Değerli NFLTR takipçileri, bildiğiniz üzere başta NFL oyuncuları olmak üzere profesyonel bir Amerikan ligine adım atan sporcuların, altı haneden başlamak üzere sekiz hatta dokuz hanelere kadar çıkan ücretler kopardığına alışığız. Kazançlar bu kadar yüksek olunca ister istemez nasıl ülkemizde kamu sektöründe iş bulmaya “devlete kapağı atmak” diye bir tabir kullanılıyorsa, profesyonel seviyede Amerikan futbolu liginde bir takımla anlaşan herhangi bir oyuncu için de “NFL’e kapağı attı” demek, teşbih yerindeyse çok da yanlış olmaz.

Tabi “NFL’e kapağı atma”nın “devlete kapağı atmak”tan oldukça büyük farkları da var. Mesela ortalama bir futbol oyuncusu olsanız ve herhangi bir NFL takımından dört-beş yıllık bir anlaşma koparsanız, büyük ihtimal size yedi haneli (1.000.000-10.000.00$ arası) bir garanti ücret verirler. Bu da demek olur ki “Başım ağrıyor, ayağım da hafif sakat” diye salağa yatıp hiçbir maça çıkmasanız bile bu parayı alacaksınız ve katlanacağınız şey en fazlasıyla taraftardan yedi sülalenize yediğiniz küfürler olacak.

Yedi sülaleniz demişken… Onlar küfür yiyebilir ama siz sadece aldığınız bu garanti ücretle bile onların hayatını kurtarabilirsiniz. Örneğin şöyle orta karar bir kontratla beş milyon doları cebe indirseniz ve bu parayla Amerika’da bir veya birkaç tane fast-food dükkanı açsanız emin olun bir iki aya maliyetinizi çıkarıp sonra paraya para demezsiniz ve on nesil sonraki torununuz bile size şükreder. Hadi onu da geçtim, “Arkadaş ben riske girmeyi istemem elin Amerika’sında” derseniz yatırın paranızı mevduat hesabına, aylık ortalama %1 faiz alırsınız ki bu da 50.000 dolar para eder. Eh bu parayı öyle çarçur etmezseniz yedi sülalenize bakacak bir meblağ çıkar ortaya.

“Zenginin parası fakirin ağzını yorar” demişler çok da doğru söylemişler. O yüzden şimdi de NFL’in biraz daha mütevazı ücretlerine geçelim. Nedir bunlar? Tabi ki de sezonluk verilen performans primleri. Öyle kolay kolay yedi hanelere çıkabilen ücretler değil bunlar. Hem zaten bu primler, öyle her oyuncuya verilen cinsten de değiller. Nitekim bu ekstra ücret, maaşı sahada kaldığı süreye oranla oldukça az olan oyunculara veriliyor. Yani bir nevi, az paraya çalışıp (az para dediğime bakmayın öyle milyon dolarlar olmasa da yine yıllık 100.000 doların üzerinde kazanıyor bu arkadaşlar) ve sahada “Ne iş olsa yapan” oyunculara verilen ekstra maaş gibi düşünebiliriz.

Öte yandan biraz önce de bahsettiğim gibi bu primler, kontratlarla garanti edilen ücretlerle boy ölçüşebilecek kadar astronomik değiller. Örneğin geçtiğimiz sezon en yüksek prim alan oyuncu center Matt Paradis, takımı Denver Broncos’tan 392 bin dolar para almış, listenin beşinci sırasındaki isim ise New England Patriots’tan 320 bin dolar koparan cornerback Malcolm Butler.

Tabi prim alan her oyuncu, bu isimler kadar da şanslı olmuyor. Bırakın yüz bin dolarları, on bin dolarları, bin doların hatta ve hatta beş yüz doların bile altında kazananlar var. Peki kim mi bunlar? İşte sizin için o isimleri, geçtiğimiz sezon en fazla kazanandan en az kazanana doğru olmak üzere listeledik.

