Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… NFL’in yeni sezonuna çok az kalmışken gelenekselleşen head koç yazısıyla beraberiz. Yeni sezonda tecrübeli başarılı birçok koça yeni isimler de eklenirken takımların sonuç vermesi gerekiyor ve iyisiyle kötüsüyle ligde işler sarpa sarıyor. Güzel sporumuzun mimarları, tüm oyunun arkasındaki akılları ve yöneticileri head koçlarımızı her sezon olduğu gibi değerlendireceğiz. Koçların kariyer kazanma dereceleri, ortalama sıralamaları ve geçen sezonki sıralamalarıyla beraber değerlendirmelerini sizler için tek bir yazıda derleyeceğiz. Efsane, tecrübeli, yetenekli, zeki, gelecek vadeden birçok isim olduğu gibi deneyimsiz, işi tehlikede olup çıkış göstermek zorunda olan isimler var. Gelin, bu 32 head koçlarımıza teker teker bakalım…

*Aşağıda yer alan “Koç Sıralama Ortalaması” ile ilk defa bu sene sıralamalarda koç ortalamalarının hesaplamasıyla son üç yıldaki performanslarına ve elde ettiği sonuçlarla göre sezonluk değil genel sıralamasıyla değerlendirme yapabilirsiniz.

Koltuğu Tehlikede Koçlar

32- Todd Bowles, Tampa Bay Buccaneers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 8-9 (.471)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 34-50 (.405)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 20 (▼12)
Koç Sıralama Ortalaması: 26 (2022-2023)

Playoff yapan bir koçu son sıraya koymak ağır gelmiş olabilir fakat Todd Bowles geçtiğimiz sezon felaket bir koçluk gösterdi ve Tom Brady’nin final sezonunu mahvetti. Evet, Super Bowl’daki mükemmel defans stratejisiyle Brady’nin son şampiyonluğunun mimarı oldu fakat head koçluğun başka bir meziyet olduğunun belki de en güzel örneği Todd Bowles. Hücumda yaşanan sıkıntılar akıl almazdı ve Brady sonrası playcaller olarak Dave Canales’e çok iş düşecektir ama mevcut QB odasıyla kendisine akıl sağlığı diliyoruz.

31- Josh McDaniels, Las Vegas Raiders
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 6-11 (.353)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 17-28 (.378)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 27 (▼4)
Koç Sıralama Ortalaması: 29 (2022-2023)

Raiders ve McDaniels aslında birbirine uyan o kadar iyi bir ikili ki her anlamda birbirlerini yansıtıyor diyebiliriz. Patriots kültürünü alma, Brady sahip yapma falan derken Raiders/McDaniels yine zamanın koşullarını dikkate almamaya ve işleri zora sokmaya devam ediyor. Büyük farklardan çok maç verdiler ve birçok anlamda takımın yapısal olarak sıkıntılarını gözler önüne seriyor. Bunu Derek Carr’dan daha winner bir oyuncu getirerek çözmeye çalışınca insanın aklında soru işaretleri olmuyor değil. Sorunun oyuncu değil de yapı olduğunu ve bu oyun mantalitesiyle takımın olduğu yerde saydığını göreceğiz. NFL’de artık “old-school” çalışmıyor.

8. Sınıf Koçlar

30- Jonathan Gannon, Arizona Cardinals
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 4-13 (.235)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: (-)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: (-)

Çaylak koçlar arasında taze Super Bowl’da oynamasıyla beraber öne çıktığını söyleyebiliriz. Sıcak olarak, Super Bowl öncesi illegal olarak değerlendirilen Cardinals ile anlaşma yapması hakkında konuşulurken Super Bowl’da Eagles’ın sahada uyguladığı strateji ve savunmadaki sorunlar nedeniyle takımı Super Bowl’dan oldu. Buradaki soru işaretleri birçok anlamdan acaba yaratsa da geleceği olabilecek bir koç. Eagles çok başarılı geçen bir sezonun ardından değerli koçlarını kaybetti fakat Gammon beklenen bir ayrılık değildi bu açıdan sürpriz bir isim olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Güzel bir kültürden geliyor ve başarı sağlayabilecek bir koç ama işi zor olacaktır. Cardinals için zor bir sene olacak ve takımı nerede tutacağı çok mühim. Sahada alacağı sonucun ne olduğu değil nasıl olduğu geleceğine karar verecek.

