Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Evet, biliyoruz sizler de bizim gibi Amerikan futbolunu özlediniz ve 8 Eylül’deki başlangıç vuruşunu iple çekiyorsunuz. Amerikan futbolsuz geçen bu yaz aylarında hasretimize bir nebze su serpmesi ve size NFL’i hatırlatması adına yeni sezonda takım değiştiren oyuncuları incelediğimiz yazı serimize yeni bölümüyle devam ediyoruz. Wide receiver bölümümüzün ardından bu sefer defansta bulunan ve havadaki topu kapmaya çalışan bir diğer atletik mevki olan defensive back oyuncularını bu bölümde mercek altına alacağız. Gelin hep beraber bu isimlere ve öne çıkan profilleri değerlendirelim…

İsim: Jalen Ramsey
Eski Takımı: Los Angeles Rams
Yeni Takımı: Miami Dolphins
Sözleşmesi: Üç yıl 55 milyon dolar
Yaşı: 28
Derece: 78

Baktığımızda 2023 off-season’ın en flaş takaslarından biri ligin en iyi cornerback’lerinden gösterilen Jalen Ramsey’nin 2022’de şampiyonluk yaşadığı Los Angeles Rams’ten ayrılarak ve potansiyeli yükselen bir Miami Dolphins’in yolunu tutması olduğunu söyleyebiliriz. LA Rams’te geçtiğimiz sezondan sonra ayrılıklar oluşmaya başladı ve şampiyonluğun ardından yeniden yapılanmaya girmeleriyle Ramsey gibi salary cap’te büyük yer eden oyuncularla yolların ayrılması gerekti. Rams’te yeni bir dönem başlarken büyük yıldızları kaybetmek her zaman kötüdür.

Çevikliği, hızı ve rotaları tahmin etme yeteneği, rotaları receiver’lara sıkı sıkı yapışması ve dar pencerelerde topu kazanabilmesiyle etkili bir şekilde katkı sağlayabilme becerileri üst düzey olan bir oyuncu. Ramsey’nin çok yönlülüğü, kendi değerine katkıda bulunan başka bir özelliği ve takımına savunma planlarında esneklik kazandırarak hem dışarıda hem slot’ta oynayarak fark yaratabilir. Ek olarak, fizikselliği ve mücadele becerileri, onu koşu savunmasında da güçlü yönleri arasında bulunuyor. Ramsey bazen hatalarıyla ve oyun içerisindeki istikrarsızlıklarıyla gündem olup geçen sene takımı gibi kötü bir sezon geçirmiş olsa da ligde yıllardır istikrarlı bir şekilde performansıyla oyuna şekil veren kalibrede bir yetenek. Xavien Howard ile beraber cornerback’te uzay seviyesinde bir ikili oluşturacaklardır ve buna bir de Jevon Holland gibi başarılı bir safety de eklenince rakip takımlar için çok korkutucu bir secondary karşımıza çıkıyor. Dolphins kaliteli ve etki yaratarak oynabilecek oyuncuları topluyor ve bunu Mike McDaniels gibi sisteme dönüştürecek bir koçla yapıyorlar ve bu da başarıyı getiren önemli elementler arasında yer alıyor.

İsim: Jessie Bates III
Eski Takımı: Cincinnati Bengals
Yeni Takımı: Atlanta Falcons
Sözleşmesi: Dört yıl 64.02 milyon dolar
Yaşı: 26
Derece: 85

Yazımızda detaylı inceleyeceğimiz tek safety oyuncumuz olan Jessie Bates III, ligin en iyi safety oyuncularından ve Atlanta Falcons’a katılması da dengeleri değiştirecek bir off-season hamlesi oldu. Hem coverage’ta hem de koşu savunmasında mükemmel bir safety olarak zengin bir kullanım alanıyla fark yaratabilen bir isim. Cincinnati Bengals, Bates’in ayrılığı yanı sıra bir de Vonn Bell’in de ayrılmasıyla çok güç kaybedecektir fakat gümbür gümbür gelen Joe Burrow için salary cap’te yer açılması gerekiyordu. Bengals güç kaybedecektir fakat dümende güçlü bir lider quarterback bulundukça rekabetçi olacaklardır, yerlerine sadece draft’tan idare edecek kalitede isimler bulmaları gerekiyor.

