Merhabalar, değerli NFLTR okurları… Off-season döneminde en iyi draft konseptine sahip oyuncuları sıraladığımız serimize yeni yazımızla devam ediyoruz. Bu bölümde NFL’e adı şanı bilinmeden, draft dahi edilmeden lige adım atıp oyunun iliklerine işleyen oyuncuları değerlendireceğiz. Tüm oyuncuların hayalleri çok yüksek olur, bazı isimler sahne ışıklarıyla beraber doğar ve büyür ancak birçok oyuncu da kimse onların ismini dahi bilmezken ortaya çıkıp hikaTyeler biriktirir. Belki insanlara ilham olmasıyla da hayatlara dokunarak daha büyük etki yaratırlar. Bu anlamda da en özel oyuncular arasında yer bulurlar. Biz de bu oyuncuları sizler adına derledik.

Mini Not: Yine zaman olarak bize daha yakın oyuncuları listemize alarak daha biraz filtrelenmiş bir ekibi bir araya getirdik. Unuttuklarımız olursa onları da aşağıya sizlerin eklemesinizi rica ediyoruz.

Mansiyon Ödülü -GOAT Kicker ÖZEL-

Adam Vinatieri
Pozisyonu: Kicker
Oynadığı Takımlar: New England Patriots (10 Sezon), Indianapolis Colts (14 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 1996-2019

Bir kicker adına draft edilmemek çoğu zaman normal olmuştur. Bu yüzden daha az yüklenilmesi gerekse de tarihin en iyi kicker’ı denebilecek bir efsaneyi tüm takımların kaçırması çok büyük bir talihsizlik gerçekten. 2000’li yılların başından itibaren ligi domine eden iki takımda çok büyük hikayeler yazmış bir oyuncu. İki tane Super Bowl kazandırdığı vuruşu ile de adını tarihe altın harflerle yazdırmayı başardı. Üçü Patriots ve biri Colts ile olmak üzere dört Super Bowl sahibi olmasıyla en çok yüzük takan kicker olur kendileri. Bir diğer önemli başarısı da ligin tüm zamanlar sayı lideri iken iki takımla 1,000 sayıdan fazla skor üreten tek oyuncu kimliğine sahip olması. Emekliliğiyle beraber 90’larda kariyeri başlamış son oyuncu da sahalardan ayrılmış oldu.

Vinatieri’nin Tom Brady’nin ardından Patriots dynasty’sinin en önemli kilit faktörü olduğunu söylersek sanırız abartmış olmayız. 2019’da 100. Yıl Tüm Zamanlar Takımına seçilmiş olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

10) Wes Welker
Pozisyonu: Wide Receiver
Oynadığı Takımlar: New England Patriots (6 Sezon), Miami Dolphins (3 Sezon), Denver Broncos (2 Sezon), San Diego Chargers ve St. Louis Rams (1 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 2004-2015

Welker’ın, Oklahoma’dan başlayıp NFL’e doğru uzanan bu serüveni her pozisyonda oynadığı lise kariyeri ile başlıyor. Kolejde de başarılı bir returner performansı göstermesine rağmen bu başarısı draft edilmesine yetmedi. Welker kariyerinin ilk şansını San Diego Chargers sayesinde yakalasa da burada bir pas dahi yakalayamadan kendini Miami Dolphins’de buldu. Burada özel takımlarda şans yakalarken bir maçta hem kick-off hem punt return edip, hem ekstra sayı hem field goal vuran ve aynı zamanda da tackle yapan tarihteki ikinci oyuncu oldu.

Asıl fırsatı ise Tom Brady ve Patriots ile beraber bulan Walker bu takasıyla futbol hayatında büyük bir yükselişe geçti. Bu anlamda da kariyerinin bu kısmında şansı dönen isimler arasına girdiğini söyleyebiliriz. Walker, undrafted oyuncular arasında da en fazla pas yakalayan oyuncu konumunda bulunuyor. Tüm başarılarının yanında kariyerinin belki de en dramatik anında Super Bowl XLVI’da düşürdüğü pas ile Patriots’un bir şampiyonluğuna mal olmuştu…

9) Priest Holmes
Pozisyonu: Running Back
Oynadığı Takımlar: Kansas City Chiefs (6 Sezon), Baltimore Ravens (4 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 1997-2007