29- DeMeco Ryans, Houston Texans
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 3-13-1 (.216)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: (-)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: (-)

Texans ve yeni bir koç daha. Her sene ben Texans’ı farklı koçlarla yazmaktan sıkıldım, yönetim sıkılmadı. Bu sefer, biraz daha kalmaya yakın genç ve takımın eski bir oyuncusu olan bir isimle yola çıkılıyor. San Francisco’dan çıkan gözde bir defansif koordinatör daha ve bu ismi Texans’ın alması kulüp adına çok değerli. Hem hücuma hem defansa playmaker oyuncular alarak franchise için önemli adımlar atıldı. Bu yapılanma ile takımın yukarı çıkması gerekiyor. Süperyıldız potansiyelinde bir quarterback alındı fakat en büyük sorun wide receiver pozisyonunda gözükse de takım ileriye koymak için yeterli gözüken enstrümanlara sahip ve Ryans’ın llistedeki ilerleyişini bu takımı nasıl yönettiğiyle göstererek yukarılara çıkarabilir.

28- Matt Eberflus, Chicago Bears
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 3-14 (.176)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 3-14 (.176)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 30 (▲2)
Koç Sıralama Ortalaması: 29 (2022-2023)

Chicago Bears geçtiğimiz sezon ligin en kötü takımıydı, daha bir açıklaması yok bunu da draft’ta son sırayı almasından görebiliyoruz. Peki neden Eberflus bu listede geçen sıraya kıyasla iki basamak yükseldi. Çok iyi bir sene geçirmedi, harika kararlar vermedi ama bir şeyler gösterdi. İlk sezonunda kimse ondan mucizeler beklemiyordu ve o da göstermedi ama üzerine koyabileceğini gelişim payı olabilecek bir takım inşa edildiğini gösterdi. Özellikle savunmaya yapılan yeni takviyelerin ardından ve Fields’tan çıkması beklenen performansıyla Eberflus’un ortaya koyması gereken şeyler var ve çaylak bir koç olmayacak. Eberflus için artık rengini belli etme zamanı…

27- Dennis Allen, New Orleans Saints
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 15-38 (.283)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 25 (▼2)
Koç Sıralama Ortalaması: 26 (2022-2023)

Dennis Allen ile ilgili geçen sezondan farklı bir şey söylemeye gerek olmadığını düşünüyorum. Saints eskisi gibi iyi bir takım olmayabilir ama yine iyi bir takım. Allen, Brees-Peyton zamanında kurulan kültürü de iyi biliyor olabilir fakat Saints’i başarıya götürebilecek bir isim değil. Saints’i üst seviyeye çıkartacak deli potansiyele sahip olduğunu düşünmüyorum. İyi bir koordinatör koç olabilir veya interim head koç olabilir ama takımını özel kılacak ve başarıları getirecek potansiyel anlamında kanıtlaması gerekenler var. Savunması yine etkiliydi fakat hücumu QB sorunlarıyla da beraber kimlik sorunları yaşıyordu. Başarısız, hayal kırıklığı yaratan bir koç demek ağır olabilir ama asla o özel isim olduğunu düşünmüyorum.

7. Sınıf Koçlar

26- Frank Reich, Carolina Panthers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 40-33-1 (.547)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 13 (▼13)
Koç Sıralama Ortalaması: 17.3 (2021-2022-2023)

Listemizin en büyük düşüş alan koçuna geldik. Biraz da sezon sırasında kovulduğundan dolayı böyle bir darbe aldı fakat boşta kalmayıp bir takım bulmasını başardı. Reich hakkında şahsen büyük beklentilerim vardı ve “Yılın Koçu” gibi ödüllere oynayabileceğini düşünüyordum ama son yıllarda buradan oldukça uzaklaştı. Indianapolis Colts’ta her sezon başka bir quarterback ile aradığını bulamayan Reich belki bu sefer yeni takımında yeni temiz seçimle beraber yüzü güler Reich, şimdi Panthers’ta -franchise’ın da ilk TD pasını atan oyuncuydu- yeni bir sayfa açacak ve birinci sıra seçimi Bryce Young ile bir hikâyeye çıkacak. Oyunun iki tarafında da genç ve potansiyelli isimlere sahip ve coaching odası olarak fena olmayan bir ekip kurdu. Belki de yeni başlangıçlar en çok ona yarar.

25- Ron Rivera, Washington Commanders
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 8-8-1 (.500)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 98-90-2 (.521)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 18 (▼8)
Koç Sıralama Ortalaması: 20 (2021-2022-2023)

Artık sıkılmaya başladığımız ve ne zaman biteceğini beklediğimiz bir hikâyeye dönüştü. Geçtiğimiz sezon da head koçluğunu yaptığı takımın play-off şanslarının da pek farkında olmamasıyla büyük bir darbe aldı. Washington’da QB konusunda yüzü hiç gülmedi ve muhtemelen Jacoby Brissett ve Sam Howell ile de gülmeyecek. Eğer olumlu bir değişim göreceksek Sam Howell’ın çıkıp büyük top oynaması gerekecek ki olasılıkları çok güçlü gözükmüyor. Rivera takımı güzel galibiyet seviyelerinde tutuyor ama başarı asla yok. Sadece gözleri boyayan bir derece var ve takım ileri gitme yolunda sırtını mucizelere dayamış durumda. Rivera büyük bir koç ve değerli başarıları bulunuyor fakat son play-off galibiyeti 2015’teydi. Şapkadan tavşan çıkmadığı sürece Rivera ile yolların ayrılması gerekiyor. Kovulmasını beklediğim ilk üç isimden biri…

