Yeni sezonun beklentilerinden birisi de hangi oyuncuların bu sezona damga vuracağı ya da hangi oyuncular için “Tamam mı? Devam mı?” sezonu olacağı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu hususta da geçen seneki yazımızla aynı bir içerikle yine karşınızdayım. Tabii ne oldu o yazı diye soracak olursanız merak etmeyin, bölümler öncesi kısa özetleri de geçmiş bulunmaktayım. Çok da fazla giriş ile oyalanmadan aşağıya doğru faremizi kaydırarak devam edebiliriz…

Çıkış Yapması Gereken Oyuncular
Geçen seneki “Çıkış yapması gereken” oyuncular listemizde Deshaun Watson, Baker Mayfield, Gabriel Davis, Austin Jackson, Patrick Queen, Isaiah Simmons, Trayvon Walker ve Kristian Fulton yer almaktaydı. Bu isimlerden Baker, Queen ve Jackson beklentileri karşılarken aynı zamanda takımları tarafından mükâfatlandırıldılar. Öte yandan Simmons takas olurken Walker, Fulton ve Davis ise ortalama civarlarında takılıp başka takımlara gittiler. Deshaun Watson ise sakatlık cart curt derken bir sezon daha takımına bir şey katamadı. Bu seneki listede ise en başta LİGİN EN ÇOK KAZANAN OYUN KURUCUSU Trevor Lawrence var. Biraz sesimi yükseltmiş olabilirim ancak off-sezonun tartışma konusu olan muhtemelen bu kontrat, yeni sezonda da olası bir kötü gidişatta yine vuku bulacaktır. Diğer oyuncular da ise bir oyun kurucumuz, running backimiz, receiverimiz ve iki de savunma oyuncumuz bulunmaktadır.

Trevor Lawrence, Quarterback, Jacksonville Jaguars
Atalarımızın da dediği gibi “Görünen köy kılavuz istemez.” diyerek Lawrence için bu sezonun kritik bir süreç olduğu rahatlıkla söylenebilir. Nedenini bilmeyenler için Jaguars yönetimi kendisini yıllık 55 milyon dolarlık kontratıyla birlikte ligin en çok kazanan oyun kurucusu yaptı. Tabii bu parayı hak etmediğinden değil; şayet geçen sezonki düşüşü ve oynadığı oyun kafalarda soru işareti oluşturduğundan ötürü. Her ne kadar sakatlığı olduğu bilinse de süreci kendisinin de yönetemediği saha içindeki performansıyla açıkça gözüktü. Florida ekibi tüm umutlarını ona bağlamış durumdaki bu saatten sonra rotasında giden geminin dümenini hem değiştirmek hem de başka bir isme teslim etmek macera aramaya girmek demek. Trevor cephesinde ise daha önce takımını playoff’a çıkarmış ve güzel bir oyun sergilemişti. Bundan mütevellit tek yapması gereken sağlıklı bir şekidle Doug Pederson sistemine uyum sağlayıp 2022 sezonundaki çizgisine geri dönmesi. Yoksa “bust” diye anılmaya başlanabilir.

Derek Carr, Quarterback, New Orleans Saints
Öyle ki neden Derek Carr’ın bu sene çıkış yapması gerektiğini pek de söylemeye gerek yok. Yüksek bir kontratla kariyerinde yeni bir sayfa açan tecrübeli oyun kurucu, ilk sezonunda Louisiana ekibinde istediğini elde edemedi. Şüphesiz bu noktada Saints’in tartışılır hücum şemaları da mevcuttu amma ve lakin Carr’ın da bu noktada pek iyimser bir performans ortaya koyduğunu söylemek zor. Nitekim bu hususta Saints’te 15 senedir takımda olan çalıştırıcısını göndererek Gary Kubiak’in oğlu Klint Kubiak’ı takımın hücum koordinatörlüğüne getirdi. Artık bu saatten sonra Carr’ın da rakip endzone’da pick six atmasından ziyade TD atmasını görmek en doğal beklenti.

