San 2015 NFL Draft’ı sonrası herkese tekrar merhabalar sevgili Bears okurları. Bilindiği ve takip edildiği üzere (zira bu yazıyı okuyanlar mutlaka NFL’in de Draft’ının da, Bears’ının da.. , ne olduğunu biliyordur) tam 50 yıl sonra tekirar Chicago’nun ev sahipliği yaptığı organizasyon, draft sınıfının da merak ediliyor olması nedeniyle daha da ilgi çekici bir hal aldı.

NFL Draftı’nın, NBA playoff’larından (ki genelde aynı zamana denk gelirler) daha çok reyting aldığı gibi bir gerçek de var. Kolej futbolu, Amerika’da fazlaca takipçisi olan, NFL’den sonra en çok izleyici kitlesinin bulunduğu spor dalı, draft da bir nevi kolej oyuncularının performanslarının-yeteneklerinin ödüllendirildiği bir platform.

Bilhassa irdeleyeceğimiz konu ise draft’a ev sahipliği yapan şehrin, Chicago’nun takımı, Bears. Geçtiğimiz yazıda bahsettiğim üzere, gerek takımdaki yönetim kademesinde, gerek koç kadrosunda, gerekse takımın savunma şemasında değişikliklere gidildi. Trestman dönemi Bears hiç olmadığı kadar iyi bir hücum performansı sergilerken, tarihinde olmadığı kadar da kötü bir savunmaya sahipti, bunda sakatlıklar (Charles Tillman, Lence Briggs), yaşa bağlı performans düşüşleri (Jared Allen) ve hayal kırıklıklarının (Lamarr Houston) etken olduğunu söyleyecek dahi olsak, kağıt üstünde NFC North ikinciliğine oynaması gereken takım, grup sonuncusu olup sezonu 5-11 derecesiyle kapattıktan sonra draft’ta da yedinci sırayı aldı.
John Fox’ın yeni takımlarındaki ilk senelerinde yüksek sıralardan savunma oyuncuları draft ettiğini görmüştük daha önce (Carolina Panthers – Julius Peppers, Denver Broncos-  Von Miller) ve bu oyuncular da kısa sürede yıldız kalibresine yükselmişlerdi. Draft’ın gidişatına baktığımız zaman, altıncı sıraya düşen Leonard Williams olur da Bears’ın draft tablosunda yer bulsaydı havada kapılacaktı ancak Jets tarafından seçildikten sonra, elde kalan seçenekler içinde WR Kevin White’ın seçimi en olası ve mantıklı seçim gibi duruyor. Evet, Fox savunma aklıyla oynayan bir koç (Broncos’daki son üç sezonuna bakmayın, elinde Manning familyasından Peyton vardı, topu atmasalardı da koşuculara mı verselerdi!) bu nedenle de Vic Fagnio koordinatörlüğünde 3-4 savunma şemasına geçecek olan Bears için OLB ya da NT seçimlerinin de yapılabileceği gündemdeydi, gerçekleşmemesi ise daha hayırlı oldu kanımca.
Kevin White, tek sezonluk adam gibi performans sergileyen bir oyuncu olmasına rağmen, inanılmaz bir fiziğe ve atletizme sahip. Sürekli kıyaslandığı Amari Cooper’dan daha iyi olduğunu düşünmüyorum, en azından şimdilik, zira dördüncü sırada Oakland Raiders tarafından seçilip Derek Carr’a bir pas opsiyonu sağlayan Cooper daha hızlı, oyun okumada daha iyi ve Alabama gibi en zorlu NCAA konferansında olup sürekli başarı kovalayan bir takımın da uzun süreli oyuncusu. Kevin White ise fizik olarak Calvin Johnson’a en yakın isim, potansiyelini oraya taşıyıp taşıyamayacağını ise zaman gösterecek. Çok hızlı, inanılmaz ellere sahip ve kanat uzunluğu konusunda da muazzam. Sezon içinde birkaç “deli” TD tutuşu izleyebiliriz kendisinden ayrıca Jets’e takas edilen Brandon Marshall’ın yerini doldurması için de biçilmiş kaftan. Mental olarak da “asker” bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.
John Fox, Trestman’ın aksine bu tipte bir yapı kuracaktır, takımda sevgi sözcüklerinden çok motivasyon üzerine, oyuncuların sınırlarını zorlama üzerine bir gidişat izleyeceği şüphesiz. Ayrıca, Kevin White’tan henüz kimse çıkıp Julio Jones, A.J. Green gibi bir çaylak sezonu geçirmesini kimse beklemiyor, hali hazırda takımda rüştünü ispat eden Alshon Jeffrey var ve ilk pas opsiyonu olarak da göze çarpan isim o. Bunun yanında Martellus Bennett gibi pas oyunlarında etkin bir TE, son iki sezonda nice WR’dan daha çok pas yardı alan Matt Forte gibi bir opsiyon ve yıllardır Bears’ın kullanamadığı slot pozisyonu için de Eddie Royal gibi bir adam var (Broncos’da Jay Cutler’ın takım arkadaşıydı vakti zamanında). Kevin White, OC Adam Gase tarafından hamuru güzelce yoğrulmaya müsait, belki zamanı gelince Demariyus Thomas gibi isimlerle kıyaslanma potansiyeline de sahip.
İkinci tur seçimi, Florida State ile bir önceki sezon ulusal şampiyonluğu yaşayan bir oyuncu. Takıma geldiği gibi NT pozisyonu için en büyük aday konumuna geçti. 3-4 defans şemasında hemen topu snap’leyen oyuncunun karşısında yerini alıp muhtemelen de tüm maçlara başlayacak. Önemli bir okulda önemli maçlara çıktı, en önemlisi de Bears’ın en büyük açıklarından birine çare olacak bir oyuncu.
Hroniss Grasu, center pozisyonunda oynuyor. Bears’ın üçüncü tur seçimi, uzun süredir takımda kaptan Roberto Garza’nın serbest bırakılmasıyla oluşan açığı kapatacak. Center için, Fox’un Denver’dan eski öğrencisi Will Montgomery de takıma katıldı ancak Oregon çıkışlı Grasu’nun sezon başında topları QB’ye verecek adam olması kuvvetle muhtemel. Bears, bu pozisyon için uzun süreli olarak da ihtiyacını Grasu seçimiyle gidermiş oldu.