Holmes, Texas Üniversitesinden mezun olup Baltimore Ravens’a dördüncü koşucu olarak NFL’e adım atmıştı. Profesyonel kariyerinde asıl patlamasını ise Kansas City Chiefs ile yaptı. Ravens’da 1,000 yard’ı geçtiği sezon ve son sezonunda takımın ikinci running back’iyken kazandıkları Super Bowl ile akıllara kazındı. Bunun ardından Chiefs efsaneleri arasına girdiği kariyerinin ikinci sayfasında da hemen ligin koşu yardı lideri oldu ve aynı zamanda bunu gerçekleştiren ilk undrafted running back oldu. Bu ve bunun ardından gelen iki yılda üç defa All-Pro seçilerek de harika bir başarıya imza attı. Birçok başarılı running back’in olduğu bir dönemde “Yılın Hücum Oyuncusu” ödülünü de alarak kendine güzel pay çıkaran oyuncular arasına girmek büyük bir başarı.

Holmes emekli olduğundan Chiefs organizasyonunun koşu TD sayısı (76), toplam TD sayısı (83) ve toplam koşu yardı (6.070) lideriydi. (Koşu yardı rekorunu daha sonra Jamaal Charles ele geçirdi)

8) Arian Foster
Pozisyonu: Running Back
Oynadığı Takımlar: Houston Texans (7 Sezon), Miami Dolphins (1 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 2009-2016

Bir diğer undrafted koşu yıldızıyla daha devam ediyoruz. Holmes’un ardından kendisini bir güncelleme olarak değerlendirebiliriz. Foster, 2009 yılında Texans ile profesyonel olurken asıl çıkışını forma numarasını 29’dan 23’e aldığı 2010 senesinde gösterdi. Bu sezonda ,.616 yard koşarken 16 TD yaptı ve koşu istatistiklerinde ligin zirvesinde geldi. Holmes’dan sonra da koşu yard’ında ligi lider bitiren ikinci undrafted oyuncu oldu. Foster ayrıca touchdown’lar sonrasında yaptığı “Namaste eğilmesi” sevinci ile de halen akıllarda.

Baktığımızda, tam performans verebildiği sezonlarında ortaya çok güzel sayılar koyan bir oyuncuydu maalesef devamlılığını da çok uzun bir süreye yayamadı. Zaten bir running back’in maksimum verimi ne kadar sürebilir ki? Texans’ın NFL’in en yeni organizasyonu olduğu düşünüldüğünde Foster’ın da bu organizasyonun koşu TD sayısı ve koşu yardı lideri olması pek de sürpriz sayılmamalı.

7) Rod Smith
Pozisyonu: Wide Receiver
Oynadığı Takımlar: Denver Broncos (14 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 1994-2007

Baktığımızda, Denver tarihinin en iyi wide receiver’ı denebilecek argümanlara sahip bir oyuncu. Pas yakalama, pas yard’ı, touchdown pası yakalama sayılarında franchise tarihinin net bir numarası. Undrafted wide receiver’lar arasında da pas yard’ı ve TD yakalama istatistiklerinde de zirvede yer alıyor. Aynı zamanda 10,000 yard barajını aşan ilk undrafted wide receiver. Kariyerini sadece Denver’da geçirdiği için geçen hafta yayınlanan Vefalılar Kulübü yazımızda da yer edinebilecek bir oyuncu, ne yazık ki kendisini daha kıdemli vefalılar yüzünden listemize dahil edemedik.

Kariyerinde ilk yakaladığı pas, 17 Eylül 1995’te Washington Redskins’e karşı son dakika içerisinde 38-31 galibiyeti getiren John Elway tarafından atılan 43 yardlık TD pası oldu. Üçüncü yılından itibaren yükselişe geçtiği Broncos kariyerinde oldukça istikrarlı bir şekilde yıllar boyu devam etti. Elway ile birlikte iki Super Bowl kazanarak statü anlamında kendini ayrı bir yere taşıdı. Super Bowl XXXIII’deki 152 yard’lık özel performansı da halen hafızalarda yer ediniyor.

6) James Harrison
Pozisyonu: Outside Linebacker
Oynadığı Takımlar: Pittsburgh Steelers (14 Sezon), Cincinnati Bengals (1 Sezon), New England Patriots (1 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 2002-2017

James Harrison, 2002 Draft’ında kimse onu seçmek istemedi. Sebep olarak ise linebacker oynamak için kısa, defensive tackle oynamak için de zayıf olduğu yönündeydi. Kariyerinin başlarını Steelers’ın practice squad’ında asansör oyuncu olarak geçirdi. Çabalama anlamında takım arkadaşlarından haklı olarak birçok şikayete maruz kalıyordu, oyunlardan çabuk vazgeçmesi ve takımın anlam veremediği hal hareketleri nedeniyle düşüşe geçen bir football hayatı vardı. Serbest bırakıldığı bir arada araya Rhein Fire’ın girdiği bir NFL Europe macerasından sonra tam vazgeçmek üzereyken üç defa kesildiği Steelers ile bir şans daha buldu.

