Bir haftalık gecikmeden sonra güç sıralamasından herkese merhaba sayın NFLTR okuyucuları. Kasım ayının son maçlarını da tamamladığımıza göre artık her şeyin netleşeceği Aralık ayı maçlarına giriş yapmış bulunuyoruz. Özellikle playoff kovalayan takımlar için Aralık ayındaki mağlubiyetlerin de telafisi olmadığını da hatırlatalım.

Bu haftaki güç sıralamamızda ise son haftaların kazanan takımları New York Jets, Cleveland Browns ve Tennessee Titans üst sıraları zorlarken; Pittsburgh Steelers, Indianapolis Colts ve Dallas Cowboys yerlerinde kalıcı olmadılar.

Sıralamanın üst sıralarında pek bir değişiklik olmazken, Lamar Jackson ve arkadaşları liderliği bu haftada kimseye kaptırmadı. Öte yandan haftalar sonra kazanan Washington Redskins uzun zaman sonra son dört içinden kurtulmayı başardı ama sevinçleri çok uzun sürmeyecek gibi.

1- Baltimore Ravens (AFC Kuzey, 9-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 1

Dördüncü haftadaki Cleveland Browns mağlubiyetinden sonra karşına çıkan rakipleri bir bir geçen Baltimore Ravens’ın son kurbanı Los Angeles Rams’ti. Oynadıkları oyunla sadece maçları kazanmıyorlar adeta rakiplerini sahadan siliyorlar. Tabii ki bunda Lamar Jackson’ın payı çok büyük. 22 yaşındaki oyun kurucu bence bu haftaki beş TD’lık performansıyla da MVP yarışına noktayı koydu değil mi?

2- San Francisco 49ers (NFC Batı, 10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 3

Arizona Cardinals karşısında biraz zorlanan San Francisco 49ers o maçtan sonra bizi biraz endişelendirmişti ki Green Bay Packers karşısında özellikle savunma da ortaya koydukları mükemmel oyunla bizi yine kendilerine hayran bıraktılar. Aaron Rodgers gibi bir oyun kurucuyu 104 pas yardında tutup beş kere sack yapmak takdir edilecek bir başarı. Lakin hiçbir şey bitmiş değil aksine daha yeni başlıyor. Önlerinde final niteliğinde sırasıyla Baltimore Ravens ve New Orleans Saints maçları var. Gerçi bu savunmayla alt edemeyecekleri takım yok gibi gözüküyor.

3- New England Patriots (AFC Doğu, 10-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 4

Zorlu fikstürün ikinci maçı olan Dallas Cowboys’u da kayıpsız geçen New England Patriots eleştiri oklarının hedefi olmaktan kurtulamıyor. Özellikle hücumda gösterdikleri oyun bir hayli eleştirilse de Patriots takımının genel olarak kafasının playoff’larda olduğu da bir gerçek. Fakat bu kadar tutuk gördüğümüz Patriots hücumunun playoff’ta böyle oynamayacağını düşünüyorum. Sonuçta Tom Brady ligin tüm dinamiklerini iyi bilen biri. Nerede nasıl oynayacağını ondan daha iyi kimse bilemez.

4- Seattle Seahawks (NFC Batı, 9-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 2

Russell Wilson’ın tutuk bir oyun sergilediği maçta Seattle Seahawks, Philadelphia Eagles’ı dış sahada mağlup ederek bu sezon Seattle dışında oynadığı altı maçı da kazandı. Şimdi önlerine Minnesota Vikings gibi dişli bir rakip var. Maçı kazanıp NFC Batı’da takibi devam etmek isteyeceklerdir. Son haftalardaki iyi savunma performansını görünce neden olmasın ki…

5- Houston Texans (AFC Güney, 7-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 7

AFC Güney’deki en yakın rakibi Indianapolis Colts’tan rövanşı alan Houston Texans, grubunda artık rahatladı diyebiliriz. Will Fuller’ın takıma katılması hücumda Texans’ı hareketlendirdiği de gözlerden kaçmadı. Önlerindeki New England Patriots maçı onlar için ciddi bir sınav olacak. Fakat Texans’ın bu sezon evinde sadece bir kere kaybettiğini de hatırlatmak gerekir.

