Bu nasıl bir off-season, aklımız durdu! Kim nereye gidiyor nereye geliyor belli değil. NFL’de tarihin gördüğü en çılgın Mart ayını geride bıraktığımızı söyleyebiliriz. Sizin için de bu süreçte takımın daha iyi olmasıyla daha kötü olmasıyla beraber mart süresince her anlamda en dikkat çeken 12 (Mart ayına kararlarıyla damga vuran Brady ve Rodgers’ın şerefine gelsin) takımı değerlendireceğiz. Bu aşamada daha önümüzde çok uzun bir off-season olduğu için genel değerlendirmede tüm hatları ele alamayacağımız için kısa kısa hamleleri inceleyeceğiz. Dolu dolu geçen bir ayda çok şey oldu; takımını değiştirenler, yeni kontrat alanlar, emeklilikten dönenler…

12) Buffalo Bills

Mart Ayı Off-season Puanı: (B+)

Göze Çarpan Hamleleri

Von Miller, altı yıl 120 milyon dolar (A-)

Bills’in salary cap ve pozisyon eksiği olmadığından bir rahatlığı vardı ancak yaşlı bir oyuncuya uzun süreli bir kontrat verildi. Sözleşmenin rahatlığı Bills’i Miller’a ağır bir şekilde başladığı bir durum yok. Son üç yılında dead cap etkisi çok büyük olmayacak. Bu açıdan yararlı bir anlaşma diyebilirim çünkü Rams ve Broncos gibi takımlarda playoff söz konusuysa işleri değiştirebilen bir oyuncu Von Miller. Bills için zamanı geldiğinde çok büyük etki yaratabilir. Ayrıca, Buffalo defansının aradığı lider bir karaktere sahip bir veteran…

11) Minnesota Vikings

Mart Ayı Off-season Puanı: (B+)

Göze Çarpan Hamleleri

Kirk Cousins, bir yıl 35 milyon dolar (A-)

Kiralık katil gibi diyeceğim ancak çok da bir katilliği yok. Kısa kısa sözleşmeler ile her sene devam ediyor. Atsan atılmaz, satsan satılmaz bir oyun kurucudur kendisi. Yeni bir koçla beraber önümüzdeki sezondaki performansı Vikings’teki geleceğini gösterecektir. Quarterback marketinin sıkışık olduğu bu zamanlarda bir sene daha tutmak mantıklı olabilşir ancak geçtiğimiz sezon iyi oynadığı söylense de elindeki silahlarla daha iyi olması gerekirdi ancak bir şans daha önüne geldi. Artık son fırsatı, elindekileri daha iyi değerlendirmesi lazım…

Za’Darius Smith, üç yıl 42 milyon dolar (A)

Bireysel olarak bu hamleyi Smith’e hiç yakıştıramasam da Vikings pass rush’ına büyük güç katacaktır. Son sezonu sakat geçirmesine rağmen dönüşünü yaptığı 49ers maçında yine etkiliydi. Vikings biraz fazla ödeme yapmış olabilir ama karşılığını alabileceği önemli bir yıldızı takımına kattı.

Jordan Hicks, iki yıl 12 milyon dolar (B+)

Arizona Cardinals tarafından Zaven Collins draft’ı sonrası serbest bırakılmasının ardından Vikings ile yararlı bir beraberliğe girdiklerini düşünüyorum. NFL’in istikrarlı iyi bir iç linebacker oyuncusu olduğu söylenebilir. Yeni gelen koçla beraber 3-4 defans kullanabilecekleri için Eric Kendrick’e çok iyi bir yandaş olacaktır.

Patrick Peterson, üç yıl dört milyon dolar (A)

Deneyimli cornerback Vikings ile bir yıl daha devam edeceğini açıklamasıyla çok kritik bir hamle gelmiş oldu. Xavier Woods’un gittiği genç bir pas savunması ekibine tecrübe katabilecek değerli bir oyuncu. Vikings’in en zayıf noktasına bir güç katacaktır.

