Merhabalar, değerli NFLTR.com okurları… Yeni sezonun yaklaşmasıyla beraber gelenekselleşen koç sıralaması yazısı ile sezona ısınmaya başlıyoruz. Yeni sezon, yeni koçlar, yeni oyunlar, yeni yaklaşımlar, yeni oyuncular… Sezonun ve oyunun yol haritası ve planlamasını yapan koçları gelin bir değerlendirelim. Geçmiş sezonun koç sıralamalarını incelemek isterseniz, 2022 ve 2023 sıralamalarına yıllara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

(Koçları son üç sezondan oluşan sıralamalarının ortalamalarını aşağıdaki sınıflandırmayı kullanarak değerlendirebilirsiniz)

Koç Sıralama Ortalamaları Sınıflandırması:

25-32: Kötü, sınırda geziyorlar
20-25: Vasat, kendilerini göstermeliler
20-15: İdare eder, üstüne konulması gerekiyor
15-10: İyi, başarılılar ama kendilerini kanıtlamalılar
5-10: Çok iyi, ligde başarıyı yakalamışlar
5-1: En iyiler, başarıları tartışılmaz

32- Dennis Allen, New Orleans Saints
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 24-46 (.343)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 27 (▼5)
Koç Sıralama Ortalaması: 28 (2022-2023-2024)

Bu adam ile olmaz. Kazanan sezon ile bitiren birini son sıraya koymayı garip bulmuş olabilirsiniz fakat geçen sezon Brandon Staley ile gördük ki kimsenin gözünün yaşına bakmayacaksın. New Orleans Saints’in elindeki malzemelerle daha iyi top oynaması gereken bir takım fakat Sean Peyton’nın ayrılığından beri New Orleans Saints tatsız bir oyunla yerinde sayıyor. Saints’in liderlik edebilecek başka bir koça ihtiyacı var. Bu sezon, Smith’i kurtarabilecek tek kişi Spencer Rattler ama o da olursa bu Saints’i batırabilir.

31- Jerod Mayo, New England Patriots
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 4-13 (.235)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: (-)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 31 (2024)

İşte doldurulması zor bir koltuk. NFL’de yeniden bir koltuk bulamamasına rağmen tarihin en iyi koçunun arkasından işi almak hiç kolay olmasa gerek. Takımı ve kültürü bilen bir koç olması çok değerli fakat elindeki takım ve yeni bir quarterback ile takımdan çok bir beklenti yok. Ofansif koordinatörü vb. planlamalar ile takımın yapılanması daha doğru bir yönde ama yeterli değil. Açıkçası, sonrasından gelecek koç olarak Bill Belichick baskısı altında ezilmesin diye harcanabilecek bir koç tercihi olduğunu düşünüyorum. Güzel bir geçiş koçu olabilir. Umarım gelecek bana bu lafları yedirmez.

30- Brian Callahan, Tennessee Titans
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 6-11 (.353)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: (-)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 30 (2024)

Sezonun en ilginç koç değişimi burada oldu açıkçası. Mike Vrabel’ın yakın zamanda yılın koçu olmuşken bu kadar beklenmedik son koç değişimi Brian Flores ile Mike McDaniel arasında olmuştu fakat Dolphins’in planlaması doğru yapılmıştı. Titans’ın bu şekilde yaptığını açıkçası düşünmüyorum. AFC’de dengeleri değiştiren bir Bengals hücumunun koçu olmak elbette çok değerli ama bunu yıldız isimler olmadan Titans’ta nasıl bir performans gösterebileceğini merak ediyorum.

29- Raheem Morris, Atlanta Falcons
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 21-38 (.356)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 29 (2024)

Bu off-season’ın en şaşırtan hamlelerinden biri Falcons’ın Raheem Morris ile anlaşması oldu. Bill Belichick ile görüşüp son anda Raheem Morris kararın verilmesi aynı Kirk Cousins aldıktan sonra ilk turda quarterback seçmek gibi tutarsız bir karar oldu. Cousins sonrası takımın daha başka koç profilleriyle ilerlemesi gerekirken savunma odaklı bir isimle anlaştılar. Morris, Rams ile başarılı bir koordinatörlük geçirdikten sonra bir head koçluk şansı daha buldu ama bana kalırsa koordinatör olarak kaldığında daha başarılı olabilecek isimler arasında olduğu düşüncesindeyim. En iyi, bir Todd Bowles performansı gösterebilir ve onun da geçen sezon kötü bir hücum koordinatörü ile çekilmez olduğunu hatırlatmak isterim.