6- New Orleans Saints (NFC Güney, 9-2), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 8

Carolina Panthers karşısında kolay olmasa da kazanmasını bilen New Orleans Saints artık NFC Güney’i kazanmayı garantiledi diyebiliriz. Fakat onlar için en kritik sınav 14. haftadaki San Francisco 49ers maçı olacak. Olası bir NFC Championship eşleşmesinin fragmanı niteliğinde oynanacak bu maçta Saints aynı hatalarını yapmaya devam ederse o zaman Drew Brees ve arkadaşları için eleştiriler gelmeye başlar.

7- Minnesota Vikings (NFC Kuzey, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 6

Bay haftasına giren Minnesota Vikings için en güzel senaryo Green Bay’in kaybetmesiydi ve o da oldu. Haftalardır takip ettikleri Green Bay’i bay haftasında yakalayan Vikings önünde şimdi zorlu bir Seattle Seahawks maçı var. Bu maçtan da galibiyetle ayrılırlarsa, 16.hafta Green Bay Packers ile kendi evlerinde final niteliğinde bir maça çıkacaklar.

8- Green Bay Packers (NFC Kuzey, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 5

Dokuzuncu haftadaki Los Angeles Chargers maçını beklenmedik bir şekilde kaybeden Green Bay Packers için o hafta “kaza” olarak adlandırmıştık. Fakat San Francisco 49ers karşısında alınan bu mağlubiyet “kaza” değil bariz bir şekilde coaching eksikliği olarak adlandırabilir. Her ne kadar San Francisco 49ers savunması özellikle pas savunmasında rakip takımı oyun kurucularını epey bir baskı altında tutsa da, elinde Aaron Rodgers gibi bir oyun kurucu olup bu savunma planına karşı bir taktiğin olmaması ciddi bir sorun. Ayrıca bu mağlubiyetle en yakın takipçisi Vikings ile aynı dereceye gelmeleri de bir başka sorun.

9- Kansas City Chiefs (AFC Batı, 7-4), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 9

Bay haftasından Oakland Raiders maçı ile çıkacak olan Patrick Mahomes ve arkadaşları, kazanmaları durumunda AFC Batı’da liderliği büyük ölçüde garantileyecekler. Ligin ilk yarısındaki maçı Mahomes’un bir çeyreklik oyunuyla kazanmışlardı. Kendi evlerinde oynamaları büyük bir avantaj. Kazanamamaları büyük olay olur.

10- Buffalo Bills (AFC Doğu, 8-3), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 14

Denver Broncos galibiyeti ile iyice playoff havasına giren Buffalo Bills, kalan maçlarında sırasıyla Cowboys, Ravens, Steelers ve Patriots ile oynayacak. Özellikle eleştirilen hücum performanslarını test etmek için güzel bir takvim olarak gözüküyor. Bakalım Josh Allen bize şöyle güzel performanslar izletebilecek mi?

11- Tennessee Titans (AFC Güney, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 15

Tennessee Titans macerasındaki beş maçından dört galibiyet çıkaran Ryan Tannehill, Titans’ın sezonunu canlı tutmadaki büyük bir faktör olmayı başardı. Son oynanan Jacksonville Jaguars karşısında 2 TD pası atıp, 2 koşu TD’ı da yapan 31 yaşındaki oyun kurucu Miami Dolphins günlerinde hiç yapmadığı şekilde rakip savunma arasına korkusuzca koşması izleyenleri hayret ettirmiyor değil. Şimdi önlerinde çok kritik Indianapolis Colts maçı var. Eğer o maçı da kazanırlarsa Titans playoff yarışında ciddi bir avantaj sağlamış olacak.