Najee Harris, Running Back, Pittsburgh Steelers
Kolejden geldiğinde hem pas hem de koşu oyunlarıyla yer alabilmesiyle Steelers hücumuna renk getireceği düşünülen eski ilk tur seçimi Najee Harris, ilk yılındaki oyunu dışında son iki sezondur düşüşe geçmiş durumda. Her ne kadar istatistik kağıdında 1000 yardı aşmış gözükse de genel olarak bakıldığında patlayıcılıktan uzak olması ve atletizmini de kaybetmesi saha içerisinde görünen bariz eksiklerden. Şayet bu sezon ise hem kontrat konularına giriş yaparken aynı zamanda da ligde kalıcı olabilmesi için kritik bir sezon olacak. Madalyonun diğer tarafında ise Steelers hücumunun son yıllardaki kötü görüntüsü olması negatif hususlardan biri; en azından daha önce Derrick Henry ile başarı yakalamış Arthur Smith belki yardımcı olabilir.

Rashod Bateman, Wide Receiver, Baltimore Ravens
Lamar Jackson ile muhteşem ikili olması beklenirken sakatlıklardan ve düzensiz forma giymekten bir türlü sırtı doğrulamayan Bateman, birinci turdan seçilmenin hakkını hala verememiş durumda. Öyle ki üç sezonda sadece bir sezon 500 yardı geçerken toplam yakaladığı pas yardı 1,167 ve dört TD. Hele geçen sene kariyerinde ilk kez 16 maça çıkmayı başaran Bateman, son derece silik görüntüsüyle Ravens hücumuna pek de bir şey katamamıştı. Bu sezon ise “Tamam mı? Devam mı?” sezonu geçirecek olan Bateman, en azından uzun paslarda Lamar için opsiyon olması hem Ravens hücumunu hareketlendirecektir hem de belki de takımda kalmasını sağlayacaktır.

Liam Eichenberg, Offensive Line, Miami Dolphins
2021 draftının ikinci turundan Miami Dolphins kadrosuna katılan Liam Eichenberg, geldiğinden bu yana hücum hattının jokeri olduğu söylenebilir. Sağ tackle olarak draft edilen Liam’in center, sağ gard ve sol tackle oynadığı düşünüldüğünde geçen üç yıl zorlu bir sürecin içerisine dahil oldu. Nitekim özellikle geçen sene Connor Williams’ın sakatlığı sonrası sıklıkla center oynayan Eichenberg, istikrarsız bir görüntü sergilemişti. Şayet sürekli pozisyon değiştirmesi ve her pozisyonun da kendince dinamikleri olduğu hesaba katıldığında dalgalı görüntüsü normal olarak karşılanabilir. Ancak zaten sıkıntılı olan Dolphins hücum hattı içerisinde Notre Dame çıkışlı oyuncunun da kendisini bulması ve mevkisinin gerekliliklerini sağlaması hücum düzeni içerisinde önemli bir yer icra ediyor. Öyle ki iç pozisyonlarda yani guard veya center olarak oynarken yanındaki arkadaşıyla yaşadığı anlaşmazlıklar, teknik olarak iyi işler yapan savunmacılar ve linebacker blitzleri konusunda sıkıntı yaşadığı da bilinen bir gerçek. Eğer bu konularda da biraz daha düzeltebilirse kendini, bu takımda ya da en kötüsü ligde kalıcı olmaya devam edecektir.

Cam Jurgens, Center, Philadelphia Eagles
“Neden Cam Jurgens çıkış yapması gereken oyuncular listesinde?”, “Kimdir bu Cam Jurgens?” ve “Jason Kelce nerede, neden center olarak bu adam yer alıyor?” gibi sorularınız varsa kısaca cevaplayalım. Öncelikle bilmeyenler için Jason Kelce emekli oldu. Saha dışı boyutu belki akıllarda son zamanlarındaki hareketlerinden dolayı daha çok yer ediniyor olabilir ancak kendisinin hücum hattına katkısı yadsınamaz derecede çok fazla. Koşu oyunlarında hücum hattını organize edişi, zaman zaman gelen playcallingleri beğenmeyip oyun kurucusunu yönlendirip başka oyun vermesi ve atletizmi ile her zaman hücumun önemli bir parçası olması kendisinin yerinin kolay kolay doldurulamayacağının da bariz örneği. Bu noktada Eagles, 2022 draftının ikinci turundan Cam Jurgens’i seçerek aslında Kelce’nin gidişi öncesi emniyetini almıştı. Ancak Eagles gibi oyun kurucu koşuları dahil efektif bir hücum takımını izledikten sonra Jurgens’den de beklentiler ve sorumlulukları bir hayli fazla olacaktır. Şimdiden zorlu sezon öncesi kolaylıklar gelsin dileyelim.