24- Mike McCarthy, Dallas Cowboys
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 12-5 (.706)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 155-97-2 (.614)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 19 (▼5)
Koç Sıralama Ortalaması: 21.3 (2021-2022-2023)

Artık sıkılmaya başladığımız koçlar arasında ayrı bir yere sahip çünkü kendisine yıllardır bir özel sıkılıyoruz. İlerleyici oyunun daha öne çıktığı ve izleme keyfi verdiği bu dönemde eski usul isimler oyunun heyecanını bir tık öldürdüğünü söyleyebilirim. Kellen Moore’un da ayrılmasıyla çok sıkıcı bir coaching bekliyorum. Jerry Jones bir genel menajer olarak çok iyi oyuncu topluyor ama koç odasında geleneksellikten uzaklaşamaması Cowboys’un yıllardır yerinde saymasına neden oluyor. “Delilik, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir”. Takım başta savunmada olmak üzere çok özel oyunculara sahip ve artık ortada başarması gereken bir kadro bulunuyor. McCarthy başarılı olabilir ama yüzdeler pek onun yanında değil.

23- Shane Steichen, Indianapolis Colts
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 4-12-1 (.265)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: (-)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: (-)

Bu sene çaylak isimler arasında listenin en üstü Shane Steichen’e gidiyor. Bu senenin en kötü ve en iyi koç işe alımları açıkçası Philadelphia Eagles’tan ayrılan isimlerden oldu. Geçtiğimiz sezon Super Bowl’a giden takımda Steichen’in büyük bir rolü vardı ve bu sezon yola da oyun tarzı Hurts’e benzeyen Anthony Richardson ile güzel bir performans vermesini bekliyorum. Colts kadro olarak umut veren bir konumda olmasa da iyi bir coaching ve iyi bir quarterback ile çıkışa geçeceğini düşünüyorum. Daha henüz ikisinden de bir şeyler görmedik fakat gelecek hakkında heyecan veren bir yapılanma olduğunu düşünüyorum. Colts bana kalırsa alınabilecek en iyi koçu seçti ve güzel bir yönetimle orta-uzun vadede başarılı olabilirler.

6. Sınıf Koçlar

22- Kevin Stefanski, Cleveland Browns
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 26-24 (.520)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 14 (▼8)
Koç Sıralama Ortalaması: 16 (2021-2022-2023)

Yılın koçu seçilmesinin ardından Stefanski’nin de düşüşü Browns gibi devam ediyor. Burada suçu Stefanski’ye yöneltmek pek adil olmaz fakat güncel performans olarak bir düşüş olduğu gerçek. Deshaun Watson’ı almak gibi büyük bir kumar oynadılar ve burada Stefanski’ye büyük bir yük düştü. İyi bir O-line ve koşu odasıyla koşu odaklı bir hücumla öne çıkıyorlardı ama Kareem Hunt’ın ayrılığı ve Watson ile nasıl bir kimlik alacaklarını göreceğiz. Defansta zaten önemli playmaker oyunculara sahip ve burada pek sorun yaşamayacaklardır. Stefanski Browns lanetini bozarak takıma play-off yaptıran isim ve bundan dolayı önemli bir krediye sahip. Bunu biraz zorlayabilir çünkü güçlü de bir AFC North’da işleri hiç kolay olmayacak.

21- Kevin O’Connell, Minnesota Vikings
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 13-4 (.765)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 13-4 (.765)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 22 (▲1)
Koç Sıralama Ortalaması: 21.5 (2022-2023)

Kevin O’Connell çaylak sezonunda yılın koçu olmaya oynuyordu ve buradan takımını direkt şekilde ileriye götürdüğünü anlayabiliyoruz. Fakat listede neden bu kadar geride sorusuna gelecek olursak elindeki malzemenin kıymetli olması başarısına biraz gölge düşürüyor. Bundan dolayı kendisinin kanıtlaması gerekenler var. Doğru yaptığı işlere bakacak olursak öne çıkan Vikings’te Mike Zimmer ardından değiştirdiği kültür oldu. Takım yapı olarak daha isabetli bir kimliğe sahip oldu ve genç bir koç ile parlak bir gelecek vaat ediyor. Vikings yine ligin en iyi kadrolarından birine sahip ve hedef artık Super Bowl. İşin büyük kısmı sahada dümende olmayı bilen bir quarterback’ten geçiyor. Burada da O’Connell’ın quarterback becerilerinin seviyesini göreceğiz.

