Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları…Uzun bir sürenin ardından Green Bay Packers yazılarıyla beraber karşınızdayım. Green Bay’de olaylı başlayan bir off-season’da yaşanan gelişmelerden sonra Packers’ın Super Bowl yolculuğunda takıma direkt katkı verebilecek oyunculara ihtiyaç olduğu apaçık bir gerçekti. Takım, tartışmalı GM’i Brian Gutekunst’un ellerine emanet edildi ve Rodgers ile aralarını ilk açan ilk dönemi dışında gösterdiği yönetim ile kendini ligin en değerli genel menajerleri arasına soktu. Belki Rodgers post-season’da bu kadar choke olmasaydı Gutekunst’un ismini daha çok duyacağımız bir ortam oluşmuş olacaktı. Yönetim anlamında problemlerine şahit olmamıza rağmen oyuncu bulma anlamında kendisinin başarılı bir GM olduğunu söyleyebiliriz. Rodgers’ın da takımda kalacağının netleşmesiyle beraber bir draft’ı daha geride bıraktık ve 11 draft seçimi yapan Packers ilk gün wide receiver adetini yine bozmayıp “Biz adamlarımızı ikinci gün çıkarttık, çıkarmaya da devam ederiz!” diyerek ilk turda son ulusal şampiyon Georgia Bulldogs’tan yıldız potansiyelli iki defans oyuncusu draft etti ve ikinci turun hemen başında North Dakota’dan Christian Watson’ı kadroya katarak tüm draft’ın yedinci wide receiver tercihini yaptı. Arka taraflardan da etkili olabilecek seçimler yapıldı ancak en göze çarpan hamleler bunlar olmuştu. Dilerseniz her oyuncu özel bir şekilde değerlendirelim…

Oyuncu: Quay Walker
Draft Sırası: 22 (Birinci Tur)
Pozisyonu: Linebacker (LB)
Yetiştiği takım: Georgia Bulldogs
Draft Puanı: B

Son şampiyon Georgia Bulldogs’un savunma oyuncuları kapış kapış giderken Packers bu furyanın en göze çarpan temsilcisi oldu. Takımın açık bir şekilde en büyük iki ihtiyacının wide receiver ve O-Line olduğu bir tabloda, Packers draft’tan gelecek oyunculara büyük ihtiyaç duyarken Quay Walker hamlesi biraz fazla bir lüks oldu. De’Vondre Campbell takımda tutulmuşken ve iyi bir performans veren Krys Barnes elde dururken öncelik bu olmamalıydı. Burada draft’ın gidişatında iyi bir O-Line tercihi daha isabetli bir karar olabilirdi. Fakat, draft’ın o anında hem WR hem O-Line anlamında çeşitlik sıkıntısı olması bizleri buraya getirdi. Bana göre yapılacak en doğru şey iyi bir pass rush alarak hem çok önemli bir pozisyonu güçlendirmiş olup Za’Darius Smith’in eksikliği doldurulmaya çalışılırdı. Draft’ta her zaman mevki fark etmeksizin özel bir yetenek olduğunu düşündüğünüz bir ismi almanın daha doğru olduğunu düşünsem de kâğıt üstünde argümanı zayıf bir seçim şayet Quay Walker ikinci turdan da alınabilecek bir oyuncuydu.

Oyuncunun özelliklerinden bahsedecek olursak, Campbell’ı tamamlayabilecek özelliklere sahip olup hızı ve içgüdüsüyle başta Packers’ın iyiye giden ama geçmişte çok başını yakmış koşu savunmasına katkı verebilecek bir görüntüye sahip. Eğer planlandığı gibi oynarsa Packers iyi olan bir savunmasını elit bir seviyeye getirebilir. Ancak son hatırladığıma göre Packers’a playoff’ta savunmanın verdiği şansları bir türlü değerlendiremeyen taraf hücumdu.

Oyuncu: Devonte Wyatt
Draft Sırası: 28 (Birinci Tur)
Pozisyonu: Defensive Tackle (DT)
Yetiştiği takım: Georgia Bulldogs
Draft Puanı: A

Açık bir şekilde, bu draft’ta Packers adına potansiyeli en yukarıda olan oyuncunun Wyatt olduğunu belirtelim. Devonte Wyatt, potansiyelinin karşılığını verebilecek bir yıldız adayı olarak karşımıza geliyor. Atletizm yetenekleriyle öne çıkmasının yanı sıra Packers’ın açığı olan bir mevkide Kenny Clark’a çok büyük destek olabilecek bir isim. Takıma yeni katılan Jarren Reed ile de bu üçlü çok büyük bir tehdit oluşturacaklardır. Ligin en iyi defanslarından olabilecek bir temelin atıldığını söyleyebiliriz. Wyatt, sahada sürekli bulunup etkisini gösterip fark yaratabilecek bir oyuncu profiline sahip. 22. sıradan bile seçilip alınabilecek bir oyuncuydu. Böylelikle, Alabama’yı deviren Georgia takımından iki önemli defans oyuncusunu ilk turdan takıma katarak savunmada bir kimya ve statü oluşturmak adına gerçekleştirilen hamleler izledik. Üzerine çok da fazla konuşulacak bir şey yok, iyi bir oyuncu ve heyecanla gelişimini takip edeceğiz.

