San Francisco 49ers ile yolları ayrılan head koç Jim Harbaugh, NCAA’de mezunu olduğunu Michigan Üniversitesi’nin Amerikan futbolu takımı Michigan Wolverines’in başına geçti.
Sezonun ortasından beri Harbaugh’nun nereye gideceği merakla beklenirken, en yakın adaylar arasında Oakland Raiders ile NCAA takımı Michigan isimleri yer alıyordu. Harbaugh’nun tercihi ise kendisine dev bir kontrat öneren Michigan’dan yana oldu.
Başarılı head koç mezunu olduğu üniversitesinin altı yıllığına, yıllık sekiz milyon dolarlık teklifine “evet” dedi. Kontrat Michigan tarafından doğrulanırken, basında Harbaugh’nun NCAA’in en çok kazanan head koçu olmak istemediği, yıllık beş milyon doları da kabul edebileceği yazıldı.
Jim Harbaugh, quarterback oynadığı Michigan Wolverines’i 1987 yılında Rose Bowl’a taşımıştı. Şimdi neredeyse 20 yıl sonra mezunu olduğu üniversiteye geri dönen Harbaugh, Michigan Amerikan futbolu programı tarihinin de 20.head koçu oldu.
2007 – 2010 yıllarında Stanford’ın head koçluğunu yapan Jim Harbaugh burada özellikle şuanda Indianapolis Colts quarterback’i olan Andrew Luck ile oldukça başarılı yıllar geçirmişti.
Daha sonra San Francisco 49ers’ın başına geçen Harbaugh, 49ers ile ilk üç sezonunda takımını üç defa NFC Finali’ne bir defa da Super Bowl’a taşımıştı. Bu sezon ise 49ers’ın sezonu 8-8 derecesiyle bitirip playoff dışında kalması, Harbaugh’nun NFL’deki head koçluk kariyerinin şimdilik sonu oldu.
Tom Brady, Charles Woodson gibi NFL’in 2000’li yıllarına damgasını vuran yıldız isimleri yetiştiren Michigan’ın Harbaugh ile eski günlerine dönüp dönemeyeceğini hep beraber göreceğiz.

 

Yazan: Kaan Özaydın