10) Washington Redskins kicker’ı Kai Forbath – Aldığı prim: 487 dolar

Listemizde 10’dan geriye doğru giderken karşımıza ilk çıkan isim fantasy’cilerin yakında tanıdığı tecrübeli kicker Forbath. 2012 ve 2014 sezonları arasında başkent ekibinde forma giyen oyuncu… Geçtiğimiz sezonun ilk karşılaşmasında yalnızca altı snap’te sahaya çıkıp üstüne bir de 46 yardlık field goal’u kaçırınca Redskins, ani bir kararla üç yıllık kicker’ını takımdan kesti. Tabi bu karşılaşmanın tecrübeli oyuncuya bir getirisi de oldu. İşte o da tam tamına 487 dolar. Eh, altı kez topa vurmanın karşılığı 487 dolar…

Forbath, bu parayla ne almalı?

Forbath kardeşimiz beş sezonluk NFL kariyeri boyunca Cowboys, Buccaneers, Redskins ve Saints formaları giymiş ve yalnızca 2012 sezonunda playoff’larda boy gösterebilmiş. O yüzden ona önerimiz, şimdiden önümüzdeki sezonun AFC şampiyonluk maçına şöyle ortalama üstü bir yerden yerini ayırtsın. Hem artık alıştığımız üzere konferans finallerinin gediklisi Patriots, bu sene de yükselir oralara kadar, böylece bizim Forbath de, Stephen Gostkowski’den 50 yardın üzerinde nasıl field goal vurulur onu öğrenmiş olur.

9) San Diego Chargers safety’si Brandian Ross – Aldığı prim: 475 dolar

Chargers ile sezonun son haftasındaki Denver Broncos karşılaşması öncesi anlaşan Ross, o maçın yalnızca iki özel takım snap’inde oynadı. O iki snap’in getirisi de 475 dolar oldu. Tabi altı kick’in getirdiği kazanç 487 dolarsa, iki snap’in getirdiği kazancın 475 dolar olması oldukça normal. Nitekim oransal olarak öyle olmayabilir ama sonuçta birisinde rakiple çarpışıyorsun, diğerinde topa vurup saha kenarına geliyorsun.

Ross, bu parayla ne almalı?

Bu arkadaşın şu an free agent olduğunu ve büyük ihtimal hiçbir takımla anlaşamayacağını düşünürsek, önümüzdeki sezonu anca televizyondan seyredebilecek olan Ross’a naçizane tavsiyemiz, 475 dolar ile bir Game Pass hesabı alsın, her ay Direct TV veya kablolu TV’ye o kadar para bayılmasın. Hem Game Pass alınca 270 dolar da para kalır o parayla da her hafta maçları seyrederken eve bir büyük boy pizza söyler.

8) Kansas City Chiefs quarterback’i Chase Daniel – Aldığı prim: 418 dolar

Geçtiğimiz sezon starter Alex Smith’in arkasında yalnızca 13 snap’te sahaya çıkabilen Daniel’ın bu muazzam emeği karşılığında Chiefs’ten aldığı prim 418 dolar. Tabi tecrübeli quarterback (tecrübeli dediğime bakmayın yedi sezonluk NFL kariyerinde sadece iki maça ilk 11’de başlamış) her nasıl olduysa off-season döneminde Philadelphia Eagles’tan 21 milyon dolarlık kontratı kopardı ve herkesi şaşırttı. Ayrıca Sam Bradford’a dünyaları veren Eagles, Daniel hamlesiyle Bradford’a ne kadar güvendiğini de (!) göstermiş oldu.

Daniel, bu parayla ne almalı?

Daniel, senin tuzun kuru tabi üç yıllık kontratınla milyon dolarları cebe indirdin. O yüzden sen iyisi mi git bu parayla imzalı bir Donovan McNabb forması al, hem Eagles’a karşı olan vefa borcunu da ödemiş olursun.

