Merhaba değerli okurlar, off-season yazı dizimizde, draft zamanının da yaklaşmasıyla birlikte tarihin en iyi steal’lerini incelediğimiz yazımızla yeniden karşınızdayız. Her şeyden evvel böyle bir inceleme yapmaya başlamadan önce bazı kriterler belirlememiz gerekiyordu ve burada epey bir zorlandığımızı itiraf etmemiz gerekiyor. Elbetteki üçüncü turdan seçilmiş Joe Montana, Russell Wilson gibi QB’lerin de gerçek birer “steal” oldukları yadsınamaz bir gerçek. Ancak biz değerlendirmemizi yaparken dördüncü tur ve altında seçilen, Super Bowl oynamış-kazanmış ya da Hall of Fame veya Pro Bowl seçilmiş olma gibi kriterleri göz önüne alarak bir liste oluşturduk. Elbette teknolojinin bugünkü kadar ileri olmadığı 1960’lar ve 70’lerde draft steal’leri bulmak çok daha mümkün olduğu için biz de 1980’ler ve sonrasını baz almaya karar verdik. Farklı önerileriniz ya da eleştirilerinizi aşağıda bekliyoruz. Haydi başlayalım…

10) Julian Edelman (WR)

Draft Yılı: 2009

Draft Eden: New England Patriots

Draft Sırası: 232 (Yedinci Tur)

Kolej kariyerinin ilk yılında San Mateo College’da QB olarak oynadıktan sonra, Kent State Üniversitesine geçen Edelman burada da üç yıl boyunca QB olarak oynamaya devam etti. 2009 NFL Draft’ından önce Edelman ile özel antrenmanlar yapan New England Patriots, onu, Patriots’a serbest oyuncu olarak katılan Michigan State oyun kurucusu Brian Hoyer’ın önünde, yedinci turda seçti. Bu seçim sonrasında pek çok yorumcu Edelman’ın Wildcat formasyonundaki potansiyeli nedeniyle seçildiğini düşünüyordu. Ancak draft sonrasında returner ve WR pozisyonuna geçen Edelman, 2020 yılında emekliliğini açıklayana kadar tüm kariyerini Patriots’da geçirdi.

Edelman kariyeri boyunca hiçbir zaman Pro Bowl’a seçilmemesine rağmen, NFL’in en değerli post-season wide receiver’larından biri oldu. Halen NFL tarihinde post-season receiving yard (1,442 yard) ve pas yakalama sayılarında (118) ikinci sırada yer alıyor ve tek devrede pas yakalama (7) sayısında da Super Bowl rekorunu elinde tutuyor. Kariyeri boyunca üç kez Super Bowl kazanan Edelman, bu maçların hepsinde de takımın receiving yard lideri olmuştu. Super Bowl LIII’de aynı zamanda maçın MVP’si seçilen Edelman’ın kariyerindeki en önemli an ise hiç şüphesiz David Tyree’nin helmet catch’i ile birlikte SB tarihinin en iyi pas yakalamalarından biri olan Super Bowl LI’deki bu inanılmaz pas tutuşuydu.

9) Richard Sherman (CB)

Draft Yılı: 2011

Draft Eden: Seattle Seahawks

Draft Sırası: 154 (Beşinci Tur)

Los Angeles, California doğumlu olan Richard Sherman, lise döneminde futbol ve atletizmdeki başarısıyla Stanford Üniversitesi’nden burs kazandı ve buradaki kolej kariyerinin ilk iki yılını WR olarak geçirdi. Ancak daha sonra yaşadığı sakatlık sonrasında kendi isteğiyle cornerback pozisyonuna geçen Sherman 2011 draft’ında 25. Cornerback olarak seçildi. O gün boyunca tam da karakterine yakışır bir şekilde kendinden önce seçilen CB’leri aşağılamaktan geri durmamıştı.

Draftin ardından kısa zaman içinde Kam Chancelor, Earl Thomas ve Brandon Browner ile birlikte “Legion of Boom” olarak adlandırılan efsanevi secondary ekibinin en önemli parçası haline gelen Sherman, Super Bowl şampiyonu oldukları 2013 sezonunun NFC şampiyonluk maçının son anlarındaki “Immaculate Deflection” ile Seahawks taraftarlarınca takım tarihinin en önemli oyunu olarak kabul edilen harekete imza attı.  Ancak bu pozisyon sonrasında rakibi 49’ers WR’ı Michael Crabtree’ye karşı sergilediği sportmenlik dışı davranışlar ve maç sonu Fox TV’den Erin Andrews ile yaptığı röportajdaki aşırı sevimsiz tavırları ile pek çok futbolseverin antipatisini kazanmayı başardı.

