2024 NFL sezonu yaklaşmaya devam ederken çoğu taraftarların bekleme süresini daha rahat geçireceği EA Sports College Football 25, birkaç güne oyuncuların ellerinde olacak. Bununla beraber ön izleme serimizde ikinci division olarak AFC Doğu grubunu ele aldım. Sürprizler ve çekişmelerin bol olacağı grupta tahminlerim olağanın dışında olduğu kesin…

Buffalo Bills

Buffalo Bills için 2023 sezonu inişli çıkışlı oldu. Sezonun ilk yarısı kabus gibi geçerken ikinci yarıda takımın veteran oyuncuları ile birlikte bir yükselişe geçti ve normal sezonun son haftası AFC East liderliğini aldı ve konferansı ikinci sırada noktaladı. Koşulların felaket olduğu Chiefs – Bills AFC Divisional maçında sezonu noktalayan Buffalo, yeni sezona farklı bir kadroyla girmeye hazırlanıyor. Hücumda WR kadrosunda büyük değişiklikler yapan Bills, defansda da secondary bölgesi, yani cornerback ve safety pozisyonlarında yeni bir yol izleme kararı aldı. Süperstar QB Josh Allen’ın en iyi iki silahı, Stefon Diggs ve Gabe Davis ile yollar ayrılırken yerine takviyeler de yapıldı. Çok fazla şans bulamamış oyuncuları takımına alan Bills’de dikkat çekmek istediğim yeni oyuncu WR Curtis Samuel. Carolina Panthers ile kariyerine güzel bir başlangıç yapan Samuel, istediğini Washington’da bulamamıştı. Rol oyuncusu olarak takımına büyük katkı verebilecek Samuel, istenildiği her rolde de oynayabilir.

Tight end ve running back bölgesinde sıkıntı yaşamayacak olarak gözüken Bills’ın TE rotasyonu ligin en iyisi konumunda olabilir. Defans tarafında ise işler istenilenden biraz uzak. Pas defansı konusunda takımı bu kadar iyi tutan oyuncularla yol ayrımlarının en büyük sebebi yaş. Safety Jordan Poyer ve Micah Hyde sırasıyla 32 ve 33 yaşına girip takımdan ayrıldı. Cornerback Tre’Davious White ise 28 yaşında olmasına rağmen 2021 ve 2023 sezonlarını çok erken kapatan sakatlıklarla 40 yaşındaki bir insanın vücuduna sahipti. Finansal olarak da çok açığı olmayan Bills, bu oyuncuların yerini yıldız isimlerle dolduramadı. Ön yedili dediğimiz D-Line ve linebacker pozisyonlarında da önümüzdeki senelerde yaş dolayısıyla ayrılıklar artıp sene içi sakatlık riski tavan yapacaktır.

2024 Tahmini: Buffalo Bills için 2024 sezonu dördüncü ve altıncı hafta arası oynayacağı art arda üç deplasmanda belli olacak. Sırasıyla Baltimore, Houston ve Jets ile oynamak için New York’a gidecek Buffalo, bu periyotta en az iki mağlubiyet alıp bu sefer toparlayamayacağı bir sezon başlangıcı yapmış olacak diye düşünüyorum. Division rakipleri Dolphins’e liderliği kaptıracağına inandığım Bills, dikkat etmezse kendi bölümünde bahsedeceğim Jets’in bile altında kalabilir. Buffalo için oturmamış hücum ve secondary bölgesi sene boyunca konuşulacak problemler olacaktır. Bills’i playoff’suz bir sezon bile bekliyor olabilir….

Miami Dolphins

2023 sezonunun sonunu getiremeyen ve bir anda düşüş yaşayan Dolphins, bu sene takımından daha da ümitli. 2024 sezonu için eksiklerini kapatmaya çalışan Dolphins, kısa vade için büyük paralar harcadı. Tıkırında işleyen ofansta kayıp olmazken daha fazla top tutma odaklı TE Jonnu Smith’i ekleyen Dolphins, tek eksiğini de kapatmış oldu. Defansif olarak 2023 sezonunda çok problemler yaşayan Miami, çözümü kendini kanıtlamış isimlere kesenin ağzını açarak bulmuş.

Safety Jordan Poyer, linebacker Shaquil Barrett ve cornerback Kendall Fuller gibi büyük isimleri kısa kontratlarla takımın en kanayan bölgelerine monte eden Dolphins, geçtiğimiz sezon maç başına ortalama 23 sayı veren kimlikten kurtulmak istiyor. Yard verme olarak defans anlamında takım olarak çok da kötü iş çıkarmayan Dolphins’in kanayan yarası bireysel hatalardan kaynaklı anlık çöküşler. Bir tarafta All-NFL ödülleri almış CB Jalen Ramsey varken diğer tarafta CB Eli Apple ve Xavien Howard olunca bireysel hatalar daha da yaralayıcı oluyor. Jalen Ramsey için Kendall Fuller ilaç gibi gelirken arkasında veteran safety Jordan Poyer’ın da gerekli olduğunda edeceği yardım maç kurtaracak kadar önemli olucaktır. Linebacker bölgesinde Van Ginkel’ı kaybeden Dolphins, Bradley Chubb’ın da sakatlığından dönüşü problem yaratabilecekken önlemini Shaquil Barrett’ın yanında Jordyn Brooks ve Anthony Walker’ı da kadrosuna katarak istediği derinliği tekrar yakaladı.