5. Sınıf Koçlar

20- Brandon Staley, Los Angeles Chargers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 10-7 (.588)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 19-15 (.559)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 12 (▼8)
Koç Sıralama Ortalaması: 18.6 (2021-2022-2023)

Staley en çok heyecan veren koçlardan biriydi fakat yavaş yavaş değerini kaybediyor gibi. Listemizde de en büyük düşüş alan isimlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Herbert gibi bir yetenekle göstermesi gereken başarıyı gösteremiyor ve takımı play-off kaçırmasının ardından da geçtiğimiz sezon play-off’a çıktığında tarihin en büyük comeback’ini Jaguars tarafından yedi. Sevgili Görkem Şahinoğlu’nun da dediği gibi Chargers, Falcons’tan önceki Falcons.  Bunlar takım kimliğinin oluşması sırasında hiç güzel işaretler değil umarım öldürmeyen şey güçlendirir mantığıyla hatalarından ders almaya odaklılardır. Staley geçtiğimiz sezon eskisi kadar agresif değildi fakat bunu çok bozmadan risk alan kimliğinden de uzaklaşmamalı. Joe Lombardi’nin ardından Kellen Moore’un ofansif koordinatör olarak getirilmesi güzel bir girişim oldu ve bununla beraber bu sezon Chargers’tan patlayıcı ve efektif bir hücum bekliyorum.

19- Arthur Smith, Atlanta Falcons
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 14-20 (.412)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 26 (▲7)
Koç Sıralama Ortalaması: 23.6 (2021-2022-2023)

NFL’de üçüncü sezona giren Arthur Smith takımdan alınabilecek en iyi verimleri almaya çalışıyor. Bir şekilde yine potansiyelinden daha verimli hücumlar çıkarıyor ve özellikle koşu hücumunda Cordarrelle Patterson veya Tyler Allgeier’dan çok iyi performans aldı. Bu sene de Bijan Robinson gibi bir yetenekle şov yapması bekleniyor. Smith koç olarak ne kadar iyi olduğunu anladığımız sezon bu olacaktır. Takımın başında olduğu iki sezonda da kimse başarı beklemezken takımı play-off iddiasında tuttu ve artık büyük aksilikler olmadıkça NFC South gibi bir grupta play-off yapması gerekiyor.

18- Robert Saleh, New York Jets
Takımın Geçen Sezon Derecesi:
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 11-23 (.324)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 29 (▲11)
Koç Sıralama Ortalaması: 23.3 (2021-2022-2023)

Robert Saleh, New York Jets’te ikinci yılını geride bırakırken geçtiğimiz sezon sonrasında franchise’a bir umut getirdi diyebiliriz. San Francisco 49ers’tayken nasıl bir defansif koordinatör olduğunu biliyorduk ve bu sihrini geçtiğimiz sezon Jets’te de gösterebildi ve şu an takım en iyi savunmalardan birine sahip. Hücumda quarterback’ten de yaşanan sıkıntılarla karşılaştılar fakat ellerinde güzel de parçalar varken tarihin en iyi quarterback’lerinden birini alarak bunu çözme adına çok kritik bir hamle atıldı ve bununla beraber Saleh Jets’de istediklerini gerçeğe dönüştürebilir. Önlerinde çok zor bir fikstür ve grup var, burada coaching ile gösterecekleri hünerle Saleh koçlukta seviye atlayabilir ve uzun zaman sonra başarılı bir New York Jets izleyebiliriz.

17- Dan Campbell, Detroit Lions
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 17-28-1 (.380)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 28 (▲11)
Koç Sıralama Ortalaması: 25.6 (2021-2022-2023)

Listemizin yıldızı Dan Campbell… Koç sıralamalarında son sıralardan hızla daha yukarılara yükseliyor ve gerçekten Lions ile ortaya koydukları büyük bir gelişme. Campbell, Lions ile kazanan sezon yapması gerçekten ilgilleri üzerine topladı. Ayrıca, NFL için de eğlenceli bir yüzü bulunuyor. Büyük favorinin Vikings’in olduğu bir division’da bile liderlikte güçlü bir iddiası var ve bunun başkahramanı Campbell. Eski usul ve modern futbolun oldukça güzel ögelerine sahipler ve bunu kaybetmemeleri gerekiyor. Agresif ve eski usule sahip olması oyununu çok ilgi çekici kılıyor. Genç ve yetenekli isimleri de takıma toplayarak potansiyeli de yukarıya çekiyor. Şimdi Lions iyi bir hücuma ve defansa sahip asıl soru Dan Campbell bu rüzgarı alıp fırtınaya dönüştürebilecek mi?