28- Matt Eberflus, Chicago Bears
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 10-24 (.294)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 28 (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 28.6 (2022-2023-2024)

Matt Eberflus, geçtiğimiz sezonki eleştirilen koçluğu ile listenin sonlarında yer buldu. Yedi galibiyete rağmen oyunu hiçbir şekilde etkilemedi. Caleb Williams başta olmak üzere fazlasıyla güçlü bir hücumun eklenmesiyle bu sezon kazanmaktan başka çaresi yok. Şu an, Bears’ın önümüzdeki sene zayıf olması için bir numaralı sebep konumunda bulunuyor. Bu kadro ile başarı gelmemesi durumunda ilk günah keçisi haklı olarak Eberflus olacaktır.

27- Jonathan Gannon, Arizona Cardinals
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 4-13 (.235)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 4-13(.235)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 30 (▲3)
Koç Sıralama Ortalaması: 28.5 (2023-2024)

Arizona Cardinals ile geçtiğimiz sezon dört galibiyet almasına rağmen listede yükseldi. Bunun sebebi çok basit; kimse takımdan bir şey beklemiyorken hatta “0-17” sezon geliyor derken dört maç kazanması ve eldekilerle takımın iyi bir performans göstermesinden kaynaklanıyor. Gelecek sezon bunun üstüne nasıl bir performans koyacağı kendisi hakkında önemli bir fikir verecek.

26- Mike McCarthy, Dallas Cowboys
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 12-5 (.706)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 167-102 (.620)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 24 (▼2)
Koç Sıralama Ortalaması: 23 (2022-2023-2024)

Amerikan futbolu McCarthy’i bıraktı ama o bırakmıyor. Bir de Jerry Jones. Cowboys’un bu sene koçu ve kadroyu değiştirmemesiyle beraber her sene olan klasik senaryoyu denemeye mahkumlar. Herhalde bu sefer dediler ki; “Şimdi hiçbir şey değiştirmeyelim, bakalım sonra değişiyor mu?” herhalde denemedikleri tek şey bu kaldı. Takım sporlarında her zaman sabır önemli bir unsurdur fakat sabrı yanlış yerde zorlamamak lazım. Bana kalırsa, bu kadar büyük playoff fiyaskolarından sonra asıl gereken bütün bir kimlik değişimi ve bundan sonra sağlanacak bir sabır süreci Cowboys’u daha iyi bir takım yapar. Belki, bazı başarı sağlarlar ama asla bir sistemi uzun vadeye sağlayamazlar. Bunun için de gereken isim kesinlikle McCarthy değil. Cowboys gibi hedefi şampiyonluk seviyesine gelen takıma bekleneni vermek zorundasın.

25- Antonio Pierce, Las Vegas Raiders
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 8-9 (.471)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 5-4 (.556)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 25 (2024)

Raiders belki iki sezon önce yapması gerekeni şimdi yaptı. Kazanmak için herhalde oyuncular bir koçun kovulmasını bekliyor.  Gruden sonrası play-off yapan Richard Bisaachia’yı takımda tutmayıp hatalarından ders almış gibi gözüküyorlar. Takım içinde bir uyum sağlanmış gibi gözüküyor, bakalım takımı tam bir off-season hazırladıktan sonra nasıl yönetecek. Geçtiğimiz sezon gelişiyle beş maç kazanılması onu buraya koymaya fazlasıyla yetiyor.

24- Todd Bowles, Tampa Bay Buccaneers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 43-58 (.426)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 32 (▲8)
Koç Sıralama Ortalaması: 24.6 (2022-2023-2024)

Sıralamanın sonundan çok ciddi bir yükselişle listenin en ciddi değişimi Todd Bowles oldu. Bunu yapmak için de gerçekten playoff galibiyeti gibi önemli bir başarı elde edilmesi gerekiyordu. Leftwich ile Tom Brady’nin emekliliğe buruk ayrılmasının sorumlusu olarak gösterilmesinin ardından sezona Baker Meyfield ile girildiğinde başarılı olduğunda normal olarak değerin yükselmesi gerekiyor. Ancak, halen kendini kanıtlamış bir koç değil. Biraz sonra bahsedeceğimiz Dave Canales takım için daha büyük bir etkendi. Todd Bowles’un, bir diğer büyük şansı da NFC South’da olmaları ve playoff’ta kaos yuvası bir Eagles’ı karşılaşmış olmaları. Gözümüz halen üstünde Todd Bowles, hiç “Pla-off yaptım” diye rahatlama, gözümüz üstünde.

