Konferans finalleri de tamamlandı. “Offence sells tickets, defence wins championships” tekerlemesi de iki ofansif takımın finale çıkması ile tarih oldu. Indianapolis şehrinde Lucas Oil stadyumunda oynanacak olan Superbowl XLVI, dört sene önce oynanan maçın rövanşı niteliğini taşıyacak. BU maçla ilgili detaya girmeden Konferasns Finalleri’ni değerlendirerek başlayalım…

Konferans Finalleri Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y) / Beraberlik (B)

BAL Ravens @ NE Patriots – NE Patriots -6,5 (x2) (Y)
NY Giants @ SF 49’ers – UNDER 45 (x1) (D)
NY Giants @ SF 49’ers – NY Giants +2,5 (x1) (D)

BAL Ravens @ NE Patriots

Maçtan önce biri gelip şöyle cümleler kursa ne düşünürdünüz?
– Bu maçı J.Flacco, T.Brady’den daha iyi istatistiklerle tamamlayacak.
– Ayrıca Ravens savunmasına karşı B.Green-Ellis, R.Rice’a nazaran daha iyi koşacak.
Bana bu sözler söylenmiş olsa, acilen 112’yi arayıp, ruh sağlığı son derece ciddi seviyelere ulaşmış birinin serbest bir şekilde ortalıkta dolaştığını rapor ederdim.

Maç bu istatistikleri doğrular şekilde ilginç geçti. Brady oldukça vasat bir maç çıkardı. Bunda Ravens savunmasının etkisi oldukça fazlaydı. Fakat en büyük sebep rekortmen TE R.Gronkowski’nin sakatlanıp oyundan çıkmasıydı. Böylece Ravens savunmada daha rahat hareket etme imkanı buldu. Gronkowski uzunca bir süre saha dışında kalmasına rağmen Patriots hücumunun en iyi istatistiklere sahip oyuncusu olarak maçı tamamladı. Geçen hafta yazımda da belirttiğim gibi, Ravens’ın maçı kazanabilmesi için “turnover” avantajını elinde bulundurması gerekiyordu. Ravens savunması bu konuda üzerine düşeni yaptı (1/3) fakat Ravens hücumu için aynı şeyleri söylemek zor.

B.Belichick, tam düşündüğüm gibi, tüm planlarını R.Rice’ı durdurma yönünde yapmıştı. Bu planda başarılı olmuş gibi gözüksede J.Flacco gibi ortalama bir oyun kurucunun yıldızlaşmasına engel olamadı. Özellikle A.Boldin’i tutmakla görevli PR/WR/CB (!) J.Edelman bu görevini pek yerine getiremeyince Ravens hücum anlamında sahada iyi tutundu. Bu durum da son saniyelere kadar maçın yakın geçmesini sağladı. Patriots savunmasında en göze batan oyuncu V.Wilfork oldu. Adeta tek başına ortadan J.Flacco’yu baskı altında tuttu diyebilirim. Yine de Ravens pas hücumunun iyi iş çıkardığını kabul etmek durumundayım. Son yazımda belirttiğim gibi R.Rice’ın 21 koşu denemesinde kalması Ravens için sonun başlangıcı oldu…

Genel olarak dengede geçen maçta, turnover dezavantajına ramen Patriots’a maçı getiren en önemli istatistik, dördüncü hak denemelerindeki üstünlüğü oldu. Patriots tek dördüncü hak denemesinde son çeyrekte T.Brady’nin muhteşem plonjonu ile öne geçmeyi başarırken, J.Flacco ise, maçın bitimine 3dk kala, Patriots alanında başarısız pas ile top kaybı yapmış oldu. Man Utd’ın meşhur teknik direktörü Alex Ferguson’un şu lafı buraya cuk oturuyor sanıyorum; “istatistik mini etek gibidir, çok şey gösterir ama asıl görülmesi gerekeni göstermez”. Son çeyrekte, tüm maç vasat bir görüntü çizen T.Brady takımına maçı kazandıracak hamleyi yaptı fakat diğer tarfata daha iyi istatistiklere sahip J.Flacco kritik zamanda başarılı olamadı. Maçın son hücumunda Flacco yine de takımını öne geçirecek hamleyi yaptı. Genç CB S.Moore’un maçın bitimine 27sn kala L.Evans’ın elinden TD olacak topu düşür(t)mesi maçın kritik anlarından biriydi. B.Cundiff’in 32 yardadan otomatik yapması gereken FG atışını kaçırması da maçı Patriots’a getirdi. Burada konu çok daha fazla uzatılabilir fakat bazen futbolun adaleti farklı işliyor biliyorsunuz. Şahsen, her ne kadar tahminim tutmamış olsa da, Patriots’ın finale çıkmasına sevindim diyebilirim.

