NFL’de sezonun en keyifli bölümüne geldik, playoff ve playoff’un ilk turunda, Carolina Panthers ile Arizona Cardinals belki de sonucu en tahmin edilemeyen maçında birbirleri karşısında olacaklar. Neleri izleyeceğimiz, takımların hangi alanlarının ön plana çıkacağını göreceğimiz, eksiklere bakacağımız yazımıza hoşgeldiniz NFLTR.com okurları.

Carolina Panthers – Kısa Bir Bakış:

Panthers, 2014 NFL sezonunun en tuhaf grubundan çıkmayı son maçta Atlanta’da ezici bir galibiyet alarak başardı. Sezonları, tıpkı gruptaki diğer rakipleri Atlanta Falcons, New Orleans Saints ve Tampa Bay Buccaneers gibi inişli-çıkışlı gerçekleşti. Ligin altıncı haftasında Cinncinati Bengals ile berabere kaldıktan sonra üst üste altı (6) evet yanlış okumadınız, altı maç kaybettiler. Normal bir sezonda üst üste yedi maç kazanamayan (beraberlik ile beraber) bir takımın playoff şansı olmaz ancak NFC South grubu normal bir sezon geçirmedi. Sezonu bitirirken ise üst üste dört galibiyet almaları, Cam Newton’un geçirdiği trafik kazasına rağmen kaçırdığı bir maçı içeren bu seri, Carolina’nın playoff’a kalmasını sağladı. Özellikle galibiyet serisinin geldiği son dört maçta, hücumda Cam Newton’dan daha çok göz önüne çıkan bir başka oyuncusu vardı Panthers’ın; Jonathan Stewart. Stewart, son dört maçın ikisinde 100 yarddan fazla koşarak, hücumda önemli bir yere sahip olmayı başardı, bunun yanı sıra defans da bildiğimiz Panthers defansına benzedi.

Arizona Cardinals – Kısa Bir Bakış:

Bruce Arians dahi mi? Albert Einstein’ın bilimselliği, Salvador Dali’nin çılgınlığına mı sahip? Yok yok o kadar değil, fakat bir futbol gurusu olduğunu defalarca ve defalarca kanıtladı. Arizona Cardinals, 11.maçında 10-1 derecesine sahipti. Sakatlıklarla bu süre içinde de başı belada olsa, daha fazla sakatlıkla mücadele etmek durumunda kaldı takım. Hem top taşıyan hem de yakalayan RB Andre Ellington’ı, NFL tarihinin en önemli WR’larından Larry Fitzgerald’ı, birinci QB Carson Palmer’ı, yetmedi ikinci QB Drew Stanton’ı kaybettiler. Daha ne olabilirdi? Tüm bunların üstesinden Arians’ın uzun pasa dayalı sistemi, Cardinals’ın defansı geldi. Haklı olabilirsiniz, son altı karşılaşmalarının dördünü kaybettiler ancak playoff’a kaldıkları sürece, hele ki bu kadar şanssızlığa rağmen, ortada bir sorun yok gibi.

Maçı Nereye Bakarak İzlemeli?

Ekrana.

Tamam kötü bir şaka oldu.

Defans Takımları: Hem Cardinals’ın hem de Panthers’ın sağlam defans takımları var. Her ne kadar Cardinals defansı özellikle son altı karşılaşmada alınan sonuçlara bağlı olarak istatistiksel bir düşüş kaydetmiş olsa da, bana göre ligin en elit CB’i Patrick Peterson ve yine elit CB’lerden Antonio Cromartie’ye sahipler. Bu durum, Cam Newton’ın işini fazlasıyla zorlaştıracak gibi, hele ki Panthers’ın en sorunlu bölgesinin WR olduğunu düşünürsek. Pas oyunları olabildiğine sınırlı olacaktır Carolina hücumunda. Diğer yandan, Panthers defansı da hem koşuyu hem pası çok iyi savunabiliyor, fakat burada da Arians’a güvenmek lazım, sakatlıklarla beraber neredeyse kolej takımı seviyesinde hücum oyuncuları ile dahi sihirbazlık yapabildi.