4. Sınıf Koçlar

16- Matt LaFleur, Green Bay Packers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 8-9 (.471)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 47-19 (.712)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 9 (▼7)
Koç Sıralama Ortalaması: 11.6 (2021-2022-2023)

LaFleur ise listede en çok düşüş alan isimlerinden. Daha önce play-off’taki coaching ile eleştridiğimiz Matt LaFleur bu sefer play-off da yapamadı. Davante Adams’ın ayrılığından sonra hücumu büyük bir yara aldı ve şimdi Rodgers’ın da gitmesiyle çok zora girdi. Şimdi, takım gençlerin iyi çıkması ve LaFleur’un koçluk başarısına kaldı. Eğer LaFleur elinde tarihin en iyi oyun kurucularından biri olmadığında dalgalı denizlerde nasıl bir kaptan olduğunu göreceğiz. Kaptan ve mürettebatı iyi iş çıkarırsa LaFelur listede eski yerine döner ama geçtiğimiz sezon Packers play-off’u kaçırdı ve şiddetli bir düşüş alması gerekiyordu.

15- Mike Vrabel, Tennessee Titans
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 48-34 (.585)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 8 (▼7)
Koç Sıralama Ortalaması: 12.3 (2021-2022-2023)

Listemizin büyük düşüş alan bir diğer ismi de geçtiğimiz sezon yılın koçu olan Mike Vrabel oldu. Yılın koçu olduktan sonra elbette düşüş doğaldı fakat AFC South’da play-off kaçırmak büyük bir sorun. Henry yaşlanırken ve Tannehill dönemi sona yaklaşırken ikinci turun başından Will Levis’i draft edip DeAndre Hopkins’i takıma kattılar. Eğer hücumda bir şey tutturulursa çalışan bir hücum görebiliriz ve Vrabel defanstan bir şeyler çıkaracaktır ama işleri zor gözüküyor. Ellerindeki güç de yavaş yavaş kaymaya başlıyor ve bunu değiştirmek için şapkadan tavşan çıkarmaları gerekecek. Vrabel başarılı ve akıllı bir koç ama bir sihirbaz mı? Bilmiyorum.

14- Mike McDaniel, Miami Dolphins
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 9-8 (.529)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 24 (▲10)
Koç Sıralama Ortalaması: 19 (2022-2023)

Listemizin önemli yıldızlarından biri de Mike McDaniel… Lige girişiyle beraber anında herkesi etkilemeye başladı. Brian Flores’in kovulmasıyla takımın nerede olacağı merak edilirken McDaniel takımı daha da yukarıya çekti. Yaratıcı ve dahiyane oyun planlarıyla sahaya bir heyecan ve renk getirdi bu da Dolphins’i tüm ligde ilgi çekici ve iyi bir takım yaptı. Tua’nın sakatlıklarıyla istikrar problemi yaşadılar ve bu sene bu takım adına kilit olacaktır. Geçtiğimiz sezon Skylar Thompsan’dan başka bir yedek quarterback’leri olsaydı daha da ileri gidebilirlerdi. Hücumda Hill ve Waddle’ın varlığı mükemmel bir patlayıcılığa sahip bir takımın parçalarını oluşturuyor. Ve dağınık da olsa güzel oyun dizaynlarıyla başarı gösteren running back odası var. Bunun üstüne defansif koordinatör olarak Vic Fangio’yu katması Dolphins’in bir sonraki seviyeye çıkması adına şahane bir hamle oldu. Bu coaching ile beraber sonuç alınabilecek bir yapı oluşturuluyor.

13- Brian Daboll, New York Giants
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-7-1 (.559)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 9-7-1 (.559)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 21 (▲8)
Koç Sıralama Ortalaması: 17 (2022-2023)

Kimsenin beklemediği bir sezonda takıma play-off yaptırmak ve çaylak sezonunda yılın koçu olmak…  NFL kariyerine bundan daha iyi bir başlangıç olabilir mi? Herhalde bir Super Bowl yüzüğü eksik diyebiliriz ama bu da peri masallarının bile ötesinde olurdu zaten. Saquon Barkley’den bağımsız Daniel Jones’u Super Bowl adayı bir takımı eleyen bir takıma çevirdi. NFL’i en iyi anlayan ve bunu sahada bir şeylere çevirebilen bir koç. Bunun üzerine, Mike Kafka ve Wink Martindale’ın da koç ekibine katılması çok güçlü bir hamle oldu. Bu isimleri koç ekibine dahil edebilmek size başarıya getirir. Takımın biraz daha yetenek eklemesi gerekirdi ama elindeki sınırlı imkanlarla şapkadan tavşan çıkarabileceğini gösterdi ve Giants artık iyi bir takım oldu.