23- Dave Canales, Carolina Panthers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 2-15 (.133)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: (-)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 23 (2024)

Geldik işi en zor olan isme, Dave Canales. Panthers’ın aradığı ve bulduğu en iyi koç tercihini yaptı. Canales’ten Baker Mayfield ve Geno Smith’in kariyerlerini yeniden yeşerten koç olarak aynısını Bryce Young için yapmasını beklenecek ve bu hiç ama hiç kolay olmayacak. Çünkü, Young diğer isimler gibi NFL’de bir şey gösterip yarım bırakan gezen isimlerden değil. Direkt hiçbir şey göstermedi. Canales’in bir diğer avantajı, kimsenin takımdan beklentisi yok çünkü halihazırda takım NFL’in en kötüsü. Geçen sene, Tampa Bay playoff yaparken ve maç kazanırken büyük fark Canales’in varlığıydı bakalım bu varlık Panthers’ı ne kadar değiştirecek.

 22- Mike Macdonald, Seattle Seahawks
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: (-)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 22 (2024)

İşte bu bir değişim! Seahawks gibi bir takıma Pete Carroll’ın ayrılığından sonra gelmek de oldukça zor bir meydan okuma açıkçası. Geçtiğimiz sezon sırasında koordinatörler arasından da head koçluk için en gözde isimler arasındaydı. NFL’in en önemli defansif akıllarından ve doğru yapılanma ile orta vadede takımı başarıya götürebilecek bir koç olduğunu düşünüyorum.

21- Dan Quinn, Washington Commanders
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 4-13 (.235)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 43-42 (.506)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 21 (2024)

Washington Commanders, off-season’ı iyi geçiren takımlar arasında yer alıyor. Hücum, defans ve koç anlamında yeni isimler var. Draft ve oyuncu pazarında gelişme sağlayabilecek tercihler yapıldı ve Ron Rivera’nın ardından bir Super Bowl kaydeden koç ile yola daha devam etme kararı aldılar. Açıkçası, deneyim ve ligden uzak kalmamasıyla Dan Quinn anlaşılabilir bir seçim. Quinn, her zaman çok eleştirilen bir koç oldu. Falcons veya Cowboys’taki koçluğunda her zaman çok eleştirildi fakat ligdeki en önemli koç profillerinden biri açıkçası. Gittiği yerlerde her zaman bir başarıo sağladı. Dan Quinn, kaos ne demek biliyor ve bu noktada Commanders’daki olası kaos ortamında ya çok yükselecek ya da Falcons ve Cowboys’daki ayrılıkları ile dibe çökecek.

20- Robert Saleh, New York Jets
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 18-33 (.353)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 18 (▼2)
Koç Sıralama Ortalaması: 22.3 (2022-2023-2024)

New York Jets’de olup hiç eleştirilmeseydi normal olmazdı. Evet, Jets Saleh ile hiç iyi olmadı ama asıl soru Jets ne zaman iyi oldu. Joe Namath’tan sonra bir adam akıllı Aaron Rodgers gördüler o da ilk maçında pas pas tamamlayamadan sakatlandı. Bundan dolayı, New York Jets en kötü quarterback performansıyla yedi maç kazanması bile hiç fena değil. Ama, bu yetmez. Fena değiller ile bir süre sabredebilirsin ama zaman hızlı geçiyor. Yeni sezonda Rodgers nasıl oynayacak meçhul ama başarı elde etmek artık başka bir zaman yok. “Sevgili Robert Saleh, gaza basmanın zamanı geldi ve geçiyor!”

19- Kevin O’Connell, Minnesota Vikings
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 7-10 (.412)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 20-14 (.588)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 21 (▲2)
Koç Sıralama Ortalaması: 20.6 (2022-2023-2024)

Kevin O’Connell niye Vikings kaybetmesine rağmen listede yükseldi diye sorabilirsiniz fakat şunu unutmamak lazım ki O’Connell iyi bir koç. Takımın en önemli oyuncuları yokken takımı iyi idare etti açıkçası. Vikings, şu an yeni bir quarterback ile sezona başlayacak ve bu farklı bir deneyim olacak. Bu yüzden istenilen sonuçların alınmadığı bir tabloda sabır gerekecek. Şu an, NFC Kuzey’de en zayıf takım konumunda olabilirler ama doğru bir yapılanma ile yine başarılı takımlar arasında gireceklerdir.

