Herkese merhaba, bu Pazar (13.01.2013) Hürriyet Spor haberleri arasında, Anadolu Ajans kaynaklı camiamızı ve federasyonumuzu ilgilendiren bir haber çıktı. Haberin linki buradadır. http://www.hurriyet.com.tr/spor/digersporlar/22352476.asp
Haberi bir görmekte yarar var;
Türkiye Beyzbol Softbol Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu, 2 yıl önce “Türkiye Ragbi Federasyonu” olarak değiştiği halde, eski isim kullanılmaya devam ediliyor
Türkiye Beyzbol Softbol Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu’nun ismi 2 yıl önce, dönemin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak’ın teklifi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oluruyla, “Türkiye Ragbi Federasyonu” olarak değiştirildi. Ancak buna rağmen Spor Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, federasyonun eski ismi kullanılmaya devam ediliyor.
Yapılan araştırmaya göre, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Türkiye Beyzbol Softbol Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu’na, “ragbi” branşının bağımsız bir federasyon tarafından temsil edilmesi gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine federasyon gerekli işlemleri başlatarak, başvuruyu dönemin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak’a ulaştırdı.
Federasyonun talebiyle, Bakan Özak’ın 28 Mart 2011 tarihli yazısı “Başbakanlık Makamına” sunuldu. Eski bakan Özak’ın imzasıyla sunulan yazıda şu ifadelere yer verildi:
“3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca 4 Ocak 2006 tarihli ve 7 sayılı Başbakanlık oluru ile idari ve mali yönden özerklik verilen Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonunun ismi 19 Ekim 2007 tarihli ve 233 sayılı Başbakanlık oluru ile Türkiye Beyzbol Softbol Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu olarak değiştirilmiştir.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin 17 Mart 2010 tarihli ve 269/2010 sayılı yazısıyla IOC tarafından 2016 yılında yapılacak olan Olimpiyat Oyunları programında “ragbi” spor dalına yer verildiği ve Türkiye’nin olimpiyatlara katılabilmesi için “ragbi” spor dalının bağımsız bir federasyon olarak kurulması gerektiği bildirilmiştir. Söz konusu talep federasyonun 1 Aralık 2010 tarihli ve 661 sayılı yazısıyla da uygun bulunmuştur.
Federasyon ve IOC tarafından teklif edilen isim değişikliği, Merkez Danışma Kurulu’nun 3 Şubat 2011 tarihli toplantısında değerlendirilmiş, kurul, anılan federasyonun isminin Türkiye Ragbi Federasyonu olarak değiştirilmesine “beyzbol”, “softbol” ve “korumalı futbol” spor dallarının da federasyon bünyesinde faaliyet göstermesini karar vermiştir.
Makamlarınızca da uygun görüldüğü takdirde, Türkiye Beyzbol Softbol Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonunun isminin Türkiye Ragbi Federasyonu olarak değiştirilmesini tensiplerinize arz ederim.”
İsim değişikliği talebi, Başbakan Erdoğan’ın 17 Mart 2011 tarihli “olur” imzasıyla onaylandı. Değişiklik 14 Nisan 2011 tarihli, 27905 sayılı Resmi Gazete’de de ilan edildi.
Bu gelişmelerin ardından değişikliğin üzerinden iki yıl geçmesine karşın, eski isim, Spor Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde hala kullanılıyor. Federasyonun faaliyet gösterdiği branşlar hakkında güncel gelişmelerin de duyurulduğu siteden Türkiye Ragbi Federasyonu Başkanı Şahin Kömürcü’nün mesajları da yayımlanmaya devam ediliyor. Türkiye Ragbi Federasyonu’na ait sitede ise sadece ragbiye ilişkin duyurulara yer veriliyor.