3. Sınıf Koçlar

12- Doug Pederson, Jacksonville Jaguars
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 51-45-1 (.531)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 16 (▲4)
Koç Sıralama Ortalaması: 14 (2022-2023)

Doug Pederson’ın ne kadar iyi bir koç olduğunu zaten biliyorduk ve projesi yani Trevor Lawrance’ı olan bir takıma gelerek ışığını tekrar parlattı. Jacksonville Jaguars’a çok kötü geçen iki sezonun ardından play-off yaptırması ve play-off’ta 27 -yirmiyedi– sayıdan geri dönüşünü yapmasıyla da özel bir takıma tanıklık edeceğimizi gösteriyor. Nick Foles ile Super Bowl kazanıyorsa uzun yıllardır geleceğin quarterback’i gösterilen bir isimle neler yapabilir. Siz düşünün derim. Pederson ligdeki en iyi play-caller’lardan biri ve bunu hepimiz biliyoruz. Bu sisteme yetenekler eklendikçe tehdit artacaktır ve bu sezon göreceğiz nasıl bir etkiye sahip olacaklar. Başarısını düzenliliğe bindirmesi durumunda Jacksonville NFL’de büyük karakter takımlardan biri haline gelebilir. İlerleyen zamanlarda Doug Pederson’ın bu listede daha yukarılarda olacağını öngörüyorum açıkçası.

11- Zac Taylor, Cincinnati Bengals
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 12-4 (.750)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 28-36-1 (.438)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 11 (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 17.3 (2021-2022-2023)

Listemizde sırasını koruyan tek isim Zac Taylor oldu. Bengals ile yaptığı sansasyonel çıkışı sürdürdü ve bu oldukça mühimdi çünkü Cincinnati Bengals’a bir başarı kültürü yerleştirdi. Şimdi kimse bahsetmiyor Bengals’ın 1991’den beri play-off kazanamadığından çünkü son iki senenin en çok play-off karşılaşması kazanan iki takımından biri. Bengals’ın bu duruma gelmesi ve ilerlemesinde büyük pay oluşturulan yetenekli oyuncuların toplanmasından kaynaklanıyor ama bu yetenekleri sahaya birleştirip servis konusunda da hata yapmaması çok değerli. Koç olarak ortaya koydukları yeterli görünmese de bu yaptılkları kolay bir iş değil.  Defansif koordinatör olarak Lou Anarumo’nuyu alması çok belirleyici oldu ve takım defanstan çok önemli katkılar aldı. Taylor iyi bir koç ve başarılı gidiyor fakat geleceğin yeni nesil Mike McCarthy’si olmaması lazım. NFL’in geleceği bir takım ve koç, ilgiyle izlemeye devam edeceğiz.

10- Sean McDermott, Buffalo Bills
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 13-3 (.813)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 62-35 (.639)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 7 (▼3)
Koç Sıralama Ortalaması: 8.3 (2021-2022-2023)

Buffalo Bills çok iyi bir takım ve sezon başladığında hep ligin en iyi takımı gibi bir görüntüye sahip oluyor. Gelin görün ki Bills play-off zamanı olduğunda hep yerinde sayıyor. Sean McDermott da Bills adına kültürü değiştirdi fakat takımı bir adım ileri götürecek yerde aynı hataları tekrar ediyor ve daha Super Bowl yüzü göremedi. Benzer yorumları da Josh Allen için yapıyoruz fakat sorun ya McDermott’taysa? Özellik bakımından Josh Allen eşsiz bir quarterback ve bunu sahada da görmemiz gerekiyor. Ne kadar iyi koç olursan ol buna hizmet edemiyorsan yavaş yavaş koltuk sallanmaya başlamalı. Defans konusunda bir anlayış değiştirmeli Bills’i daha yerlere götürebilir, Von Miller’ın da sağlıklı olması McDermott’ın işini korumasını sağlayabilir.

9- Nick Sirianni, Philadelphia Eagles
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 14-3 (.824)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 23-11 (.676)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 17 (▲8)
Koç Sıralama Ortalaması: 17.6 (2021-2022-2023)

Philadelphia Eagles rebuilding yapıyordu değil mi geçtiğimiz sezonun öncesinde? Bakınız hemen Super Bowl’a çıktılar ve ellerinde herkese korku salan bir kadroya sahipler. Sirianni’de doğru malzemeleri çok iyi kullandı ve kendisini özel koçların arasına koymaya başladı. Gitgide listede daha da elite pozisyonlara gelebilecek konumda. Şimdiden koordinatörlerini başka bir takıma head koç olarak göndermeye başladı ve kendi koç ağacını oluşturuyor ki bu çok önemli bir gösterge. Yeni koç görevlendirmeleri de başarılı gözüküyor. Şehri ve takımı çok iyi kavrayan ve isteneni sağlayabilecek bir isim. Şu an çok başarılı bir yolda ilerliyor ve ilk gününden beri ışığını verdi. Gelecek adına umut veren başarılı koçlardan biri. Listelerde derecesinin daha çıkmasını bekliyorum.