18- Brian Daboll, New York Giants
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 6-11 (.353)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 15-18-1 (.456)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 13 (▼6)
Koç Sıralama Ortalaması: 17.3 (2022-2023-2024)

Burası karışık! Hakkında bir değerlendirme yapma konusunda en çok zorlayan isim Brian Daboll diyebiliriz. Daniel Jones ile play-off yapsan, yılın koçu olsan bile New York’da koçluk yapmak ağır bir iş. Taze yılın koçu olduktan sonra kovulma ihtimali bir hayli yüksek isimlerden çünkü geçtiğimiz sezon kötü top oynayan bir Giants izledik. Altı galibiyet alırsın ama senden daha iyi top oynaman beklenir. Takımda önemli gidenler ve gelenler oldu ve Daniel Jones ile çok kötü yapılanan bir New York Giants’da fatura Brian Daboll’a patlayabilir. Daboll’ı koordinatörlük kariyerinin başından beri çok severim ve head koç olarak başarılı olabileceğini de düşünüyorum. Onu en fazla on sekizinci sıraya kadar düşürebildim. Seneye Daboll’ı ya daha üstte göreceğiz ya da ligde hiç göremeyeceğiz.

17- Shane Steichen, Indianapolis Colts
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 9-8 (.529)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 23 (▲6)
Koç Sıralama Ortalaması: 20 (2023-2024)

Aslında Shane Steichen’in ne kadar iyi bir koç olduğunu hem Colts hem de Eaglas’taki değişime baktığımızda anlayabiliyoruz. Colts, yedek quarterback’inı oynatırken dokuz maç kazandı ve elindekilerinin en iyisini yapabileceğini gösterdi. Eagles tarafında ise, onun ayrılığının ardından yaşanan düşüş Steichen’nin değerini gösterdi. Anthony Richardson eğer sağlıklı kalabilirse Steichen ile Colts’u parlak bir gelecek bekliyor olabilir.

16- Nick Sirianni, Philadelphia Eagles
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 11-6 (.647)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 34-17 (.667)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 9 (▼7)
Koç Sıralama Ortalaması: 14 (2022-2023-2024)

Super Bowl laneti! Geçtiğimiz sezon, Sirianni’nin koltuğu düşmedi ama ciddi bir sallandığı bariz bir gerçek. Ancak, Sirianni sallandığı yerden daha güçlenerek çıkacak bir isim bana kalırsa. Koordinatörlerini kaybettikten sonra gerçekten kolu kanadı kırılmış bir kartal gördük. Sirianni’nin sezona çok iyi başlayıp oyunu çözüldükten sonra bir müdahale yapamaması koçluk becerilerini oldukça sorgulattı. Bu sezon takım hücumda ve savunmada çok önemli liderlerini kaybetti, bu noktada takımın Jalen Hurts ve Nick Sirianni’nin öne çıkmasına çok ihtiyacı var. Sirianni’nin ligde kendi yerini sağlamlaştırmak için iyi oynatması ve kazanması gerekiyor.

15- Jim Harbaugh, Los Angeles Chargers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 5-12 (.294)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 44-19-1 (.695)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 15 (2024)

“Yeni gelmedik, geri geldik!” Michigan’da yapmak istediğini yaptı ve yeniden NFL’e geri dönüyor. Brandon Staley’nin ardından güvenebileceğiniz bir koç. Listeye de tam ortasından giriş yaptı. Chargers, Staley ile kazanması gerekirken kazanamadı. Harbaugh gibi bir akıl her zaman kendine NFL’de bir yere sahiptir. Hakkındaki en büyük soru NFL’den ayrı geçen sürede nasıl dönecek. Chargers, özellikle hücumda skill position baştan aşağı değişti ve Herbert’ı ilk defa yeni silahlarla izleyeceğiz. Draft ettikleri wide receiver’ları ayrıca çok merak ediyorum. Fantasy liglerinde oynayanlar için Jim Harbaugh ve draft ettikleri isimler bu sezon güzel “sleeper” değeri taşıyacaktır. Açıkçası, Chargers’ta bu sene Harbaugh için bir şeyleri inşaa etmesiyle geçecek. Bu yüzden, başlangıçta biraz sabıra ihtiyaçları var. Bu sefer Super Bowl’da olmayabilir ama konferans finalinde bir Harbaugh eşleşmesi daha izlemek NFL senaristleri için de çok güzel gözüküyor.