Bu haber bize yabancı bir haber değil. Hatta bu konuda forumda bayağı yoğun tartışmalar olmuştu. https://nfltr.com/forum/index.php?topic=3983.0 Ama işin acı tarafı bizim bildiğimiz ve itiraz bile etmediğimiz anormal ve çarpık durumun, artık medya tarafından bile fark edilerek haber yapılmış olmasıdır.
Ancak, devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajans kaynaklı habere baktığımızda bizimde bilmediğimiz bilgileri ve yazışmaları içerdiğini görmekteyiz.
Zamanında bunun zararlarını ve anormal durumu anlattığımızda gene yalancılık ile suçlanmıştık. Ancak iki sene sonra bizim itiraz ettiğimiz konular ve çarpıklıklar, artık medyanın bile dikkatini çekmektedir.
Federasyon bu iki isim dışında 22 Kasım 2012 tarihli yazımda da belirttiğim gibi olmayan bir isim olan “Turkish American Football” ismi ile EFAF a başvuruda bulunmuştur. Yazının linki buradadır. https://nfltr.com/tr/index.php?option=com_content&view=article&id=1902:tuerkiye-ragbi-federasyonu-ve-avrupa-amerikan-futbolu-federasyonu&catid=44:tafl&Itemid=144
Şuan resmi olarak TBSF olmadığı halde, Türkiye Ragbi Federasyonu sırf Amerikan Futbolu, Beyzbol ve Softbolu bünyesinde tutabilmek için bu ismi kullanmaktadır. Bu branşlar sayesinde oluşan delege yapısı ile Amerikan futbolu ve Ragbi branşlarını istediği gibi yönetebilmekte ve sanki alay eder gibi 2 hafta önce kuralarını çektiği ligleri erteleyebilmektedir.
Beyzbol ve Softbol delegeleri ile oluşturulan Federasyon yönetimi sene başından beri açıklanan 1.200.000.- TL bütçesinin % 55 ini aldığı iddia etmekte ki buda 2012 yılı için 650.000.- TL bütçe demektir. Amerikan Futbolu ve Ragbi yıllık lig maliyeti toplam 250.000.- TL’dir. Liglerin toplam maliyeti federasyonun sene başından beri aldığı bütçenin üçte biridir, ancak bu bile ödenmemiştir. Sportif faaliyetlerinin masraflarını ödemeyen bir federasyonun aldığı bütçeyi nereye kullandığı bilinmemektedir.
Spor Toto sponsorluğu ve GSGM’den alınan 650.000.- TL tüm branşlara yetmesi gerekirken, Amerikan futbolu ve Rugby branşları için saha, hakem ve deplasman ücretleri 2012 yılında ödenmemiştir. Saha ücretleri ödenmediği için Marmara Besyo, Amerikan futbolu ve Ragbi karşılaşmaları için sahasını vermeyeceğini açıklamıştır, hakemler maçlara çıkmamış ve tüm sportif faaliyetler sekteye uğramıştır. Amerikan futbolunda yaşanan sorunların aynısı Ragbi içinde yaşanmaktadır. Federasyon kendisine verilen bütçe ile sportif faaliyetleri yapmayı başaramamıştır.
Medyanın bizi uyardığı çarpıklıkların ve yaşanan sorunların çok uzun zamandan beri belirtilerini göstermekte olması sebebi ile camiayı uyarmaya çalışmaktayız. Ancak tüm uğraşlarımız, federasyon görevlilerince bir şekilde manipüle edilmiş ve insanlar sürekli yalanlar ile kandırılmışlardır. Amerikan futbolu takımları ve oyuncuları olarak herkesin tek amacının spor yapmak olduğunun farkındayım, ancak artık durum spor yapma noktasından uzaklaşmıştır. Bu sebeple kayıplar hızla çoğalıp, artık bireysel spor bile yapılamaz duruma gelmeden, takımların acilen günü kurtaracak çözümlerden vazgeçip, bu çarpık sistemin düzeltilmesi için çalışma yapmaları gerekmektedir.