Bates’in Falcons’a katılmasıyla secondary’sinin seviyesini yükselterek maç kazandıran oyunu yapma potansiyelini takıma getirebilir. Derin rotaları etkili bir şekilde savunma veya pasları kesme yeteneğine sahip. YAC (Top yakalandıktan sonra elde edilen yard’lar) ile yard kazanan receiver’lara karşı arka alanda güçlü bir de “Dur!” diyen bir oyuncu olarak değerlendirebiliriz. Secondary’de etrafındaki oyunculara da daha iyi konuma getirebilen bir oyuncu. Savunmaya getireceği liderlik herkesin arayacağı cinsten ve ligin sadece en çok para kazanan dördüncü safaty oyuncusu. Dört yıl 64 milyon dolar Jessie Bates III için çok kazançlı bir anlaşma olduğunu düşünüyorum. Bu sezon artık secondary’de Atlanta Falcons çok da etkili bir takım olacaktır. A.J. Terrell’in yanına Bates ve Okudah gibi isimlerin katılmasıyla takım artık bu sene ortaya büyük bir performans koymak zorunda.  Falcons’ın da Arthur Smith’in istikrarlı şekilde eldekinin en iyisini vermesiyle bu sezon artık kolay division ve fikstürün de etkisiyle play-off yarışında etkili bir takım olmalarını bekliyorum. Bates’in varlığı Falcons’ın savunmasını yükselterek genç ama yetenekli olan Falcons backfield’ına çok kritik bir liderlik sağlayarak defansın tamamında güçlü bir varlık oluşturacaktır.

İsim: Stephon Gilmore
Eski Takımı: Indianapolis Colts
Yeni Takımı: Dallas Cowboys
Sözleşmesi: İki yıl 20 milyon dolar
Yaşı: 32
Derece: 70

Stephon Gilmore… Büyük bir isim, son yılların en önemli cornerback oyuncularından biri ama şu an bu halinden uzak durumda. Bu önemli bir oyuncu olduğunu değiştirmese de Gilmore’u pandemiden beri eskisi gibi göremiyoruz. Cornerback süreklilik ve vücuutan dinamizm isteyen bir mevki ve ilerleyen yaşlarla beraber bir süreklilik sağlayamayınca bir düşüş yaşanabilir ama tecrübe ve sezgi gibi faktörlerin savunmada mutlaka olması gerekir. Gilmore, daha büyük receiver’larla eşleşecek fiziksel güce sahip olan bir oyuncu. Receiver’lara baskı yapmak ve rotalarını bozmak için gücünü ve uzunluğunu kullanıyor. Patriots’tan beri zamanını Carolina Panthers ve Indianapolis Colts’ta geçirdi ve şimdi çocukluğunun takımı Dallas Cowboys’ta forma giyecek.

Jerry Jones’un off-season’da yaptığı güzel hamleler arasında Gilmore’u da böylelikle katabiliriz. Savunmada Trevon Diggs gibi büyük oyun kovalayan x-factor bir oyuncunun yanında backfield’a stabilite ve güven getirecektir. Gilmore oyunun kritik anında yine güvenebileceğiniz ve istediğiniz eşleşmeyi verebileceğiniz bir oyuncu olması ve tahminimce Cowboys her zaman olduğu gibi birçok kritik an yaşayacaktır burada Gilmore gibi bir oyuncuya sahip olmak avantaj sağlayabilir. Defansif koordinatör Dan Quinn’in halihazırda oluşturmuş olduğu güzel bir defans var ve buna Stephon Gilmore’un büyük bir karakter katacağını düşünüyorum. Gilmore’un başarılı olmak için sahada iş bitirici mantalitede bulunması gerekli olacaktır.

