19 Ekim’i 20 Ekim’e bağlayan gece fazlasıyla heyecanlı ve önemli maçlara sahne oldu. Bu maçlardan en merakla beklenen, en fazla öneme sahip iki maç olan Alabama – Tennessee ve Georgia – Texas maçları hiçbir beklentiyi boşa çıkarmayan düzeyde keyifli geçti. Öne çıkan anlar ve oyuncular kimlerdi, maç sonuçları yeni AP sıralaması için kimlere yaradı, beraber göz atalım.

#7 Alabama Crimson Tide: 17 – #11 Tennessee Volunteers: 24

Gecenin ilk maçı Tennessee’de Alabama – Tennessee arasında oynandı. Sadece konferans içi için değil konferans dışı için de fazlasıyla öneme sahip olan bu maça Alabama ağır bir şekilde olmasa da favori olarak geldi. 2022’deki karşılaşmalarını 52-49 kazandıktan sonra Tennessee, geçtiğimiz sezon 34-20’lik skorla mağlup olmuştu. Ev sahibi Tennessee’nin ateşli taraftarı ve iki ekibin arasındaki rekabetin seviyesi düşünüldüğünde oldukça çekişmeli geçeceği düşünülen maç bu düşünceleri boşa çıkarmadı. Maçın bitimine bir dakika 24 saniye kala gelen Jalen Milroe interception’ı ile Tennessee’nin galibiyeti cebine koymasına kadar maçın uzatmaya gitmesi oldukça olası gözüken bir durumdu. Maç boyunca pas oyunlarını tercih etmekten çok çekinmeyen iki ekipte Alabama QB’si Jalen Milroe’nun 25/45 ile 239 yard, bir TD, iki interception’lık performansına karşılık Tennessee QB’si Nico Iamaleava 14/27 ile 149 yard, bir TD ve bir INT ile karşılaşmayı tamamladı.

Maçın Kilit Anı: Maç boyunca toplam 139 yard – 2 TD’lık performansıyla göz dolduran Tennessee RB’si Dylan Sampson, son çeyrekteki maçı kazandıran touchdown’ı ile Tennessee’ye Alabama karşısında son üç sezondaki ikinci galibiyeti getirdi.

X Faktör: Tennessee koşu hücumu

#5 Georgia Bulldogs: 30 – #1 Texas Longhorns: 15

Kimilerine göre erken konferans finali, hatta erken ulusal şampiyonluk maçı olan randevuda SEC’nin en güçlü gözüken iki temsilcisi karşı karşıya geldi. Hem form durumu hem de ev sahibi olmasının avantajıyla maça favori olarak gelen Texas ekibi, özellikle hücumda istediği performansı bir türlü sahada gösteremedi. QB1 Quinn Ewers’ın zorlanmasının ardından QB2 Arch Manning’e de şans vermek isteyen Texas head koçu Steve Sarkisian, onda da aradığını bulamadı ve Arch Manning 3/6 ile 19 yardlık performans gösterdikten sonra tekrar kenara geldi. Quinn Ewers, maç boyunca zorlanmasına karşılık 25/43 ile 211 yard, iki TD, bir INT ile oynayarak bundan sonraki maçlarda koltuğunu Arch’a kaptırmama konusunda küçük de olsa bir nefes almış oldu.

Georgia tarafındaysa en öne plana çıkan savunma takımı oldu. İlk yarıda Texas’ı skorsuz bir şekilde toplam 50 yardın altında tutarak olağanüstü bir performans gösteren Georgia savunması, #1 olan ev sahibi bir takımın en çok farkla kaybettiği karşılaşmalar arasına Dan Marino’nun 1982 Pittsburgh’undan sonra 2024 Texas’ın girmesinde anahtar rolü oynadı. Hem Ewers’ı hem de Manning’i baskıları ve sack’leriyle bunaltan Georgia savunmasına hücumdan en önemli destek RB Trevor Etienne’den 87 yard ve üç TD ile geldi. QB Carson Beck ise 23/41 ile 175 yard, sıfır TD, üç INT ile oynayarak hayal kırıklığı yarattı.

Maça hakem yönetimi de damgasını vurdu. Özellikle Texas taraftarları dışındaki kolej futbolu fanlarından ülke genelinde eleştiri alan hakemler için atmosferin çok etkisinde kaldıkları ve bazı kararlarda Texas leyhine davrandıkları şeklinde yorumlar yapıldı. Georgia head koçu Kirby Smart da bu konuyla ilgili olarak basına “Kimse bize şans vermedi. Herkes bizden şüphe duydu. Kimse bize inanmadı ve daha sonra burada maç içi kararlarla galibiyetimizi çalmaya çalıştılar…” şeklinde bir demeç verdi.

Maçın Kilit Anı: Georgia’nın yedi sack’inin her biri

X Faktör: Georgia savunması

Karşılaşmaların böyle sonuçlanmasıyla birlikte NCAA’de dengeler tamamen değişti. Şimdi #1’e yükselen 7-0’lık Oregon, bu hafta sonundan en kazançlı çıkan takım gibi gözüküyor. #5’ten #2’ye yükselen Georgia’nın dışında yükselen bir diğer takım da #11’den #7’ye çıkan Tennessee oldu. Hafta sonunun kaybedenleri ise #1’den #5’e düşen Texas ve #7’den #15’e düşen Alabama oldu. 12 takımlı playoff sisteminin gelmesiyle birlikte bu hafta normal sezon tamamlansaydı playoff’a kalacak takımlar şu şekilde olacaktı:

#1 Oregon (7-0)
#2 Georgia (6-1)
#3 Penn State (6-0)
#4 Ohio State (5-1)
#5 Texas (6-1)
#6 Miami (FL) (7-0)
#7 Tennessee (6-1)
#8 LSU (6-1)
#9 Clemson (6-1)
#10 Iowa State (7-0)
#11 BYU (7-0)
#12 Notre Dame (6-1)

Bakalım ilerleyen haftalarda neler olacak…