Koçlar: Herşeyden önce NFL playoff’larının bir seri (best of 3,5,7) olmadığını iyi tahlil etmek lazım. Bu tek maç üzerinden oynanan, kaybedenin en yakın su birikintisinde balık tutmaya gideceği bir karşılaşma. Benim hayranlıkla izlediğim ve yazının şu bölümüne kadar birkaç defa adını geçirdiğim Bruce Arians, çılgınlık içermeyen ancak bir miktar sihir barındıran kararlar alabiliyor, bunu sezon içinde gördük. Diğer tarafta da, 2013’de yılın koçu Ron Rivera durmakta. Repütasyonu çok iyi, takımı alıp, taşıdığı yer de öyle. Bu senesi sallantıda geçmesine rağmen, oyunculuk döneminde defans takımında yer alan Rivera, neredeyse ligin en efektif defans takımını kurmayı başarabildi Panthers’da. Çok yüksek bir hücum IQ’su barındıran bir koça karşı, savunma IQ’su müthiş bir koçun karşılıklı kararları bizleri bekliyor, şimdiden elleri heyecanla ovuşturmaya yeter de artar dahi.

Rol Oyuncuları: Süperstarlar, müthiş istatistiklerle sezona damga vururken, arka planda kalan, her antrenmanda her yerinden su çıkacak kadar çalışmasına rağmen kendisine mikrofon uzatılmayan oyuncular vardır, siz onlara sempati duyarsanız, sempati bile duymasanız, bu tip maçlarda yapacakları bir koşu, bir top tutuş maçın kaderini, seyrini, takımın tarihini etkileyebilir ya, işte o anlardan hatırlarsınız bu oyuncuları. Böyle maçlar için yaşarlar, sekiz-dokuz haneli kontratları rüyalarında görürler, formaları alınmaz, hatta forma dahi üretilmez kendi adlarına, ancak işte playoff’un öyle bir sahnesinde ortaya çıkarlar ki, o maçı o oyuncuyla beraber anımsarsınız. Mesela dördüncü periyotta Mike Tolbert’ın üç yardlık koşusu ile kazanabilir Panthers ki kendisi ligin en önemli FB’lerinden biri olmasına rağmen, oynadığı pozisyon icabı öyle pek de göz önünde olan bir isim değildir; ya da Cardinals’ın üçüncü opsiyon WR’ı John Brown, 50 yardlık bir pası tutarak bir TD kazandırabilir takımına maç biterken, işte bu adamların parlaması playoff’u cazip hale getiren ayrıntılardandır.

Cam Newton: Çok özel bir oyuncu olduğu lanse edilerek girdi lige ve öyle de zaten. Fakat gelişim sürecine baktığımız zaman inişleri çıkışları fazla, iyi kullanıldığı da soru işareti. Geçtiğimiz sezon kariyerinin ilk playoff macerasında Colin Kaepernick’in kendisini biraz “dalga konusu” yapmasına belki de 2014 playoff’unda karşılık verecek Newton. Maçı ne kadar ciddiye aldığı, kariyerinde nasıl bir dönüm noktası olabileceğini izlemek de ayrı bir keyif.

Kim Kazanır?

Yazının belki de en önemli bölümü burası. Ev sahibi avantajı olsa da Panthers’ın kanadı kırık Cardinals karşısında galip geleceğini düşünmüyorum. Normal sezon gibi bir beraberlik ihtimali de ihtiva etmediğinden bu karşılaşma, direk olarak diyebilirim ki Cardinals kazanır. Bu görüşüm, yorumumda Arians’a beslediğim büyük sempatinin duygularıma yön verdiğini söyleyenler çıkabilir aranızdan, bir nebze haklıdırlar da. Fakat Cam Newton’a güvenmeyişim, Panthers’in sezon içindeki çok istikrarsız durumu, ayrıca Cardinals defansının da göründüğünden daha iyi olduğunu düşünmem beni Arizona’yı seçmeye yönlendiriyor. Bir peri masalı peşinde değilim Cardinals için ancak hem bireysel hem takım olarak sınırlarını zorlayacaklarına, sezon içinde bana verdiği göz zevki sonrası da yerlerinin wildcard turunda elenmemek olduğuna kanaat getirdim.

Her kim maç sonunda gülen taraf olsa da, yakın geçecek, heyecana sahne olacak, defans aksiyonlarını bol göreceğimiz, belki skor açısından kısır geçecek ama keyif seviyesi yüksek olacak bir karşılaşma bizleri bekliyor, tadını çıkaralım.

Tekrar görüşmek dileğiyle…