10) Jacksonville Jaguars

Mart Ayı Off-season Puanı: (D-)

Göze Çarpan Hamleleri

Christian Kirk, dört yıl 72 milyon dolar + Zay Jones, üç yıl 24 milyon dolar (D-)

Bu iki wide receiver’ı beraber değerlendirmek istedim çünkü öyle şeyler yaptı ki Jaguars oldukça bahsetmek istiyorum. Yani gerçekten bu paraları henüz ne olduğu belirsiz isimlere vermek bence büyük delilik. Tamam özel bir quarterback seçmişsin ve ona silahlar alarak yatırım yapman gerekiyor ancak o isimler bunlar değil. Boş cap space’iniz olabilir ama bunu da böyle harcamazsınız simdi. Özellikle, henüz 1,000 yard sezonuna ulaşamamış bir wide receiver’a bu parayı vermeyi aklım almıyor. Eagles’a Super Bowl kazandırmış büyük bir koçunuz var ve onun yeteneklerine güvenebilirsiniz ancak harcama yapma zamanı gelmişken musluğun akması gereken oyunculara bunlar değil…

Brandon Scherff, üç yıl 49.5 milyon dolar (B)

Yapılan hamlelerde yine en sıcak baktığım ismin kendisi olduğunu söyleyebilirim. Düzenli Pro Bowl seçilen ve 2020’de All-Pro seçilmiş önemli bir O-Line oyuncusu sonuçta. Takımınızda olsun diye isteyeceğiniz guard’ların başında geliyor bana kalırsa. Son sezonlardaki sakatlık geçmişi çok iç açıcı olmasa da başta Trevor Lawrance olmak üzere bu hamlenin beğenildiğini düşünüyorum. İç koşularda da Jaguars’a seviye atlatabilir. Ancak bir guard için yine yüksek bir fiyat olduğunu söyleyebiliriz.

Foye Oluokun üç yıl 45 milyon dolar + Darious Williams üç yıl 30 milyon dolar + Foley Fatukasi üç yıl 30 milyon dolar (D+)

Defansa yapılan yine ederinin üzerinde üç oyuncu takviyesi görüyoruz. 2021 tackle lideri Foye gibi elbette değerli bir oyuncuya sahip olmak güzeldir. Fatukasi de iyi bir defensive tackle ama Jets’ten gelen herkese ben temkinli bakarım, Williams’ta çoğunlukla Ramsey’nin yanında iyi bir CB2 olarak gözüktü ancak son sezonda kendisi soru işaretleri oluşturdu. Bu isimlerin hepsinden kötü katkılar almazlar ancak harcanan paralar korkutucu gözüküyor. Jaguars’ın beklentisi artık bu oyunculardan büyük çıkışlar görerek sahada fark yarattıklarını görmek olacak. Bakalım bu girişimler nasıl sonuçlanacak.

9) Los Angeles Rams

Mart Ayı Off-season Puanı: (A)

Göze Çarpan Hamleleri

Bobby Wagner, beş yıl 50 milyon dolar (A)

Şampiyon takımın güçlenmesi herkesi korkutan, adil gözükmeyen hamleler gibi gözükür. Wagner de son yılların NFL’inde iç linebacker pozisyonuna damga vuran çok önemli bir oyuncu. Baktığımızda Rams’in defansta linebacker sıkıntısı var diyorduk ki bu da kökünden çözebilecek bir hamle oldu. Rams adına fiyat olarak da sundukları itibariyle yararlı bir anlaşma gibi gözüküyor. Şampiyon gücüne güç katıyor.

Allen Robinson, üç yıl 46.5 milyon dolar (A-)

Robert Woods büyük bir sakatlık yaşamışken Cooper Kupp’ın yanına free agency’den alınabilecek en iyi birkaç tercihten biriydi. Pas hücuma zaten çok iyi işleyen bir Rams hücumuna sağlayacağı katkıyla güçten düşmeyeceklerdir. Bears’ta geçtiğimiz sezon franchise tag altında oynadığı sezon dışında çok özel bir yetenek olduğunu gösterdi ve Stafford ile çok ayrı bir seviyeye çıkmasını bekliyorum.