14- DeMeco Ryans, Houston Texans
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 10-7 (.588)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 10-7 (.588)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 29 (▲15)
Koç Sıralama Ortalaması: 21.5 (2023-2024)

Listenin Yıldızı! Geçen sene yirmi dokuzuncu sıradan on beşinci sıraya çıkarak büyük bir yükseliş yaptı. Kimse beklemiyorken iyi top oynayıp play-off’ta kazanmak sağlam bir başlangıç. En dipten aldığı takım ile doğru yapılanma ve yönetim ile bir senede nasıl yükselebilir onu gösterdi. Ryans ile değişen diğer koçlar sonrasında tek genç isim oldu ve takım adeta “Gençlik var ya!” demiş olmalı. Şu an Texans güzel bir dinamiğe sahip ancak Siranni’nin yaşadığı gibi kaos ve koç değişimi gibi durumlarda vereceği tepki çok önemli olacak. İyi bir lider ve oyuncular arasında sevilmesi Texans için oldukça değerli. Bobby Slowik ile beraber C.J. Stroud’un performansı güzel bir gelecek mesaj veriyor ve sonunda Texas’ta insanlar futboldan yüzü gülebilir.

13- Doug Pederson, Jacksonville Jaguars
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 60-53-1 (.531)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 12 (▼1)
Koç Sıralama Ortalaması: 13.6 (2022-2023-2024)

Doug Pederson ligin önemli koçlarından ancak bir türlü kendini kesin olarak kanıtlayamadı. Jacksonville ile ikinci sezonunda yükselişi yarıda kaldı ve Trevor Lawrence ile hayal kırıklığına uğradılar. 8-3 ile AFC zirvesinden altı maçın beşini kaybederek çok sert bir düşüş yaşadılar. Jaguars’ın dirilişinde Pederson’ın katkısı elbette yadsınamaz ancak division’ı Texans’ın almasına izin vermemeliydiler. Pederson kuşkusuz yapmak istediklerini yapmak için sözleşmeyi kapan Lawrence’ın oynamasını beklendiği gibi oynaması gerekiyor.  NFC Güney grubunda rekabette geri kalmamak için bu sezon kazanmaları şart.

12- Sean McDermott, Buffalo Bills
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 11-6 (.647)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 73-41(.640)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 10 (▼2)
Koç Sıralama Ortalaması: 9.6 (2022-2023-2024)

McDermott çok iyi bir koç ama durmadan düşüşte ve bu konuda bir şey yapmak konusunda geç kalıyor. Buffalo Bills, son yıllarda NFL’i domine ediyor olabilir ama bunu Super Bowl’a dönüştüremiyorsan ciddi bir sorun vardır. Stefon Diggs’in ayrılığından sonra Josh Allen’ın ve McDermott’ın takımın performansı Bills için oldukça belirleyici olacaktır. Burada bir tarih benzetmesi yapabiliriz; Cengiz Han veya Timur imparatorluklarını kendi büyüttü ama Osmanlı’yı sonrasında gelen hükümdarlar imparatorluk yaptı. Demem o ki, bazen sonrasında gelecek isimler daha büyük işler yapabilir.

11- Zac Taylor, Cincinnati Bengals
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 37-44-1 (.457)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 11 (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 11 (2022-2023-2024)

Ligin en az hakkı verilen koçlarından Zac Taylor istikrarla son üç senedir on birinci sıradaki yerini koruyor. İlk 10’a kendini atamaması atamayacağı anlamına gelmiyor. Bengals’ta Joe Burrow sağlıklıyken yaptıkları ortada ve bu sezon da yıldızlarından istediğini alamamasına rağmen kazanan dereceyle sezonu bitirdiler. Geçen sene kendisine geleceğin Mike McCarthy’si olabilir demiştim ve halen Taylor bu çizgide devam ediyor fakat kanıtlayabilecek işleri ve zamanı olduğunu düşünüyorum.

10- Mike McDaniel, Miami Dolphins
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 11-6 (.647)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 20-14 (.588)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 14 (▲4)
Koç Sıralama Ortalaması: 19.3 (2022-2023-2024)

İlk 10’dayız! Mike McDaniel yükselişine devam ediyor ama başarıyı ilerletme ve kanıtlama anlamında daha çok yolu var. Listede niye yukarıda dediğimizde ilk sebebi, takıma baktığımızda bu McDaniel’ın takımı ve izlemesi oynaması keyif veriyor. Aldığı takıma çok ilgi çekici bir konuma getirdi ve bu çok kıymetli. Bu kadar patlayıcı bir takımın arkasındaki beyin olunca Dolphins’i özel bir takım yapıyor. Oyununu sevdiğim için ve güvendiğim için biraz torpil yaptım diyebiliriz ama ilerleyen zamanda iyi takımları da yenerek sadece göze hoş gelme değil, tüm yolu gidebildiğini kanıtlayacaktır aksi takdirde burada düşüşe hazır.