İsim: Byron Murphy
Eski Takımı: Arizona Cardinals
Yeni Takımı: Minnesota Vikings
Sözleşmesi: İki yıl 17.5 milyon dolar
Yaşı: 25
Derece: 90

Byron Murphy’nin bu sezon serbest oyuncu pazarında en iyi hamlelerden biri olduğu söylenebilir. Sıralamamızda isim olarak diğer oyuncuların arkasında kalmasına rağmen etki olarak daha yukarılara çıkabilecek bir oyuncu. Minnesota Vikings’in de cornerback’te büyük bir açığı varken, Patrick Peterson da Pittsburgh Steelers’la anlaşmışken, Byron Murphy pazarda alabileceğiniz en iyi seçimdi ve Minnesota’nın çok memnun kalacağı bir oyuncu olacağını düşünüyorum. Arizona’da oynadığı zamanlarda benim şahsen çok beğendiğim cornerback’ti ve şu an Arizona da bir yangın yeriyken tepeyi ilk terk edenlerden oldu. Murphy ve Vikings adına da çok yararlı, takıma direkt katkı sağlayacak kilit bir beraberlik olacaktır.

Murphy’nin “Underrated” diye tabir ettiğimiz hak ettiğinden daha az değeri gösterilen bir cornerback olduğunu düşünüyorum. Arizona’nın en çok ihtiyacı olduğu zamanda performansı verdi. İstikrar ve düzenlilik olarak eksikleri bulunsa da çok yetenekli bir oyuncu. Birincil wide receiver’ları başarıyla tutan ve bunu şampiyonluk hedefleyen bir takımda da yapabilecek potansiyele sahip bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Adamını kolay bırakmayan, çabuk ayaklara sahip akıllı bir atletten bahsediyoruz. Adam savunmasında PFF puanları düşüklük gösterse de kendisinden fiziksel olarak büyük ve daha fazla top yakalama alanına sahip receiver’lara bile karşı aklıyla doğru bir fiziksellik göstermesini biliyor. Sezgileri, atletizmi ve oyun bilgisiyle birçok düzende verimli bir performans sağlayacaktır. Alan farkındalığı oldukça yüksek ve iyi bir atlet. Bunu sahaya yansıttığında mükemmel bir cover cornerback’i oluyor. Minnesota Vikings için harcanan en iyi 17.5 milyon dolar olabilir.

İsim: Cameron Sutton
Eski Takımı: Pittsburgh Steelers
Yeni Takımı: Detroit Lions
Sözleşmesi: Üç yıl 33 milyon $
Yaşı: 28
Derece: 80

Detroit Lions için belki de takımın en büyük açığı olan cornerback pozisyonuna bu off-season’da bir takviye şarttı ve bu isim Cameron Sutton oldu. Oyuncu ve Lions için çok güzel bir hamle olacağı inancındayım. Pittsburgh Steelers bu ayrılığı bir diğer NFC North temsilcisi Minnesota Vikings’ten ayrılan tecrübeli cornerback oyuncusu Patrick Peterson ile doldurdu. Burada da Steelers’ın sahip olduğu adam adama savunma ağırlıklı şemasından dolayı 32 yaşındaki bir cornerback adına soru işaretlerim bulunuyor. Sahada başta Joey Porter Jr. olmak üzere genç oyunculara güveneceklerdir. Sutton özellikle sezonun başlarında Steelers’ın elinde tutmuş olmak isteyeceği ve ayrılığından dolayı da üzüleceği bir isim olacaktır.

Lions açısından baktığımızda ise Cameron Sutton için yıllık 11 milyon dolar fazla gözükse de cornerback pozisyonunda alabilecekleriniz itibariyle maliyeti uygun da bir sözleşme olduğunu düşünüyorum. Off-season sırasında yapabilecekleri en uygun hamleydi açıkçası. Sutton, geçen sezon başarılı bir performans veren oyuncuydu ve geçen sezon da an az 400 snap alan oyuncular arasında sadece 411 yard’a izin vererek başarılı bir performans çizdi. Kariyerinin en iyi zamanında ve bunu Detroit’e de taşıması gerekiyor. Elbette, sorumluluğu yeni takımında biraz daha artacaktır ancak bunun üstesinden gelebilirse Lions için aşırı kazançlı bir takviye olacaktır. Oyun aklı ve şemaları doğru okuyabilmesiyle savunmaya olumlu anlamda bir ağırlık katacaktır.  Bu direkt şekilde katkıyı da sağlaması durumunda ligdeki en iyi 10 cornerback’ler arasına girebilecek bir oyuncu.

