Kulüpler 1. Ligi’nde bir normal sezonu daha geride bıraktık. Yedi haftalık maraton boyunca ligdeki güç dengelerinde büyük değişimler yaşanmazken, ilk hafta hariç diğer bütün güç sıralamalarında ligin tepesindeki iki takım (Koç Rams ve Sakarya Tatankaları) ve en altındaki üç takım (ODTÜ Falcons, Hacettepe Red Deers, Gazi Warriors) bulundukları basamaklar itibarı ile dahi sabit kaldı.

Boğaziçi Sultans’ın da playoff potasından düşmesi ile son haftalara ytaklaşırken güç sıralamasını nihai zeminine oturtacak olan takımlar, İTÜ Hornets ve Yeditepe Eagles oldu. Onur Murat İnal ile sağladığımız mutabakat sonucunda Hornets’in Eagles’dan bir adım önde olduğunu bir önceki güç sıralamasında sizlerle paylaşmıştık. Nitekim, altıncı hafta bu iki takımı karşı karşıya getiren mücadelede de kazanan ve üçüncülüğü resmi olarak eline geçiren İTÜ Hornets olunca, bu öngörümüz de pratikteki karşılığını buldu.

Sözün özü, birkaç kilit maç haricinde sonucu önceden tahmin edilebilir olan bu normal sezonda Onur Murat İnal ile büyük bir başarı (!) örneği sergileyip çoğu haftada ligin sıralamasına paralel güç sıralamaları çıkarttık. Sezonun son güç sıralamasını hazırlamadan öncesinde ligin resmi sıralaması tayin edilmiş olsa dahi, bu platformdan takımlarımız hakkındaki son yorum ve görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

1) Koç Rams (7-0) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 1

Onur Murat İnal: Beş sezon üst üste normal sezonda maç kaybetmemek… Tebrikler emeği geçen ve sahada ter döken herkese. Bu başarıyı farklı koçlar ve hücum sistemiyle elde etmek başka bir takdir konusu. Her geçen sene hedeflerin yükseldiği Koç Rams ekibinde bu sene gözler daha çok Avrupa maçlarında olmasına rağmen ligin de istikrarsız olmasından faydalanarak rahat bir sezon geçirdiler (Yedi maçta +206 averaj). Karşısında zorlandıkları tek takım, ezeli rakip  Boğaziçi Sultans‘ın playoff’larda yer almıyor olmasına sevindiler mi üzüldüler mi, bilemiyorum. Yarı finalde rakipleri son maçta karşılaştıkları Yeditepe Eagles. CEFL’deki hedef maç olan Vukovi karşılaşması sonrası, aynı performansı gösterebilecekler mi, göreceğiz.

And Kaan Yılmaz: Rams, namağlup olarak geçirdiği 2016 sezonunu şampiyon tamamlayarak önceki yıllarda, biraz da tecrübe eksikliği sebebiyle yaşadığı şanssızlığı kırmış ve sadece bir “normal sezon takımı” değil, sezon içindeki maçlara göre çok daha farklı bir atmosfere sahip olan final müsabakalarında da kazanarak “winner” karakterine bürünmüştü. Koç ekibi, köklü kulüplerin düşüş yaşadığı 2017 sezonunda ise belki de TAFL tarihinin en rahat normal sezonunu geçirerek, “winner”lığın ötesinde Türk futbolunun yeni lokomotifi olma yolunda da önemli bir adım attı. Bir kez daha, şampiyonluk harici herhangi bir sonucun kendileri için başarısızlık sayılacağı bir playoff dönemine giriyorlar. Bundan böyle TAFL’de kazanmak onların alışkanlığı desek, herhalde kimsenin bir itirazı olmayacaktır.

2) Sakarya Tatankaları (6-1) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 2

Onur Murat İnal: Koç Rams için bahsettiğimiz sistem ve yapı değişikliklerini yaşamadan sistemli şekilde gelişmekte olan Sakarya Tatankaları normal sezonda tek mağlubiyetini Koç Rams karşısında alarak sezonu ikinci olarak bitirmeyi başardı. Sezon başı yaşadıkları QB sakatlığı krizini çabuk atlatan Sakarya ekibi Üniversiteler Ligi’ni de alarak finaller öncesi moral kazandı. Finallere alışık bir oyuncu kitlesine sahip olan takımı, İTÜ karşısında sezon içi karşılaşmasından daha zor bir maç bekleyeceği aşikar. Birbirini iyi tanıyan iki ekibin karşılaşmasını kendi adıma merakla bekliyorum.