DeMarvion Overshown, Linebacker, Dallas Cowboys
Geçen sene şanssız bir sakatlık geçirip çaprazlarını koparan Overshown, çaylak yılında forma giyememişti. Nitekim bu sezon sağlıklı bir şekilde geri dönen genç oyuncu, yeni savunma koordinatörü Mike Zimmer’in ilk on bir oyuncusu olması yönünde beklentiler büyük. Zimmer’in büyük ölçüde sıklıkla kullanacağı “Double A-Gap pressure” denilen yani iki linebacker’i da center üzerine gönderip savunmayı bu şekilde dizayn ettiği sistemde, Overshown da hem coverage hem de pas rush becerisiyle beklentilerin yüksek olduğu bir isim. Neyse ki kolej kariyerine bakıldığında bunu fazlasıyla ispatlayan genç oyuncunun sakatlık etkisini atlatıp hızlıca yeni sisteme adapte olması geleceği ve Cowboys’un savunma direnci açısından mühim.

Jeff Okudah, Cornerback, Houston Texans
Eski üçüncü sıra seçimi Okudah, Detroit Lions sonrası gittiği Atlanta Falcons’ta da pek forma şansı bulamadı. Nitekim hem fiziksel oyunun içinde yer alabilen hem de coverage becerisi olan Okudah, bu sezon şansını Houston Texans gibi revaçta olan bir takımda deneyecek olması da bir başka işine gelir nokta. Madalyonun öteki tarafında ise atletik özelliklerini sakatlığından dolayı biraz kaybetmiş olması ve düzenli forma giyememesinden dolayı maç ritminin yetersizliği bu sezon aşması gereken bir başka engel.

Çıkış Yapması Beklenen Oyuncular
Yine takvimi geçen sezona saracak olursak bu listede Kenny Pickett, Elijah Moore, James Cook, Juwan Johnson ve Joe Tyron-Shoyinka yer almaktaydı. Kenny Pickett, kötü Steelers hücumu kurbanı olurken başka takıma takaslandı. Elijah Moore ise bir ara ciddi bir sakatlık yaşaması ve takımın beş farklı oyun kurucu ile oynaması önündeki engellerdendi. Juwan Johnson da yine Saints’in elle tutulur parçalarından biri olurken Joe Tyron da bir şeyler ortaya koydu ancak yıldız potansiyeli henüz gösteremedi. Şüphesiz diğer listeden kalabalık olan bu listede yine bir oyun kurucu, iki adet receiver ve baya savunma oyuncumuz bulunuyor.

Will Levis, Quarterback, Tennessee Titans
Geçen sezonun ortasında direksiyonu eline alan Levis, elinden geldiği kadarıyla gemiyi limana yanaştırmıştı. Düzenli bir gelişim göstermese de 14.haftadaki geri dönüşü gibi zaman zaman parlamalar yaparak kaliteli bir oyuncu olduğunun sinyallerini verdi. Şüphesiz Titans’ın da geçen seneki görüntüsü de Levis’in çizgisini yakalayamamasındaki durumlardan biriydi. Lakin şimdi işler şu an daha farklı. Nashville ekibi sezon bitimiyle birlikte Vrabel ile yollarını ayırması sonrası takımın başına Brian Callahan’ı getirerek genç oyun kurucusunun ve takımının geleceği için en azından şimdilik doğru bir hamle yapmışa benziyor. Callahan özellikle Bengals döneminde Zac Taylor ile hücumda iyi işlere imza atmış ve kötü bir OL olmasına karşın takımından fazlasıyla verim almıştı. Levis için de benzer bir senaryo olacağını düşünülürse bu sezon oyununu oturtacağı sene olabilir. Uzun paslardaki kol gücü ve cep içi hareketliliği bu noktada sıklıkla ortaa koyacağı başlıca özellikleri olması muhtemel iken çabuk okumalar ve kısa paslarda da kendisini geliştirirse hem kendisi hem Titans hücumu geçen seneye göre daha iyi rakamlar ortaya koyabilir.