9- Sean Payton, Denver Broncos
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 8-9 (.471)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 160-98 (.620)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 7 (▼2)
Koç Sıralama Ortalaması: 8.3 (2021-2023-2024)

Sean Payton’ı, New Orleans Saints zamanlarından sonra ilk defa başka bir takımla izledik. Denver Broncos ile sezona tarihi farklar yiyerek rezalet başlamasına rağmen Payton’ın takımı altıncı haftadan sonra kendini toparladı ve Packers galibiyetiyle başlayıp sezonun geri kalanını 7-4 ile sezonu bitirdiler. Bu olumlu gözükmesine rağmen oyun tercihleri ve Russell Wilson’ın performansıyla tatsız bir tablo vardı. Açıkçası biz Sean Payton’ın quarterback’lerden aldığı iyi performans ile hatırlıyoruz. Teddy Bridgewater’ı bile “starter” seviyesinde göstermesinden sonra ben Russell Wilson’dan da iyi verim almasını bekliyordum fakat gözüken şu ki Russel Wilson bitmiş ve ondan da yine en iyi performansını almış diye düşünüyorum. Şimdi quarterback konusunda deneme sırası Bo Nix, Jarrett Stidham ve Zach Wilson üçlüsünden bir şey çıkarmaya çalışacak. Buradan izleyeceklerinizin çok ilginç olacağı düşüncesindeyim. Sean Payton düşüşte olan bir koç ama her zaman ligde varlığı diğer takımlar için önemli bir tehdit.

8- Dan Campbell, Detroit Lions
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 12-5 (.706)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 29-33-1 (.468)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 17 (▲9)
Koç Sıralama Ortalaması: 17.6 (2022-2023-2024)

Lions’ın eski halinden eser yok şimdi. Dan Campbell’ın takıma head koç olmasıyla beraber yaşadığı ivme bir takımın makus talihini kırdı resmen. Campbell ile ilgili bazı oyun tercihleri tartışılabilir ama yıkık dökük NFL’in en kötü takımı olarak gözüken Lions’ı ve iyi bir oyun oynattı ve ciddi bir Super Bowl adayı yaptı. Sahanın kenarındaki heyecanı, ne yapacağını asla tahmin edemediğiniz oyun tercihleri onu NFL’in önemli koçları arasına koyuyor. İlk senesinden beri takıma yüklemek istediği karakter ile takım oyunlarındaki beraberlik duygusunun gücünü tüm lige gösterdi. Ben Johnson ve Aaron Glenn gibi gibi çok iyii koordinatörlere sahip olmak Dan Campbell’ın gücünü çok büyük bir güç katıyor. Özellikle Ben Johnson NFL’deki hücüm açısından dahdaisimler arasında. Campbell, burada çok güçlü ve zeki bir yönetici figür. Her anlamda neye ihtiyacı olduğunu biliyor ve ona göre bir ortam sağlıyor. Acısıyla tatlısıyla, hatalı kararlarıyla listede daha da yükselecek bir yolda ilerliyor.

7- Kevin Stefanski, Cleveland Browns
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 11-6 (.647)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 37-30 (.552)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 22 (▲9)
Koç Sıralama Ortalaması: 14.3 (2022-2023-2024)

Bu adam aktif NFL’in tek birden fazla yılın koçu seçilen ismi ve insanlar yeterince ondan bahsetmiyor. Kulağa ne kadar anlamsız geliyor olabilir ama bu doğru. Stefanski’nin Cleveland’a gelmesiyle beraber en az Lions kadar dipten gelen takıma playoff yaptırıp maç kazandırdı. Bu sene de tüm oyun planını yaptığının running back’i sakatlığa kaybedip bir de üstüne quarterback belirsizliklerinin içinde çok alakasız bir şekilde performans alabildiği Joe Flacco ile son zamanların en güzel oyunlarından birini oynattı. Stefanski’nin en büyük şanssızlığı güvenebileceği bir quarterback’i bulamaması oldu ve bu da gerçekten çok zor bir iş. Stefanski’nin oyunu genel anlamda Browns’u NFL’de bir büyük bir güç yapmıyor ve bu yüzden sizi çok etkilemiyor fakat zor olasılıkların içinde mücadele etmesiyle ligde savaşıyor. İçinde bulunduğu franchise itibariyle işi çok zor ama ilerleyen sürede daha oturmuş ve iyi oynayan bir takım göstermesi şart, yoksa takım çukura doğru da sürüklenebilir. Aksi takdirde burası Stefanski’yi bu listede en yüksek konumda görüşümüz olacak.

