NFL’in 2024 sezon öncesi değerlendirme serimizde altıncı haftaya girerken hazırlık maçları ve antrenmanları, beraberinde hiçbir takımda istemeyeceğimiz sakatlıkları da getirdi. Bu hafta NFC West’i değerlendirdiğimiz yazıda ağır favori San Francisco 49ers ve division’da bulunan diğer takımları inceliyoruz…

San Francisco 49ers

San Francisco 49ers için 2023 sezonu, 2019 sezonu gibi mutlu sona bir adım uzaklıktayken Chiefs’e takılarak sona erdi. 2023 sezonunda üç maçlık mağlubiyet serisi dışında takım olarak güzel bir sezon geçiren 49ers için sezon sonlarında gelen Baltimore mağlubiyeti dikkate alınması gereken son mağlubiyetken son hafta Los Angeles Rams mağlubiyeti de yedek takımla çıktıkları için kaçınılmaz oldu. Playoff’larda Green Bay ve Detroit engellerini zorlansa da geçen 49ers, yedi sene sonra ilk kez uzatmalara giden Super Bowl’u da yeni uzatma kurallarını çok da anlamayarak kaybetti. 2024 sezonu için hazırlıklarda en az eksiğe sahip olabilecek takım olan 49ers, iki starter D-Line oyuncusunu kaybederken yerini daha kendini kanıtlayamamış yetenekler ile doldurdu. Özellikle DT Erik Armstead’in kaybı takımı fazla etkileyecek durumda. D-Line dışında defansif kadrosunu koruyabilen 49ers, yine karşılaştığı takımlar için büyük bir sorun olacaktır. Hücum tarafında ise WR Brandon Aiyuk ve kontratının bu sezon sonu bitecek olması onun çok güzel bir takas parçası olmaya doğru itiyor. Çok kariyerli oyunculara sahip olan 49ers, bu oyuncuların kontratları doğrultusunda da yeni kontrat parasına da çok sahip değil. Bu konuya en büyük yardımı olan isim ise QB Brock Purdy. 2023 divisional turunda karşılaştığı rakip QB Jordan Love artık senelik 55 milyon dolar alırken Purdy ve çaylak kontratı onu senelik 900 bin dolar almaya zorunlu tutuyor. Purdy’nin çaylak kontratı iki sezon daha devam ederken gelecek sene sonu 49ers için büyük bir karar anı olacak. Niners için şu an odak noktası Purdy’nin kontratı olmazken bu sezon bütün uğraş 30 senedir alınamayan ve artık finalinde de kaybedilen Super Bowl şampiyonluğu.

2024 Sezonu Tahmini: San Francisco 49ers, benim için şu anda NFC’nin favorisi durumunda. Fikstür olarak NFC East rakiplerinden çok daha zor bir fikstüre sahip olan 49ers, takım olarak uzun bir playoff deneyimi de geçen sezon yaşadı. Bay haftaları öncesi Seattle deplasmanı ve ardından Chiefs ve Cowboys ile karşılaşacak olan 49ers, bu dönemden sağlam çıkması durumunda önünde Green Bay, Buffalo ve Miami deplasmanları bulunan Niners için alınacak mağlubiyetler takımın moralini bozmadığı sürece yine NFC West’in yine favorisi durumundalar. 49ers’ın bütün maçlarına favori çıkacağı ve alınan bir mağlubiyette ortalığın yıkılmaya çalışılacağının da düşüncesi içerisindeyim. Geçen sezon yaşadıkları saçma mağlubiyet serisini bu sezon da yaşamaları durumunda bu sefer arkalarındaki Rams ve Seahawks verilen şansı kullanıp sürpriz bir NFC West liderliğini yarışı yaratabilir.

Los Angeles Rams

Los Angeles Rams, yeniden yapılanma hazırlıkları yapacağı söylenilen 2023 sezonunda özellikle bay haftasından sonra yakaladığı seri ile herkesi şaşırttı ve playoff resminde yer aldı. Rams yönetimi, 2022 Draft’ının 164. sıra seçimi olan RB Kyren Williams’ı ve 2023 Draft’ının 177. sıra seçimi olan WR Puka Nacua’yı bularak takımı adeta yeniledi. Yıldız WR Cooper Kupp’ın da büyük sakatlığını sezon ortasında atlatması ile şampiyonluğun geldiği 2021 sezonundaki modu açan Rams, bay haftasına 3-6 girmesine rağmen ardından, yedi galibiyet ve az sonra detaylı konuşacağım bir mağlubiyet ile sezonu tamamlayıp playoff biletini aldı. Gelen galibiyetlerin bazılarının da Seattle, Cleveland, New Orleans ve formaliteden olsa da San Francisco karşısında olması o galibiyetleri daha da yüceltti. Mağlubiyet de yağmurlu bir Baltimore deplasmanında, ligin o zaman en formda ve şampiyonluğun favorisi konumundaki Ravens’a karşı geldi. Uzatmalarda gelen mağlubiyet takımın moralini bozsa da NFL topluluğuna kendilerini gösterip biz de varız dediler. 2024 sezonu hazırlıklarında efsane kaptanları DT Aaron Donald’ı emekliliğe kaybeden Rams için sezon hazırlıkları özellikle O-Line ve defansları adına yoğun geçti. RG Kevin Dotson ile kontrat uzatırken LG Jonah Jackson’ı kardosuna katan Rams, QB Matthew Stafford’ı korumak için önemli adımlar attı. Defansif olarak da CB Darious Williams ve Tre’Davious White’ı kadrosuna katan Rams’te ayrılan safety Jordan Fuller’ın yerini Kamren Curl ile doldurdu.