Peter Skoronski, Offensive Line, Tennessee Titans
Dedesi Bob Skoronski’nin izinden giden Peter, geçen yıl ilk turdan Titans hücum hattına dahil olmuştu. Lakin içinde bulduğu grubun son derece uyumsuz olması ve Nashville ekibinin vasat görüntüsünden dolayı potansiyelini ortaya çıkaramamıştı. Şüphesiz Will Levis de olduğu gibi Skoronski için de head koçluğa Brian Callahan’ın getirilmesi kendisi adına fayda sağlayacak durumlardan birisi. Sadece bu da değil; aynı zamanda baba Callahan’ın hücum hattı koçluğu görevine getirilmesi esas mühim olan nokta. Şayet 2020-2023 yılları arasında Cleveland Browns’ta çalışan Callahan’ın Ohio ekibini çıkardığı nokta ortada. Bu vesileyle geçmiş tecrübelere ve oyuncunun da kapasitesine bakarak Skoronski adına bu sezonunun iyi geçmemesi büyük sürpriz olur.

Josh Palmer, Wide Receiver, Los Angeles Chargers
Keenan Allen ve Mike Williams’ın ayrılığı sonrası Los Angeles Chargers’taki birinci receiver görevi şu an için boşta gözükürken 2021 draftının üçüncü sırasından seçilen Josh Palmer, bu sezon takımının bu eksiğini kapatabilir. Uzun ve kısa paslardaki yeteneğiyle birlikte Allen-Williams ikilisi varken bile üçüncü receiver olarak iyi işler yapan ve sakatlık anlarında ortaya çıkan Palmer, aynı zamanda kontrat yılının gelmesiyle birlikte yükselen bir grafik yakalaması hiç de sürpriz olmaz. Özellike yeni head koç Jim Harbaugh’nun koşu oyunlarından fayda sağladığı noktada playaction oyunları Palmer’ın uzun TD’ler yakalayacağı ve istatisitk kağıdını doldurabileceği vaziyetler ortaya çıkaracaktır.

Darnell Mooney, Wide Receiver, Atlanta Falcons
Dört yıllık Chicago Bears macerasını sonlandıran Mooney, Kaptan Kirk’in yeni takımı Atlanta Falcons’a katıldı. Chicago Bears yıllarında uzun pas oyunlarında yaptıklarıyla ön plana çıkan Mooney için bu seneki senaryoda da Kirk Cousins ile aynı senaryo veya hatta daha üstü olabilir. Özellikle bootleg playaction oyunlarını oynamayı seven tecrübeli oyun kurucu, Drake London ve Darnell Mooney ikilisini bu hususta derin pas opsiyonu olarak kullanacaktır. London’un birinci receiver olduğu noktada Mooney’in daha boş kalacağını hayal ederek 26 yaşındaki oyuncu, Falcons’un bu seneki sürpriz isimlerinden olup dört basamaklı pas yardlarına bile ulaşabilir.

Mike Gesicki, Tight End, Cincinnati Bengals
Miami Dolphins macerasından sonraki New England Patriots deneyimi çok iyi gitmeyen Gesicki, bu sezon Cincinnati Bengals’a giderek kariyeri açısından doğru kararı vermiş olabilir. Öyle ki Joe Burrow’un Super Bowl senesinde CJ Uzumoah ile yaptıkları ortadayken Gesicki ile çok daha fazlasını yapabilecek kapasiteye sahip. Tight End olarka fiziği bir George Kittle veya Mark Andrews olmasa da son derece güvenilir elleri olması ve uzun rotalarda fayda sağlaması Joey B’nin de işine gelecektir. Öte yandan zaten Chase-Higgins ikilisi ile iyi bir receiver setleri olan Bengals’ta, Gesicki de slot oyunlarında veya orta alanda Ohio ekibinin bu sezonki çıkış yapan oyuncusu olabilir.