2024 Tahmini: Miami Dolphins için 2024 sezonu eklenen deneyimlerle beraber 2023 sezonuna kıyasla daha uzun sürecektir. Ev sahibi avantajının en fazla fark ettiği takım olabilecek olan Dolphins, özellikle playoff maçlarının olduğu Ocak-Şubat aylarında Buffalo, Kansas City gibi deplasmanlara Miami’de hazırlanamıyor. 2023 Wild Card tutunda Chiefs’in evinde darmaduman ettiği Dolphins, normal sezonu olabilecek en iyi sırada tamamlamak isteyip ev sahibi avantajını playoff’larda maksimuma taşımak isteyecektir. Normal sezonda sıkıntılı bir dönemi çok da olmayacak olan Dolphins’i zorlayacak rakipler fikstürde güzel dağılmış durumda. AFC East birincisi olarak gördüğüm Dolphins, 12-13 galibiyet alabileceği sezonda ev sahibi avantajıyla AFC Championship maçına çıkabilecek bütün etkenlere sahip.

New York Jets

2023 sezonuna olabilecek en kötü şanssızlıkla başlayan Jets için hedefler hemen 2024 sezonuna çevrilmişti. Aaron Rodgers’ın daha ilk haftadan sezonu kapatan sakatlığı takımı büyük ölçüde etkilese de süperstar QB’nin sakatlıktan hızlı dönüşü en azından 2024 sezonu hazırlıklarının yüzde 100 ilerleyeceğinin işaretidir. Rodgers’ın arkasında takımı o yokken götürebilecek hiçbir düzgün yedek QB olmaması da 2023 Jets’i kağıt üstünde kötü gösterdi. Bunun çok da doğru olmadığını sezonlarına bakarsak anlayabiliriz. Philadelphia Eagles’ın ilk 11 maçtaki tek mağlubiyetini aldığı 2023 Jets, Houston Texans’ı da 30-6 gibi bir skorla darmadağın ederek takımdaki oyuncularda potansiyel olduğunu gösterdi. Bu takıma sağlıklı bir Aaron Rodgers’ın yanına alınan Tyron Smith, Haason Reddick, Morgan Moses gibi veteran line oyuncuları ile sezon eminim ki 2023 sezonundan çok daha uzun soluklu olacaktır. Hücuma gelen bir diğer bir ekleme de Chargers’ın veteran Wide Reciever’ı Mike William. Fizikli WR’larla iyi anlaşan Rodgers, kendinden emin bir şekilde sezondaki hedefi Super Bowl ve MVP değilse emekli olacağını belirtti. Defansif tarafta da 2023 sezonunda ünlü Jets defansı etkisi vardı. Hücumlarından yardım alamayıp sahada çok daha fazla kalmalarına rağmen maç başı verilen sadece 168 pas yardı ve toplam 292 yard ile iki kategoride de ilk üç takım arasında bulundular. Hücumda ise tam tersi bir şekilde, yüzde 26 ile üçüncü hak başarısında lig sonuncusu oldular.

2024 Tahmini: New York Jets için sakatlıkların önemli olduğu sezonda takımın sağlıklı kalması durumunda sürpriz bir division liderliği bile gelebilir. Bununla beraber New York Jets oyuncularının sakatlık mıknatısları olduğunu da hep beraber deneyimledik. Benim öngörüm, New York Jets son haftaya kadar Wild Card yarışı içinde olup, 2010 senesinden bir süren playoff hasretine son vereceği yönünde. Önlerine sakatlıklar dışı çıkabilecek diğer zorluk da fikstür dağılımı olacaktır. 12. Haftayı bay geçecek Jets, 13. ve 18. Haftalar arası Seahawks, Rams ve Dolphins’i evinde ağırlayacak. Miami, Jacksonville ve Buffalo deplasmanları takıma büyük zorluk çıkaracaktır. İlk 11 haftadan gerekli galibiyet sayısına ulaşıp bay haftası sonrasını baskı altında oynamadan geçebilirse New York Jets için güzel bir sezon olacaktır.

New England Patriots

Patriots taraftarları için tavsiyem 2024 sezonunu şimdiden unutmak olsun. Tom Brady sonrasında “Biz onsuz da yaparız” mantalitesi onları gecikmeli bir yeniden yapılanmaya götürüyor. Efsane koç Bill Belichick ile yollarını ayıran takımda genç yetenek veya uzun seneler takımda kalacak “Franchise” oyuncuların sayısı da bir elin parmaklarını geçmeyecek durumda. Hücumda RB Rhamondre Stevenson ve WR Demario Douglas’ın yanında defansta DL Christian Barmore dışında uzun seneler yatırım yapılacak genç yetenekleri olduğunu  söylemek zor. Takıma yeni kimlik kazandırmaya çalışan yeni koç ekibi de onlara yardım edebilecek oyunculara hedef sezon olmasa da para vererek sahada darmadağın olmayacak bir kadro oluşturmuş durumda. Bu sene Patriots için en önemli nokta ise 2024 NFL Draftı’nda üçüncü sıradan seçilen QB Drake Maye. Maye’in gelişimi ve mentörlük rolü için eski QB’leri Jacoby Brisett’i takıma geri getiren Patriots’ta QB pozisyonunda bu sezon için nasıl bir yol izleneceğini hep birlikte göreceğiz.

2024 Tahmini: New England Patriots için geçmek bilmeyecek bir sezon bizleri bekliyor. Takımdaki bazı veteranların draft hakları için takaslandığını da görebileceğimiz sezonda galibiyetler zor rastlanacak şeyler arasında geliyor. Patriots’ın fikstürüne de baktığımız zaman hiçbir maçta favori görülmemesi de şaşırdığım bir durum değil. Sezonun gidişatına da bağlı bazı maçlarda reaksiyon gösterebilecek bir takım olsa da çekişebileceği rakiplerin hepsiyle deplasmanda oynaması da büyük bir eksi. Patriots taraftarlarının bu sene fantasy football, kolej futbolu gibi şeylere yoğunlaşmaları gerekecek…