2024 Sezonu Tahmini: Los Angeles Rams’in 2024 sezonu büyük heyecan ile başlayacak. Sezonun ilk maçında kendilerini playoff’tan eleyen Detroit Lions’a deplasmanda konuk olacak Rams, ilk haftadan spot ışıklarını üzerinde hissedecektir. Sezonun kritik maçları division rakibi Seahawks ile oynanacak ve gidecekleri sekiz deplasmanın içinde Arizona, Jets için New York, New England, Chicago ve New Orleans yer alması onlar için avantaj sayılabilir. NFC West zirvesi için favori 49ers iken wild card potasında yeniden Rams kendi yerini bulacaktır.

Seattle Seahawks

Seattle Seahawks için geçen sezon tam anlamıyla form ve formsuzluk ile özetlenebilirken kritik oyuncuların yaşadığı sakatlıklar takımın dengesini bozdu. RB Kenneth Walker ve QB Geno Smith’in yaşadığı sakatlıklar döneminde dört maç üst üste mağlup olan Seahawks, playoff şansını bu dönemde oldukça yaralamıştı. Bu dört maçlık mağlubiyet serisi öncesi 6-3’lük bir rekora sahip olan Seahawks, Detroit Lions dışında önemli bir takıma karşı galibiyet almadan bu rekoru yakalamıştı. Sezonun dönüş maçı ise yedek QB Drew Lock’ın getirdiği Eagles galibiyeti olmuştu. Kader maçında galibiyeti alan Seahawks, sondan bir önceki hafta Steelers mağlubiyeti ile yeniden wild card yarışındaki yerini kaybetmişti. Lig sıralamasında sekizinci sırada bulunan Seahawks, playoff’u tiebreaker senaryoları yüzünden kaçırdı. 2024 hazırlıklarında herkesi şoke eden bir koç hamlesi yapan Seahawks, efsane koç Pete Caroll ile yollarını ayırdı. Bunun yanında safety Jamal Adams ve Quandre Diggs, linebacker Jordyn Brooks ve Bobby Wagner ile yollarını ayıran Seahawks, bu bölgelerde sil baştan tekniğini uyguladı. Bunların yanında DT Leonard Williams’ı takımda tutup kan kaybını durduran Seahawks, ofansif olarak da en eksik bölgesi, O-Line’a eklemeler de yaptı.

2024 Sezonu Tahmini: Yenilenen bir defans, yeni bir koç ve geçtiğimiz sezona göre daha zor bir fikstür, Seahawks’ın playoff şansını geçen sezona göre daha aşağılara çekiyor. Geçtiğimiz sene olduğu gibi yakalanacak mağlubiyet serisi onları son hafta şansı olan takımlar arasından da uzaklaştırabilir. Rams için olduğu gibi Seahawks için de sezonun kırılma noktası aralarındaki maçlar olacaktır. Rams’ten iki maç çaldıkları veya seriyi 1-1 paylaştıklarında Seahawks’ın şansı büyük bir ölçüde devam edecektir. Bu aralarındaki maçlar ise iki takımdan birisinin wild card şansını bitirecektir. Sezonun son maçını Los Angeles’ta Rams karşısında oynayacak olan Seahawks için işler zor olsa da takımın ve şehrinin ruhu yıllardır bize çok kez onları hiçbir zaman resmin dışında tutmamamız gerektiğini gösterdi.

Arizona Cardinals

Arizona için geçmek bilmeyen 2023 sezonunda aldıkları galibiyetler kendilerine moral dışında çok yardım etmedi. Ancak büyük takımlarının dengelerini bozupr ligin şeklini de değiştirdiler. Sezonun üçüncü haftasında Joshua Dobbs’un ismini duymamıza sebep olan Dallas galibiyeti, 7-4 rekorla gelip playoff hedefini sürdüren Steelers’a karşı gelen galibiyet ve kazandığı takdirde son haftaya NFC East lideri olarak girebilecek olan Eagles’a karşı gelen zafer, ligin gidişatında önemli rol oynadı. QB Kyler Murray’in iyileşmesi ve geri döndüğü maçtan itibaren temposunun da güzel olması takım için sezondan çıkarabilecekleri en büyük artıydı. Kadrosunda büyük kayıplar yaşamayan Cardinals, WR Marquise Brown’ın gidişini çok önceden görebiliyordu. Özellikle defansif anlamda problemler çeken Cardinals için CB Sean Murphy-Bunting, DT Bilal Nichols ve LB Mack Wilson eklemeleri yerinde oldu.

2024 Sezonu Tahmini: Arizona Cardinals için bu sezon çok kritik olacaktır. Ellerindeki oyuncuların gelişimi ve takımın oyunu, Cardinals yönetiminin 2025 planlarını doğrudan etkileyecek. Bu sezon ortaya çıkacak sonuca göre ya başarı getiren planlara yönelecekler ya da yeniden yapılanmaya gidecekler. Benim tahminim galibiyet sayısına yansımasa da Cardinals iyi bir sezon geçirip, yine büyük takımların planlarını bozacak galibiyetleri alacak duruma geleceği yönünde. Tünelin sonundaki ışığı 2025 sezonu için görecek olan Cardinals için 2024 sezonu umutlanacakları bir sezon olacaktır. Draft’ın dördüncü sırasından seçtikleri WR Marvin Harrison Jr.’ın kendi yeteneklerini, üzerinde baskı olmadan sergileyebileceği bir sezon bizleri bekliyor…