Bir sonraki sezonda yine Super Bowl’a yükselen ancak bu defa kaybeden Seahawks takımının önemli bir parçası olan Sherman, o dönemde imzaladığı dört yıllık 56 milyon dolar değerindeki kontratı ile NFL’in en pahalı CB’i ünvanına da bir süreliğine sahip oldu. 2016 ve 2017 sezonlarında Seahawks ile oldukça başarılı sezonlar geçirdikten sonra aşil tendonunun kopması sonucu yaşadığı büyük sakatlığın ardından takımı tarafından serbest bırakıldı. Sakatlık dönüşünde Seahawks’ın division rakibi San Francisco 49’ers ile anlaşan Sherman burada da bir kez daha Super Bowl’da oynamasına karşın Kansas City Chiefs’e yenildiler. Özellikle Chiefs’in maçı kazandığı son drive’da Sherman’ın engelleyemediği paslar maçın kaderinde kritik bir rol oynadı. Kariyerinin son sezonunda bir yüzük daha kazanmak için Tampa Bay Buccaneers ile anlaşan Sherman burada da aşil tendonu sakatlığı nedeniyle pek fazla oynama şansı bulamayarak kariyerini noktaladı.

8) Tyreek Hill (WR)

Draft Yılı: 2016

Draft Eden: Kansas City Chiefs

Draft Sırası: 165 (Beşinci Tur)

Kolej kariyerine Garden City’de başlayan Tyreek Hill, bir sonraki sezon transfer olduğu Oklahoma State’den aile içi şiddet suçlamasıyla tutuklanması neticesinde kovulduktan sonra son sezonunda West Alabama forması giydi. Hill’in 2016 NFL Draft’ında, geçmişindeki bu tutukluluk nedeniyle draft edilmeyeceği tahmin ediliyordu. NFL Combine’a davet edilmemiş olmasına rağmen, West Alabama’nın ProDay’inde sergilediği performansı ve tabii ki o meşhur hızı ile bazı takımları etkilemeyi başardı ve Kansas City Chiefs tarafından 5. turda seçildi.

İlk sezonuna başlarken ağırlıklı olarak returner olarak kullanılan Hill, sezon ilerledikçe WR pozisyonunda da etkili oldu ve Denver Broncos ile oynanan normal sezon 12. Hafta maçında, hem kick return, hem koşu, hem de pas TD’u yaparak 1965 yılında Chicago Bears oyuncusu Gale Sayers’dan sonra bunu başaran ilk oyuncu olarak dikkat çekti.

İlk iki sezonunda NFL’in en garantici QB’lerinden check down üstadı Alex Smith ile oynayan Hill, 2018 sezonu ile birlikte Patrick Mahomes’un dümene geçmesiyle birlikte NFL’in en iyi WR’lerinden biri haline geldi. Mahomes ve takımın başarılı TE’i Travis Kelce ile birlikte bir SB şampiyonluğu yaşarken, bir kez SB ve iki kez de konferans finaline yükselme başarısı yaşadı.

2019 sezonu öncesinde üç yaşındaki çocuğunun kırılan kolu nedeniyle aile içi şiddet suçlamalarına maruz kalsa da kanıtların yeterli olmaması nedeniyle herhangi bir ceza almayan Hill, bu sezon başında sürpriz bir şekilde Miami Dolphins’e takas oldu ve takas sonrası imzaladığı 4 yıl 120 milyon dolarlık kontratı ile NFL’in en pahalı WR’ı ünvanına da sahip oldu.

7) Andre Reed (WR)

Draft Yılı: 1985

Draft Eden: Buffalo Bills

Draft Sırası: 86 (Dördüncü Tur)

Kutztown University of Pennsylvania’da kolej kariyerini geçiren Andre Reed 1985 draft’ında Buffalo Bills tarafından dördünc, turda seçildi ve 15 sezon boyunca Bills forması giydi. Bu okuldan draft edilen tarihteki yalnızca ikinci oyuncuydu. Bills’de oynadığı yıllar içinde üst üste 4 kez Super Bowl oynayan kadroların en önemli WR’ı oldu. 2000 yılında uzun süreler birlikte oynadıkları Bills efsaneleri Thurman Thomas ve Bruce Smith ile birlikte salary cap sıkıntıları nedeniyle serbest bırakıldılar ve bu yaprak dökümü Buffalo Bills’in 2017 sezonuna kadar playoff’lara ulaşamadığı bir düşüş dönemi başlattı.

