Geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da Üniversiteler Ligi Yarı final müsabakaları oynandı. İlk maç cumartesi günü Gazi Warriors ile Boğaziçi Sultans arasında oynanırken diğer maç pazar günü Hacettepe Red Deers ile Bilgi Hunters arasında oynandı. Yarı final müsabakalarında çıkan sonuç geçen seneden farklı olmadı: Gazi Warriors- Hacettepe Red Deers.

Gazi Warriors – Boğaziçi Sultans

Maça return başlayan Warriors daha ilk drive’da double-wing formasyonundan dış koşu ile sayıyı buldu. Boğaziçi Sultans ise ofans oynarken neredeyse son çeyreğe kadar first down alamadı. Maça starter başlayan #9 numaralı QB fark açılınca yerini yedek QB’ye bıraktı ve pas oyunlarında neredeyse sıfır complete ile maçı tamamladı. Bir kaç dış koşu denemesinde uzun yardlar alan Sultans, pasa ve off-tackle koşularına yönelince maçın çoğu bölümünde no gain ile bitirdi ataklarını. Gazi Warriors ofansında ise Ali Artuk Şedele attığı üç touchdown ile yine günün yıldızıydı. İlk yarı 27-0 Gazi Warriors üstünlüğüyle bitti ve Warriors final artı kulüpler ligi maçlarını düşünerek ikinci yarıya yeni oyuncularını sokmaya başladı. Maçın üçüncü çeyreğinde bir touchdown daha bulan Warriors durumu 35-0 yaptı ve ardından spread formationa geçti.

Spread formation’da iki kere koşu oyunu yapan ve geri kalan oyunlarında sadece pas atan Warriors touchdown bulamadı. Boğaziçi Sultans’ın bulmuş olduğu iki touchdown maçı döndürmeye zaten yetmeyecekti ve ilk finalistin adı Warriors oldu. Bu maçta göze batanlar ise yine tribünlerdi. Bilgi Hunters oyuncuları ve Gazi Warriors taraftarları ilk yarının sonuna kadar çok güzel bir atmosfer oluşturdular. Fark açılınca saat de geç olmaya başladı ve Biligi oyuncular otelin yolunu tutarken Warriors taraftarı da dağılmaya başladı. Maç için en göze batan durum ise Sultans takımının bu denli zayıf bir Üni-Lig takımına sahip olmasıydı. Türk Amerikan Futbolu’nun dinamolarından biri olan Sultans eğer Üni-Ligi biraz daha önemsemez hale gelirse (ki önemsemiyoruz diyen oyuncular vardı. Ve bu benim duyduğum en komik savunmaydı mağlubiyet için) önümüzdeki senelerde işleri gerçekten çok zor.

Hacettepe Red Deers – Bilgi Hunters

Üniversiteler liginin bu seneki en zevkli ve en çekişmeli mücadelesi kesinlikle bu maç oldu. Return başlayan Red Deers ilk downda fumble yaparak topu kendi 30 larında Hunters’a verdi. Hunters hücumu 4.downda field goal denedi fakat başarısız bir deneme olunca top tekrar Red Deers’a geçti. Bu kaçan field goal’ün önemi maç sonunda çok üzücü bir şekilde hissedildi. Hunters defansı mükemmel bir direnişle Red Deers ofansını devamlı durduruyor ve maç uzun bir süre 0-0 devam ederken Hunters field goal denemesinde başarılı oluyor ve maçı 3-0 a getiriyor. Ardından top Red Deers ofansına geçiyor ve 4.hakta punt vuran Red Deers topu Hunters 1 yardında durdurarak oldukça avantajlı bir pozisyon elde ediyor. Hunters ofansı ilk hakta no gain ve ikinci hakta safety alarak safety-punt ile topu tekrar Red Deers’a veriyor. Devre 3-2 Hunters üstünlüğüyle bitiyor. İlk devrenin en belirgin olayı Üniversite sınavına giren öğrencilerin velilerinin sahaya gelmesi oldu.