7) Chicago Bears defansif end’i Lavar Edwards – Aldığı prim: 398 dolar

400 doların altına indiğimizde karşımıza çıkan ilk isim Edwards. Defansif end, Bears formasıyla geçtiğimiz sezon yalnızca ikinci haftadaki Arizona Cradinals karşılaşmasında sahaya çıktı ve maçta da sadece iki snap oynadı. Ardından Bears ile yolları ayrılan Edwards,  Dallas Cowboys’un antrenman takımıyla sözleşme imzaladı ancak Cowboys’daki ömrü de uzun olmadı ve Aralık ayının başında bu sefer gidip Buffalo Bills ile anlaştı. Şimdilerde Mario Williams’ın takımdan ayrılışı ile kendisine kadroda biraz olsun yer bulması beklenen Edwards, Bills ile anlaşarak böylece 2015 sezonunu tam dört ayrı takımda geçirmiş oldu ki iki snap’lik Bears macerası öncesi de Oakland Raiders’taydı. Anlayacağınız bu kardeşimiz “O takım senin, bu takım benim” gezmeyi çok seviyor.

Edwards, bu parayla ne almalı?

Defanisf end’e tavsiyemiz, şimdiden önümüzdeki yıl için rastgele bir yurt içi uçak bileti alsın. Malum ABD’deki uçak biletlerini çok geç aldığınız zaman fazlasıyla el yakıyor. Hem Edwards, kariyeri boyunca sürekli takım değiştirmiş, sezon başlamadan Bills ile yolları ayırıp rastgele uçak bileti aldığı şehrin takımıyla anlaşırsa da hiç şaşırmayın.

6) Miami Dolphins quarterback’i Matt Moore – Aldığı prim: 370 dolar

Listemizin altıncı sırasında yine bir müzmin yedek çıkıyor karşımıza. Kendisini tanıyanlarınız vardır elbet çünkü bu arkadaşımızın NFL kariyeri Chase Daniel’ınki kadar dramatik değil. Nitekim lige 2007’de undrafted olarak katılan ve Carolina Panthers ile anlaşan Moore, o sezonun beşinci haftasında Panthers’ın yedek quarterback’i David Carr’ın sakatlanmasıyla takımın üçüncü qarterback’i olarak ilk kez bir NFL maçına çıktı. Moore, takip eden haftalarda Carr’ı alt etmeyi başardı ve sezonun sonlarına doğru, starter quarterback Jake Delhomme’un yokluğunda starter bile oldu, hatta ve hatta Seattle Seahawks karşısında takımını galibiyete taşıdı.

Sonraki sezonlarda çoğunlukla kenarda oturan tecrübeli quarterback, 2010 sezonunda Panthers’ın ilk 11’inde yer almasına rağmen ilk haftada beyin sarsıntısı geçirdi ve yine bench’e çekildi. 2011 sezonuna gelindiğinde ise Miami Dolphins ile anlaşan Moore, starter quarterback Chad Henne’in sakatlığında iki maçta üçer touchdown atıp yıldızlaşınca o sezon Dolphins tarafından takımın MVP’si seçildi. Ancak takım, 2012 draftında Ryan Tannehill seçilince Moore’a yine bench yolları görüldü ve o zamandan bugüne de pek oynama şansı bulamadı ki geçtiğimiz sezon sadece yedi snap’te görev alan oyuncu, sezonu “1’de 1” pas isabet oranıyla tamamladı ve karşılığında da 370 dolar aldı.

Moore, bu parayla ne yapmalı?

Fark ettiyseniz “Moore, bu parayla ne alsın?”dan ziyade “Moore, bu parayla ne yapsın?” yazdım çünkü ortada büyük bir haksızlık var ve bu haksızlık için bir şeyler yapılması gerekiyor. Yedi sezonluk NFL kariyerinde sadece iki maça ilk 11 çıkabilmiş Chase Daniel’a 21 milyon dolarlık kontrat verilmişken Moore’un kontratı nasıl olur da 3.5 milyon dolar olur? İkisi de müzmin yedek ama Daniel, daha müzmin yedek. O yüzden Moore’a tavsiyemiz, 20 tane adam toplasın versin hepsine bir 15-20 dolar ve kendisini bu kadar az paralara çalıştıran Dolphins’in yönetim kurulu binasının önünde takımı protesto etsin. Yoksa bizim bu arkadaş daha çok sezon 370 dolarlara mahkum kalır.

