Bir çaylağa, NFL’de nasıl başarılı olacağını öğretmek, takımlar için oldukça zorlu bir iş. Seattle Seahawks ise bu zorluk derecesini bir üst seviyeye çıkararak en son liseye başlamadan önce Amerikan futbolu oynamış bir çaylağı NFL seviyesine çıkarıp lige hazır hale getirmeye çalışıyor. İşin daha ilginç kısmı ise, Seahawks’ın sezona hazırlamaya çalıştığı bu oyuncu eski bir NCAA basketbolcusu.

Kolej yıllarında Western Kentucky Üniversitesi’nde basketbol oynayan George Fant, okul tarihinin en skorer 13., en çok rebound toplayan ise sekizinci oyuncusu olmuştu. Ancak ne var ki okuldaki son senesinde o da Amerikan futbolunun cazibesine karşı koyamadı ve Western Kentucky’nin Amerikan futbolu takımı Hilltoppers ile birlikte birkaç maçta özel takımlar içerisinde görev yapmıştı. 2016 NFL Draft’ına girdiğinde hiçbir takım tarafından seçilmeyen Fant, okulunun Pro Day’inde ise Seahawks scouter’larını etkilemeyi başarmış ve böylece, O-Line’ın tackle pozisyonunda oynamak için bir şans elde etmişti.

Seahawks ofansif line koçu Tom Cable, bu hafta yaptığı basın açıklamasında Fant ile ilgili olarak: “İri vücut ve uzun kollara sahip bir oyuncu, vücudunun iri olmasına rağmen atletik bir yapısı var. Açıkçası, bu ligdeki tackle’ların genel profillerine bakılırsa hepsinden daha atletik bir yapıya sahip. Bu takım için bir artı ama daha öğrenecek çok şeyi var. Kendisi çok çalışıyor ve bu zamana kadar geldiği yerden de oldukça memnunum.” ifadelerini kullandı.

Tabi Cable, her ne kadar Fant ile ilgili çok olumlu konuşsa da Seahawks’ın bir basketbolcu üzerine bu kadar emek harcaması ofansif line’ın ne kadar vahim bir durumda olduğunu gösteriyor. Bildiğiniz gibi, 2015’ten önce üst üste iki kez Super Bowl’a yükselme başarası gösteren Seahawks’ın yıldızlarla dolu O-Line’ı her geçen yıl biraz daha dağılmış ve bu sebeple, 2016 sezonu öncesinde de çok ciddi problemler yaşıyordu.

İşte üniteyi bu durumdan kurtarmak için bir gelecek projesi olarak düşünülen Fant, pre-season’da çıktığı ilk maçta doğal olarak biraz deneyimsiz bir görüntü çizdi. Ancak Amerikan futbolunu daha yeni yeni öğrendiği ve mücadele ettiği kişilerin tecrübeli futbolcular olduğu göz önünde tutulursa bu bir hayal kırıklığı sayılmaz ki kendisi de kolay pes eden biri olmadığını ifade ediyor.

Maç sonrası, genç oyuncunun yaptığı açıklamalar da bunu destekler nitelikte: “Bir şeyi başarana kadar sınırlarını zorlayan ve elimden geldiğince hızlı öğrenmeye çalışan bir insanım.  Futbol kariyerimin çok başındayım, öğrenme sürecim henüz bitmedi. Her geçen gün futbol adına yeni şeyler öğreniyorum. Eğer bu süreçte başarısız olmuşsam, olmuşumdur. Yeni şeyler öğrenmeye ve yanlış yaptığım şeyi düzeltmek için çalışmaya devam edeceğim. Bu benim tarzım, yanlış yaptığım şeyin üzerinde düşünmektense düzeltmek için çabalarım.”

Geçtiğimiz Cumartesi Seahawks’ın Kansas City Chiefs’i 17-16 mağlup ettiği pre-season maçında Fant, 44 snap’te sahadaydı. Genç oyuncu böylece sahada en uzun süre kalan ikinci ofansif lineman olmayı başardı. Seahawks’ın pre-season’ın ikinci haftasında oynayacağı Minnesota Vikings maçında da koçlar, George Fant’ın potansiyelini zorlamaya devam edecek.

Öte yandan Fant, NFL’e giriş yapan ilk basketbol kökenli oyuncu değil. Emekli olan Tony Gonzalez, San Diego Chargers’da oynayan Antonio Gates ve Jacksonville Jaguars’da oynayan Julius Thomas ve tabi ki Seahawks’ın yıldızı Jimmy Graham de kolejde basketbol oynamış ve NFL kariyerlerinde de  Pro Bowler seçilmiş oyuncular. Ancak bütün bu yıldızlar tight end oynadı veya hala oynuyor. Keza bu seneki draft’tın yedinci turundan Rico Gathers adında bir NCAA basketbolcusu seçen Dallas Cowboys da (Detaylı habere buradan ulaşabilirsiniz.) Gathers’ı tight end pozisyonuna yerleştirdi. Bu sebeple Fant gibi eski bir basketbolcuyu, size’ın çok önemli olduğu O-Line ünitesinde seyretmek oldukça ilginç olacak.