Reed’in kariyerinin en unutulmaz performansı ise hiç kuşkusuz 3 Ocak 1993’te Buffalo’nun Houston Oilers’a karşı tarihin en büyük geri dönüşü ile elde ettiği playoff zaferinde geldi. Houston’ın üçüncü çeyrekte 35-3 önde olduğu oyunda, Reed ikinci yarıda üç touchdown pası yakaladı ve maçı 136 yard pas tutuşu ile tamamlayarak Buffalo’nun 32 sayılık farkı kapatmasında en önemli rolü oynadı.

Andre Reed, neredeyse tüm istatistiksel pas yakalama kategorilerinde NFL tarihinde en üst sıralarda yer alıyor. 16 yıllık kariyerinde dört kez 1000 yard barajını aşarken, 951 toplam pas tutuşu ile  18., 13,198 toplam yard ile 17. Sırada bulunurken, toplam 87 TD ile de 14. Sırada yer alıyor. Tüm bu başarıları sonucunda 2014 yılında Hall of Fame (HoF) seçildi.

6) Kevin Greene (OLB)

Draft Yılı: 1985

Draft Eden: Los Angeles Rams

Draft Sırası: 113 (Beşinci Tur)

NFL’in sack üstatlarından biri olan Kevin Greene, Auburn Üniversitesi’ndeki kolej kariyerinin ardından adım attığı NFL’de 15 sezon boyunca formasını giydiği tüm takımlarda (Los Angeles Rams, Pitsburgh Steelers, Carolina Panthers, San Francisco 49ers) çok başarılı sezonlar geçirdi.  Kariyerinin ilk yıllarında özellikle 3‑4 defansif şemasında outside linebacker (OLB) olarak çok başarılı bir performans sergileyen Greene, 1992 yılında Rams savunma koçluğuna getirilen Jeff Fisher’ın 4-3 şemasına dönmesiyle birlikte çoğunlukla defensive end (DE) pozisyonunda oynamaya başladı. Bu dönemde de iyi performanslar göstermesine rağmen 1992 free agency döneminde 3-4 şemasını benimseyen Dom Capers’ın savunma koçluğunu yaptığı Pitsburgh Steelers ile anlaşarak yeniden daha mutlu olduğu düzene dönüş yaptı. Bu süreçte 1996’da Super Bowl oynayan ekipte de yer alan Greene kariyerinde yalnızca 3 sezon oynamasına rağmen, emekliliğinde kendisine teklif edilen Steelers HoF yüzüğünü kabul etti.

Kariyeri boyunca toplam sekiz sezonda sack sayılarında ilk 10 içinde yer alırken, 15 sezonun 11’inde de takımının sack liderliğini elde etti. Bu performanslarıyla NFL tarihinin en iyi pass rusher’larından biri olarak kabul edilen Kevin Greene 2016 yılında HoF seçildi.

NFL sonrası Amerikan Güreşi’nde de başarılı bir kariyer edindikten sonra Pitsburgh Steelers, Green Bay Packers ve New York Jets’de OLB koçu olarak koçluk tecrübeleri de yaşadı.

5) Richard Dent (OLB-DE)

Draft Yılı: 1983

Draft Eden: Chicago Bears

Draft Sırası: 203 (Sekizinci Tur)

Tennessee State Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra alt turlardan draft edildiği Chicago Bears’de efsanevi defans koçu Buddy Ryan’ın agresif “46” Savunmasında offensive tackle’lara karşı müthiş süratiyle ilk sezonlarında büyük bir başarı gösterdi. 1985 sezonunda 17,5 sack ile takım tarihinin bir sezonda en yüksek sack sayısına ulaştı ve o sezon sonunda New England Patriots’ı 46-10 yendikleri Super Bowl XX’de 1,5 sack ve iki fumble’a zorlama ve bir pas bloğuyla oynayarak maçın MVP’si seçildi. 1985’teki tüm bu eforu karşılığında yalnızca 90.000 dolar maaş kazandı. Sonraki sezonlarda Bears aynı başarıya bir daha ulaşamadı ve 1993’e kadar Bears forması giyen Dent, yalnızca bir playoff galibiyeti görebildi. 2012’de katıldığı bir söyleşide, eğer oyun kurucu pozisyonunda herhangi bir tutarlılık sağlanabilmiş olsa, Bears’ın en az üç Super Bowl kazanacağını savundu.