6- Matt LaFleur, Green Bay Packers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 9-8 (.529)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 56-27 (.675)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 16 (▲10)
Koç Sıralama Ortalaması: 10.3 (2022-2023-2024)

Koçum benim be! Matt LaFleur, başarısını sadece Rodgers’ın varlığına bağlayan isimlere çok güzel bir cevap verdi. Jordan Love ile beraber harika bir sezon değil ama harika bir süreç geçirdiler. Bu konuda LaFleur’a hakkını vermek gerekiyor. Bazı şeyleri doğru değerlendirip doğru uyguladılar. Hem mikro hem makro bakışta iyi hamleler yapıldı. LaFleur, elindeki sınırlı kaynak ile büyük hayaller kurdurabildi. Hücumda oyunlarını oldukça etkili ve uygulanabilir buluyorum. Matt LaFleur’un head koçluk süresince en büyük sorununu muhtemelen defansif koordinatörler ile yaşadı. Bu sene, Jeff Hafley ile istediğini yakalarsa Packers ve LaFleur yükselmeye devam edecektir. Bu sezon, doğru liderlik ve çalışkanlık ile geleceğe sağlam bir mesaj verildi. Fakat şimdi zor bir sezona giriyoruz, rekabet üst seviyede olacak. Packers verdiği bu mesajı ne ölçüde geleceğe taşıyabilecek onu göreceğiz.

5- Kyle Shanahan, San Francisco 49ers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 12-5 (.706)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 64-51 (.557)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 2 (▼3)
Koç Sıralama Ortalaması: 4.3 (2022-2023-2024)

NFL’in kuşkusuz en büyük akıllarından ve her zaman büyük maçlara çıkmayı başarıyor. Brock Purdy ve Jimmy Garoppolo’dan iyi performanslar alabilecek bir sisteme sahip ve planına uyarsanız gerçekten güçlü olursunuz. Peki, planına ya uymazsanız ya da plana uymayan bir şey yaşanırsa ne olacak? Bu noktada, Kyle Shanahan de zorlanıyor diyebiliriz. Maç sırasında oyun planına uymayan durumlar oluşunca takımın performansında ciddi sorunlar ve defolar çıkıyor. NFL’de en üst seviye koçlar arasına girdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz ama burada yerini belirlemesi için eksikleri üzerinde ne yaptığı önemli olacak. Harika bir oyun aklı var ve maçı gerçekten kafada oynuyor. Elinde ligin en iyi takımı var ve yeniden Super Bowl için sezona başlayacaklar, daha önce Super Bowl sonrasında o meşhur Super Bowl lanetini yaşamışlardı. Bu sene Shanahan’in hünerlerini veya defolarını görmeye devam edeceğiz.

4- Mike Tomlin, Pittsburgh Steelers
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 10-7 (.588)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 173-100 (.633)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 4 (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 4 (2022-2023-2024)

Pittsburgh Steelers adam! Tomlin için daha iyi bir tanımlama olamaz diye düşünüyorum. İstikrarla kazanmaya devam ediyor. Oyuncular değişiyor ama koçluk performansı değişmiyor. Hatta listedeki konumu bile değişmiyor. Bazen kazandırmanın da en rahatsız edebilecek hatta kandırabilecek noktasında bulunabiliyor. Fakat, yıllardır kazanan adama da ne diyebiliriz şimdi. Bu takım kötü, bu takımdan olmaz diyorsun. Sonra bir anda play-off’lara atıyor kendini. Rekabetçi bir quarterback ile potansiyeli Super Bowl olabilecek bir takım ve kültüre sahipler. Russell Wilson bitmemişse veya Justin Fields filmlerine çalıştıysa niye daha heyecan uyandırıcı bir Steelers izlemeyelim. Tomlin uzun yıllar başarı göstermesiyle her zaman zirveyi en üst seviye koçlar arasında sayılmayı hak ediyor.