Buradan ilk üç tur seçimi oyuncuların, sezon başında ilk 11’lerde kendilerine yer bulacakları kehanetini yapıyor ve ilk üç turun Bears açısından olumlu geçtiğini düşünüyorum, diğer turları da hep beraber değerlendirelim.
Son Turlarda Aranan Maden
Geçtiğimiz sezon dördüncü turda Kadeem Carey’i seçerek Matt Forte’nin arkasına bir yedek yerleştiren Bears, bu sezon da dördüncü tur seçimini bir RB için kullandı, Michigan State’den Jeremy Langford. Langford’ın çok hızlı bir oyuncu olduğunu söylemek zor ancak onun özelliği tackle içinden koşabilmek ve blok. Bir RB için iri bir fiziğe sahip ve üçüncü haklarda işe yarayabilir.
Esas bomba ise beşinci tur seçimi Adrian Amos oldu. Senelerdir safety pozisyonunda sıkıntı yaşayan Bears, ölü sezonda takıma Antrel Rolle gibi Pro Bowl kalibresine ulaşmış bir oyuncu katmıştı, onun yanına da Penn State’de çok iyi sezonlar geçiren ve draft’ın “hırsızlığı” gibi nitelendirilebilecek bir takviye yapıldı. Amos, Ryan Mundy’i zorlayacak, hatta rolünü çalabilecek bir oyuncu. Geçtiğimiz sezon yine safety pozisyonuna dördüncü turdan seçilen Brock Vereen ile de güzel bir rekabete girecekler, en azından bu sezon takımda Chris Conte’yi izlemeyeceğiz!
Altıncı tur seçimi Tayo Fabuluje ise RT için Jordan Mills ile yarışacak ancak pek de bir şey beklememek lazım.
Draft’ta Neler Oldu?
Aslında öncesinde beklenen kadar aksiyonlu geçmediğini söylemek lazım draft’ın. Jameis Winston beklenen birinci sıra seçimiydi, Marcus Mariota için tüm söylenen takas dedikodularına rağmen ortaya bir şey çıkmadı ve Titans’ın yeni yüzü oldu (ki bence de Titans için iyi oldu bu durum), Dante Fowler Jr. şanssız biçimde sezonu kapadı daha ilk antrenmanda ancak Jaguars onu seçmeyi hedef almıştı ve amaçlarına ulaştılar. Yazıda da belirttiğim üzere Raiders için Amari Cooper cuk oturdu, Leonard Williams’ın Jets’e düşmesi ve Jets’in DL’nının fazlaca iyi olmasına rağmen onu seçmesi sürprizdi. İki RB’in de ilk turda seçilmesi RB’ler için hayat belirtisi gösterdi.