Bununla beraber adım adım kariyeri yükselişe geçmeye başladı. Takımın direkt yıldızı olmasa da takımda artık yerini bulmuştu. Super Bowl XL’ta da çok etki gösterememesine rağmen ilk yüzüğünü aldı. Ardından Mike Tomlin’in gelişiyle de 2007’den sonra performansı artık seviye atlamıştı. 2008’de gelen Super Bowl’da artık büyük pay sahiplerinden oldu. Hatta o maçta Arizona Cardinals taraftarlarını adeta yıkan ikonik 100 yardlık interception’ı TD yapıp kırdığı rekor ile tarihe geçmişti. Üst üste 5 yıl Pro Bowl ve iki de All-Pro seçimleriyle NFL’e mührünü vurmaya başladığı dönemlerdi. Harrison aynı zamanda Steelers tarihinin sack sayısı liderliğini de elinde bulunduruyor.

5) Tony Romo
Pozisyonu: Quarterback
Oynadığı Takımlar: Dallas Cowboys (14 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 2003-2016

Tony Romo, listemizin en özel isimlerinden biri olur. Cowboys gibi zorlu bir franchise’da yıllarca undrafted bir quarterback olarak onayabilecek çok yiğit yoktur. Başarı eksikliği ve bulunduğu takım itibariyle de bolca eleştiriye maruz kalan bir oyuncuydu ama her şeye rağmen futbolseverlerin kalbinde yeri olan bir oyuncu ve artık yorumcu. Romo’nun, gunslinger tarzı ve izlemesi keyif veren oyunuyla akıllarımızda yer edindiğini söyleyebiliriz. Ayrı bir parantezde onu keşfeden ismin de quarterback’ler gurusu olarak andığımız Sean Peyton olduğunu belirtmekte fayda var. Cowboys tarihinin, tüm pas istatistiklerinde lider durumda ancak bunları post-season’a taşıyamadığından dolayı hikayesi yaralanan oyunculardan.

Atsan atılmaz satsan satılmaz lafının belki de cuk oturduğu bir oyuncu olan Romo’nun QB kariyeriyle hall of fame seçilmesi biraz zor olacaktı. Ancak yorumculuktaki performansı ile bu ünvanı sonuna kadar hakettiğinden ise hiçbir şüphemiz yok.

4) Warren Moon
Pozisyonu: Quarterback
Oynadığı Takımlar: Houston Oilers (10 Sezon), Minnesota Vikings (3 Sezon), Kansas City Chiefs (2 Sezon), Seattle Seahawks (2 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 1984-2000

Warren Moon, çok daha iyi yerlerden ismi yazılacak bir oyuncu fakat bizler için önemli bazı parametreler nedeniyle kendisine burada yer buldu. Genellikle, oyunculuğu az konuşulan quarterback’lerden olduğunu söyleyebiliriz. Başarılı kolej kariyerine rağmen NFL’de son turlarda seçilirim çekincesiyle Kanada Futbol Ligini (CFL) tercih etti. Orada rüzgarlar estirdiği Edmonton Eskimos ile 5 defa Grey Cup’ı kazandı. Kanada Fatihi olarak çıktığı bu serüvenin ardından, eski koçunun takımı Houston Oilers’ın yolunu tuttu. Moon, takımının aksine iyi bir performans ortaya koyuyordu. Düzenli bir şekilde artık Pro Bowl’un abonesi olmuştu. Kariyerine Super Bowl(lar) ekleyebilseydi çok farklı bir klasmanda konuşuyor olabilirdik onu. 1993 playofflarında Buffalo Bills’in tarihin en büyük geri dönüş performansı olan 32 sayılık farktan gelip Houston Oilers’ı elediği maç ise Warren Moon’un negatif anlamda tarih yazdığı (!) önemli olaylardandı.