2. Sınıf Koçlar

8- Sean McVay, Los Angeles Rams
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 5-12 (.294)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 60-38 (.612)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 1 (▼7)
Koç Sıralama Ortalaması: 4.3 (2021-2022-2023)

İlk sıradan sekizinci sıraya düşmek sert bir düşüş. Belki hakkı yeniyor şu an ama geçtiğimiz seneden sonra bir etkisi olmalıydı. Şimdilik burada olabilir ama hiç şüphem yok önümüzdeki sene daha iyi olacaktır. Sezona başlarken geçtiğimiz sene ve bu sezon arasında büyük hedef farklılıkları var ve takım bir rebuilding yaşayacak gibi gözüküyor ama asıl yıldız oyuncuların devamlılığı itibariyle uzun sürmemesi gereken bir rebuilding periyodunda olacaklardır. Sean McVay’in takımı bu sezon play-off yapamasa da rekabetçi seviyeye getirmek için kazanması gerekiyor. 2016’dan beri ilk tur seçimi de yapmayan bir takımın tanking yapmasının bir anlamı yok. Bu sene ilk tur hakları olacak olsa da yıllardır bu alanda zayıf kalmışken buna güvenmemeleri gerekiyor. Bu yüzden McVay bu sezon en az 6-7 galibiyet alması gerekiyor ve takımın durumu ne olursa olsun McVay gibi bir koçsanız o galibiyet sayısını almalısınız.

7- Sean Peyton, Denver Broncos
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 5-12 (.294)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 152-89 (.631)
2021 Sezonu Koç Sıralaması: 7 (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 7 (2021-2023)

Yeni sezonda en çok heyecan veren koç Sean Payton olsa gerek. Denver geçtiğimiz sezon en çok hücum konusunda sorun yaşadı ve Russell Wilson’ın ne kadar düşüşü olursa olsun sonuna kadar katkı alabilecek belki de en iyi isim Sean Peyton’dır. Geçtiğimiz sezona göre silahlarında da soru işareti olmasına rağmen değeri olan bir hücum var. New Orleans Saints’de Drew Brees’in sahada olamadığı zamanlarda bile oynattığı düşük seviye quarterback’lerden aldığı verim ile kalitesini göstermişti. Savunma konusunda sakatlık olmadıkça büyük bir sorun yaşamayacaklardır. Oyunu hücumla dengelemeleri gerekecek. Peyton, bir sene football’dan uzak kaldı ve bunu avantaja çevireceğine inananlardanım açıkçası. Denver’ın hücumda acil bir yükselişe ihtiyacı var ve bu ihtiyacı karşılayabilecek boştaki en iyi koçu takıma getirdiler. Büyük bir merakla Sean Peyton’ı ve Broncos’u izleyeceğiz.

6- Pete Carroll, Seattle Seahawks
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 161-112-1 (.589)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 9 (▲3)
Koç Sıralama Ortalaması: 8.3 (2021-2022-2023)

2022 sezonunun ardından listede en büyük çıkışı hak eden isim Pete Carroll olmuştur. Yaşlanan ve oyundan uzaklaşan koç görüntüsünü kesinlikle yıktı ve ne kadar değerli bir koç olduğunu Geno Smith’i küllerinden doğmasını sağlayarak kanıtladı. Draft’ın da en iyi wide receiver’ını almasıyla çok korkutucu bir hücum oluştu ve geçtiğimiz sene ki zorlamadan sonra takımı play-off’ta üst seviyeye çıkaracak yapı oluştu. Taktik üstünlük oyuncuların daha iyi olmasını sağladı ve oyunun iki tarafında da potansiyel oluşturdu. Defans kısmı daha çok uğraş gerektiriyor olsa da kazanmak için gerekeni yapabilecek materyallere sahipler. NFC’nin en güçlü gizli adaylarından biri Seahawks ise bu Carroll’ın başarısıdır. Zaten baktığımızda franchise tarihinin en büyük başarısı Pete Carroll olabilir.

1. Sınıf Koçlar

5- Bill Belichick, New England Patriots
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 8-9 (.471)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 298-152 (.662)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 2 (▼3)
Koç Sıralama Ortalaması: 3 (2021-2022-2023)

Birinci sınıf koçlara geldiğimizde en büyük düşüşü tarihin tartışmasız en iyisi olan Bill Belichick oldu. Belichick sahada şahane bir koç ve oyun planı konusunda ondan daha kurt diyebileceğimiz isim NFL tarihinde yoktur ancak iş oyunun malzemelerini seçme konusunda Belichick birçok otoritenin anlam veremediği kararlarda bulunuyor ve bu da sahaya direkt etkiliyor. Koçluk ve genel manajerlik farklı kavramlar fakat bir koç neyden verip alıp alamayacağını iyi bilmelidir. Baktığımızda Patriots NFC East’in en zayıf gözüken takımı konumunda ve bunun kulağa ne kadar garip geldiğinin farkında mısınız? Belichick gibi bir koç buna izin vermemeli ve takımın geleceğini inşa etmeli.