Kariyerinin sonraki bölümünde transfer olduğu San Francisco 49’ers formasıyla çoğunu sakat geçirdiği 1994 sezonunda ikinci SB yüzüğünü kazanıp daha sonra birer sezon Colts ve Eagles forması giydi. Kariyerini 137,5 sack ve 8 interception ile tamamlayarak emekli olduğunda tüm zamanların sack sayısı liderliğinde Reggie White ve Bruce Smith’in ardından üçüncü sırada yer alan Dent, uzun bir süre bekledikten sonra 2011 yılında HoF seçildi.

4) Terrell Davis (RB)

Draft Yılı: 1995

Draft Eden: Denver Broncos

Draft Sırası: 196 (Altıncı Tur)

Adının ve soyadının baş harfleri touchdown’a karşılık geldiği için takım arkadaşlarının “T.D.” lakabını taktığı Terrell Davis, kolej kariyerinin ilk yılını Long Beach State’de oynadıktan sonra kalan yıllarını, transfer olduğu Georgia’da geçirdi. Burada yaşadığı hamstring sakatlığı yüzünden kaçırdığı maçlar nedeniyle, sakatlığa yatkın olduğu intibaı, NFL Draft’ında oldukça aşağı turlara düşmesine neden oldu.

1995 draftinde seçildiği Denver Broncos’un sezon öncesi kampına RB kadrosunun altıncı sırasında başlayan Davis, pre-season maçlarındaki etkileyici performansları neticesinde sezona starter olarak giriş yaptı ve o sezon oynadığı 14 maçta sergilediği 1,117 yard ve sekiz TD’luk performansıyla çaylak sezonunda 1,000 yard barajını geçen en düşük sıradan seçilmiş oyuncu olmayı başardı. Bu başarısı neticesinde takımıyla beş yıllık 6,8 milyon dolar değerinde yeni bir kontrat imzalayan Davis, 1996 sezonunu 1,538 yard, 13 TD ile geride bıraktıktan sonra, Super Bowl şampiyonluklarına ulaştıkları 1997 ve 1998 sezonlarında sırasıyla 1,750 yard ve 15 TD ile 2.008 yard ve 21 TD’luk performanslarıyla “Yılın Hücum Oyuncusu (OPOY)” ödüllerinin yanı sıra 1998 sezonu MVP ödülünü de kazanarak NFL tarihine geçen efsane sezonlara imza attı. 1997 playoff’ları boyunca oynadığı dört maçta da 100 yard üzeri koşan ve toplam sekiz TD yapan Davis bu başarısıyla da halen post-season TD rekorunu da elinde tutuyor. 1997 sezonu Super Bowl maçında Green Bay Packers’a karşı migren ağrıları nedeniyle ikinci periyodunda kenarda oturmasına rağmen 157 yard koşu ve üç TD’luk performansıyla maçın MVP’si seçilen Davis, sonraki sezonlarında yaşadığı ağır sakatlıklardan bir türlü kurtulamadı ve 2001 yılında emekliliğini açıklamak zorunda kaldı. Terrell Davis, 2017 yılında HoF seçilme gururunu yaşadı.

3) Shannon Sharpe (TE)

Draft Yılı: 1990

Draft Eden: Denver Broncos

Draft Sırası: 192 (Yedinci Tur)

Kolej kariyerini Division II okullarından Savanah State Üniversitesi’nde geçiren Shannon Sharpe, burdaki başarılı performanslarına karşın 1990 NFL Draftı’nda pek çok takım tarafından bir WR için fazla kalın, bir TE için ise fazla ince olduğu düşünülerek önemli bir potansiyel olarak görülmedi ve ancak son turda Denver Broncos tarafından seçildi.

WR olarak oynayıp, sadece 29 pas yakaladığı iki vasat sezonun ardından, Denver onu TE olarak kullanmaya karar verdi ve bu değişiklik, Sharpe’ın üçüncü sezonunda 53 pas yakalamasıyla kısa sürede meyvesini verdi. 1999 yılına kadar Denver’da kalan Sharpe, bu süreçte Super Bowl XXXII ve Super Bowl XXXIII’de iki şampiyonluk yüzüğü kazandı ve 1997 sezonu şampiyonluğundan sonra – ilk kez – General Mills’in Wheaties kutularında diğer dört Broncos oyuncusu ile birlikte yer aldı (Madden öncesi dönemde belki de en önemli onurlardan biri olan Wheaties kutularında yer alma ile ilgili bir lanet biliyorsanız lütfen aşağıda bizimle paylaşın).  Super Bowl XXXV’de üçüncü kez şampiyonluk yüzüğü kazandığı Baltimore Ravens ile geçirdiği iki yıllık bir periyodun ardından Broncos’a geri döndü ve 2003 yılına kadar orada oynadıktan sonra CBS için NFL analisti olarak çalışmak üzere emekli oldu. Kariyerini 815 pas yakalama, 10,060 yard 62 TD’luk istatistikleriyle TE kategorisinde NFL tarihinin lideri olarak tamamlayan Sharpe’ın bu rekorları daha sonra Tony Gonzalez ve Jason Witten tarafından geçildi. Sharpe 2011 yılında HoF olarak seçildi.

