Chargers geride bıraktığımız Pazar günü Jacksonville Jaguars karşısında sezonun ilk arka arkaya galibiyetine imza attı. Hem de süper bir şekilde. Bu iki galibiyette de en büyük pay defansa düşüyor çünkü defans, 1993 yılından sonra ilk kez 10 çeyrek boyunca rakiplerine touchdown yaptırmadı. Colts maçında üç field goal ile dokuz sayı, bu maçta da iki field goal ile altı puan verdi. Ayrıca sack’lerde de müthiş bir tablo gözüktü, Chargers bu maça girilirken altı haftada 14 sack, yani maç başına aşağı yukarı iki sack yapmıştı. Bu maç sonunda bu sayı 20’ye çıktı, yani altı sack yapıldı. San Diego’nun defansı aynı zamanda az olan turnover sayısına Marcus Gilchrist’in maçı bitiren ve Rivers’ı oyundan alıp Whitehurst’e victory position play’ini sağlayan interception’ını ekledi. Her ne kadar bu maçta bir turnover yapılmış olsa da Chargers bu yıl az turnover yapıyor ancak Giants maçına daha var orada bu istatistik biraz artabilir.

Defansa bu kadar değinip de hele Rivers, NFL tarihinde ki 30,000 pas yardına ulaşan 37.oyuncu olmuşken hücumdan bahsetmemek olmaz. Rivers önderliğindeki takım mükemmel bir performans daha çizdi ve yer oyununun ne kadar önemli olduğunu hepimize bir kez daha gösterdi. Ryan Mathews iki yıl sonra ilk kez iki maç arka arkaya 100 yardın üzerinde koştu, bu maçta da aynı zamanda bu sezon ilk defa endzone’a girdi. Bir diğer running back, Danny Woodhead gerçekten Tom Brady’e hücum opsiyonları çok az olan bu yılda, saç baş yoldurmaya devam ediyor. Chargers’da kendisini iyice bulan Woodhead, hem pas hücumunda da hem de koşu hücumunda büyük play’lere imza atıyor. Bugün sezonun ilk koşu touchdown’ını kendi adına kaydeden Danny, aynı zamanda bekli de maçın kilidini açan 26 yardlık catch and run play’de çevikliğini, hızını ve gücünü konuşturdu. Line of scrimmage’da topu alan Woodhead, Jags oyuncularını birer birer atlatarak iki ve 20’de ilk hakkı almayı başardı. Keenan Allen ise bildiğimiz gibi, rotalarını iyi koşuyor, boş alan bulup ilerliyor ve Rivers’ın güvenini iyice kazanıyor. Takımda her şey iyi giderken bizi etkileyen tek engel sakatlıklar…

Yeni transfer LT D.J. Fluker

Chargers bu yıl rakip takımlar, bazı durumlarda hakemlerden çok sakatlıklara karşı oynuyor. Durumun vahimliğini şöyle özetlemekte fayda var, zaten az olan cap space’imizde (Eski “dost” Norv Turner sağ olsun) offensive line’a free agency’den fazla kaliteli oyuncu eklemekte zorlanmıştık ve King Dunlap, draft’tan gelen rookie D.J. Fluker’la beraber en önemli değişiklik olmuştu. Dunlap geçirdiği beyin sarsıntısı sonrası Jags karşısında ilk kez sahalara dönecekken, bu maçın ilk yarısında bir başka beyin sarsıntısı daha geçirdi ve maçı yarıda bıraktı. Takıma yeni eklenen Mike Remmers’da sakatlanınca Florida’ya yedi tane o- lineman ile gelen Chargers, bench’de hiç o-lineman olmadan bir maç tamamladı ve hatta RT D.J. Fluker liseden sonra ilk kez bir maçı LT olarak oynamak zorunda kaldı. Hatta eğer bir başka sakatlık daha olsa, çizgiye geçecek diğer oyuncu yedek TE John Phillips olacaktı.

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ancak iki maçtır touchdown’a izin verilmemesi ve running game’in sadece iki maçtır varlığını göstermesi arasındaki bağlantıyı ben kurdum. Defans, yoruluyordu. Çok fazla sahada kalan defans yoruluyor ve oyuna etkileri de düşüyordu. Running game’in playbook’ta önemli hale gelmesiyle beraber artık ofans daha fazla zaman öldürüyor ve defansa da dinlenmek için zaman tanıyor. Zamandan bahsetmişken Chargers bu maçta Jags’e 37.30 dakikaya 22.30 dakikalık bir hücumda top tutma farkı attı. Zaten maçın bu kadar rahat kazanılmasını sağlayan da buydu.

Çabuk Hakemler Görmeden

Maçın olayıysa ESPN’in “C’mon Man!” programında da zirveye oturan, Royal’ın 29 yardlık punt return vâri catch and run’ında (ki bu oyun hem Ryan Mathews’a üç yardlık TD koşusu pozisyonunu getirdi, hem de Rivers’a 30,000 yard rekorunu) topu yere düştükten sonra fumble yapıp Jags’in touchback için recover etmesi ve hakemlerin sahadaki kararda topu Jags’e vermesiydi. Tabii bu aslında olayların sadece başlangıcıydı. Rookie head coachumuz Mike McCoy, her turnover’ın skor olan oyunlar gibi tekrar izlendiği kuralını unutunca itiraz bayrağını attı. Bunu fark eden Philip Rivers hemen bayrağı koça doğru tekmeleyip kimse görmeden almasını istedi ancak çok geçti ve Chargers kural gereği bir molasından oldu.

İstatistikler

Antonio Gates altı pas yakalayıp takım birincisi olurken Eddie Royal’ın 69 yardı da takımın en iyisiydi.

Rivers karısının doğum yapma riski olduğunu bilmesine rağmen (tahminim üzerine zaten altı tanesinin doğumunu gördüm, yedinci çocuğu görmesem de olur mantığıyla maça geldi, ancak zaten karısı maç sırasında doğum yapmadı.) takımla beraber Florida’ya hareket etti ve 26 pasın 22’sinde, kariyer rekoru 14’de 14 ile başlayarak, 285 yard pas attı ve 125.2 lik bir passer rating ile oynadı.

Chargers maça beş tane arka arkaya 10+ yardlık oyunlarla başladı.

Takım 40 taşımada 158 yard kat etti ve en çok koşan oyuncu 21 taşımada 110 yard ilerleyen Ryan Mathews oldu.

Chargers altı adet sack yaptı, bunlar Keiser x2, Jahleel Addae, Corey Liuget, Larry English ve Reggie Walker’dan geldi.

Chargers maçı 24-6 kazandı ve bay haftasına girerken bu sezon ilk kez .500’ün üstüne çıktı, 4-3’ü yakaladı.