3- John Harbaugh, Baltimore Ravens
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 13-4 (.765)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 160-99 (.618)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 3 (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 3.6 (2022-2023-2024)

John Harbaugh farklı dönemlerde üst seviye koçluğa devam etmesiyle beraber ligin önemli yüzlerinden biri. Elindekinin her zaman en iyisini sahaya çıkaran bir koç ve aslında basit formülleri var. Her zaman savunmayı ve koşu hücumunu güçlü tutmak. Çünkü, Harbaugh biliyor ki quarterback ve pas işi daha çok yetenek gerektiren, bilinmez sayısı daha fazla olan bölgeler. Belli bir disiplin ve çalışma ile güçlendirebileceği alanları doğru çalışan bir koç. John Harbaugh, hem geleneksel hem de modern Amerikan futbolu arasında çok iyi geçiş yapan bir isim. Kendisinin en büyük şanssızlığı olarak, konferansında her zaman daha dominant olan Tom Brady veya Patrick Mahomes ile karşı karşıya gelmesi. Geçtiğimiz sezon da ligin en iyi top oynayan takımlarından biri olarak öne çıkıyorlardı. Lamar Jackson, belki saçma kararlar vermemiş olsaydı bu sene de konferansı Chiefs’e vermemiş olacaklardı. Bir noktada bazı işlerin benzer gitmesiyle beraber farklı bir kültür oluşabiliyor. Harbaugh ile Baltimore Ravens her sene olduğu gibi AFC’nin favorilerinden ve bu sene de şeytanın bacağını kırmaya çalışacak.

2- Sean McVay, Los Angeles Rams
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 10-7 (.588)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 70-45 (.609)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 8 (▲6)
Koç Sıralama Ortalaması: 3.6 (2022-2023-2024)

Sean McVay başka bir olay! Evet, geçen sene McVay sekizinci sırada yer bulmuştu fakat ondan önceki sene de bu listede zirvede yer alıyordu. Geçen sezon, yeniden yapılanan bir takımda kendi farkını göstermesi gerekiyordu. Hatta takımın en az 6-7 galibiyet çevresinde olmasını söylerken bir anda bize çok iyi bir takım ile geldi ve 10 galibiyet almayı başardılar. Bu büyük başarının arkasında yatan kahraman açık ara Sean McVay. Kadrodan kimsenin beklentisi yokken çok iyi işler çıkardı. Sahada takımın hangi durumda ve neler yapabileceğini çok iyi analiz ediyor ve ona göre bir planla sahada ilerliyor. Ayrıca, personellerini çok iyi seçiyor ve bir değişim durumunda her zaman en iyi kararı vermesini biliyor. McVay, hem takım içi hem takım dışı adayları çok iyi değerlendiren bir isim. Oyuna yaklaşımı yer yer geleneksel yer yer modern ama her zaman etkili. Şimdi, Aaron Donald’ın ayrılması ve kadro derinliğinin azalması soru işaretleri oluşturuyor olmasına rağmen bu işin hakkından gelmek için NFL’de daha iyi bir koç yok!

1- Andy Reid, Kansas City Chiefs
Takımın Geçen Sezon Derecesi: 11-6 (.647)
Koçun Kariyer Galibiyet Derecesi: 258-144 (.641)
Geçen Sezon Koç Sıralaması: 1 (-)
Koç Sıralama Ortalaması: 1.6 (2022-2023-2024)

Değerli okurlar, anlatmaya gerek yok. Görüyorsunuz. Listede yeri en tahmin edilebilir ve zirvenin tartışılmaz tek sahibi Andy Reid. Belichick’in de ayrılmasıyla beraber ligde onun seviyesinde olabilecek bir koç görmüyorum. Andy Reid, hücumda yeterli personeli olmadığında Mahomes’u “game manager” olarak kullanmayı akıl edip sonuç alabilecek tek isim olsa gerek. Aynı zamanda, kazanmak için bazı şeyleri zorlamıyor. Belichick gibi gidip Matt Patricia, Bill O’Brien ve Josh McDaniels gibi isimleri yeniden alıp zorlamıyor ve bu yüzden kendini de güncel tutmasını biliyor. Değişen oyunla beraber ligin ideal profilleri değişirken Andy Reid’in oyuna yaklaşımı ve tecrübesi onu diğer koçlar arasında benzersiz kılıyor…

Bu sezonun başında da koç sıralamasının sonuna geldik. Bizleri bir daha kısa ama güzel bir Amerikan futbolu sezonu bekliyor. Dilerim, yazıyı beğenmişssinizdir. Okuduğunuz için teşekkürler, sonraki yazılarda görüşmek üzere…