Jim Harbaugh yönetiminde yıldızı parlayan ve 2012-2013 senelerinde bazı otoriteler tarafından gelmiş geçmiş en iyi oyun kurucu olacağı iddia edilen Colin Kaepernick, kendine yeni bir yuva aramaya hazırlanıyor. 49ers’ın yeni genel menajeri John Lynch ve yeni koçu Kyle Shanahan ile geçen hafta buluşan Kaepernick, olumlu geçtiği ifade edilen görüşmeden bir hafta sonra sözleşmesindeki serbest kalma hakkını kullanacağını tüm takımlara duyurdu.

Geçen sezona sakat başlayan ve sahalara döndükten sonra da performansından çok protestolarıyla adından söz ettiren Kaepernick, 2011 NFL Draftı’nın ikinci turunda 49ers tarafından seçilerek başladığı kariyerinde ilk defa serbest kalacak.

Geçtiğimiz Ekim ayında 49ers’ın eski yönetimi ile yaptığı görüşmeler sonrası sözleşmesini revize eden oyun kurucu, kendisine serbest kalma hakkı sağlayan bir madde ekletmişti. Kendisine tanıdığı bu hakkı kullanarak temiz bir başlangıç yapmak isteyen Kaepernick, böylece önümüzdeki sene 49ers’dan alacağı 16.9 milyon doları da reddetmiş oldu.

Nevada Üniversitesi’nden mezun olurken koşu tehdidi de olan bir oyun kurucu arayan takımların dikkatini çeken oyuncuyu 36. sıradan San Francisco 49ers seçmiş ve Alex Smith’in yedeği olarak kadroya almıştı. 49ers forması ile ikinci sezonunda Smith’in sakatlanmasıyla ilk 11’e çıkan Kaepernick, o günden sonra herkesi kendine hayran bırakmaya başlamıştı.

İki sene üst üste takımını NFC şampiyonluk maçına taşıyan Kaepernick, 2012 sezonunda ise 49ers’ı 18 yıl aradan sonra ilk defa Super Bowl’a çıkarmıştı. Ancak Jim Harbaugh’un son senesinde başlayan düşüşü, Kaepernick’in yedeklere çekilmesine kadar devam etmiş ve tecrübeli oyuncu, yükseldiğinden daha büyük bir hızla düşmüştü.

Kaepernick, geçen sezon Blaine Gabbert’dan formayı devraldıktan sonra çok iyi performanslar göstermese de takımının maçları kaybetmesinin sebebi de olmamıştı. Zirveye oynayan bir takımın as oyun kurucusu olması çok zor görünen Kaepernick yine de Super Bowl tecrübesi ve yetenekleriyle pek çok takımın ilgisini çekecektir. Ancak sahada yapabileceklerini bir kenara bırakırsak, yaptığı protestolar sebebiyle merkezi olduğu tartışmaların, bulunduğu takımı olumsuz etkilemesi riskini hangi koçun göze alacağını hep birlikte göreceğiz.