NFLTR takipçileri, işte beklediğiniz an geldi. Kendinizi altı aydır bu yazıya sakladınız ve sırf bu yazıyı spoiler’sız okuyabilmek için aylardır Jaguars ile ilgili hiçbir yazı, haber, draft veya off-season değerlendirmesi okumadınız (Sanki önceden Jags ile ilgili çok şey okuyordunuz da…). Bu çocuk (And Kaan) yazıyı bu kadar geciktirdiyse elbet bir bildiği vardır (Halbuki hiçbir bildiği yoktu, sadece üşengeçlik yaptı) ve ortaya bol geyikli bir yazı çıkarır dediniz. Bunun üzerine de bana bu yazının sizler için eğlenceli bir yazı olmasını temenni etmek düşer.

Değerli Amerikan futboluseverler, bildiğiniz üzere geçtiğimiz ay sitemizin yazarları arasında  bir “yedek oyuncu sevdası” modası doğdu ve ortaya oldukça ilginç yazılar çıktı. Öncelikle, kendisine çok saygı duyduğum Hilmi Çeltikçioğlu, “NFL’in en iyi yedek qb’leri” listesini yaptı ve “Hala ligde mi bunlar?” adlı başlığın altına, Jags yedeği Chad Henne ile 49ers’ta forma giymesine rağmen (ya da forma giyememesine diyelim çünkü geçtiğimiz sezon 49ers adına SADECE BİR karşılaşmada sahaya çıktı ve bu maçta attığı yedi pas ile sezonu kapadı) kariyeri boyunca sahip olduğu 66.8 gibi müthiş(!) bir QB rating’i ile içinde halen onurlu bir Jags ruhu taşıyan Blaine Gabbert’ı oldukça acımasız bir şekilde yapıştırıverdi.
Hilmi Çeltikçioğlu’nun ardından sitemizin bir diğer veteran yazarı Görkem Şahinoğlu ise asıl bombayı patlattı ve NFL tarihinin belki de en gerekli yazısının altına imzasını attı: “Yedeğin yedeği quarterback’lerin sıralaması”. Gerçi çok da dalga geçmeyelim o yazı sayesinde Jags’in Stephen Morris adında potansiyelli bir quarterback’i daha olduğunu öğrenmiş oldum. Bu iki yazıyı okuduktan sonra aklıma şöyle anlamsız bir soru takıldı: Ayrı ayrı bütün pozisyonlarda, takımların sahip oldukları en iyi oyuncuları alsak ve bu oyunculardan dev bir Amerikan futbolu takımı kursak Jags oyuncuları için sonuç acaba ne olur? Bu oldukça önemli(!) ve kapsamlı sorunun cevabını verebilmek için önce gelin 2015 model Jaguars’ı bir inceleyelim.
Bir kilo baklava…
Zamanında Rodrigo Tabata, Gaziantepsor formasıyla 36 maçta 17 gol atmış ve bir sonraki sezon Beşiktaş, bir önceki yıl adını bile bilmediği bu oyuncuyu transfer etmek için Gaziantepspor’a tam sekiz milyon euro ödemişti. Bu transfer medyada oldukça yankı uyandırmış ve yılın transferi olarak nitelendirilmişti. Ardından bir TV programında Beşiktaş efsanesi Sergen Yalçın’a “Tabata, Beşiktaş’a ne getirir?” diye sorulmuş bunun üzerine Yalçın efsane bir cevap vermişti: “Tabata, Beşiktaş’a ancak bir kilo Antep baklavası getirir.” Sergen Yalçın bu anlamlı cevabı verirken tabi ki haklıydı ve nitekim Tabata, Beşiktaş’ta iki sezon top oynadı,  52 maça çıktı ve yalnızca üç gol atabildi. İşte Jagaurs’ın bu sezon yaptığı Julius Thomas transferi de bu cinsten bir transfer.
Thomas’ın yeteneklerine elbette ki sözüm yok ancak oynayacağı takımın quarterback’i Peyton Manning değil, geçtiğimiz sezon 14 karşılaşmada yalnızca 11 touchdown pası atabilmiş Blake Bortles, buna karşılık Thomas’ın geçen sezon yakaladığı touchdown pası sayısı ise 12. :) O yüzden eğer “Thomas, Jags’e ne getirir?” diye bir soru sorulsa cevabım: “Thomas Jags’e ancak imzalı bir Peyton forması getirir. Jags’i satın aldığından beri takıma doğru düzgün bir yıldız getiremeyen Shad Khan da bu değerli hediyeyi çerçeveletip odasına asar.”
Geçelim off-season’ın diğer önemli hamlelerine. İlk isim Miami Dolphins’ten transfer edilen defensive end Jared Odrick. Bu transfer belki de off-season’ın Jags adına en önemli hamlesiydi çünkü Jags en nihayetinde, uzun yıllardır aradığı istikrarlı ve tecrübeli defensive end’ini bulmuş oldu. Açıkçası 2010 NFL Draftı’nda ilk turdan seçilen Odrick’i NFL’in hangi takımına koyarsanız koyun forma şansı bulabilir, yani Clowney ve Watt gibi iki süper yıldıza sahip Texans D-Line ekibinde bile sırıtmaz (Hadi canım, o kadar da abartma). Bir diğer isim ise linebacker Dan Skuta. 49ers’ta Patrick Willis ve Navorro Bowman gibi isimlerin gerisinde pek forma şansı bulamayan, bir yıldız olmasa da sağlam sayılabilecek bir oyuncu. Jags taraftarı ise onu oldukça iyi hatırlıyor. 2013 sezonunda Londra/Wembley’deki karşılaşmada 49ers, Jaguars’ı 42-10 ile kevgire çevirirken Skuta, yaptığı fumble recovery sonrası tam 47 yardlık bir touchdown gerçekleştirmişti ki bu linebacker’ın kariyerindeki ilk ve tek touchdown’uydu.