4- Mike Tomlin, Pittsburgh Steelers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 163-93-2 (.636)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 4 (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 4.3 (2021-2022-2023)

Bu adam taş gibi, ezilmeyi kaybetmeyi bilmiyor. NFL’de head koç olarak 17. Sezonuna girerken halen kaybedilen sezon görmedi ve bu süreç içerisinde takımın çok kötü olduğu durumlarda da bulundu ama bir şekilde kazanmanın yolunu buldu. 16 sezonda yüzde 63’lük bir galibiyet oranı yakalamak hiç kolay bir iş değil. Tüm başarılarına rağmen halen 51 yaşında olduğunu da hatırlatmak gerekiyor. Steelers yine çok sağlam bir takım olarak gözükmüyor ama Tomlin sayesinde potansiyeli ve tehdidi her zaman ligde kartları yeniden dağıttıran karakter olarak kendini gösteriyor. Özellikle defansta asla kolay bakılabilecek bir takım değiller. Mike Tomlin, NFL’in en ikonik koçlarından biri ve birinci derece koçlar arasında yeri asla değişemez.

3- John Harbaugh, Baltimore Ravens
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 10-7 (.588)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 147-95 (.607)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 5 (▲2)
Koç Sıralama Ortalaması: 3.6 (2021-2022-2023)

John Harbaugh bazı isimler gibi sivrilmese de ligin en iyi koçlarından ve ilk üçte olmayı bence sonuna kadar hak ediyor. Her türlü oyun sistemine adapte olup sahaya olumlu özellikler koyan bir koç ve bu çok değerli çünkü çoğu koç kendi oyuncularına ve yapıya ihtiyaç duyar ve bu kalıpların dışına çıkınca başarısızlığa dönüşür. Harbaugh hücumdan savunmaya farklı anlayışlarla sahada pozitifi elde edebiliyor.Diper koçlara göre sivri karakteri koyma konusunda eksik kalıyor ama bu onun koçluğundan bir şey azaltmıyor bana kalırsa. Geçtiğimiz senelerde sakatlıklarla uğraştı ve bu çok zorlayıcı oldu ama bu sezon güçlü geliyorlar ve play-off zamanı Lamar Jackson’dan istenileni almaları durumunda Harbaugh ikinci yüzüğüne de her an kazanabilir. Eğer bir oyuncu olsaydım ya da franchise kursaydım adamım John Harbaugh olurdu.

2- Kyle Shanahan, San Francisco 49ers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 13-4 (.765)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 52-46 (.531)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 6 (▲4)
Koç Sıralama Ortalaması: 4.6 (2021-2022-2023)

Baktığımızda Kyle Shanahan listelerde bu kadar yüksek yazılan bir isim değil fakat mevcut performans olarak bu efsane isimler arasında çok özel bir yerde. Büyük efsaneler arasına girmek için tek eksik olan başarı ve bu konuda da ilerlemesi oldukça başarılı. Modern NFL’in getirdiği dinamiklerde en özel yere sahip koçlardan açıkçası. Quarterback konusunda hep sorun yaşadı ama bir şekilde takıma başarıyı getirmeyi sağladı. McCaffrey’nin gelişiyle beraber eli çok rahatladı ve hücum konusunda eli çok güçlendi. QB konusu oturtulursa şampiyonluğun en büyük adaylarından bir 49ers olacaktır ve bunun sebebi bir süperyıldız oyuncudan ziyade “Süperyıldız Koç” Kyle Shanahan sayesinde olacaktır.

1- Andy Reid, Kansas City Chiefs
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 14-3 (.824)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 247–138–1 (.641)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 3 (▲2)
Koç Sıralama Ortalaması: 1.6 (2021-2022-2023)

Son şampiyon… Daha ne diyebilirsin ki listede birinci sıraya koymak için. Andy Reid Chiefs’te ve Eagles’taki başarıları ile NFL tarihinin en kült isimlerinden ve kurduğu yapılar ile Şöhretler Müzesinde kuşkusuz çok özel bir yeri olacak. NFL’in en donanımlı, en dominant oyunlarına ve oyuncularına sahip olması elini bir hayli yaratıyor ama şunu hatırlatmak gerekiyor ki Chiefs iyi tamamladığı sezonlarında Reid yılın koçu olarak çok bahsedilmiyor çünkü kurduğu bu yapı ve sistem ile zaten yaptıkları yeni bir başarı gelmediğinden hakkı yenebiliyor. Başarmak ve bunu sürdürebilmek çok zordur ve listemizde Reid’i birinci yaparak hakkını vermiş olalım.