Andrew Luck’ın Indianapolis Colts ile imzaladığı altı yıl 140 milyon dolarlık dev kontrat yıldız quarterback’i, NFL tarihinin en çok kazanan oyuncusu yapmış ve dolayısıyla lig çevrelerinde de büyük ses getirmişti.

Ancak Colts ve Luck’ın el sıkışmasının üzerinden birkaç gün bile geçmeden, 1 Temmuz’da açılan NBA serbest oyuncu piyasasında takımlar, serbest kalan birçok oyuncuya tıpkı Luck’ınki gibi astronomik kontratlar verince genç quarterback’in bu tarihi kontratı da bir anda gölgede kaldı.

Hangi kontratlardan mı bahsediyoruz? Mesela, Mike Conley’nin Memphis Grizzlies ile imzaladığı ve NBA tarihin en büyüğü olan 153 milyon dolarlık kontrat, DeMar DeRozan’ın Toronto Raptors ile uzattığı 139 milyon ve Nicolas Batum’un Charlotte Hornets ile uzattığı 120 milyon dolarlık kontrat ve Al Horford’u Boston Celtics’e bağlayan 113 milyon dolarlık kontrat ki Harford’un Celtics ile üzerinde anlaştığı bu sözleşme, diğerlerinin aksine beş değil dört yıllık.

NBA oyuncularına ücretler bu kadar bol keseden dağıtılınca, NFL oyuncularından da şakayla karışık tepkiler gecikmedi. New York Jets’in wide receiver’ı Brandon Marshall, konuyla ilgili attığı tweet’te, “NBA’deki arkadaşlar parayı kırdı, Denver Nuggets yardıma ihtiyacınız var mı?” ifadelerine yer verdi. İlerleyen yaşına rağmen NFL’in halen en iyi wide receiver’larından olan Marshall’ın Jets ile hali hazırdaki kontratının yıllık dokuz milyon doları bile bulmadığını hatırlatalım.

Marshall’ın dışında ise Denver Broncos wide receiver’ı Emmanuel Sanders ve Detroit Lions cornerback’i Darius Slay de attıkları benzer tweet’lerde kariyerleri ile ilgili oldukça önemli bir sorgulamada bulundu: “Acaba biz yanlış sporu mu seçtik?”. Eh çok da haksız değiller, hem bahsettiğimiz NBA oyuncuları öyle süperstar da değiller sonuçta.

Pittsburgh Steelers’ın tecrübeli running back’i DeAngelo Williams ise NBA oyuncularına verilen dev kontratları saçma bulduğunu ve hatta dev kontrat alan çoğu oyuncuyu tanımadığını, kontratlardan sonra oyuncuları Google’da aramak zorunda kaldığını yazdı.

Bu isimler dışında da konu ile ilgili tweet atan birçok NFL yıldızı, NFL’e göre açık ara daha az takip edilen ve daha küçük bir ekonomi olan NBA’de oyunculara verilen bu ücretlerin oldukça “absürd” olduğunu söyledi. Ancak üzülerek söyleyelim ki durum daha da ilginç bir hal alacağa benziyor. Nitekim Kevin Durant ve Dwyane Wade gibi yıldızların halen free agent olduğu bir piyasadan söz ediyoruz.