12- Cleveland Browns (AFC Kuzey, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 20

Kasım ayının çıkış yapan takımlarından olan Cleveland Browns, kazandığı üç maçla birlikte bir anda kendini playoff yarışının içinde buldu. Son haftalarda Baker Mayfield ciddi bir gelişim gösterirken, Jarvis Landry’de form tutmaya başladı. Ayrıca kazandıkları üç maçta rakiplerine koşu imkânı da vermediler ki bu da başarılarındaki sırlardan birisi. Gelecek hafta rakipleri Pittsburgh Steelers. Buradan da bir galibiyet çıkarsa Cleveland Browns için kartlar yeniden dağıtılır.

13- Philadelphia Eagles (NFC Doğu, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 11

Carson Wentz’in kötü oyunu ve birçok sakata rağmen Philadelphia Eagles’ın sezonu şaşırtıcı derecede devam ediyor. Bunda Dallas Cowboys’ın kayıpları etkili olsa da ne yazık ki Eagles’ın bize pek umut verdiği söylenemez. Carson Wentz beklenen etkiyi yapmak yerine bizi daha da üzecek bir performans ortaya koyuyor. Önlerinde sırasıyla Dolphins, Giants ve Redskins maçları olacak. Bu takvimde sürprize izin vermemeleri gerekiyor ki son hafta Cowboys karşısında final maçına çıkabilsinler. Ama bu kadar sakatla işleri de zor.

14- Dallas Cowboys (NFC Doğu, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 12

Bu sezon oynadığı bütün büyük maçları kaybeden Dallas Cowboys’ın maç kazandığı takımlara baktığımızda Giants, Dolphins, Redskins, Eagles ve Lions olduğunu görüyoruz. Bu demek oluyor ki Cowboys’un büyük maç fobisi var. Saints ve Patriots’a dışarıda; Vikings ve Packers’a evinde kaybeden mavi beyazlıların gelecek fikstürüne baktığımızda da pek umutlu konuşamıyoruz. Hücumda fazla dalgalı bir performansla oynuyorlar. Özellikle Ezekiel Elliott son Patriots maçında iyi bir oyun ortaya koysa da zor anlarda takımını taşıyabilecek bir oyuncu şekline hala bürünemedi. Tüm bu sorunların baş aktörü olarak da oklar head koç Jason Garret’e yöneliyor.

15- Oakland Raiders (AFC Batı, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 13

Oakland Raiders için son haftalarda güzel şeyler konuşurken, Jets mağlubieti ve sadece üç sayı bulabilmeleri bayağı bir şaşırtıcı oldu. Eğer bu maçı da kazansalardı AFC Batı lideri Kansas City Chiefs ile aynı dereceye sahip olacaklardı. Lakin bu mağlubiyete rağmen hala playoff potasındalar. John Gruden ve öğrencileri için hiçbir şey bitmiş değil.

16- Pittsburgh Steelers (AFC Kuzey, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 10

Pittsburgh Steelers’ın kazanırken ki en zayıf halkalarından olan Mason Rudolph, Cincinnati Bengals maçı sırasında yedeğe çekildi ve yerini draft edilmemiş çaylak Devlin Hodges’a bıraktı. Maç sonunda koç Mike Tomlin yaptığı açıklamada Hodges’ın sezonun geri kalanında starter olacağını açıkladı. Şimdi Cleveland Browns ile iki hafta önce oynanan maçın rövanşına çıkacaklar. Bakalım Hodges, Steelers’ın sezonuna nasıl etki edecek.

17- Carolina Panthers (NFC Güney, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 17

Joe Slye 28 yarddan alan golünü kaçırmasaydı şu an Carolina Panthers için bambaşka şeyler konuşuyor olabilirdik. Yine de Panthers bu sezon Kyle Allen ile bir iki maç dışında her zaman maçın içinde kalıp mücadele ettiler. Gelecek sezon Cam Newton’ın durumu ne olur bilinmez ama Kyle Allen sanki bir şansı daha hak ediyor gibi.