8) Indianapolis Colts

Mart Ayı Off-season Puanı: (B)

Göze Çarpan Hamleleri

Carson Wentz’in Washington Commanders’a Takası (B+)

Son maçta Jaguars’a kaybederek kaçan playoff’un faturası illa ki birine kesilecekti ve bu da haklı bir şekilde Wentz’e patladı. Wentz, şahsen beni yoran bir QB olsa da beğendiğim bir oyuncu. Kendi yüzde yüzünü verebildiğinde fark yaratan cinsten bir oyunu var. Oyun kurucu piyasasının bu kadar sıkışık olduğu bir zamanda sadece bir yıllık performansın ardından bence yürek isteyen bir hareketti. Ancak öyle ya da böyle hücumu taşıyan Jonathan Taylor’dı ve Wentz’in Reich ile sıkıntıları olduğu biliniyordu. Jaguars skandalından sonra kanser olabilecek bir durumu direkt kestiklerini düşünüyorum. İki tarafa da yararlı olabilir.

Matt Ryan’ın Atlanta Falcons’tan Takası (B)

Matt Ryan’ın kontratını alabilmek büyük bir risk. Ancak mevcut piyasaya bakıldı mı isabetli bir karar gibi gözüküyor. Alternatifinin çok olmadığı bir tabloda Jonathan Taylor çaylak sözleşmesindeyken altına girilebilecek bir risk. Colts’un hücumda aradığı bir vetaranın organize ve liderlik becerileri olduğunu düşünüyorum. Matt Ryan’nın başarılı olduğu zamanlardaki pas yakalama kadrosunun seviyesi büyük ön plandaydı. Colts’unda wide receiver açısından sıkıntıları olması düşündürse de yapabileceklerinin en iyisini yaptıkları söylenebilir. Artık hedefin Super Bowl olması lazım…

Yannick Ngakoue’nin Las Vegas Raiders’tan Takası (B+)

Halihazırda iyi bir defansı olan Colts’a pass rush’ta çok büyük katkı sağlamasını bekliyorum. Ngakoue, son yıllarda NFL’in gezgini haline gelmiş olsa da etkisini ortaya koyan bir oyuncu. Ngakoue, Buckner, Odeyingbo, Paye ekibi rakip O-Line’ları şimdiden korkudan tir tir titrettirmeye başladı bile. Genel anlamda da baktığımızda Colts, savunmada çok özel oyunculara sahip ve bu hamle de bir üst seviyeye çıkacak bir tandem sağlamış oldu.

7) Las Vegas Raiders

Mart Ayı Off-season Puanı: (A+)

Göze Çarpan Hamleleri

Davante Adams’ın Green Bay Packers’tan Takası (A+)

Bir off-season düşünün bir ayında ligin en iyi wide receiver’ı takas olsun ama takımı ilgi çekme listesinde yedinci sırada olsun. Kendisinin çocukluk hayali ve yakın arkadaşı Derek Carr ile oynamak için Las Vegas yolu tutmuş gibi gözüküyor. Şampiyonluk yarışında bir takımı ve tarihin en yetenekli quarterback’ini bırakınca ne kadar arayacak acaba? Rota koşma ve top yakalama anlamında eşi benzerinin olmadığı bir wide receiver. Raiders, karşılığında da çok ucuz (birinci ve ikinci tur hakları) denebilecek şekilde Packers’tan almayı başardı. Yaşı itibariyle aldığı sözleşmedeki para acaba dedirtse de Davante Adams aldığı paranın hakkını verecek bir süperstar. Güçlü bir AFC West grubunda en zayıf QB Carr olabilir ama bu hamleyle en güçlü WR ekibine de sahip olundu. Carr- Adams ikilisi de sezonun en merak edilen ikililerinden olacaktır.

Chandler Jones, üç yıl 51 milyon dolar (A)

Pass rush’ta Ngakoue’nin ayrılığı sonrası pozisyona büyük bir geliştirme oldu. Ligin en dominant birkaç pass rusher’ından birini böyle bir grubun en zayıf halkasına gelmesi de ayrı bir ilgi çekici oluyor. Maxx Crosby ile kimyaları tutarsa hüsrana uğratamayacağı bir hücum yok. Defansa yapılan diğer takviyelerle de playoff yapan takıma göre çok güçlendiler. Ancak gruplarındaki tüm rakipleri birbirinden çetin ve çok zor isimleri durdurmak zorunda kalacaklardır.