Maçın gözlemcisi ile konuşan ve sahaya polis çağıran veliler ilk 10 dakikası oynanan maçın bir saat ertelenmesine sebep oldu. Bir saatlik arada takımlar hem oyundan düştü hemde tribünler bir anda boşaldı. Maçın ikinci yarısında return başlayan Hunters 3.çeyrek’te çok tutuk bir oyun sergiledi ve Red Deers’ın field goal’ü ardından maç 5-3 oldu. İyice bocalama evresine giren Hunters bir de touchdown yedi durum 11-3 oldu. 4. çeyrek de adeta bambaşka bir Hunters izledi herkes. Kerim Uzun’un touchdownu durumu 11-9 yaptı fakat ekstra başarısız olunca maç bu şekilde sona erdi.

Maçın bitimine iki dakika varken Hunters ofansı kendi 15. yardlarından ilerleme fırsatı bulamadı ve Red Deers ofansı diz koyarak maçı galip bitirdi. Eminim ki bir 5 dakika daha bu maçın kaderini oldukça değiştirecekti. Fakat olmayınca olmuyor ve şans Red Deers’tan yanaydı bu maç. Maçtan önce ki yorumlarda akıl ve mantık Red Deers’ı favori gösteriyor diyen bir kaç yorumcu için gerçekten en güzel cevabı Hunters vermiş oldu. Rakibini küçümsemeyen bir Red Deers takımı vardı sahada, fakat yapılan yorumlar Hunters’ı çıplak gözle bile yalan yanlış izleyen yorumcular tarafından yapıldığı için kimsenin umrunda olmadı,tıpkı sahada ki iki takımın olduğu gibi. Tribünde Hunters formalarıyla yerini alan Warriors oyuncuları maç sonuna kadar hiç susmadan kardeş takımlarını desteklediler ve maç sonunda her zaman yanlarında olduklarını göstererek takımla birlikte sahadan ayrıldılar. Önümüzde ki sene çok can yakan bir Hunters izleyeceğiz.

Üçüncülük Maçı (Bilgi Hunters – Boğaziçi Sultans)

Geçen senenin üçüncüsü Bilgi Hunters bu senede bu ünvanı bırakmaya niyetli değil. Açıkçası hafta sonu oynanan maçlara bakılınca Hunters’ın galibiyeti çok yakın. Açıkçası Gazi maçında ki bir Sultans, bu maçtan büyük bir hüsranla ayrılır. Hacettepe maçı ile moralleri bozulan Hunters takımı ise ligi bitirmediğini ve bir maçlarının daha olduğunu farkındalar. Maç sonunda oyuncuların Sultans maçını kesinlikle kazanmak istedikleri gözle görülür şekilde ortadaydı. Bu sene Üni-Lig deki kemikleşmiş finali yıkacak bir Hunters doğdu ve inanıyorum ki seneye finalde muhakkak yerlerini alacaklar.

Şampiyonluk Maçı (Gazi Warriors – Hacettepe Red Deers)

Geçen seneki finalistler bu senede sahada. Geçen sene bir touchdown farkla şampiyon olan Red Deers bu sene bu ünvanı kaptırmamak için uğraşacak ve Gazi Warriors ise Üni-Lig’de en çok şampiyon olan takım ünvanını korumak için sahaya çıkacak. Açıkçası Hunters maçında izlediğim Red Deers, finalde geçen sene ki kadar sayı bulamayacaktır. Defans anlamında oldukça iyi olsalar da karşılarında iki formasyonlu bir Warriors’a karşı ne yapabilecekleri oldukça merak ediliyor. Geçen sene kaçan iki finalin ardından bu sene 15.yılını kutlayan Warriors takımında hedef her zamanki gibi 2 ‘de 2. Daha genç ve dinamik bir olguya sahip olan Warriors Üni-Lig kadrosu defans olarak Red Deers’ı iki touchdownun altında tutacaktır ve maçı ofansa bırakacaktır. Warriors ofansı ise Spread formation ile sayı bulursa maçı kazanacaktır. Double-wing ile zaten sayı bulmada sıkıntı çekmeyen Warrirors yeni sistemiyle Red Deers defansını açtığı zaman avantajı eline alacaktır.

Umarım yıllardır doğru düzgün organizasyonu yapılmayan finalde bu sene güzel bir organizasyon yapılır. Sakatlıksız maçlar dileğiyle…