18- Los Angeles Rams (NFC Batı, 6-5) Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 16

Jared Goff’un Los Angeles partileri ve alkol sorunu, head koç Sean McVay’in model nişanlısı ile gezmeleri, Todd Gurley’in ben sakatım diyip kendini sakınarak oynaması ve Aaron Donald’ın ben zaten ligin en iyisiyim demesi derken Los Angeles Rams için de sezonun sonuna geldik. Geçen sene Super Bowl oynayan bu takımı bu halde görmek çok yazık. Baltimore Ravens karşısında sahadan silinmeleri zaten pastanın üzerine mum oldu zaten.

19- Chicago Bears (NFC Kuzey, 5-6), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 21

Mitch Trusbisky için “En azından bu takımı yen” dediğimiz maçlar birinde Chicago Bears, New York Giants’ı yenerek en azından sezonu yüzde elli ile bitirmenin hesaplarını yapmaya başladı. Ama asıl yapmaları gereken hesap bu takımın gelecek oyun kurucusunun kim olacağı.

20- Indianapolis Colts (AFC Güney, 6-5), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 18

Sekizinci haftadaki Denver Broncos galibiyeti sonrası AFC Güney’de liderlik koltuğa oturan Indianapolis Colts çok güzel şeyler söylerken, sonrasında çıktıkları dört maçtan üç mağlubiyet alarak beklenenlerin altında kaldılar. Şimdi önlerinde kritik Tennessee Titans maçı var. Eğer kaybederlerse Ocak ayını göremeyebilirler.

21- New York Jets (AFC Doğu, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 29

Sam Darnold “Biz daha ölmedik, hala playoff şansımız var” dedikten sonra üç maç arka arkaya kazanan New York Jets’in çehresi bir anda değişti. Savunma da son dört maçta rakiplerine 100 yard ve üstü koşu yardına izin vermediler. Özellikle maçta Oakland Raiders’ı üç sayıda tutmaları bu sezonun en iyi hareketlerinden biri Fakat Jets’in playoff yapması ne kadar gerçekçi bir hedef olduğu da tartışılır.

22- Los Angeles Chargers (AFC Batı, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 19

Meksika’daki faciadan sonra bay haftasına giren ve maç yapmayan Los Angeles Chargers kalan beş maçın dördünü kazanıp ligi yüzde elliyle bitirirse belki Philip Rivers takımda kalır. Ama tabii bu ne kadar sağlıklı bir karar olur orası da tartışılır.

23- Tampa Bay Buccaneers (NFC Güney, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 24

Interception makinesi Jameis Winston’un yine interception atmayı ihmal etmediği maçta Chris Godwin kariyeri gecesini yaşarken, Mike Evans’ta üst üste yedinci sezonunda 1000+ üstü pas tutmayı başardı ve Tampa Bay Buccaneers NFC Güney’deki rakibi Falcons’u yendi. Ayrıca Tampa Bay defansif tackle oyuncusu Vita Vea NFL’in en kilolu TD yapan oyuncusu oldu. Tampa Bay ile ilgili söyleyebileceklerimiz bunlar.

24- Jacksonville Jaguars (AFC Güney, 4-7), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 22

Gardner Minshew ile playoff yarışında kalmayı başaran Jacksonville Jaguars, Nick Foles’un gelişiyle istediği çıkışı yakalayamadı ve Titans karşısındaki mağlubiyetiyle birlikte sezona havlu attı diyebiliriz. Artık Jaguars için gelecek sene neler yapabileceğini göreceğiz, ama tabii ki Foles sağlıklı kalabilirse.

25- Atlanta Falcons (NFC Güney, 3-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 23

Bay haftasında coachingte yaptığı değişikliklerden sonra iki haftalık sürpriz galibiyet serisi yakalayan Atlanta Falcons’un bu serisi Tampa Bay Buccaneers karşısında son buldu. Fakat bay haftasından sonra daha mücadeleci bir oyun ortaya koyan Falcons hem baskıları biraz üzerinden aldı hem de Dan Quinn’in koltuğunu biraz soğuttu. Kalan haftalarda bu mücadeleyi bırakmazlarsa iyi olur.