And Kaan Yılmaz: Özellikle son iki sezondur, kaliteli import’ları ve genç yetenekleriyle ligin en önemli yükselişine imza atan takımı şüphesiz Sakarya Tatankaları. Bundan iki yıl öncesine kadar 1. Lig’de dahi olmayan Tatankalar hakkında bugün “Finalde Rams’i mağlup edebilir mi?” tartışmalarının yapılıyor olması dahi takımın kat ettiği mesafeyi özetliyor. Tabi Tatankalar’ın yakaladığı çıkışı başka takımlara endekslemeden önce takımın saha içerisinde başardıklarına bakmak lazım. Nitekim prolifik hücumu ve oyunu dar alana çok iyi hapseden savunmasıyla bu takım, her şeyden önce futbol anlamında ortaya büyük artı değerler koyuyor.

3) İTÜ Hornets (5-2) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 3

Onur Murat İnal: İTÜ Hornets bu sene QB Ateş’in dönmesiyle, beklediğimiz gibi haftalar geçtikçe vites arttırmayı başardı ve hedef maç olan Yeditepe Eagles karşısında galip gelerek sezonu üçüncü bitirdi. Son maçlarında ODTÜ karşısında aldıkları 50-0’lık skor yarı final öncesi hazır olduklarının bir göstergesi diyebiliriz. Yarı finalde Sakarya deplasmanında bol skorlu bir karşılaşma olacağını ve daha az hata yapan takımın kazanacağı bir karşılaşma izlememiz olası. Sezon içi karşılaşması kadar rahat biteceğini düşünmüyorum kendi adıma.

And Kaan Yılmaz: Sezonun kendileri adına en zor geçen karşılaşmasında skor yükünü birkaç big-play ile karşılayan ve son çeyrekte de genel olarak saati iyi yöneten Hornets, Eagles karşısında aldığı galibiyetle final yolunda çok önemli bir adım attı.. Üniversiteler Ligi’nde her sezon önemli bir kupa adayı olan İTÜ, profesyonel futbolda final oynamaya ilk kez bu kadar yakın. Sakarya deplasmanında oynayacakları maç, tabi ki de Eagles maçından çok daha zorlu geçecek ve dört çeyreğe yayılmayan bir oyun, Tatankalar karşısında kolay kolay galibiyete yetmeyecek. Ancak yine de Hornets, olası bir Koç eşleşmesine göre kontrolü daha çok elinde tutabileceği ve skor anlamında oyundan düşme ihtimalinin daha az olduğu bir yarı finale çıkacak.

4) Yeditepe Eagles (4-3) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 4

Onur Murat İnal: Yeditepe Eagles bu sene geldiği ligde yaptığı import transferlerinin de katkısıyla playoff’a kalmayı başardı. Kendileri için sezonun belki de en kritik karşılaşması olan İTÜ maçında galibiyete ulaşamamaları sonucunda yarı finalde Koç Rams’in rakibi oldular. Sezonun açık ara en iyi takımı Koç Rams karşısında bir zorlu karşılaşma daha onları bekliyor. En büyük avantajları Rams’in bu hafta Sırbistan deplasmanına gidecek ve Vukovi gibi güçlü bir ekiple yapacağı maç olacaktır. Kadrosu, bu sene sakatlıklar ve diğer nedenlerle çok geniş olmayan Rams’in bu durumunu avantaja çeviremez ve bir diğer önemli konu “sinirlerine” hakim olamazlarsa galibiyet oldukça zor görünüyor. Ayrıca, bu sezon için en büyük artıları U19 programından sonuç almaya başlamaları. Gelecek sezonlar için oldukça katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

And Kaan Yılmaz: Eagles, top hakimiyetini ve dolayısıyla pozisyon üstünlüğünü fazlasıyla elinde tuttuğu İTÜ maçında sezonun en büyük hayal kırıklığını yaşadı. Coverage’da veya özel takımda yaşanan anlık aksamalar olmasaydı, bugün Sakarya deplasmanında Yeditepe’nin galibiyet şansını konuşuyor olacaktık. Henüz kendileri için tüm umutlar tükenmemiş olsa da, son haftada yarı finaldeki rakip Rams’e kaybedilen 39-6’lık karşılaşma playoff maçının nasıl geçeceği hakkında önemli ipuçları barındırıyor. Eagles gibi daroyun spektrumu ile oynayan bir takımın aynı takımla üst üste ikinci kez karşılaşacak olması bile başlı başlına bir handikap. Bütün bunlara rağmen, bir önceki sezonu 2. Lig’de geçiren Eagles’ın bu sezonki misyonunu fazlasıyla tamamladığı da bir gerçek.