6) Cleveland Browns

Mart Ayı Off-season Puanı: (B+)

Göze Çarpan Hamleleri

Deshaun Watson’ın Houston Texans’tan Takası (A-)

Browns, Watson’ı alabilmek geleceği ipotek aldırdı denecek cinstendi. Texans gibi bir durumda olan takıma karşı bol birinci turları dolu bir paket verildi. Bir sene futboldan uzak kalmış ve birçok olay yüzünden konsantrasyonunu toplayamamış olduğundan ne kadarını ortaya koyabileceği bir soru işareti. Ancak sahaya bildiğimiz Watson’ı yansıtabilirse bu kadar koşu hücumu ve defansında özel bir ekibe sahip olan bir takımı net bir şekilde direkt Super Bowl adayı yapar. Oyunun iki yönünde de büyük bir tehdit ve bu onu kat kat daha da değerli yapıyor. Baktığımızda gündelik en büyük problem maç cezası alıp alamayacağı belli olmamasından kaynaklanıyor. Bu kadar yetenekli ve genç bir quarterback adına altına sonuna kadar girilebilecek bir yük, sonucunun nasıl olacağını merakla bekleyeceğiz.

Amari Cooper’ın Cowboys’tan Takası (A)

Ligin en yetenekli pas yakalayıcılarından olduğu apaçık bir gerçek ve Browns hücumuna bir patlayıcılık ekleyecektir. Rota koşma anlamında rakiplerini kolay eleyebilen bir oyuncu. Çokta kelepir bir şekilde Cowboys’tan almayı başardılar. OBJ’nin ayrılığının ardından Jarvis Lendry’nin de durumu bulanıkken bu hamle Browns camiasına ilaç gibi gelmiş olsa gerek. Draft’ı da iyi kullanırlarsa çok iyi bir WR derinliği oluşturulabilir.

5) Miami Dolphins

Mart Ayı Off-season Puanı: (A)

Göze Çarpan Hamleleri

Tyreek Hill’in Kansas City Chiefs’ten Takası (A+)

“March Madness” genellikle NCAA basketbolu için kullanılan bir terim olsa da NFL’in bu mart ayı bu ifadeye daha uygun gözüküyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri de de bu Tyreek Hill takası oldu. Mahomes’un Chiefs’te yaptıklarını ne kadar övüyorsak Hill’i de bir o kadar övmek gerekir. Ancak şimdiki QB’si Tua Tagovailoa olacak. Yetenkleri ve gücü hakkında büyük bir soru işareti şu an ama Hill, Waddle, Wilson ve Gesicki gibi isimlerle bir fark yaratması artık şart. Hill’in sahip olduğu hızın eşi benzerini daha göremedik. Bu nedenle McDaniel’ın hücumunda onun her ne kadar tasvip etmesem de Deebo Samuel gibi kullanıldığını görebiliriz. Her an topu almasıyla beraber oyun değiştirebilecek bir oyuncu olması Dolphins adına oldukça değerli olacak.

Terron Armstead, beş yıl 75 milyon dolar (A+)

Tua’nın pas yakalama ekibinde artık fark yaratmasının şart olduğundan az önce bahsetmiştik. Burada da farklı bir bakış açısıyla aynı yargı devam ediyor. Tua solak bir quarterback olsa da sol tackle takımın en önemli ikinci mevkisidir. Ve bu pozisyonda ligin en iyi birkaç oyuncusundan birini elde edebilmek büyük bir başarıdır. Hakkında çok ama çok az konuşulan bir tane. Saints ile 3 defa All-Pro seçilen 30 yaşındaki tackle’ın nasıl kullanılacağını da göreceğiz. Dolphins için çok doğru bir hamle gibi gözüküyor.

Chase Edmonds, üç yıl 12.6 milyon dolar (B+)

Edmonds, running back sıkıntısı yaşayan bir takımda denenebilecek bir oyuncu olduğu kesin. Arizona’da geçirdiği dört yılda çok başarılı olduğunu göremedik fakat yapabileceklerinin olabileceği bir isim. En çok koşu yardı aldığı 592 yard’ı bu sezonda altı maç eksikle beraber elde etti. Fournette’in aldığı paralara bakınca çok gözükse de, pardon QB’niz Tom Brady değildi, yapabilecekleriyle beraber makul bir fiyat gibi gözüküyor.