5) Cleveland Browns wide receiver’ı Rannell Hall – Aldığı prim: 363 dolar

Hall, geçtiğimiz sezon Browns formasıyla yalnızca bir snap’te görev aldı ki o da sezonun son maçında Pittsburgh Steelers’a karşıydı. Henüz 22 yaşında olan genç receiver, o pozisyonda da reception yapamadı. Tabi şöyle düşünmek lazım, Hall, geçtiğimiz sezon Browns’un bir diğer receiver’ı Dwayne Bowe’a göre sadece 80 snap daha az oynadı ve ondan sadece beş reception daha az yaptı hatta yaptıkları touchdown sayılar bile eşit, her ne kadar Hall’un herhangi bir catch’i olmasa da teorik olarak diyelim. Ancak her nasıl olduysa bizim bu Browns, 2015 sezonu öncesi Bowe’a tam dokuz milyon dolar garanti ücret verdi. Ayrıca Bowe, bu muhteşem (!) performansıyla da takımdan 2.000 doların üzerinde bir prim kopardı.

Hall, bu parayla ne yapmalı?

Her ne kadar yine bir haksızlık kokusu almış olsam da bu sefer o kadar da uzun boylu değil. Nitekim Bowe da o paraları hak etmiyor olsa bile Hall, geçtiğimiz sezon sadece tek bir snap oynadı ve karşılığında 363 dolar gibi bir para aldı. Buradan kendisine tavsiyem, o parayı yolda gördüğü ilk dilenciye bağışlasın. Sonuçta, 10 saniye bile sahada kalmadan aldığın 363 dolar, gün gelir bir yerden çıkar sevgili Hall. Hem bir de ne demişler “Haydan gelen, huya gider” artık Hall’un huyu ne ise.

4) Kansas City Chiefs center’ı Daniel Munyer – Aldığı prim: 355 dolar

“Hep de 300’lerde geziyorsun, biz de sandık ki 100 doların altında alanlar da var” diyenler, az sabredin oralara da geleceğiz. Listemizin dördüncü sırasındaki isim Munyer, geçtiğimiz sezonun çok büyük bir bölümünü antrenman takımında geçirdikten sonra tıpkı Hall gibi yalnızca tek bir snap’te forma giydi, tabi onunki AFC Divisional Round’da New England Patriots’a karşı oynanan playoff maçında geldi ve Munyer, o snap’te özel takımın bir üyesi olarak sahadaydı. Yani anlayacağınız kendisine center diyoruz ama daha center olduğunu göremedik. Bu gidişle daha uzun süre de göremeyiz gibi.

Munyer, bu parayla ne almalı?

Munyer’e önerimiz, gitsin Chiefs’in bir normal sezon maçına bilet alsın. Sonuçta kendisi, NFL kariyerinde yalnızca bir snap oynamış olsa bile koskoca “playoff görmüş” bir oyuncu. Hem bu paranın altına da güzel yerlerden kolay kolay bilet bulamaz.

3) Denver Broncos quarterback’i Trevor Siemian – Aldığı prim: 328 dolar

Şundan eminim ki birçok futbolsever Broncos’un böyle bir quarterback’e sahip olduğundan bile haberdar değildi. Ancak şunu unutmayın ki geçtiğimiz sezonun ortasına kadar kimse Brock Osweiler’ı da bilmiyordu ancak adam gitti Houston Texans’tan 72 milyon dolarlık kontrat aldı. O yüzden bu işler hiç de belli olmaz diyelim.

