Oyuncular, istatistikler, Super Bowl’lar… Sezon öncesi tahmin denilince akla gelen konular muhtemelen bunlar olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak bu havuzu biraz daha genişletip geçen sezonda da kaleme aldığım koç yazımı bu senede de sürdürmek ziyadesiyle isterim. İlk defa bu konseptle karşılaşanlar için kısaca özet geçmek gerekirse aşağıda sezon öncesinde henüz normal sezon başlamamışken koltuğu tehlikede olan isimler; koordinatör olmasına rağmen “Sean McVay” arayan takımların potansiyel head koç adayları ve son olarak şu an pozisyon koçu olup ilerleyen yıllarda takımlarında veya başka takımlarda koordinatör olarak basamak atlamayı bekleyen isimlerden oluşuyor. Tabi her bir kategori için aday havuzu çoğaltılabilir lakin bunlar benim bu sezon özelinde seçtiğim naçizane isimler.

Sezon Öncesi Isınan Koltuklar

Listenin belki de en dikkat çeken yani burası denebilir. Özellikle sezon bahislerinde de sık sık yer alan “kim ne zaman kovulur” başlıklı içerikler ligin rağbet gören detaylarından. Bu sene de aslında öyle ahım şahım bilinmeyen kimse yok. Aşağıdaki koçlar yıllardır görevlerindeler ve artık sabırlar taşmaya geldiği söylenebilir. Öte yandan geçen seneki listeden Todd Bowles yine burada; Ron Rivera, Brandon Staley ve Luke Getsy de kovulan isimler arasında yer alıyor.

Matt Eberflus, Head Koç, Chicago Bears

Chicago Bears’taki iki sezonunda 34 maçta 10 galibiyet alabilen Eberflus, beklentilerin altında kalan isimlerin belki de başında geliyor. Şüphesiz geçtiğimiz iki senede Bears’in yapılanmasındaki sıkıntılar ve Justin Fields’ın soru işareti oluşturması denklemdeki birçok noktayı belirsiz kılmış ve istenilen netice elde edilememişti. Lakin işin gerçeği Chicago ekibi, başta Caleb Williams’ı seçerek doğru bir karar vermiş gibi gözükürken hem savunmaya hem de hücuma kilit isimleri katarak Eberflus’un elini güçlendirdiler. Nitekim tecrübeli çalıştırıcı adına sorun kadro yapılanması da olmayabilir; her ne kadar savunma tarafından gelmiş ve geçtiğimiz Indianapolis Colts döneminde çok başarılı bir ekip ortaya çıkarmışsa da temel olarak neredeyse bütün savunma bazlı koçların yaşadığı sıkıntıyı yaşıyor: Kendi sistemini oturtamamak. Öyle ki hücum koçları bir takımın başına geldiklerinde rahatlıkla kendileriyle özdeşleşen bir sistemleri var ve kafalarındaki yapıyı takıma oturtmaya çalışıyorlar. Ancak eğer Belichick veya Tony Dungy değliseniz işiniz kolay değil. Eberflus’un da iki senedir elle tutulur bir coaching sergilediğini söylemek zor. İşler değişebilir mi? Tabii. En azından bunun için elinde malzemesi var. Fakat işlerin kötü gittiği ilk anda topun ağzındaki isim kendisinin olacaktır.

Robert Saleh, Head Koç, New York Jets

San Francisco’dan büyük bir hype ile gelen Saleh, Adam Gase sonrası New York Jets’in büyük umutlar bağladığı bir isimdi. Lakin Zach Wilson gazabına uğrayan tecrübeli çalıştırıcı, geçtiğimiz iki sezonda yarışmacı olma konusunda başarılı olamadı. Kadro yapılanmasına bakıldığında da savunma tarafında iyi işler yapılsa da hücumdaki durum aynısı gerçekleşmesi. Öte yandan Jets’in umutlarını Saleh’e bağladığı gibi Saleh de Aaron Rodgers’a bağlamıştı ki A-Rod’un aşilini koparması tüm her şeyi yerle bir etti. Ne yazık ki şanssızlıklar da hayatın bir parçası ve Saleh iyi bir çalıştırıcı olarak adlandırılsa da bu sene artık iyi netice almak zorunda olduğu yıl olacak.

Todd Bowles, Head Koç, Tampa Bay Buccaneers

Artık bu listenin gediklisi olmak isteyen Todd Bowles, bir türlü kovulmayarak kıl payı görevinde kalmayı başaran isimlerden. İki sezon önce Tom Brady’nin büyük çabalarıyla yapılan playoff ardından geçen sene de Dave Canales’in sistemi ve Baker’in çıkışıyla en azından divisonal turuna çıkılması saydığımız kıl payı durumlardan. Ancak bu sezon Canales’in de gitmesiyle Bowles için koltuk ısındı gibi. Nitekim eldeki kadronun grup içinde de en azından kafaya oynaması en büyük beklentilerden ancak normal sezonda istenilen ritim bulunamazsa playoff durumu bile bu sezon zora girebilir ki bu da Bowles için çekirgenin zıplama hakkının bitişi demek.