4) Los Angeles Chargers

Mart Ayı Off-season Puanı: (A)

Göze Çarpan Hamleleri

Mike Williams, üç yıl 60 milyon dolar (B)

Justin Herbert’ı hücumda güçlü tutmak bu takımın asıl gücünün kaynaklanacağı yer ve bu hamlede yapılmış bir hamle. Geçen sezon herkesin beklediği çıkışı yapmayı başardı ve özellikle sezonun başlarında ligi tabiri caizse dağıttı geçti. Ancak Keenan Allen’ın arkasında bence ne olursa olsun ve yıllık neredeyse 20 milyon alıyor olmasıyla denk konuma geldiler. İyi bir hücum kuruldu ve Williams, Allen yokken açığı telafi edebilecek bir isim ancak kafamda aynı paraya daha çok ve ortalama seviyede WR’lar alınabilir miydi acaba sorusu yok değil…

Khalil Mack’in Chicago Bears’tan Takası (A+)

Bu off-season’da defans anlamında en büyük takas buydu, belki tarihe girebilecek bir hamle oldu. Aaron Donald gibi bir canavar dışında ligin en dominant defans oyuncusunu çok uygun bir fiyata alıyorsunuz ve bunu Herbert gibi bir ismi desteklemek adına yapıyorsunuz. Bu yolun sonu Super Bowl olmalı denen bir hamle. Chargers’ın defansta sıkıntıları varken Joey Bosa’nın yanına böyle bir eklemenin elde edebileceği güç akıllara durgunluk verebilecek bir seviyede. Mack’ın sudan ucuz fiyatlara takım değiştirmesine alıştık ancak böyle zor bir gruptan çıkıp yüzük kazanabileceği bir hamle ile tarihe geçerek kendine harika bir miras bırakma imkanı olacak. Tek problem sezon kapatan bir ayak sakatlığından dönecek olması ama bu onun aşamayacağı bir problem olmaz.

J.C. Jackson, beş yıl 82.5 milyon dolar (A+)

Chargers defansta oyun değiştiren hamlelerine de J.C Jackson ile beraber hız kesmeden devam etti. Bana kalırsa geçen sezonun en iyi cornerback oyunusu Jackson’dı. Mr. Interception’ın oyunun gidişini rüzgâr hızında kesip maçın ivmesini Chargers’a getirebilecek özelliklere sahip. Para anlamında da verecekleri itibariyle gayet makul bir fiyata anlaşılmış gibi gözüküyor. Derwin James’le beraber ligin en iyi safety-cornerback ikilisini oluşturuyorlar. Sağlıklı kalmaları durumunda çok korkutucu bir secondary olacak gibi. Chargers’ın geçen sezon burada yaşadığı sıkıntılara ilaç olabilecek bir isim. Slot’ta Asante Samuel gibi özel bir isme sahip olmaları da ellerini oldukça çeşitlendiriyor. Micheal Davis de çok iyi bir CB2 olacaktır. Staley’nin secondary’ı “box” içine doldurduğu savunma mantalitesini de güçlendirmesini sağlayan bir güce sahip olacak. Böyle özel bir savunmayı izlemek çok ilgi çekici olacak.

3) Green Bay Packers

Mart Ayı Off-season Puanı: (C+)

Göze Çarpan Hamleleri

Aaron Rodgers’ın Takımda Kalması (B-)

Rodgers hamlesi Packers’ın altına girmeyi seçtiği büyük bir yük. Rodgers ile devam senaryosunda iyi bir kontrat olabileceği söylenebilse de genel anlamda ben devam kararının hatalı olduğunu düşünüyorum.  Ancak madem bu topun altına girildi bu yol seçildi ona göre değerlendirmek lazım. Şampiyonluk artık Packers için tek çare olacak. Rodgers hakkında daha detaylı okumak isterseniz buradan uzun haline erişebilirsiniz.