Geçtiğimiz yıl draft edilen Siemian; Manning ve Osweiler’ın arkasında şans bekledi önce Manning sakatlandı, sonra “”Acaba Osweiler da sakatlanır mı?” dedi ama olmadı ve sonuç olarak da geçtiğimiz sezonu sadece bir snap’te sahaya çıkarak bitirdi. Tabi önümüzdeki sezon için işler oldukça farklı. Önce Manning emekli oldu, sonra “Acaba Osweiler’a dünyaları verecek bir takım çıkar mı?” dedi ve bu sefer oldu. Şu an için ise ilk 11 yarışında önünde sadece yeni transfer Mark Sanchez kaldı.

Siemian, bu parayla ne almalı?

Şu bir gerçek ki kariyerinin belki de en büyük fırsatını yakalayan genç quarterback, “son şampiyon”un starter’ı olabilmek ve Sanchez’i alt edebilmek için elinden geleni yapmalı. Hem de her şeyi yapmalı ki bunlara futbol harici bel altı vurmalar da dahil. O yüzden Siemian gitsin, eczaneden kutu kutu müshil alsın, her antrenmanda artık takım Sanchez’in tuvalet sorunundan bıkana kadar gizlice onun Gatorade’ine koysun. Bittikçe yine koysun, yoksa Sanchez’in bile önüne geçebilecek bir yeteneğe sahip değilmiş gibi gözüküyor.

2) Philadelphia Eagles defensive back’i Randall Evans – Aldığı prim: 302 dolar

Bu kardeşimiz de ligde geçtiğimiz sezon yalnızca bir snap oynayabilenlerden ki o snap de yine özel takımlar sahadayken geldi. Kansas State Üniversitesi mezunu Evans, her ne kadar futbolda aradığını bulamamış olsa da üniversiteyi çift ana dal ile bitirmiş bir öğrenci. Yani Eagles’da bırakın savunma takımına yükselmeyi özel takımlarda dahi oynamayı beklemek yerine bitirdiği sosyoloji ve Amerikan toplumunun etnik yapısı bölümlerinden yürüse sanki bu 302 doların çok daha fazlasını kazanacak gibi.

Evans, bu parayla ne yapmalı?

Cornerback’e önerimiz, 302 dolarıyla kendisinin Kansas State kolej ligi formasına som altından bir çerçeve yaptırsın. Böylece ileride çocuklarına “Amerikan futbolu” ile ilgili gösterebilecek bir şeyi olur çünkü futbolla ilgili geriye çok da bir şey bırakamayacakmış gibi görünüyor.

1) Buffalo Bills quarterback’i Matt Cassel – Aldığı prim: 58 dolar

Evet değerli futbolseverler, geldik bu sezon en az prim alan oyuncuya. Kendisine verilen para 58 dolar, adeta şaka gibi. Cassel bu parayla, bırakın bir NFL maçı biletini, bir forma bile alamıyor kendisine. Tabi tecrübeli quarterback için bu kadar üzülmeyin, sonuçta Cassel takımda kalsaydı, isterse sezonu tek bir snap ile bitirsin, yine de iki milyon dolar alacaktı. Öte yandan bu 58 dolar Cassel’in sadece Bills’ten aldığı para. Quarterback, 22 Eylül’de Dallas Cowboys’a transfer olup Tony Romo’nun sakatlığı sebebiyle bir süre takımın ilk 11 quarterback’i olunca 28 bin doları cebe indirmeyi bildi.

Cassel, bu parayla (58 dolar) ne almalı?

Bu arkadaşın 58 dolarla alabileceği tek şey Madden 16’ymış gibi gözüküyor, tabi oyunu oynaması için bir de Playstation gerekiyor, eh artık onu da bir zahmet Cowboys’dan kaldırdığın para ile alıver Cassel. Tabi bu arada oyunu aldıktan sonra, kendini Bills’ten Cowboys’a gönderip takımın starter’ı da yapmayı unutma.

Son Eklemeler

Değerli NFLTR takipçileri Cassel’in Bills’ten aldığı bu mucizevi primi de inceledikten sonra yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bir sonraki yazıda görüşünceye dek sağlıcakla kalın…