5) Boğaziçi Sultans (3-4) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 5

Onur Murat İnal: Sultanlar yıllardır sezonlara iyi başlamıyor ama bu sene sezon playoff rakipleriyle başladığı için bu alışkanlıkları, takım için sezonu erken kapatmak anlamına geldi . Tarihinde ilk defa losing season (mağlubiyet sayısı>galibiyet sayısı) yaşayan köklü ekip için sezonun tek artısı Üniversiteler 1. Ligi’nde kazandıkları şampiyonluk oldu. Unutmak istedikleri bir sezon olarak bu yılı geride bırakırken seneye değişim sağlamazlarsa işleri zor. En büyük hatalarından biri sürekli kötü import seçimi. Evet, belki “ne kadar ekmek o kadar köfte” ama en azından buraya yaptıkları yatırımı başka yerlere yönlendirebilirler. Geçen sene THY sponsorluğuyla bizi heyecanlandırdılar fakat onun da devamı gelmedi ne yazık ki. Yeditepe Eagles gibi U19 programına sahip olan Boğaziçi Sultans ekibi, umarım Janissaries’ten gelen genç arkadaşlarla güzel bir yapılanma içine girer. Bu ligin, Boğaziçi Sultans’ın rekabetine kesinlikle ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

And Kaan Yılmaz: Takımdaki genel formsuzluk, bazı veteranların beklenenin son derece altında kalması ve hücum hattında en iyi beşin bir türlü bulunamaması gibi olumsuzluklarla geçen sezonda bir de import’ların yarattığı hayal kırıklığı, Sultans’ın yüzde ellinin altında kalmasına davetiye çıkarttı. Ligdeki bu import furyasına kapılmadan, en azından quarterback anlamından eldeki yeteneklere gelişme fırsatı vermek, illa import getirilecekse de daha titiz çalışarak ve en önemlisi de gelecek oyuncuyu sezon devam ederken apar topar Türkiye’ye getirmeden kendisine, takıma ve playbook’a alışacağı bir süre şansı tanımak önümüzdeki sezon için önemli hedefler olabilir.

6) ODTÜ Falcons (2-5) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 6

Onur Murat İnal: ODTÜ, sadece Ankara derbilerini kazanarak en azından ligde kalmayı başardı. Diğer maçlarda gösterdikleri performans, seneye kendileri için ciddi bir risk yaratıyor. Bu arada, seneye lige yeni Ankara takımlarının katılacak olması nedeniyle oyuncu kaybedebilirler. Kısacası, artık bu sezon için pek bir şey konuşmaya gerek yok ama gelecek sezon için ciddi değişiklik yapmazlarsa daha zor bir sene onları bekleyecek gibi görünüyor.

And Kaan Yılmaz: Bu sezonki iki galibiyetini ligin en altındaki takımlara karşı alan ODTÜ Falcons’ın, sıralamada üzerinde bulunan ekiplerle oynadığı maçlarda varlık gösterememesi TAFL’deki güç dengelerinin ne kadar orantısız olduğunu bize bir kez daha ispatlıyor. Son üç sıraya baktığımızda ise, genelin tam tersine ciddi bir rekabet olduğunu görüyoruz. Normla sezonu altıncı sırada tamamlayan takım, Falcons yerine Warriors veya Red Deers olsaydı kimse çok da şaşırmazdı herhalde.

7) Gazi Warriors (0-8) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 8

Onur Murat İnal:  Gazi Warriors hedef maçların hiçbirisinden sonuç alamayınca ligden düşen takımlardan biri oldu ne yazık ki. Sezon ortası tekrar başladıkları yapılanma, gelecek sezon için umut verirken umarım bekledikleri gelişmeleri sağlar ve lige bir an önce geri dönerler. Rekabetçi bir Gazi Warriors her zaman lige renk katmıştır.

And Kaan Yılmaz: Gazi, kadronun önemli ünitelerinde yaşadığı sıkıntılar sonucunda sezonu son sırada tamamladı. Durum dramatik gözükse de takım, ODTÜ ve Hacettepe maçlarını kazanacak durumdaydı ve bütün sıkıntılarına rağmen sezonu düşme potasının dışında kalma imkanına sahipti. Şu saatten sonra, Gazi başta olmak Ankara takımlarının toparlanıp eski günlerine dönebilmesi Amerikan futbolseverlerin ortak temennisi olsa gerek.

8) Hacettepe Red Deers (1-6) Geçtiğimiz haftanın sıralaması: 7

Onur Murat İnal: Sezon başında düşünülen… Ve yazı burada biter.

And Kaan Yılmaz: Sıralamanın yedinci ve sekizinci basamağındaki iki takımın 2012’de oynadığı Kulüpler 1. Ligi final maçı halen hafızalarda. Aradan sadece beş yıl geçti ve Red Deers, lig düşüp lig yükselirken bu sezon bir kez daha 2. Lig’in yolunu tutarak şampiyonluk kovalayan bir ekipten  asansör takım pozisyonuna düştü. Ancak bence bütün bunlardan daha vahim olanı Red Deers’in topu topu yedi maçlık sezonda o veya bu sebeple iki maça çıkmamış olması ve spor ahlakını bir kenara bırakıp duruma yönelik karar vermesi.