Davante Adams’ın Ayrılığı (C+)

Raiders kısmında kendisinden yeterince bahsettik. Ben burada Packers’ın içine girdiği durumdan bahsetmek istiyorum. Packers daha çok para teklif etse de ayrılmayı seçen Adams’ın arkasından takımın içine düştüğü durum çok kritik. Rodgers’a çuvalla paraları verildi ancak bu adam pasları kime atacak. Gutekunst düşük profilli oyunculardan büyük verim alınabilecek oyuncular bulabildiği gösterdi ama asıl oyununu burada göstermesi gerekecek. Draft’ı da iyi kullanması gereken Packers’ın iyi bir pas yakalama ekibiyle sezona girmesi zorunlu çünkü Allen Lazard’ın WR1 olduğu bir takım Rodgers’a yapılan yatırımın hakkını çıkartamayabilir. En azından Rodgers, Adams’a atacağım diye gereksiz zorlamalara girmeyecek…

De’Vondre Campbell, beş yıl 50 milyon dolar (A)

Gutekunst’un bulduğu yüksek verimli oyunculardan dediğim ilk kişilerden kastım buydu. Aynı şekilde Rasul Douglas’ı da bulup takımda tuttuktan sonra Campbell’ı da All-Pro seçilmesinin ardından takımda tutmayı başardı. Geçen sezon Packers savunmasının oturmasını sağlayan kilit hamle oldu ve defansı toparladı ve buna güvenerek de 5 yıllık bir anlaşma yapıldı. Bıraktığı yerden devam etmesi durumunda çok iyi harcanmış bir para olacaktır. Sahanın içinde olması büyük fark yaratıyor çünkü zaten her yerde…

2) Tampa Bay Buccaneers

Mart Ayı Off-season Puanı: (A+)

Göze Çarpan Hamleleri

Tom Brady’nin Emeklilikten Dönüşü (A+)

Çok sürmedi. Rodgers’a Bears’ın sahibi dediysek Brady’de ligin sahibi ve çok sürmeyen bu ayrılık yine tüm dikkatleri Tampa’da topladı. 44 yaşında hakkının yenerek alamadığı MVP ödülünü 45 yaşında almaya geliyor resmen. Ancak hepimiz de biliyoruz ki dedemizin aradığı bu değil, yine sıradaki yüzüğünü almak. Takıma gelmesiyle yine hareketlenen Buccaneers ofisi şampiyon olduktan sonra takımı koruduktan sonra yine tehlikeli bir şekilde geliyor. Aşağıda bahsedeceğim hamlelerde yazıya dahil edemeyip ismini geçtiğim oyuncuların yanında her birinde Brady’den bahsedeceğim çünkü takımın tüm olayı kendisi. Son olarak şunu söylemek istiyorum. NFL’den çok da uzun sürmeyen bu ayrılığın ardından gelirken yarım kalan bir hesabım var dedi ama ben buradan kendisine sormak istiyorum. “Yarım kalan daha ne hesabın olabilir?”

Chris Godwin, üç yıl 60 milyon dolar (B+)

Godwin ve Evans’a ligin in iyi WR ikilisi diyebiliriz. Franchise tag ile oynadıktan sonra bir sene daha mı “tag’lenecek” derken üç yıllık sözleşmeyi yapıştırdılar. Geçtiğimiz sezonu sakatlanıp kapatırken Brady zora girecek diye düşünüldü ama çok da öyle olmadı bana kalırsa. Olursa çok iyi olur olmazsa da olur cinsten bir oyuncuydu ama Brady’nin bu kampanyasını devam ettirirken elinde Godwin gibi bir WR2 olması çok kıymetli. Bir de Russell Gage’in alınmasıyla tadından yenmez bir durum oldu. Tampa hücumuna uyan şahane bir ekleme olduğunu düşünüyorum. Yine dolu dolu geliyorlar…

Shaq Mason’ın Patriots’tan Takası (A-)

Tom Brady, bir eski dostuyla daha Florida’da buluştu ve beraber kazandığı üç Super Bowl’a bir ekleme yapmak istiyorlar. Diğer yandan, Ali Marpet ve Alex Cappa’nın ayrılıklarıyla guard’ta zayıflayan Buccanners Shaq Mason gibi elite bir guard’ı takımı katmayı başarmasını bildi. Ligin guard’lar arasında yüksek maaşlı isimlerinden olabilir ama parasının hakkını veren bir performansı oldu ve olmaya da devam edecek gibi gözüküyor. Ryan Jensen’ın center’da kalmasıyla beraber de hep Brady ile güçlü O-Line kaldığı yerden devam ediyor.