Oyuncunun İsmiEski TakımıYeni TakımıMevkiSözleşme 
Jalen RamseyLos Angeles RamsMiami DolphinsCB3 yıl 55 milyon $
Jessie Bates IIICincinnati BengalsAtlanta FalconsS4 yıl 64.02 milyon $
Stephon GilmoreIndianapolis ColtsDallas CowboysCB2 yıl 20 milyon $
Vonn BellCincinnati BengalsCarolina PanthersSS3 yıl 22.5 milyon $
Cameron SuttonPittsburgh SteelersDetroit LionsCB3 yıl 33 milyon $
Byron MurhpyArizona CardinalsMinnesota VikingsCB2 yıl 17.5 milyon $
Jeff OkudahDetroit LionsAtlanta FalconsCB4 yıl 33.5 milyon $
Patrick PetersonMinnesota VikingsPittsburgh SteelersCB2 yıl 14.5 milyon $
Juan ThornhillKansas City ChiefsCleveland BrownsS3 yıl 21 milyon $
Julian LoveNew York GiantsSeattle SeahawksFS2 yıl 12 milyon $
Jimmie WardSan Francisco 49ersHouston TexansFS2 yıl 13 milyon $
Chuck ClarkBaltimore RavensNew York JetsS3 yıl 15.5 milyon $
Chauncey Gardner-JohnsonPhiladelphia EaglesDetroit LionsS1 yıl 6.5 milyon $
Rock Ya-SinLas Vegas RaidersBaltimore RavensCB1 yıl 4 milyon $
Nick ScottLos Angeles RamsCincinnati BengalsS3 yıl 12 milyon $
Mike HughesDetroit LionsAtlanta FalconsCB2 yıl 7 milyon $
Emmanuel MoseleySan Francisco 49ersDetroit LionsCB1 yıl 6 milyon $
Isaiah OliverAtlanta FalconsSan Francisco 49ersCB2 yıl 6.75 milyon $
Brandon FacysonIndianapolis ColtsLas Vegas RaidersCB2 yıl 6.5 milyon $
Tremon SmithHouston TexansDenver BroncosCB2 yıl 5 milyon $
Keanu NealTampa Bay BuccaneersPittsburgh SteelersSS2 yıl 4.5 milyon $
Sean BuntingTampa Bay BuccaneersTennessee TitansCB1 yıl 3.5 milyon $
Terrell EdmundsPittsburgh SteelersPhiladelphia EaglesS1 yıl 2 milyon $
Taylor RappLos Angeles RamsBuffalo BillsS1 yıl 1.77 milyon $
Marcus EppsPhiladelphia EaglesLas Vegas RaidersS2 yıl 12 milyon $
Shaquill GriffinJacksonville JaguarsHouston TexansCB1 yıl 3.5 milyon $
Taylor RappLos Angeles RamsBuffalo BillsS1 yıl 1.77 milyon $
Eric RoweMiami DolphinsCarolina PanthersS1 yıl 1.317 milyon $
Marcus PetersBaltimore RavensCB
Ronald DerbyDenver BroncosCB
Byron JonesMiami DolphinsCB
William JacksonPittsburgh SteelersCB
Bradley RobyNew Orleans SaintsCB
Adrian AmosGreen Bay PackersNew York JetsFS1 yıl 4 milyon $
Devin McCourtyNew England PatriotsFS
Casey HaywardAtlanta FalconsCB
Eli AppleCincinnati BengalsCB
Kyle FullerBaltimore RavensCB
Anthony BrownDallas CowboysCB
Daniel SorensenNew Orleans SaintsSS
Logan RyanTampa Bay BuccaneersCB
Bryce CallahanLos Angeles ChargersCB

Bir yazının daha sonuna gelirken geçmek bilmeyen off-season süresince gıdamız olan Amerikan futbolunun heyecanı yine içimizde bizle beraber yeni sezonu bekliyor. Off-season’da da bizleri de takip ederek Amerikan futboluyla kalabilirsiniz. “Takım Değiştiren Oyuncular” yazı serimiz ve birçok yayınımız devam edecek. Siz de “Amerikan futbolu heyecanı sezon içinde değil her zaman!” diyorsanız ve yazının burasındaysanız doğru yerdesinizdir. Renkli bir sezon öncesi periyodunu hep beraber geçireceğiz ve sonunda 8 Eylül’deki başlangıç vuruşuyla NFL sezonuna kavuşacağız. Sonraki yazılarda görüşmek üzere…