Çok sevdiğim bir söz vardır. Tarihi kararlar ve tarihi hatalar ancak zamanla ortaya çıkar diye. Gelin, Üniversiteler Ligi’nin ilk kurulduğu 2007 – 2008 sezonuna gidelim. Ligde 15 takım var bildiğiniz isimler. Merak edenler NFLTR Forum Sayfaları’ndan maç arşivinden bakabilirler. Üniversiteler Ligi adını biz o zamanlar kendi aramızda Kulüpler Ligi’nden ayrı olduğu belli olsun diye koymuştuk. Katılım kurallarını yine kendi aramızda belirlemiştik. Bu organizasyon sonraki yıllarda Üniversiteler Arası Spor Federasyonu’nun çatısına geçti. Fikir ve gelişme potansiyeli o kadar beğenildi ki… Diğer branşlara da Ünilig adı verilip organize edilmeye çalışıldı. 2012 – 2013 sezonunda ilk defa böyle büyük bir lige kalkışıldı. O sene tüm branşlarda 2 bin 10 tane erkek, 547 kadın sporcu faaliyetlere katıldı. Amerikan futbolu branşında mücadele eden takım sayısı 28, kabaca erkek sporcuların yarısı bizden…

Bu sezon Ünilig’in dördüncüsü düzenleniyor, erkek sporcu sayısı 5 bin 500, kadın sporcu sayısı 2 bin 500. Katılan Amerikan futbolu takımı sayısı 39, oyuncu sayısı 1200, tüm erkek sporcuların beşte biri. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın açıklamasına göre Ünilig’e toplam aktarılan bütçe (hazır mısınız?) 38 milyon 868 bin TL.

Ben kendi adıma bu hareketin öncüsü olmaktan gurur duyuyorum. Ama kendimize de biraz kızıyorum… Çok daha iyi olamaz mıydı bu işler?

Birde kısaca bu sezon nasıl gidiyor ona bakalım. Ünilig 1. Lig’de üst lige yükselecek takımlar belli oldu. Özyeğin Üniversite Wolves, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Anka, Yıldız Teknik Üniversitesi Stallions ve Kocaeli Üniversitesi Sharks. Kendilerine Süper Lig’e hoş geldiniz diyoruz.

Süper Lig’de ise çeyrek finaller oynandı. Geçen sene Süper Lige çıkan dört takımdan üçü çeyrek finale kalırken. İkisi de yarı finale adını yazdırdı. Sakarya Tatankalar ve Isparta Spartans. Geçen yılın finalisti Anadolu Rangers, yarı finalde Isparta Spartans’ı misafir edecek. Geçen yılın çeyrek finalisti Yeditepe Eagles da yarı finalde evinde Sakarya Tatankaları ağırlayacak.

Geçen sene üçüncülük maçını oynayan ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi bu sene çeyrek finallere ulaşamaz iken, geçen senenin şampiyonu İTÜ ise çeyrek finalde Yeditepe Eagles’a kaybetti.

Buradan çıkan ilk ders, Artık Birinci Lig ve Süper Lig arasındaki fark kapanıyor. Süper Lig’deki maç ve takım sayısının artması gerekliliğini de göz önüne alırsak, Süper Lig takım sayısı 20 hatta 24’e çıkabilir.

Bir diğer konuda Kulüpler Ligi ile ilişkiler…

Kulüpler 1. Ligi’ndeki takımlardan  Ünilig yarı finallerine adını yazdıran aynı isimli tek takım Tatankalar. Bir bakıma aynı ismi taşısalar da Ünilig ve Kulüpler Ligi takımlarının ayrıştığı gözüküyor. Bu ayrışmanın avantajı; üniversite ve kulüplerin artık bir takım olarak görülmemesi lazım. Ünilig’deki maç sayısının artması ile iyice desteklenecektir. Çoğu üniversite takımının, Ünilig’de maç sayısı az olduğu için Kulüpler Ligi’nde olduğunu düşünüyorum. Artan maç sayısı ile Ünilig daha değerlenecektir. Kulüpler Ligi ise gerçek kulüp takımı yapısına ulaşacaktır.

Ünilig’in önü açık ve yolu doğru. Bu konuda eski yazılarımı NFLTR.com’da okuyabilirsiniz.

https://nfltr.com/2008/11/turkiyede-footballun-tanitimi-ve-gelecegi/

Bakalım tarih bize ne gösterecek…