26- Arizona Cardinals (NFC Batı, 3-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 27

Dört maç peş peşe kaybeden Arizona Cardinals, bu hafta bay haftasında olduğu için maç kaybetmedi. Lakin şu 11 maçlık periyotu gördüğümüzde Kyler Murray’nin Cardinals için doğru bir seçim olduğu ve Murray’in ligde kalıcı olabileceğini görmüş olduk. Eğer biraz takım olmayı başarırlarsa 49ers gibi ligin dişli takımlarına karşı dayanabileceklerini de gördük. Kalan maçlarda da biraz savunma performansı görürsek belki gelecek sene için Cardinals hakkında olumlu konuşabiliriz.

27- Washington Redskins (NFC Doğu, 2-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 31

Bravo Dwayne Haskins… İlk galibiyetini aldın. Bol bol öz çekim yapıp imza dağıtabilirsin. Hatta 40 gün 40 gece kutla bu galibiyeti. Ama bu Washington Redskins’in sadece bugününün değil geleceğinin de çöp olduğunu değiştirmiyor. Hala koçlarını seçemediler ve gelecek yıllarda ki planları nedir kimse bilmiyor.

28- Denver Broncos (AFC Batı, 3-8), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 26

Minnesota Vikings karşısında sezonun en iyi maçını oynayıp son dakikalarda maçı veren Denver Broncos’un iyi oynamaya serisi sadece bir maçmış. Diğer bir taraftan Buffalo Bills karşısında adeta sahadan silinen Broncos’ta Brandon Allen sadece 82 yard pas atabildi. Fakat gelen haberler çaylak Drew Lock’un gelecek maçta starter olacağı yönünde. Bakalım Lock beklenen etkiyi yapabilecek mi…

29- Detroit Lions (NFC Kuzey, 3-7-1), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 28

Eğer Detroit Lions, Washington Redskins’e bile kaybediyorsa işler yaş. Matthew Stafford ile istediği istikrarı yakalayamayan Lions, Driskel macerası da sadece iki maç sürdü ve Jeff Driskel’de sakatlandı. Şimdi üçüncü oyun kurucuya kaldılar. Güzel başladıkları sezon yine kötü bitti.

30- Miami Dolphins (AFC Doğu, 2-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 25

Indianapolis Colts deplasmanında sürpriz bir galibiyet aldıktan sonra oyuncularını bir bir Injury Reserve gönderen Miami Dolphins benim kumarım burada biter misali tekrardan düşüşe geçti. İlk önce Bills geçtiğimiz hafta da Browns karşısında sahada olmayan Dolphins, sezon başındaki o rezil performansına geri döndü. Tabii bunda Ryan Fitzpatrick’in de payı büyük. Brain Flores hocam en azından Josh Rosen oynasa olmuyor mu, nedir bu 36 yaşındaki oyun kurucudaki ısrarın?

31- New York Giants (NFC Doğu, 2-9), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 30

Üst üste yedinci maçını kaybeden New York Giants, sezonun sıkıntılı ekiplerinden Chicago Bears’a karşı ilk yarıyı önde kapatmasına rağmen karşılaşmadan mağlubiyetle ayrıldı. Bardağın dolu tarafından bakacaksak, en azından Daniel Jones TD paslarını atmaya devam ediyor. Chicago Bears karşısında da iki TD bulan Jones, bu sezon 17. Pasını atarken dokuz maç üst üste en az bir TD pası atmayı da başardı. Gelecek için bir umuttur Daniel Jones…

32- Cincinnati Bengals (AFC Kuzey, 0-11), Geçtiğimiz Haftanın Sıralaması: 32

Cincinnati Bengals çare olsun diye starter yaptıkları çaylak Ryan Finley macerası sadece üç maç sürdü ve eski sevgili Andy Dalton’a geri döndü. Sorunun herhangi bir oyun kurucuda olmadığı bir kez daha kanıtlanmış oldu. Gerçi şimdi gelecek seneki drafttan Joe Burrow adı geçiyor ama hadi hayırlısı…