NY Giants @ SF 49’ers

Bu maçta beklentilerim tam olarak karşılandı. Maç iki savunmanın arasında geçti. Son çeyreğe kadar, arada tek tük defansif hatalar oldu, bu hatalarda da zaten skorlar geldi. Son çeyreğe girilirken maçın gidişatı bağıra bağıra şöyle diyordu; “az hata yapan bu maçı kazanır”.

49’ers savunma anlamında oldukça iyi çalışmış. Her zamanki gibi koşu oyununu kitledikten sonra Eli Manning’i 6 kez çizgi arkasında yakalayarak ciddi bir başarıya imza attılar. Bu “sack” ler dışında da Eli oldukça ciddi darbeer aldı. Bu darbelerden birinden sonra hakemlerden mola almaya çalışırken “plakasını alabildiniz mı?” der gibiydi.

Bir maçta 60 kez pas atmaya çalışırsanız başınıza gelecek şey budur. Yine de Eli Manning sezonun sürpriz isminde kaçış yolunu buldu ve özellikle ilk yarıda V.Cruz, Manning’in yardımına yetişti… 49’ers ikinci yarıda Cruz’u da uzun bir süre sahadan silince yine karşılıklı “punt”ları izlemye başladık.

49’ers hücumunda da A.Smith’in etkisiz oyunu ve TE V.Davis dışında birinin varlık gösterememesi batı ekibinin en büyük sıkıntısıydı. Rakibine nazaran daha az baskı yesede (3 sack) A.Smith çok kötü pas yüzdesi (%46) ile bir türlü ritim bulamadı. Özellikle koşu hücumundan destek alınamaması ve 3. haklarda yaşanan başarısızlık (1/13) maçın sonunda yaşanacakların habercisi gibiydi. Bir maçta ofansif olarak bir TE yıldızlaşıyor ise bu ligde final oynama şansınız da maalesef yok denecek kadar az. Nitekim, son çeyrekte, izlemeye alıştığımız “punt”lardan birinde hata geldi ve K.Williams’ın dizinden seken top Giants tarafından kontrol edildi. Giants bu hata sayesinde 17-14 öne geçmeyi başardı. Bundan sonra yaşananları malum hepimiz biliyoruz. Uzatmada yine bir “punt” ve yine K.Williams’ın hatası ile kaybedilen bir maç. Aynı Ravens – Patriots maçındaki gibi hak eden kazandı diyemeyiz. Fakat en azından daha çok oyun opsiyonu olan takım kazandı diyebiliriz. Daha güzel bir final izleyecek olmamızın yanında bu maç ile ilgili tahminlerimin de tutması beni ayrı sevindirdi.

NFL 2011 Sezonu Toplamı

Doğru: 52
Yanlış: 39
Beraberlik: 3

NE Patriots VS NY Giants – SUPERBOWL XLVI Tahminleri:

Bu sefer farklı bir analiz yöntemi izleyeceğim. Sırasıyla eşleşmeleri değerlendirerek başlayalım. Bu iki ekip bu sezon 9. Hafta birbirleriyle oynadığı için bu eşleşmeleri yapmak adına elimizde oldukçe iyi bulgular olacak.

NE Patriots Koşu Hücumu vs NY Giants Koşu Savunması:

Patriots normal sezonu YPG (yards per game) istatistiklerinde ligi 20. sırada tamamladı. Pas ağırlıklı hücum stratejisi ile oynadıkları için bu sonuç çok şaşırtıcı değil. T.Brady’nin birçok silah ve yüksek isabet yüzdesi ile oynaması, koşu yollarının daha efektif kullanılmasına sebep oldu ve Patriots koşu başına ortalama 4.0 yardalık (ypc – yards per carry) performans yakalamayı başardı. Ayrıca Patriots’ın koşu hücumlarında toplam 3 “fumble” ile bu alanda ligin en iyi takımı olduğunu söyleyebilirim. Kariyerinde henüz “fumble” yapmamış B.Green-Ellis bu maçta da Patriots’ın en büyük kozu olacaktır. Özellikle güçlü Giants pas savunmasının baskısından kurtulmanın en kolay yolu koşu hücumuna sadık kalmaktan geçiyor. Patriots AFC finalinde ligin en iyi 2. koşu savunmasına karşı bu sayede üstün gelmeyi başardı.

