NFL’de 9 Mart Perşembe günü açılan serbest oyuncu piyasası, birçok oyuncunun gerek serbest oyuncu olarak gerekse de takaslarla başka takımların yolunu tutmasıyla baş döndürüyor. Böylesine hızlı akan bir piyasada takımlar ise yıldız oyuncuları kapmak için birbirleriyle kıyasıya mücadele veriyor.

Öyle ki sekiz yıldır takımın formasını gösteren giyen ve bu süreçte bir kez de NFC Konferans Finali oynayan Jay Cutler ile yollarını ayıran Chicago Bears, tecrübeli oyun kurucunun yerini diğer bir tecrübeli isim Mike Glennon ile doldurdu bile.

Bears ile üç yıllığına anlaşan 27 yaşındaki Glennon, 2013 NFL Draftı üçüncü turundan Tampa Bay Buccaneers’ın yolunu tutmuş ve burada dört sezon geçirmişti. Henüz ilk sezonunda ilk 11’e yükselen Glennon, takip eden sezonlarda Josh McCown’un takıma katılması ve Jameis Winston’ın ilk sıradan draft edilmesiyle gözden düşmüştü.

Glennon’ın takıma katılmasıyla Bears’ın artık kadrosunda düşünmediği genç Matt Barkley ise San Francisco 49ers ile anlaştı. Barkley’den hemen önce Brian Hoyer’ı kadrosuna katan San Francisco 49ers, Blaine Gabbert-Colin Kapernick ikilisinin yerini Barkley-Hoyer ikilisiyle doldurmuş oldu.

2012’de draft’a girse Andrew Luck ile birlikte ilk sıranın en büyük adaylarından birisi olarak gösterilen ancak kolej kariyerini bir yıl daha uzatarak 2013 NFL Draftı’nda üçüncü tura kadar düşen USC çıkışlı Barkley, geçtiğimiz sezon Cutler ve Hoyer’ın sakatlandığı dönemde ilk 11’de başlamış ancak bekleneni tam anlamıyla verememişti.

Tıpkı 49ers gibi önemli bir açığını süratle kapatan bir başka takım da Cleveland Browns oldu ve hücum hattında büyük sıkıntılar yaşayan takım, serbest oyuncu piyasasının en iyi guard’ı konumundaki Kevin Zeitler ile anlaştı. Genç Zeitler, Browns’dan aldığı beş yıl 60 milyon dolarlık sözleşme ile NFL’in en çok kazanan guard’ı oldu.

İlk turdan draft edildiği Cincinnati Bengals’da yıldızlaşan Zeitler, böylece yeniden yapılanan bir hücum hattına katılmış oldu. Nitekim Browns, center pozisyonunda da Green Bay Packers center’ı JC Tretter ile de anlaşarak adeta 2017 model bir hücum hattı oluşturdu ki takımın, süperstar tackle Joe Thomas’ı halen kadrosunda barındırdığını hatırlatmakta fayda var.

Bengals demişken… Zeitler gibi önemli bir parçasını Bengals hücum hattında tecrübeli yıldız Andrew Whitworth da yuvadan uçtu ve sol tackle arayışındaki Los Angeles Rams’in yolunu tuttu. Los Angeles ekibiyle üç yıl 35 milyon dolara anlaşan 35 yaşındaki Whitworth, son üç sezonda hiç maç kaçırmazken son son sekiz sezonda da sadece iki maçta sahadan uzak kalarak bir istikrar abidesi olduğunu ispatlamıştı.

Son iki sezondur playoff potasından uzak kalarak hayal kırıklığı yaratan Baltimore Ravens ise Los Angeles Chargers running back’i Danny Woodhead’ı kadrosuna kattı. Kenneth Dixon’ın dört maç ceza alması ve Terrance West’in de daha çok koşu oyunlarında kullanılması, Woodhead’i Ravens için biçilmiş bir kaftan yapıyor.

Buna rağmen, geçtiğimiz sezonun ikinci haftasında Jacksonville Jaguars’a karşı ACL’ini koparan ve sezonu kapatan 33 yaşındaki Woodhead’in bu ağır sakatlıktan nasıl döneceği büyük bir merak konusu.

Serbest oyuncu piyasasının açıldığı 9 Mart’ta hem Pierre Garcon hem de DeSean Jackson kaybeden Washington Redskins de çareyi serbest oyuncu piyasasında buldu ve Cleveland Browns’ın yıldız wide receiver’ı Terrelle Pryor ile anlaştı. Kariyerine Oakland Radiers’ta quarterback olarak başlayan daha sonra pozisyonu wide receiver’a çekilen Pryor, geçtiğimiz sezon Browns formasıyla kaydettiği 1.007 yard’lık top tutuş ve yakaladığı dört touchdown pasıyla sükse yapmıştı.

Genç defansif end’i Kony Ealy’i New England Patriots’a takaslayan Carolina Panthers ise, Julius Peppers ile anlaşarak yıldız defansif end’i tam sekiz sonra yuvaya geri döndürdü. 16 sezonluk NFL kariyerinde dokuz kez Pro Bowler seçilen Peppers, 2002 NFL Draftı’nda ikinci turdan Panthers’a gitmiş ve takımla birlikte sekiz sezon geçirmişti.

2010 sezonunda ise Chicago Bears ile anlaşan 37 yaşındaki oyuncunun son adresi ise 2014 sezonu öncesi Green Bay Packers olmuştu ve o zamandan bu yana Peppers, zayıf Packers savunmasını ayakta tutan birkaç oyuncudan bir tanesi olmayı başarmıştı.