Avrupa’nın en geniş çaplı Amerikan futbolu organizasyonu olan IFAF (Uluslararası Amerikan Futbolu Federasyonu) Şampiyonlar Ligi, bu sezon sadece beş takımla oynanacak! Lige başvuran ve başvuruları onaylanan bu beş takım arasında Koç Rams ve Boğaziçi Sultans da bulunuyor.

Rams ve Sultans dışında ligde boy gösterecek olan ekipler Lisbon Devils (Portekiz), Kragujevac Wild Boars (Sırbistan) ve Moscow Patriots (Rusya). Katılımcı sayısı bu kadar az olunca Türkiye, lige iki takım göndererek en büyük temsiliyeti de sağlamış durumda.

Açıklanan grup ve fikstürlere göre ise Sultans ve Lisbon Devils bir grupta yer alırken Rams, Moscow Patriots ve Kragujevac Wild Boars ile diğer grupta mücadele edecek. Geçtiğimiz sezon Devils ile Lisbon deplasmanında karşılaşan Sultans, rakibine 32-27’lik skorla boyun eğmişti, dolayısıyla açıklanan fikstür sonrası Boğaziçi ekibine bir rövanş şansı doğmuş oldu.

Geçtiğimiz sezon, Türkiye Amerikan Futbolu Ligi’ni (TAFL) şampiyon olarak tamamlayan Koç Rams ise, tıpkı kendisi gibi ulusal şampiyon unvanına sahip Wild Boars ve Patriots ile beş takımın katıldığı turnuvada Final Four’a (Son Dörtlü) yükselebilmek için mücadele verecek.

Geçtiğimiz sezon 11 farklı ülkeden 13 farklı takımla oynanan Şampiyonlar Ligi’nde Koç Rams, Türkiye’ye ilk Şampiyonlar Ligi zaferini getirip bir de üstüne Final Four’a kalarak bizlere büyük bir gurur yaşatmıştı. Polonya’da düzenlenen Final Four’da gülen taraf ise Rams’in yarı finalde mağlup olduğu Milan Seamen’i finalde deviren ev sahibi ekip Wroclaw Panthers olmuştu.

Sadece geçtiğimiz sezon değil bundan önceki sezonlarda da Şampiyonlar Ligi, Avrupa kıtasının büyük bir çoğunluğuna hitap ederek kıta genelinde en büyük Amerikan futbolu turnuvası olmuştu. Öyle ki, 2015 sezonunda 10 ülkeden 12 takım, 2014 sezonunda ise 10 ülkeden 14 takım bu prestijli organizasyonda boy göstermişti.

Ancak bu yıl IFAF’ta patlak veren krizin (Detaylı habere buradan ulaşabilirsiniz.) Avrupa’ya da yansıması ve son olarak IFAF Paris grubunun lideri, aynı zamanda federasyonun da başkanlığını yapan Tommy Wiking’in, son olarak IFAF Europe kıta başkanını istifaya davet etmesi, halihazırda karışık olan camiayı daha büyük bir kaos durumuna sokmuş ve federasyonun bünyesinde yer alan ulusal federasyonları da ikiye ayırmıştı.

Bunun sonucunda da ortaya sadece beş takımla düzenlenecek bir Şampiyonlar Ligi çıkmış oldu. Daha birkaç ay öncesinde içlerinde Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya başta olmak üzere çok önemli ülkelerin bulunduğu altı ulusal federasyonun üyeliklerini askıya alan IFAF’ın bu tutumu nasıl sonuçlar verecek, bunu kimse bilmiyor?