Diğer tarafta Giants normal sezonu koşu savunması anlamında pek iyi tamamlamadı. Maç başına ortalama 121 yarda ve hücum başına 4.5 yarda ile lig ortalamasının altında kaldılar. Özellikle ilk haftalarda defans hattındaki sakatlıklar bu kötü tablonun sebebi olarak gösterilebilir.  NFC finalinde de hava hücumunda sınırlı silahı olmasına rağmen 49’ers koşu hücumuna karşı pek başarılı olamadılar. 49’ers uzatma dahil 150 yarda istatistik yakalamayı başardı.

Bu iki takım 9. Hafta da New England’da karşılaştıklarında Patriots 24 denemede 106 yarda (4.4 ypc) koşmayı başarmıştı. Patriots’ bu eşleşmede üstün olan taraf gibi gözüküyor.

Avantaj: Patriots

NY Giants Koşu Hücumu vs NE Patriots Koşu Savunması:

Giants, 2010 sezonunu ligin en çok koşan 6. takımı olarak tamamladıktan sonra bu sezon bu konuda tam bir hayyal kırıklığı yarattı ve ypg istatistiklerinde son sırada yer aldı. 9-12. haftalar arası sakat olan Bradshaw’ın yokluğu ciddi bir etken olabilir fakat yine de kadroda B.Jacobs ve D.Ware gibi oyuncuların varlığına rağmen bu istatistiklerin oluşması düşündürücü. Giants’ın, bu sezon, geçmiş senelere oranla daha fazla pas hücumunu tercih etmesi bir diğer etken olabilir.

Patriots savunması genel anlamda ligin en kötü takımlarından biri olmasına karşın, koşu savunmasının göründüğü kadar kötü olmadığını söyleyebilriim. Özellikle rakiplerin zayıf pas hücumunu zorlaması sebebiyle koşu savunmasında da zorlanan Patriots playoff’ta bu konuda çok ciddi ilerleme kaydetmiş gibi gözüktü. Öncelikle ligin en iy koşan takımı Broncos’u durdurmayı başaran birim, AFC finalinde de R.Rice’a göz açtırmamayı başardı.

Ligin 9. Haftasında bu iki takım karşılaştığında Giants tarafında A.Bradshaw sakatlığı sebebiyle oynayamamıştı. O maçta 29 denemede 111 yarda (3.8 ypc) koşan Giants bu anlamda çok etkili olamadı. Bradshaw’ın eksikliği ciddi bir etken zira onun yokluğunda koşu hücumunun karakteri çok değişiyor. Ben yine de sorunun koşucu ile alakalı değil, Giants ofans line’ı ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Bu maçta playofflarda çok daha iyi koşan iki takımı durdurmayı başarmış Patriots’ı avantajlı görüyorum.

Avantaj: Patriots

NY Giants Pas Hücumu vs NE Patriots Pas Savunması:

Sezon öncesinde kendini “elit” QB’ler arasında gösteren E.Manning bu iddasında çokta yanılmadığını sezon boyunca ve özellikle de playoff’larda gösterdiği performans ile herkese kanıtladı. Giants normal sezonu, Saints, Patriots, Packers  ve Lions’ın ardından ligin en iyi pas yapan 5. takımı olarak tamamladı. 2010 sezonunu en çok “interception” atan 2. QB’si olarak tamamlayan Manning’in bu sezon toparlanmasının yanında V.Cruz’un bir anda ortaya çıkması Giants pas hücumunun özetini oluşturdu. Manning ve Cruz özellikle NFC finalinde can yakmaya devam ettiler. H.Nicks ve M.Manningham’i de unutmamak gerekiyor.

Belki de Patriots takımının en zayıf halkası pas savunması. Patriots normal sezonu YPG istatistiklerinde Packers’dan sonra ligin en kötü takımı olarak tamamladı. Pas savunmasının zayıflığı yukarıda da belirttiğim gibi koşu savunmasına da yansıdı. Yarda istatistiklerinde ki başarısızlığa rağmen maç başına sayı yeme ortalamasının düşük (21.4) olması Patriots’ın buralara gelmesindeki en büyük sebep. Patriots daha çok alan savunması yaptığı için böyle bir istatistik oluşması normal olarak karşılanabilir. Büyük oyunlara izin veriyor ama kolay kolay skor yaptırmıyorlar. Tabi pas savunması dediğimiz zaman “pass-rush” oldukça önem kazanıyor. Sezon öncesi yaptığı kritik transferlerden (A.Haynesworth, S. Ellis) bu anlamda fazla faydalanamayan Patriots bir başka transfer A.Carter’ın da sakatlanması ile ciddi anlamda etkilendi. Normal sezonu 4-3 dizlimi ile geçen B.Belichick özellikle playoff maçlarında daha çok 3-4 dizilimini tercih etti. V.Wilfork’un da yardımı ile rakip QB’yi baskı altına alma konusunda oldukçe iyi iş çıkaran Patriots’ın bu maçta da Wilfork’un ekstra performansına ihtiyacı olacak.