Leonard Fournette, üç yıl 21 milyon dolar (A+)

Gerçekten Fournette gibi bir adamın bu paralara oynuyor olması şaka gibi. Yine gidecek mi kalacak mı derken Brady’nin dönüşüyle beraber takımda kalmayı tercih etti. Ronald Jones’u kaybetmlerine rağmen yine Tampa’nın güçlü bir backfield’ı olacak gibi. Geçen sezona kadar top yakalamayı bilmiyor şeklinde çok eleştirilere maruz kalıyordu ancak bunu tamamen değiştirerek pas da yakaladığı son sezonda sadece playoff’ta değil normal sezonda da iyi oynayabileceğini gösterdi. Brady etkisi durmuyor…

Logan Ryan, bir yıl 1.12 milyon dolar (A)

Yine Brady yine bir eski takım arkadaşı… Beraber kazanılan iki yüzük var ve üçüncü tekrar buluştular. Jordan Whitehead’ı kaybetmenin ardından sınıf atlatan bir hamle geldi. Eski takımı Giants’ın da garanti paralarından dolayı çok kelepir bir şekilde Buccaneers’a katılma imkânı oluştu. Böylelikle secondary’de önemli bir deneyim ve derinlik elde edilmiş oldu. Bir diğer taraftan Buccaneers, Carlton Davis’i de takımda tuttu ve gücünü korumak adına gelen hamlelere devam etmiş oldu.

1) Denver Broncos

Mart Ayı Off-season Puanı: (A+) 

Göze Çarpan Hamleleri

Russell Wilson’ın Seattle Seahawks’tan Takası (A+)

Broncos’un tam anlamıyla aradığı tek şey quarterback’ti. NFL’de bu şekil oyunu değiştirebilecek QB sayısı çok sınırlıdır. İlerleyen yaşına rağmen ayaklarını da kullanabilen mükemmel bir yetenekten bahsediyoruz. Gençken elde ettikleri başarıların devamlılığını sağlamayanlardan ama çaylak olsa da Hackett gibi bir koçla beraber fark yaratabilirler. Eğer bu takasın meyvesini vermesi durumunda da tarihin en iyi birkaç takasından biri olması muhtemel gözüküyor ki şimdiden bizlerin yaptığı listelerde buraları zorluyor. Evet, zor bir AFC konferansına ve batı grubuna düştü ama bu hamlelerle buradan çıkıp yükselmelerini sağlayacak imkanları ve güçleri bulunuyor. Broncos’un eksik olduğu alana bu şekilde girip doğru fedakarlıklar yapmasıyla beraber benden tam puanı aldılar.

Randy Gregory, beş yıl 70 milyon dolar (B+)

Bu ayın çılgın hikayelerinden biri daha oldu. Sabahında herkes Cowboys ile devam edecek derken akşamında Broncos’daydı. Bir tık fazla ödenmiş olabilir ama Denver bu gruptaki güçlü hücumlara karşı tüm defansif desteğe ihtiyaç duyacaktır. Sağlıklı olduğu sürece sahada etki gösterebilir ama önce sahada kalması lazım. Cowboys’taki beş sezonunda 30’dan fazla maç kaçırdığı bir karnesi bulunuyor.

D.J. Jones, üç yıl 30 milyon dolar (A)

Off-season’nın defansta gizli iyi hamlelerinden biri de bu açıkçası. Bu hamleyi hem fiyatıyla hem verecekleri itibariyle Gregory hamlesinden daha çok beğendim. D-line kesinlikle çok sözünün geçeceği bir sezon izleyeceğiz. D.J. Jones koşu savunmasıyla öne çıkan bir isim olsa da bu demek değil pas savunmalarında etkisi olmuyor. Sack olsun getirdiği baskı olsun güçlü olan Broncos defansına daha da güç katacak bir oyuncu.

Mart ayını bu şekilde atlattık artık. Önümüzdeki nisan ayında artık neler olacak göreceğiz. Aynı heyecanı göremesek de bunun benzerini yaşamaya devam ederiz umarım. Sonraki yazılarda görüşmek dileğiyle…