Oyuncu: Christian Watson
Draft Sırası: 34 (İkinci Tur)
Pozisyonu: Wide Receiver (WR)
Yetiştiği takım: North Dakota State
Draft Puanı: A-

Watson, ilk turun gidişatının ardından içimi rahatlatan çok kritik bir seçim oldu. Packers, yine Rodgers’ın ellerinde bir ikinci tur efsanesi yaratabilir. Wide receiver açısından takımın kötü bir duruma düşüldüğünden çok bahsedip burayı hep kofa yoran muhabbetlerle doldurmaktansa oyuncunun özelliklerine odaklanıp umut dolu bir tercihe bakmayı tercih ederim. İçinden bir Ja’Marr Chase bir Justin Jefferson çıkmasını elbette beklemiyorum (tabii, çıkarsa şahane olur) ama Rodgers’ın işine yarayabilecek bir oyuncu olma ihtimaline sahip. İlk tur olmasa da konumu itibariyle ilk tur denebilir. Henüz ham bir oyuncu ancak potansiyelinin tavanı büyük fark yaratır. Baktığımızda Davante Adams da Fresno State’den geldiğinde de aynı şekildeydi. Üstüne eklemesi gereken bir oyuncu ve bunun adına eklenebilecek en iyi imkanlara sahip takımlardan birine dönüştü. Takımda baskısının fazla olması onun mental gücünü gösterecek olmasının yanı sıra Aaron Rodgers ve Matt LaFleur gibi isimlerle kendisinin performansını üstüne koymasını bekliyoruz. Bunun yanı sıra special teams’te de takıma hemen katkı verebilir. Rich Bisaccia’nın özel takım koçu olmasıyla bu sene her şey daha olumlu anlamda gelişebilir.

Sahada verebilecek özellikleriyle LaFleur’un hücumunda önemli katkı verip uyum sağlayacak bir tercih gibi gözüküyor. Takımın ihtiyaç duyduğu açıkları doldurabilecek olması umut verici ancak geldiği konferansın NCAA’de çok güçlü bir kaliteye sahip olmaması ve oyun özellikleri bakımından NFL’e uzak bulunmasından kaynaklanan soru işaretleri var. Hepimizin bildiği üzere bu bizlere bir şeyler kanıtlamaz çünkü oyuncuların profesyonel kariyerleri her zaman tasarlandığının paralelinde gitmez. Her şeye rağmen ilk turdan draft’ta yukarı çıkarak daha iyi bir isim alınabilir miydi? Alınabilirdi ama Watson kararı açıkçası içime daha çok sinen bir tercih oldu. Eğer takım onu doğru bir yapıyla takıma adapte ederse Lombardi kupasının ucu gözükür.

Oyuncu: Sean Rhyan
Draft Sırası: 92 (Üçüncü Tur)
Pozisyonu: Offensive Line (OL)
Yetiştiği takım: UCLA
Draft Puanı: B

Packers’de geçtiğimiz sezon zaten sakatlıklar da olmak üzere birçok eksik vardı ve tüm sezon O-Line problemi yaşandı. Bunun üstüne Billy Turner ve Lucas Patrick’in ayrılıklarıyla daha da elzem takviyeye ihtiyaç duyuldu. Belki ilk turda imkan bulunsa en iyi tercih bu mevkiye olacaktı ancak Packers arkalardan katkı verebilecek iyi steal olarak değerlendirilebilecek oyuncuları seçti. Genelde O-Line konusunda yıldız potansiyelleri hep draft’ın başından çıkar. Packers bu aşamayı geçtiğinden derinlik ve katkı verecek isimlerden ilerledi ve şimdi yıldız ihtiyacı anlamında Elgton Jenkins ve David Bakhtiari’nin eskisi gibi dönmesi için çok dua edilecek gibi gözüküyor. Sean Rhyan’ın en dikkat çeken özelliği Elgton Jenkins gibi line’ın her yerinde oynayabilecek olması. Üniversite kariyerinde en büyük sıkıntısı penaltılardan aldığı cezalardan kaynaklandı ve bunu düzeltirse iyi bir NFL geleceği olabilir. Guard ve tackle’da iyi performanslar gösteren büyük ellere sahip bir isim ve özellikle koşu hücumunda iyi işler yapabilecek bir isim. Dar alandaki hareket kabiliyetiyle guard pozisyonunda hemen starter olması büyük bir ihtimal ancak sağ tackle olarak da işi kaparsa çok şaşırmayın sonra Mete demedi olmasın.