Sezon içerisindeki karşılaşmada dengeyi bozan bu eşleşme oldu diyebilirim. E.Manning son çeyrekte ve özellikle son hücumda Patriots pas savunmasını eleğe çevirdi. H.Nicks’in de bu maçta oynamadığnı düşünürsek Patriots’ın işi bu maçta oldukça zor olacak. Özellikle J.Edelman nickelback olarak oyuna girdiğinde, V.Crıuz ile eşleşecek, E.Manning’de bu eşleşmeyi  bu eşleşmeden faydalanacaktır.

Avantaj: Giants

NE Patriots Pas Hücumu vs NY Giants Pas Savunması:

Dananın kuyruğunun kopacağı eşleşme budur… Bu eşleşmede üstünlük sağlayacak takım Lombardi Trophy’i de müzesine götürür düşüncesindeyim. Patriots bildiğiniz gibi bu sezon Saint’ten sonra ligin en etkili pas hücumu oldu. T.Brady’nin yanı sıra sezon içerisinde rekorlara imza atan R.Gronkowsli, A.Hernandez, W.Welker gibi oyuncuların katkısı oldukça fazlaydı. Özellikle R.Gronkowski ve A.Hernandez cüzzelerinden beklenmedik çeviklikleri ve hızları ile sezon boyunca birçok takımın başını yaktılar. Ravens ile oynanan final maçında sakatlanan R.Gronkowski’nin sahaya çıkıp çıkmayacağı soru işareti olsa da ben oynamama ihtimali olduğunu düşünmüyorum. R.Gronkowski 100% olmasa da sahaya çıkacaktır. Onun sahada olması bile Giants pas savunmasında eşleşme sıkıntısı yaratacak ve A.Hernandez, W.Welker ve C.Ochocinco gibi oyuncuların önünü açacaktır. Burada Brady’nin de performansı oldukça önemli olacak. AFC finalindeki gibi bir performans 4 yıl içinde ikinci kez aynı takıma finalde yenilmelerine sebep olabilir.

NY Giants “pass-rush” konusunda ligin en tehlikeli takımı. Tehlikeli olmalarının sebebi karmaşık “blitz” şemalarına ihtiyaç duymadan sadece 4 kişi ile bu baskıyı uygulayabiliyor. M.Kiwanuka, J.Pierre-Paul, J. Tuck ve O.Umeniyora hepsi DE fiziğine sahip oyuncular. Bu dörtlünün aynı anda sahada olduğu dizilme “Nascar Defence” adını vermişler: QB’ye ilk ulaşan yarışı kazanıyor. Sadece 4 kişi ile bu baskıyı yaratabiliyor olması kinci alanda da Giants’ın işini oldukça kolaylaştırıyor. Fakat yine de Giants ikinci alanda büyük hataları da sık sık yapıyor. Bunu AFC finalinde de yaşadık. Fakat Packers karşısında da mükemmel bir savunma izledik. Bir dengezislik söz konusu… Patriots ofans line’ının çıkaracağı oyun çok önemli. Divisional turunda V.Miller ve E.Dumervill’i durdurmayı başaran birim, AFC finalinde de Ngata, Suggs ve R.Lewis’ten oluşan Ravens savunmasına geçit vermedi. Eğer bu ekip Brady’ye bir-iki saniye fazladan süre tanıyabilirse, Brady Giants ikinci alanındaki zayıflığı değerlendirebilir. Her ihtimalde arka alan oldukça kalabalık olacağından ve Brady’de çok mobil bir QB olmadığından hata yapma riski yüksek olacaktır.

4 sene önce Giants, yine aynı “pass-rush” mantalitesi ile kurduğu baskı sonucu maçı kazanmayı başarmıştı. Bu sezon oynanan maçta çizgi arkasında sadece iki kez yakalanmasına karşın yediği baskı sonucunda Brady’nin kötü oyunu ve yaptığı top kayıpları sonucu belirlemişti. Tanıdığım B.Belichick maçı bu eşleşmede kazanacağını bildiğinden mutlaka B ve C planını yapmıştır. Yine de Giants savunmasının kolay kolay pasifize edilebileceğini düşünmüyorum.

