç ceza aldı ama sonrasında anlamsız bir şekilde bu ceza para cezasına dönüştürüldü ve Suh bu sayede Cowboys karşısında oynayabilecek. Eninde sonunda bu eşleşmenin en kilit noktasının Zack Martin-Ndamukong Suh eşleşmesine döneceğini düşünüyorum. Lions defansı ligin son haftasında Packers kaşısında sezonun en kötü koşu savunması performanslarından birini göstermişti ki bunun sebebi Packs guardı T.J. Lang’in Suh karşısındaki başarılı blok performansıydı. Pro Football Focus verilerine göre T.J. Lang sezonu en iyi üçüncü guard olarak bitirdi ve çaylak Martin ise ondan dört sıra geride yedinci sırada yer alıyor. Bu eşleşmeyi kimin kazanacağı Martin’in birebirde Suh’u ne kadar etkili bloke edebileceğine bağlı.

Dez Bryants vs. Lions Secondary ve Calvin Johnson vs. Cowboys Secondary

Geçen haftaki Cowboys yazımın son kısmında görsel ikizlerden bahsetmiştim. Cowboys mevcut kadrosunda, efsane oyuncularının görsel ikizlerini taşıdığı gibi Lions’ın yıldızlarına da çok benzer oyunculara sahip. Bu karşılaşmada ligin en iyi iki wide reciever’ını aynı sahayı paylaşırken izleyeceğiz. Bu iki oyuncuyuda bire bir savunmak imkansız olduğu için bol bol double coverage izleyebiliriz. Dallas hücumu koşu üzerinden yürüse de bu takımın en büyük hücum silahı hala Dez Bryant. Calvin Johnson sezonun büyük bölümünü sakatlıklarla geçirirken Dez 1,320 yards ve lig lideri 16 touchdown reception’ı ile kimin daha iyi olduğu konusunda ciddi bir beyanda bulundu. Dallas tüm sezon olduğu gibi koşu oyununu yine işletebilirse Dez Bryant gecenin sahibi olabilir. Diğer taraftan Cowboys’un Megatron’u savunmak için risk alması kendi sonlarını da hazırlayabilir. Calvin Johnson belki de ligin en iyi yancısına sahip ve onun adı Golden Tate, ilgisizliğe gelecek bir oyuncu değil. Geçtiğimiz sezon bu iki takım karşılaştığında Dallas, Calvin Johnson’ı Brandon Carr ile bire bir savunmaya çalışmış ve bunun sonucunda tahmin edebileceğiniz üzere Megatron maçı 329 yard ile oynamıştı. Cowboys’un aynı hatayı tekrar edeceğini sanmadığım için Golden Tate bol bol bire bir eşleşmeler bulacaktır. Zaten Lions’ın hücum gücü Cowboys’un aksine büyük oranda pas hücumlarının işleyişine bağlı. Bu nedenle Rod Marinelli’den bol bol dime ve nickel formasyonlar görebiliriz.

X Faktörler

Bir önceki başlıkta da bahsettiğim üzere Lions adına X faktör olarak Golden Tate’i görüyorum. Tüm dikkat Calvin Johnson’ın üstündeyken maçı Detroit cephesine getirebilecek aksiyonlar bulabilir. Cowboys adına ise yine buna paralel olarak X faktör tercihim Orlando Scandrick. Scandrick bu sezon Cowboys’un en istikrarlı savunma oyuncusu olarak dikkat çekiyor ve bahsettiğim teorilerin gerçekleşmesi durumunda Tate’in karşısında bire birdeki isim kendisi olacak. Scandrick bu sezon hala kendi tarafına atılan paslarda touchdown izni vermedi ve bu aksiyonlarda rakip quarterback’i 82,8 pasör reytinginde tutmayı başardı.

Dallas Cowboys Nasıl Kazanır?

Cowboys’un bu maçı kazanması için tüm sezon yaptığından farklı olarak bir şey yapmasına gerek yok. Ligin ilk ve ikinci haklarda en çok koşu oyunu oynayan takımı olarak bu stratejiyi Lions’ın savunma gücünden korkmadan bu maçta da sürdürmeleri gerekiyor. Hücum scrimmage line’ını kazanmak maçı da kazanmaklar eş değer. Rakibe koşu hücumunu kabul ettirdikten sonra Romo’nun devreye girip farkı erkenden açması gerek çünkü Stafford’ın sadece pas atarak maçı kazanmaya çalıştığı zaman “Romo version 2”ye dönüştüğünü hepimiz biliyoruz.

Detroit Lions Nasıl Kazanır?

Lions’ın maçı kazanmak için en büyük şansı Cowboys savunmasını durdurmak gibi görülebilir ama en çok ihtiyaçları olan şey Matthew Stafford’ın iyi gününde olması. Stafford yetenek olarak ligin en iyi grubu arasına girecek bir oyuncu ama aynı zamanda ligin en istikrarsız ve dengesiz oyun kurucusu. Vasat Cowboys savunması karşısında koşu oyununu da işletmeleri ve Stafford’ın omuzlarındaki yükü hafifletmeleri gerekiyor.

Sonuç

İlginç bir not; 1970 yılından bu yana ligin koşu yardı lideri ve en iyi koşu savunmasının karşılaştığı beş playoff maçında running back’ler sadece bir kez kazanabilmiş. Olasılıklar DeMarco Murray’nin karşısında. Bahiş şirketleri ise 6,5 farkla Cowboys tarafında. Ben daha yakın bir maç sonucunda Dallas Cowboys’un kazanacağını tahmin ediyorum.