Oyuncu: Romeo Doubs
Draft Sırası: 132 (Dördüncü Tur)
Pozisyonu: Wide Receiver (WR)
Yetiştiği takım: Nevada
Draft Puanı: A-

Oldukça beğendiğim bir tercih daha Doubs ve adı gibi “dub” getirebilir (Biliyorum, çok komiğimdir). Şaka bir yana tabi bu Packers adına çok kritik bir hamle oldu. Watson’dan bardağı daha dolu olmasıyla beraber daha çabuk katkı verebilecek bir oyuncu. Daha tecrübeli bir şekilde NFL’e adım atmasıyla güzel bir performans vermesi bekleniyor. Derin rotalarda bulduğu alanlarla Marquez Valdes-Scantling’in boşluğunu doldurması bekleniyor. Açık olmak gerekirse benim beklentilerimin olduğu bir oyuncu ve bunun altında kalırsa hayallerim yıkılacaktır. Dördüncü tur olduğundan dolayı da bu olabilir ama zamanla göreceğiz.

Oyuncu: Zach Tom
Draft Sırası: 140 (Dördüncü Tur)
Pozisyonu: Offensive Line (OL)
Yetiştiği takım: Wake Forest
Draft Puanı: A

Dördüncü turda hemen gelen bir diğer seçim ise pozisyonun örüntüsünün devamını sağlayan O-Line tercihi Zach Tom ile geldi. Baktığımızda yine Packers için iyi bir seçim olduğunu düşünüyorum. Eksik olan bir mevkiye çeşitliliği olduğunca arttırmak yararlıdır. Tom, mükemmel bir atlet ve pas korumasında kolejin en iyileri arasında geliyor. Zeki bir büüyk adam olmasından farklı olarak çabuk ayaklara, hareketli ellere ve iyi vücut kontrolüne sahip olmasıyla beraber doğuştan gelen dengeli yetenekleriyle pas korumasında pass rusher’lara büyük bir engel oluşturuyor. Pozisyonunda ideal boyutlara sahip olmasa da iyi bu yerlerden çok iyi bir O-Line tercihi. Wake Forest’ta, çok farklı iki mevki olan center ve sol tackle üst seviyede performanslar verebildi. Eğer bu oyununu da NFL’e taşıyabilirse etkili bir starter olabilir. Sırası ve verebilecekleriyle oldukça beğendiğim bir seçim.

Oyuncu: Kingsley Enagbare
Draft Sırası: 179 (Beşinci Tur)
Pozisyonu: Outside Linebacker (OLB)
Yetiştiği takım: South Carolina
Draft Puanı: A-

Enagbare, draft’ın en büyük steal’lerinden olabilir. Packers’ın eksik pozisyonları değerlendirmesi için draft çok önemliydi ve Za’Darius Smith’in ayrılığıyla defansın en önemli pozisyonunda zayıflama olmuştu. Geçen sene oynamamasına rağmen alternatifi az bir mevki. Bu anlamda kesin seçilmesi gereken bir oyuncuyu seçtiler. Eskiden geç bir ilk tur draft potansiyeline sahip bir pass rusher’ı buradan almak bence bir şanstır. Son sezonu ve combine performanslarıyla yaşadığı düşüş beşinci turda Green Bay’in seçmesiyle son buldu. Hız ve çeviklik anlamında sıkıntı olsa da uzun kolları ve gücüyle Rashan Gary ve Preston Smith’in arkasında iyi bir alternatif olacaktır. Ancak Packers’ın off-season’da bir seçenek daha eklemesi çok değerli olacaktır çünkü çeşitlilik anlamında defansın en önemli mevkisinde bir eksiklik bulunuyor. Koşu savunmasında da snap aldıkça tekniği gelişmesiyle takıma değerli bir katkı olabilir. Sıcak ve soğuk anlarında çok farklılık olan bir oyuncu. Büyük bir oyuncu da olabilir hemen unutulup giden bir oyuncu da…

Oyuncu: Tariq Carpenter
Draft Sırası: 228 (Yedinci Tur)
Pozisyonu: Linebacker, Safety (LB-S)
Yetiştiği takım: Georgia Tech
Draft Puanı: B+

Altıncı turu seçim yapmayarak atlayan Packers yedinci turdan dört oyuncu seçti ve bunlardan ilki Tariq Carpenter oldu. Hem linebacker hem safety oynamasıyla dikkat çekiyor ancak bu tamamen draft’ın doğru yerinde yapılmış bir special teams katkısı. Halihazırda, profil olarak özel takımlar diye bağıran bir görüntüye sahip. Hızı ve ortalama atletizmiyle buraya da güç katması beklenen bir oyuncu. Tamamen yeni koç Rich Bisaccia’nın elinde yapacaklarına bakacak kariyeri ve Packers’ın hep problem yaşadığı bu alanda değerli bir oyuncu olur ve performansına göre defansta da kendine yer bulur umarız.