Avantaj: Giants

T.Brady & B.Belichick vs E.Manning & T.Coughlin:

E.Manning ve T.Cuoughlin ikilisinin bu eşleşmede ciddi bir üstünlüğü bulunuyor. 4 sezon önce bu ikili Patriots’ın elinden yenilgisiz şampiyon olma fırsatını aldı. Bu sezon içerisinde de kendi evlerindeki yenilmezlik serisine son verdi. Fakat sezon içerisinde de bir iki kez altını çizdim; T.Brady ve B.Belichick ikilisinin ynı sezon içerisindeki rövanş maçları konusunda oldukça dikkat çeken bir üstünlüğü var. Bu maçta da bu başarıyı elde edebilecekler mi merakla bekliyor olacağım.

Avantaj: Yok

Sonuç ve Tahminler:

Ben her zaman New York takımlarına karşı Boston takımlarına sempati duymuşumdur. Celtics zaten NBA’de desteklediğim takımdır. Red Sox vs Yankees eşleşmesinde de hep Red Sox tarafında yer almışımdır. Bu hafta da farklı bir durum yaşanmayacak. Bu maçta Boston temsilcisi Patriots’ı destekliyor olacağım FAKAT realist bahisçi kimliğim sebebiyle favori gösterilen Patriots’ı tercih etmeyeceğim. Bu eşleşmenin oldukça denk olduğunu düşünüyorum. Hatta savunması ile Giants bir adım öne çıkıyor diyebilirim. Tarafsız sahada oynanacak bu karşılaşmada handikap olmaması gerektiğini düşünüyorum dolayısıyla 3 sayıyı alarak Giants tercihinde bulunacağım.

NY Giants +3 (x2) (Oran 1,91)

Hatırlarsınız; bu iki takım sezon içerisinde karşılaştıkları maçta ilk yarıda skor üretmeyi başaramamışlardı. Maç yine de son çeyrekte yaşanan düello ile toplamda 44 sayıyı bulmuştu. Bu maç büroların belirlediği toplam tahmini 53 sayı civarında. Uzaması da muhtemel bir maçta bu limitin aşılacağını düşünüyor ve umuyorum.

OVER 53,0 (x3) (Oran 1,91)

Birkaç tane de eğlencelik tahminde bulunayım:

Soru: Total rushing attempts for BenJarvus Green-Ellis?
Tercih: OVER 13 Rushing Attempts
Oran: 2,100 (x1)
Yorum: B.Green-Ellis bu maçta Giants “pass-rush”ı pasifize etmek için 13’ten fazla kez topla buluşacaktır.

Soru: Total number of field goals made by both teams?
Tercih: OVER 3.5 Field Goals made
Oran: 2,500 (x1)
Yorum: Bu iki takım ikişer FG başarısı sağlasa bu tahmin tutar. Kolay seçim.

Soru: Total 3rd down conversions by Giants?
Tercih: OVER 5.5 3rd down conversions
Oran: 1,885 (x1)
Yorum: E.Manning’in inanılmaz bir 3.hak performansı var. Bu maçta devam etmemesi için bir engel göremiyorum.

Soru: Will there be more points scored in?
Tercih: 2nd Half + OT
Oran: 1,840 (x1)
Yorum: Bkz 9. Hafta oynanan maç… Maç kontrollü başlayacak sonrasında düelloya dönecektir.

Soru: Bradshaw vs Green-Ellis – most rushing yds by
Tercih: BenJarvus Green-Ellis +14,5 rushing yards
Oran: 1,840 (x1)
Yorum: B.Green-Ellis, Bradsahw ile yakın performans sağlayacaktır. 14 yarda da cebime koyarak güzel tercih.

Soru: Total pass receptions for Victor Cruz?
Tercih: OVER 5.5 Receptions
Oran: 1,704 (x1)
Yorum: E.Manning, nickel dizilişte J.Edelman’ı gördüğü her hücumda V.Cruz’u terch edecektir. Cruz 6 ve fazlası pas tutacaktır.

Soru: Wes Welker longest pass reception will be?
Tercih: OVER 20 Yards
Oran: 1,877 (x1)
Yorum: Özellikle R.Gronkowski oynarsa oldukça kolay tutacak bir tercih olacağını düşünüyorum.