3) John Randle
Pozisyonu: Defensive Tackle
Oynadığı Takımlar: Minnesota Vikings (11 Sezon), Seattle Seahawks (3 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 1990-2003

Yavaş yavaş ilk üçe girerken listemizdeki iki defans oyuncusu arasından en başarılı bulduğumuz undrafted savunma oyuncusu olan John Randle bu sırada kendine yer buldu. Saha içinde yüz boyalarıyla yaptığı trash talk’lar ile sahanın renkli isimlerindendi. Randle, Minnesota ile geçirdiği 11 yılda lige damgasını net bir şekilde vurmuş bir oyuncu. 1993’ten 1998’e 6 sezon üst üste All-Pro seçilmesinden de ne kadar özel olduğunu anlayabiliriz. 1990’lı yılların en iyi takımına seçildiğini de bahsetmeden geçmeyelim. Division’daki ezeli rakipleri Green Bay Packers quarterback’i Brett Favre ile olan rekabeti de oldukça özeldi. Hatta bu rekabetin doğurduğu ve Randle’ın oynadığı mutlaka izlemenizi önerdiğimiz eğlenceli bir reklam filmi de var.

NFL tarihi boyunca line oyuncularının draftte gözden kaçırılmaları çok nadir olabilecek bir gerçek olunca aslnda John Randle’ın bu kadar üst sıradan listeye almamızın sebebi de kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor.

2) Antonio Gates
Pozisyonu: Tight End
Oynadığı Takımlar: San Diego/Los Angeles Chargers
Aktif Sporculuk Yılları: 2003-2018

Bir önceki yazımızda da spoiler’ını verdiğimiz üzere Gates, bu hafta yine konuğumuz. Listemizde bu kadar yüksekte olmasının sebebi pozisyonun en iyi üç oyuncusundan biri olması ve undrafted oyuncular arasından da quarterback olmayıp en meşhur isim olmasından kaynaklanıyor. Tight end gibi arada kalmış ama önemli bir mevkinin kendi günü bile varken biz de saygımızı göstermek istedik. Başarılarından geçtiğimiz hafta biraz bahsetmiştik, bu yüzden de gelin bu hafta biraz daha hikayesine değinelim.

Gates’in ilk kayıt olduğu okul aslında Michigan State Üniversitesi, burada iki NCAA efsanesi Nick Saban tarafından Amerikan futbolu ve Tom Izzo tarafından da basketbol öğrenmek istedi fakat Saban onun sadece Amerikan futbolu oynamasını istedi. Bunun ardından basketbol oynamayı tercih ederek birçok üniversite değiştirdi ve en son Kent State Üniversitesinde bitirdi. NBA Scout’ları tarafından, Gates için iki pozisyonda oynayabilen, ancak bu iki pozisyonda da oynamaya ideal olarak uygun olmadığı için NBA’de yapamayacağı söylendi. Bunun ardından NFL Scout’ları için antrenmanlara çıktı. 19 takımdan deneme daveti geldi ve ilk takımı San Diego Chargers hemen onu tabiri caizse kaptı ve bir daha da bırakmadı…

Takım tarihinin pas hücumu anlamında tüm rekorlarına sahip olmakla beraber hiç Super Bowl oynayamamış olması belki de kariyerinin en büyük hayal kırıklığı olsa gerek.

1) Kurt Warner
Pozisyonu: Quarterback
Oynadığı Takımlar: St. Louis Rams (6 Sezon), Arizona Cardinals (5 Sezon), New York Giants (1 Sezon)
Aktif Sporculuk Yılları: 1998-2009

Bu yaz başladığımız serimizde birçok defa adını andığımız ve muhtemelen de anmaya devam edeceğimiz bir isim Kurt Warner. NFL tarihinin belki de en masalımsı hikayesine sahip ismi kendisi. Adına yapılan çok da güzel bir filmi var ve sitemiz yazarlarından Arda Gözen’in kaleme aldığı film yazısını da okumanızı öneririz. Zaten filmi de izleyip etkilenmemek elde değil. Diğer yandan bir filmde underdog hikayesi var, bir de lige girdikten sonra bir underdog hikayesi var. Üzerinde film değil dizi çekilmesi gereken bir oyuncudur Kurt Warner.

1994’te draft edilmedikten sonra Packers deneme antrenmanlarında da kendini gösterememişti. Ancak, Arena Football’un ardından St. Louis Rams ile geç bir yaşta çaylak olarak lige adım attı. Hem Super Bowl kazanıp hem MVP olan quarterback’ler arasına girerek çok elite bir grubun arasında yer alıyor. 28 yaşında lige adım atıp 3 Super Bowl oynayıp 2 MVP kazanmış bir oyuncunun pek kanıtlayacağı şeyi yoktur zaten. Undrafted olup, o kadar oyuncu arasından seçilmeyip başrolde yazılabilecek daha iyi bir hikaye yoktur herhalde.

Böylelikle draft’leri baz aldığımız yazılarımızın sonuna geldik. Amerikan futboluyla ilgili en güzel filmleri irdeleyeceğimiz bir sonraki yazımızda yeniden görüşmek dileğiyle…