İkinci yazımın altı değerli yorumlarınızla zenginleşmiş, teşekkür ederim. Benim için önemli olan birilerinin bir şeyleri tartışır hale gelmesi. Belki o zaman bir yerlere varabiliriz.

Geçen yazımın konusu olan Üniversite Ligi’ne, alt yapıya biraz daha bu yazımda değinmek istiyorum. Bunu yaparken de Kulüpler Ligi konusunda ortaya çıkan resim üzerinden de gitmek lazım.

Önce Boğaziçi sonra Hacettepe ve İstanbul Teknik Üniversiteleri ile başlayan süreci göz önüne aldığımızda bugün itibariyle tam 23 Üniversite Takımı var (yanılıyorsam düzeltin NFLTR’den alınıtı yaptım). Bunların tamamı belki sadece bu yıl için kapsamlı bir lige katılabilecek durumda olmasa da, en azından gelecek sezon için ciddi çalışmalar yapabilirler. Ben eminimki, biraz TBSF’den teşvik gelse en az 6 – 7 Üniversite Takımı daha kurulur. Kurulur da ne işe yarar bugünkü durumda bilinmez.

Ne yazık ki ben TBSF’den böyle bir destek geldiğini ya da geleceğini hiç sanmıyorum. Bırakın yeni takım kurulmasını Üniversite Ligi’ni bile yapmamak düşüncesindeler bence. Neden mi? Fikstüre bakın, bir de takvime bakın, bugün karar verseniz Üniversite Ligi maçlarının statüsünü ne zaman belirleyeceksiniz, ne zaman kura çekeceksiniz ve en önemlisi hangi hakemlerle bu maçları ne zaman oynatacaksınız. Cevap gelmez merak etmeyin. TBSF delege veren klüpleri bile dikkate almıyor ki, delegesi olmayan Üniversiteleri dikkate alsın. 23 takım (bunların arasında 2 ligde birden oynamak istemeyenleri çıkartın) TBSF istemediğine göre kendi başının çaresine bakmalıdır, kendi liglerini kurmalı ve eskisi gibi kendilerini yönetmeli veya belki de Üniversite Sporları Federasyonu’na bağlanmalıdırlar.

Gelelim Kulüpler Ligi’ne, kimler 1.Lige katılıyor bir bakalım: Cats, Sultans, Warriors, Red Deers, Cavaliers, Tigers, Şahinler, Stallions.

1. Lige kimlerin katılacağını ve hangi kriterlere göre katılacağını kim nasıl belirledi çok merak ediyorum. İlk iki yazımda da bunu sordum ve doğal olarak hiçbir cevap alamadım. Kafayı bu konuya taktığım için bu yazımda konuyu biraz daha detaylı incelemek istiyorum.

2008 – 2009 sezonunda Kulüpler Ligi’nde 10’un üzerinde oynanmamış karşılaşma var ve sonuçları bile bilinmiyor, yani kim kazandı kim kaybetti, maça çıkmayan ne ceza aldı vs vs. belirsiz. Ligin tescil bile edilmemesi lazım aslında, ama geçtim bunları. Gelelim 2 ligli yapıya.

2008 – 2009 sezonunda bence Stallions pek başarılı kabul edilemez, ha keza 2007 – 2008 sezonu da farklı değil. Maçlarının tamamına çıkma durumunu bilmiyorum ama bugüne kadarki başarısı tartışılır bir takım neden 1. Lig’de? Dolphins’in UAFL’de şampiyonluğu varken, TAFL’de final oynamışken, neden Dolphins 2. Lig’de.

Peki ya Cavaliers geçen sezon final oynadı diye mi 1. Lig’de? O zaman Dolphins de 1. Lig’de olmalı, final oynamak kriterse. Cats hangi başarı göstergesine göre 1. Lig’de? Sultans geçen seneki şampiyon, Red Deers bir önceki şampiyon, Warriors bir önceki finalist diye 1. Lig’de, peki ya Şahinler ve Tigers? Ben Warriors ile Dolphins arasında Kulüpler Ligi’nde bir fark göremiyorum. Şimdi biri derseki geçen sezon Dolphins’in hükmen mağlubiyeti var veya şu kadar puan aldı, hemen sorarım o kişiye bu kriter nerde yazıyor diye.

Kimse alınmasın, kızmasın benim derdim bir noktaya açıklık getirmek, kimseyi tahrik etmek değil. Ne zaman ve nerede açıklanan kriterlere göre bu takımlar 1. Lig’i oluşturdular? 

Gelelim Crows, Rams, Dolphins, Cavaliers B (?), Tatankalar olayına. Ben bunu hiç anlamadım ve tersten soralım. Şimdi bu takımlar, ne zaman ve nerede açıklanan kriterlere göre bu takımlar 2. Lig’i oluşturdular?

Peki ya Dolphins veya Rams TBSF’ye, GSGM ve Spordan Sorumlu Bakanlığa bir yazı yazsa ve deseki “Ben bu sene resmen ilan edilmemiş kriterlere göre TAFL 2. Lig’de oynayacağımı öğrendim, bunu kabul etmiyorum ve 1. Lig’de oynamak istiyorum, gereğini ivedilikle arz ederim” dese ne olur?

Bence açıklanan fikstür derhal iptal edilmeli, kriterler ilan edilerek 2010 – 2011 sezonundan itibaren 2 ligli yapıya geçilmelidir. Bu şekilde başlatılacak bir lig yapısının vebali buna itiraz etmeyenlerin boynunadır.

Üniversite Ligi konusuna tekrar dönersek, bu ligin olamamasında kimin çabası varsa ben kendilerine teşekkürlerimi sunarım! Yazık çok yazık, bir spor dalı bu kadar dinamitlenir. Dinamitleme konusundaki enerjinizi yapıcı şeylere yöneltseniz, ortaya çıkacak iyi şeylere kendiniz bile inanamazsınız.

Son bir hatırlatma alt yapıya dair (GSGM Yönetmeliği’nden alıntıdır):

Federasyonların Görevleri

Madde 9- Federasyonların görevleri şunlardır ;

1) Sporun yurt sathına dengeli bir şekilde yayılıp gelişmesini sağlamak,

5) Yabancı ülkelerdeki sportif gelişmeleri ve yenilikleri izleyerek bu bilgilerden ülke içinde daha çok kişinin yararlanmasını sağlamak,

10) Spor dallarının gelişimi için gerekli planlamayı yaparak alınacak tedbirleri Genel Müdüre sunmak,

12) Seçkin ve gelecek vaat eden başarılı sporcuların takip kartlarını tutarak bu sporcuların yetişmesi için gerekli tedbirleri almak,

13) Her kademedeki sporcular için eğitim ve hazırlık kampları açmak,

14) Spor dalları ile ilgili arşiv ve istatistikî çalışmalar yapmak; eğitici film, slayt ve broşür hazırlamak, bu konuda Spor Eğitimi Dairesi, Basın ve Televizyon kuruluşlarıyla işbirliği yapmak,

Bu maddelerle ilgili Amerikan Futbolu için ne yapılıyor ben çok merak ediyorum. Başka merak eden var mı?

Son ve yazılarımda bundan sonra hep yer alacak soru: Genel Kurul kararı ne zaman uygulanarak Amerikan Futbolu TBSF’den ayrılacak?

Saygılarımla…