NFL’de playoff yarışı kızışırken kolej futbolunda playoff eşleşmeleri dün itibariyle belli açıklandı! Komite tarafından seçilen dört takım yarı final ve sonrasında final oynayacak.

Yarı finaller yeni yıl arifesinde gerçekleşecekken, final ise 9 Ocak 2017, Pazartesi gecesi Tampa’da gerçekleşecek. Ligi namağlup tamamlayan Alabama Crimson Tide ile Peach Bowl adlı yarı final maçında Washington Huskies karşılaşacak. Bir diğer yarı final maçı olan Fiesta Bowl ise Clemson Tigers ve geçtiğimiz yılın finalinde Alabama’yı yenen Ohio State Buckeyes arasında oynanacak. Bu iki yarı final mücadelesi 31 Aralık 2016, Cumartesi  günü oynanacak.

Kolej futbolu playoff sistemi hakkında birkaç bilgi paylaşmakta fayda var. Division I’de bulunan 128 takım her sene playoff’a katılabilir. Burada herhangi bir ayrımcılık yapılmıyor. Kasım ayından itibaren her hafta takımları 1’den 25’e kadar sıralayan komite sezon sonunda ilk dört takımı playoff’a alıyor. On iki üyeden oluşan komiteyi eski head koçlar ve çeşitli yöneticiler oluşturuyor. Takımları sıralamanın bir sanat olduğunu söyleyen komitenin bazı kriterleri de şöyle…

Maç takviminin güçlüğü: Komite bir takımı ele alırken ilk önce o takımın kazandığı maçlara ve güçlü rakipleri karşısında nasıl bir oyun ortaya koyduğuna bakıyor.

Elit takımlar karşısındaki performans: Komitenin göz önüne aldığı bir diğer önemli kriter de elit takımlar karşısında sergilenen performans. Aksi takdirde iyi takımlar dışında alınan ezici galibiyetlerin komite gözünde çok fazla bir değeri yok.

Konferans şampiyonlukları: Bu sene playoff’a kalan takımlardan üçü (Alabama, Washington, Clemson) konferans şampiyonu takımlar. Burada akıllara “Big Ten konferansını kazanan Penn State varken neden Ohio State playoff’ta?!” diye bir soru gelebilir. Bunun cevabı da çok net olmamakla birlikte tamamen komitenin kararına bağlı. Burada da Ohio State’in ligin elit takımlarından olan Michigan’ı iki uzatma devresi sonunda mağlup etmiş olması komitenin dikkatini çeken faktör oldu.

Peki “Niye sadece iki bowl maçının galibi finale çıkıyor?” sorusunun cevabı ise şöyle… En meşhur bilinen altı tane bowl maçı var. Bunlar “Yeni Yıl Altılısı” olarak da biliniyor. Fiesta, Peach, Rose, Sugar, Orange ve Cotton isimli bu bowl’lardan her sene iki tanesi seçiliyor. Bu sene seçilen Peach Bowl ve Fiesta Bowl. Geriye kalan dört bowl maçları da şu şekilde:

Orange Bowl: (11) Florida State vs. (6) Michigan

Cotton Bowl: (15) Western Michigan vs. (8) Wisconsin

Rose Bowl: (9) USC vs. (5) Penn State

Sugar Bowl: (14) Auburn vs. (7) Oklahoma

Bu sene Peach Bowl’da Alabama ve Washington’ın karşılaşacağı maç Atlanta’da oynanırken  Fiesta Bowl’da Clemson ve Ohio State’in karşılaşacağı maç Arizona’nın Glendale şehrinde oynanacak. Geçtiğimiz hafta sonu SEC Konferans finalinde Florida Gators’ı 54-16 yenen Alabama yarı finalde Washington karşısında favori olan takım olarak göze çarpıyor.