Yaya Diaby, Linebacker, Tampa Bay Buccaneers
Shaq Barrett’in ayrılışından sonra kenar oyuncusu olarak ilk on birin gediklisi olması beklenen Diaby, 2023 draftının üçüncü turundan takıma katılmıştı. İlk önce eğer daha önce kendisini görmediyseniz, arama motorlarının görseller kısmından ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Bu noktada kendisiyle ilgili benim de ilk yorumum “Bu adam fiziksel olarak lige hazır” oldu. Şüphesiz ligin sadece fizikle gitmeyeceğini sağır sultan dahil herkes bilmekte. Ancak Diaby özelinde, fiziğine rağmen son derece atletik yapısı, koşu oyunlarındaki agresifliği, cep dışına çıkan oyun kurucuları takibi ve atlayarak tackle yapması, kenar oyuncusu olarak bile savunma hattında iç bölgelerde de sıkıntı çıkarması… Evet, sahada yaptığı işler say say bitmiyor. Bu sezonda da bunların hepsini daha yine ortaya koyup ligin çıkış yapan oyuncusu olacağını düşünüyorum.

Christian Gonzalez, Cornerback, New England Patriots
Bir cornerback’ten beklenen her şeye sahip olan Gonzalez, geçen sezon sakatlanıp erkenden sahaları terk etmez zorunda kalırken kısacık performansta adeta tadı damağımızda kalan görüntüler ortaya koymuştu. Bire bir coverage becerileri, atletizmi, ön tarafta blitzlere dahil olması, koşu oyunlarını durdurması ve geniş alandaki oyun okuma becerisiyle potansiyeli tam bir bilinmez olan Gonzalez, bu sene sağlıklı bir şekilde dönerek Boston ekibinin savunması için kritik bir adam olacaktır.

Jaycee Horn, Cornerback, Carolina Panthers
Üç sezonluk kariyerinde iki seferdir ciddi sakatlıklar yaşayan Jaycee Horn, oynadığı dönemde savunmanın bel kemiği denebilecek isimlerin belki de başında geliyordu. Cornerback olmasına karşın son derece hızlı olmasıyla ön alanda da iş yapan Horn, ne yazık ki bir türlü istediği ritmi bulamadı. Nitekim bu sezon daha hazır ve sağlıklı bir görüntüsü olan genç oyuncunun, henüz dönüşüm içerisinde olan Panthers’ta fark yaratması pek muhtemel senaryo.

Jeremy Chinn, Safety, Washington Commanders
2020 draftının ikinci turundan seçilien Chinn, ilk takımı olan Carolina Panthers’ta aslında iyi bir kariyer başlangıcı yapmış ve güzel rakamlara da imza atmıştı. Özellikle hem koşu hem de pas oyunlarındaki joker kimliğiyle ile savunmanın da elini şema olarak güçlendirdiği bir gerçek. Nitekim hem Panthers’ın çöküşü hem de geçen sene sakatlığı kendisini başka bir yola sürerken bu sene Commanders’ın başına geçen Dan Quinn ile yolları kesişti. Öte yandan uyguladığı savunma şemalarında sıklıkla safety’leri farklı pozisyonda değerlendirmeyi tercih eden ve blitz konusunda safety desteğini kullanan Quinn’in, Chinn gibi bir oyuncuyla savunmadan verim alması yüksek bir ihtimal.

Andre Cisco, Safety, Jacksonville Jaguars
Jaguars savunmasının gizli iyilerinden olan Andre Cisco, çaylak sezonunda parça parça forma giyse de son iki sezondur düzenli olarak ilk on birde şans bularak kendini geliştirmesiyle artık bu takımın bir numaralı safety’si olmuş durumda. Özellikle Reyshawn Jenkins’in ayrılmasıyla arka alandaki yük de omuzlarında olduğu bir gerçek. Öte yandan son derece fizikli olmasıyla tackle becerisinin yüksek olması rakamlarına yansımış durumda. Benzer şekilde oyun okuma becerisiyle de son iki senede 15 pas engelleme ve 7 interception ile elle tutulur rakamlar da ortaya koydu. Sözün özü, Cisco bu sezon da takımın en önemli savunma isimlerinden biri olmaya devam edecektir.