Hagi yüz tane vurdu bir şey yok, biz bir tane vurduk…
Ve gelelim Jaguars’ın draft karnesini değerlendirmeye… Öncelikle oldukça abartılan ve özellikle de Kaan Özaydın’ın ağzına sakız ettiği şu “Dante Fowler Jr.” konusuna değinelim. Bildiğiniz üzere Jags, 30 Nisan’da Florida Gators’ın yıldız linebacker’ı Fowler Jr.’ı, 2015 NFL Draftı’nın birinci tur üçüncü sırasından seçti. O günden 8 Mayıs’a kadar her şey çok güzeldi, yok efendim “Jags aradığı yıldızı buldu.”, yok “GM David Caldwell müthiş bir draft geçirdi.”… Ancak ne olduysa 8 Mayıs’ta oldu ve daha mini-camp’in ilk gününde (İLK GÜNÜNDE be kardeşim) Fowler Jr. gitti aşil tendonunu yırttı. Bir takım bu kadar mı şanssız olur, tarihinde ilk kez draft’ı oldukça iyi geçirdi (açık konuşalım draft boyunca belki de en iyi pick’leri Jags yaptı) ve on gün geçmeden ilk tur seçimi sezonu kapattı, buradan çıkarılacak tek bir sonuç var: Tanrı bile istemiyor Jags’in başarılı olmasını…
Şaka bir yana sonuçta “sakatlık” da futbolun içinde olan ve öyle çok çok da abartılmaması gereken bir olay. Ancak gerek NFL.com gerekse NFLTR.com, bu sakatlığın üzerinde öyle çok durdu ki sanki takım bile isteye ilk tur pick’ini sakatladı. Buradan NFL.com ve NFLTR.com’a sesleniyorum: NFL’de bu tarz olaylar hep yaşanıyor, mesela San Francisco 49ers off-season döneminde adeta dağıldı, yıldız oyuncuların geçirdiği sakatlıklar, transferler, emekliye ayrılmalar… Bunlar olurken neredeydiniz? İşiniz gücünüz güzide takımım Jags’i geyiğe almak. :) Daha fazla açıklama yapmak yerine sizi, Hasan Şaş’ın “çifte standart”a karşı gösterdiği şu makul(!) ve haklı tepkiyle kınıyorum: https://www.youtube.com/watch?v=KsMjyQGFJ0Y
Geçelim Jags’in ikinci tur seçimi T.J. Yeldon’a. Öncelikle Yeldon’ın takıma katılması oldukça iyi bir haber çünkü burada öyle bir takımdan bahsediyoruz ki geçtiğimiz yıl takımın en iyi ikinci rusher’ı sıfır (0) touchdown ile quarterback Bortles olmuştu. Bunun yanı sıra Yeldon kalitesindeki bir oyuncunun ikinci tura kalması aslına bakarsanız şaşırtıcı çünkü genç oyuncu, bir diğer Alabama Crimson Tide running back’i Derrick Henry ile top paylaştığı sezonda bile 979 yard koştu ve 11 rushing touchdown yaptı. Bu kadar potansiyelli bir oyuncu, NFL’de elbette ki bir şeyler başaracak ancak şu an için sorulması gereken soru şu: Yeldon’ın patlama yapacağı sezon önümüzdeki sezon mu? Nitekim Jags kadrosunda halen Denard Robinson, Toby Gerhart ve Bernard Pierce gibi isimleri bulunduruyor ve takımın Yeldon konusundaki hedefi, genç oyuncuya öncelikle bu isimlerle top paylaştırmak ve yavaş yavaş snap sayısını artırmak.
O izledikleriniz (Gerçi izlememişsinizdir) gerçek değildi…
Jaguars için durum, her zamanki gibi iç açıcı olmaktan oldukça uzak gözükmesine rağmen, Cuma günü Pittsburgh Steelers’a karşısında alınan preseason zaferi “Acaba?” sorusunu da beraberinde getirdi. Nitekim Blake Bortles, kendi standartlarına göre oldukça iyi bir maç çıkardı, takımı oldukça iyi yönetti cep içinden attığı paslarla güven verdi ve en önemlisi de attığı 15 pasın 11’inde isabet buldu. Bunun yanı sıra Denard Robinson, dört taşımada 25 yard’ı bulurken, Toby Gerhart toplam 30 yardlık iki pas tutmayı başardı. Tabi ki daha konuşmak için çok erken ancak bu performanslar az da olsa bir umut verdi.
Son Eklemeler…
“Amma da uzattın ha, sorduğun o saçma sapan sorunun cevabını ver de gidelim artık.” diyenlere gelsin:  Bir kere tahmin edebileceğiniz üzere Jags’in hiçbir oyuncusu bu hayali dev Amerikan futbol takımında starter olamaz, starter’ı geçtim yedek bile olamaz. Belki Julius Thomas, o da sadece adı var diye, tight end’ler arasında yedeğin yedeğinin yedeğinin yedeği olabilir. Geri kalan oyuncuların durumu ise şu an için oldukça vahim görünüyor. Mesela wide receiver Allen Robinson, bu takımın practice squad’ını anca kovalar, running back T.J. Yeldon daha yeni yetme bir oyuncu olarak bu takımda olsa olsa head koç Bill Belichick’e çay getirir götürür, quarterback Blake Bortles’a ise bu takımda verilecek bir görev bulunmuyor maalesef. Ha belki Tom Brady abisinin emriyle maçlardan önce topların havasını falan indirir… :)