2) Charles Haley (OLB-DE)

Draft Yılı: 1986

Draft Eden: San Francisco 49ers

Draft Sırası: 96 (Dördüncü Tur)

İşte gerçek bir “winner”. Tom Brady’den sonra en fazla Super Bowl yüzüğüne sahip oyuncu olan Charles Haley, kolej kariyerinde üst düzey okullarda yer alamayıp James Madison Üniversitesi’nde oynadıktan sonra NFL draftlarında 40 yard resmi koşu zamanı hatalı bir şekilde 4.8 saniye olarak açıklanmasına karşın, bir 49ers scout’unun gerçek koşu zamanının 4.55 saniye olduğunu ölçmesi sonucunda dikkat çekti ve 4.turda 96. sıradan draft edildi. Haley OLB olarak başladığı kariyerinde, sonrasında bir pass rusher’a ve nihayet tam teşekküllü bir DE’e evrildi. 1986’dan 1991’e kadar forma giydiği San Francisco 49ers’da tüm sezonlarda sack lideri oldu ve Super Bowl XXIII ve Super Bowl XXIV şampiyonluklarında önemli bir pay sahibi oldu.

Haley’nin değişken mizacı ve baş antrenör George Seifert ile olan çatışmaları, 1992 sezonu başında Cowboys’a takas edilmesine neden oldu. Cowboys’da doğrudan DE pozisyonunda oynamaya başlayan Haley ilk yılında NFC konferansında Yılın Savunma Oyuncusu seçilirken takımıyla da Super Bowl şampiyonluğuna ulaştı.

Bir sonraki yıl Emmitt Smith’in holdout yaptığı sezonun başlangıcında Buffalo Bills’e yenildikleri maçın ardından soyunma odasında kaskını duvara vurup parçalayarak manşetlere çıktı ve bu durumdan hoşnutsuzluğunu ortaya koydu. Hemen ertesi hafta Emmitt Smith ile anlaşma imzalandıktan sonra işler yeniden rayına girdi ve sezona 0-2 başladıktan sonra Super Bowl kazanan ilk takım oldular.

Kariyerinin sonraki bölümünde bel sakatlığı ile uğraşan Haley, 1996 sezonunda ameliyat olduktan yalnızca beş hafta sonra Super Bowl XXX maçıyla sahalara geri döndü ve maçı bir sack, üç QB baskısı ve beş tackle ile tamamlayarak beşinci yüzüğünü kazandı. Kariyerini toplam 100,5 sack ile tamamlayan Haley 2015 yılında HoF seçildi.

1) Tom Brady (QB)

Draft Yılı: 2000

Draft Eden: New England Patriots

Draft Sırası: 199 (Altıncı Tur)

Geldik tarihin en büyük draft steal’ine. Sanırız tüm NFL severler arasında bir anket yapsak böyle bir listede ilk sıra için kuşkusuz Tom Brady’den başka hiç kimseye oy çıkması mümkün olmazdı. Ancak buradaki en ilginç husus tarihin en büyük draft steal’inin aynı zamanda tarihin en büyük oyuncusu olmasında yatıyor. Bugün yeniden o günlere dönme imkanı olsa elbetteki NFL tarihi baştan yazılırdı. Patriots’un Brady’den önce kullandığı altı draft hakkını da düştüğümüzde, 192 kez fırsatları olmasına rağmen Brady’yi seçmeyen her GM aslında farkında olmadan NFL tarihini de değiştirmiş oldu.

Kariyerinde 10 kez Super Bowl oynayan ve bunların yedisini kazanan, üç normal sezon ve beş kez SB MVP ödüllerini kazanmasına rağmen halen başarıya doymak bilmeyen yapısı ile 45 yaşında yeni bir yüzük daha kazanmak için mücadeleye devam diyen Brady, bu inatçılığıyla şu an kariyerinde sahip olmadığı tek ünvan olan HoF’i de sürekli ertelemeye devam ediyor.

Draft steal’lerinin ardından bu kez de draft bust’larını inceleyeceğimiz bir sonraki yazımızda yeniden görüşmek dileğiyle…