Sezonun Yeni Head Koç Adayları  

Başta belirteyim de sonra “vay ben duymadım” olmasın. Bu seneki listede Ben Johnson yok. Zaten kendisi “hadi ben bir gideyim head koç olayım” dese herhalde hemen bir iki takım çıkar. Bundan dolayı kendisi bu listede yer almamakta. Öte yandan yeni ve farklı isimleri ise burada bulmanız mümkün. Klasik olarak geçen seneki listeden de ufaktan bahsedecek olursam Dan Quinn, Commanders’a head koç olurken Frank Smith, Mike Kafka ve Lou Anarumo görevlerinde kaldılar.

Bobby Slowik, Hücum Koordinatörü, Houston Texans

Shanahan koç ağacının son ürünlerinden olan Slowik, geçen yıl çaylak CJ Stroud ile muhteşem bir çıkış yakalamış üstüne bir de playoff yapmayı başardı. Şüphesiz Stroud’un başarısında kurduğu şemalarla arka planda takdiri toplayan Slowik, birçok takımın radarına girdiği rahatlıkla söylenebilir. Pas oyunlarındaki spread ofans konseptleri sahanın her bölgesinde Stroud’a pas açısı verecek rota kombinasyonları ve koşu oyunlarındaki zone blok oyunlarıyla birçok takımda iş yapabilecek oyun bilgisine sahip. Şüphesiz head koç olmanın dinamikleri farklıdır şayet Slowik’ten belki de iyi bir head koç çıkacak. Klasik ama etkili bir cümle olsa da söylemek de fayda var: “Ne olacağını bize zaman gösterecek.”

Aaron Glenn, Savunma Koordinatörü, Detroit Lions

Evet, listede belki Ben Johnson yok ancak Aaron Glenn’i rahatlıkla ekleyebiliriz yani değil mi? Sadece geçen sezon değil aynı zamanda son üç yıllık periyoda bakacak olursak adeta bu takımın savunmasını tırnaklarıyla bu noktaya getirdi. Yapılan draft seçimleri ve serbest oyuncular derken savunma şemalarını da büyük ölçüde takıma adapte eden Glenn, elle tutulur ve yarışmacı bir yapı da ortaya koydu. Şüphesiz böylesine pozitif ve yüksek eğimli bir gelişimin önemli parçası olunca kendisi de yeni sezonda da koç arayan takımların radarında olacaktır.

Brian Flores, Savunma Koordinatörü, Minnesota Vikings

Aslında Flores için ilk head koçluk macerası çok da kötü başlamamıştı. Geçiş sürecindeki Miami Dolphins’e giden Flores, burada üç sezonda iki kez yüzde elli üzerini yakalarken playoff’un kapısından dönmüştü. Lakin sonraki süreçte hem oyuncularla hem de yönetim ofisiyle arası açılan Flores, çok da güzel ayrılmamış hatta davalık olup haber ekranlarında da görülmüştü. Nitekim önce pozisyon koçluğuna sonra koordinatörlüğe dönen tecrübeli çalıştırıcı Vikings’te de geçen sezon iyi işlere imza attı. Bununla birlikte kadrosunu kurarken draft edilmemiş çaylak isimlerden de elle tutulur parçalar oluşturan Flores, yeni sezonda da bir takım yönetebileceğinin sinyallerini verdi. Bakalım ikinci şans kapıyı ne zaman ve nasıl çalacak.

Pozisyon Koçluğundan Koordinatörlüğe

Son olarak geçen seneki bu konseptten pek bir tutturma yüzdesi elde ettiğimi söyleyemem. Chris Harris, Wes Welker ve Shane Day arasından hepsi görevlerinde kalmaya devam ettiler. Sadece Shane Day, eski takımı Los Angeles Chargers’a oyun kurucu koçu olarak giderek Jim Harbaugh ile buluştu. Umarım bu sene farklı bir senaryo gerçekleşir de ben de göğsümü gere gere “BEN DEMİŞTİM!” diyebilirim.

Duce Staley, Running Back Koçu, Cleveland Browns

Hem koç hem de oyuncu olarak Super Bowl kazanmışlığı bulunan Staley, yeni sezon öncesi Ohio ekibinin bir parçası oldu. Daha önce Philadelphia Eagles, Carolina Panthers ve Detroit Lions’ta hem koşucu koçluğu hem de head koç asistanı olan Staley, bundan sonraki adım için yeterli bilgi birikim ve donanıma sahip. Belki de bu şu anki takımında da olmaması için pek bir neden yok.

Doug Nussmeier, Quarterback Koçu, Philadelphia Eagles

1994 NFL Draftının dördüncü turdan New Orleans Saints seçimi olan Doug Nussmeier, bu sezon Philadelphia Eagles’in koç ekibine katılan yeni yüzlerden biri. Nitekim özgeçmişine bakıldığında daha önce Los Angeles Chargers, Dallas Cowboys ve 2006 yıllarında St.Louis Rams’te oyun kurucu koçluğu görevlerinde yer alan Nussmeier, NCAA takımlarından Alabama, Michigan, Florida ve Washington gibi okullarda da oyun kuruculuk yanında hücum koordinatörü görevlerinde yer aldı. Öyle ki geçmişte Justin Herbert ve Dak Prescott gibi isimlerle çalışmış olan 50 yaşındaki isim, Eagles macerasında geçen sezon performansı düşen Jalen Hurts’u tekrardan eski çizgisine oturtursa yeni sezonda hücum koordinatörü olarak bir takımda görmemiz pek muhtemel.