Oyuncu: Jonathan Ford
Draft Sırası: 234 (Yedinci Tur)
Pozisyonu: Defensive Line (DL)
Yetiştiği takım: Miami Hurricanes
Draft Puanı: C+

Listemizin en düşük puanlı iki oyuncusundan biri olur kendileri. Eminim diyordunuz; hep puanları yüksek, nedir yani bu falan diye. Bu iş burada Jonathan Ford ile duruyor. 1.95 metre boyu ve 150 kilogram kütleyle takımın en büyük isimlerden. Takımın derinlikte bir ihtiyacı vardı. Geçen sene draft edilen T.J. Slaton’da çok büyük bir isimdi ve koşu savunmasında nose tackle anlamında katkı vermesi bekleniyor. T.J. Slaton’un ardından üçüncü alternatif olarak kadroda olacaktır. Çok fazla snap alacağını düşünmüyorum.

Oyuncu: Rasheed Walker
Draft Sırası: 249 (Yedinci Tur)
Pozisyonu: Offensive Line (OL)
Yetiştiği takım: Penn State
Draft Puanı: A+

Packers adına draft’ın en beğendiğim seçimlerinden ve son turdan alınması itibariyle tek (A+) puanını alan oyuncumuz. Geçen sene de running back Kylin Hill’e aynı şekilde puan vermiştim ve sakatlanasa kadar ümit de vadediyordu. Onu bir yana bırakırsak Walker buradan mükemmel bir seçim. Buradan seçilip “starter” rolü kaparsa kimseler şaşırmasın. Penn State’de 32 maç sol tackle olarak görev aldı. Walker’ın, fiziksel özellik havuzunda bir bolluk olsa da performansından bir istikrarsızlık görmek mümkün. Vücut ölçüleriyle NFL’de oynamaya uygun bir yapıya sahip, üzerine düşüldüğü takdirde tekniğini geliştirmesiyle çok değerli oyuncunun ortaya çıktığını görebiliriz. İyi bir coaching ile NFL’de değerli bir oyuncu haline gelebilir. Kesinlikle, ihtiyaç duyulan bir mevkide yedinci tura kalan bir hazine resmen…

Oyuncu: Samori Toure
Draft Sırası: 258 (Yedinci Tur)
Pozisyonu: Wide Receiver (WR)
Yetiştiği takım: Nebraska
Draft Puanı: C+

Geldik, Packers adına yedinci turun dördüncü ve senenin son seçimine. Açılışı bir wide receiver ile yapmadılar ama kapanışı yaptılar. Aşağı yukarı ne yazık ki bunu her Packers’lı hayal etmiştir. Buralardan NFL’e damga vurmuş isimler gelmiştir. Bunların birkaçını buradan da görebilirsiniz. Toure, şu an baktığımızda bir special teams oyuncusu konumunda gözüküyor. Wide receiver özelliklerini yabana atmamalıyız ama WR ihtiyacı olan bir takımda tutunmak için ortaya bir şeyler koyması şart. Eğer takıma girerse iyi rota koşma becerileriyle iyi bir slot receiver haline gelebilir ama benim tercihim bu olmazdı. Burada daha yüksek tabanlı draft edilmeyen Justyn Ross gibi bir seçim yapılabilirdi mesela. Sakatlık sıkıntılarıyla büyük ihtimal patlayacak bir oyuncu ama yedinci turdan da bu riske girmek gerekirdi artık bence. Dilerim, çok büyük bir sürpriz olur ve beni utandırır kendileri…

Genel olarak Packers’ın yine iyi bir draft geçirdiğini düşünüyorum. Sınıfta kaldıkları anlar var ama bir şekilde iyi topladılar. Bu senenin Packers adına benim için puanı (A-) olacaktır. Güzel bir inşa yapıldı ve bu sınıftan iki-üç yıldız çıkmasını bekliyorum açıkçası. Zaman inşallah Packers taraftarlarını güldürür ve kupayı evine getiren bir takım oluşur. Kaan Özaydın ve Hilmi Çeltikçioğlu ağabeylerimin podcast bölümlerinde konuşulmuştur birçok defa bir draft sınıfını anlamanın en iyi yılı üç-beş yıl sonra bakmaktır diye. Ben de buradan içerik çıkar diye düşünüp bu doğrultuda bir sonraki yazımızda 2017 Packers draft sınıfını ne durumda olduğunuz değerlendireceğim. O zamana kadar görüşmek dileğiyle, mutlu off-season’lar…