Jets GM’i John Idzik geçen hafta yaptığı açıklamada, Mark Sanchez’in takımda kalması ve takımın bir numaralı QB’i olma konusunda Geno Smith’le rekabete girmesi konusunda hiçbir sıkıntısı olmadığını söylemişti. Fakat tahmin edildiği kadarıyla, 2009 NFL Draftı’nın ilk turunda büyük beklentilerle takıma katılan ve geçen sezonu omuzundaki sakatlık nedeni ile saha kenarında geçiren Mark Sanchez’in aldığı ücrette indirim yapması koşulu takımda kalabileceği konuşuluyor ki bu oldukça önemli bir nokta, zira Sanchez’in önümüzdeki sezon takıma maliyeti tam 13.1 milyon dolar!

Şayet Jets ve Sanchez yollarını ayırırlarsa takımın önümüzdeki sezon Geno Smith’i zorlamak adına başka bir QB’i kadroya katması gerekecek. Hatırlanacağı üzere Smith, sezon başında çaylak bir oyuncu olarak oldukça zorlanmasına rağmen sezon sonuna doğru gözle görülür bir gelişme kaydetmiş ve gayet iyi maçlar çıkarmıştı. New York Daily News’tan Manish Mehta’nın haberine göre Sanchez’in takımdan ayrılması durumunda önümüzdeki sezon Geno Smith ile takımın as QB’si olmak için kapışacak olan isim ise yakında free agent olacak olan Bears QB’i Josh McCown olabilir.

İki sezon önce Jets, Tim Tebow’u takıma katarak bir kumar oynamış ve kaybetmişti ve ardından geçtiğimiz yıl gerek tecrübeli oyuncu David Garrard gerekse tecrübesiz Matt Simms QB pozisyonunda gerekeni verememişler ve bu pozisyonun bir numaralı ismi Geno Smith olmuştu.

Idzik’in olumlu yaklaşımına rağmen takımın bu yıl Sanchez’le anlaşma yenilemesi beklenmiyor. Bu durumda daha önce Philadelphia Eagles’ta beraber çalışan Jets ofansif koordinatörü Marty Morhingweg ile Michael Vick’in tekrar Jets’te bir araya gelmesinin imkansızlığı veya Smith’in arkasında yedek beklemek konusunda çok istekli olmayacağı tahmin edilen Matt Schaub’ın muhtemel adaylar arasında olamayacağı gibi faktörler düşünüldüğünde, Josh McCown isminin bu pozisyon için ideal olacağı söylenebilir.

Geçtiğimiz sezon Jay Cutler’ın sakatlanmasının ardından formayı kapan McCown, beş maçta kaydettiği 66.5 isabet yüzdesi, 1,829 pas yard, 13 touchdown ve sadece bir interception istatistikleri ile göze çarpmıştı. Öyleki koç Marc Tressman Cutler’ın iyileşmesinden sonra dahi formayı McCown’a vermişti.

Bu arada son bir not olarak belirtmekte fayda var. McCown, Football Outsiders tarafından hazırlanan ve atılan birim pas mesafesi başına oyuncu değerlerinin kıyaslandığı sıralamada, Peyton Manning, Nick Foles ve Philip Rivers’ın ardından en değerli dördüncü oyuncu olarak geliyor. Bu sıralamada Bears’ın as QB’si Jay Cutler ise 13.sırada.

Yazan: Serhat Diker