NFLTR.com okurları, tekrar merhaba. Chicago Bears 2013 ölü sezonundan sonra, 2014’te de en çok hamle yapan takımlardan olmayı başardı. Lovie Smith’in baş koçluk görevinin ayrılmasının ardından, Marc Trestman yönetimindeki Bears, geçtiğimiz yıllara ve tarihi karakterine de pek uygun olmayan biçimde, hücumda iyi, savunmada ise berbat görüntüsünün ardından, savunma takımını toparlama girişimleri 2014 yılına damga vuracak gibi.

Önceki yazılarımdan da hatırlanacağı üzere, Chicago Bears NFL’in en dominant ve ikon DE oyuncularından Julius Peppers’ı serbest bırakmış, bunun üzerine de Peppers yeni evini, Bears’ın tarihi rakibi Green Bay Packers olarak belirlemişti. Ayrıca Bears, tartışılan QB Jay Cutler’la yedi senelik bir kontrat imzalamış ve 2014 yılında NFL’in en çok kazanan QB’si olma onurunu da kendisine bahşetmişti (yanlış ata oynamak deyimini, 2014 sezonunda canlı olarak izletecek bize Bears yönetimi).
Peppers’ın ayrılışının ardından, ölü sezonun ilk günlerinde takıma katılan eski Raiders DE oyuncusu Lamarr Houston’ın partnerini bulmak çok zaman almadı. Bears ve Packers gibi bir başka NFC North takımı Minnesota Vikings’in serbest bıraktığı Jared Allen, Bears kadrosuna katıldı. Peppers yerine Jared Allen’ın tercih edilmesi birçok kesim tarafından eleştirilse de (ki haklı olunan bazı yönler var, oyunu okuma, sadece QB’ye sack yapma mantalitesinde olmama ve defansı bundan ibaret görmeme gibi konularda Peppers, Allen’a göre üstündür) ben bu hamleyi doğru buluyorum. Öncelikle Peppers’ın boşluğu bir şekilde doldurulacaktı ve doldurulmalıydı, bunun için de Bears’ın bir başka ikon oyuncuyu kadroya katması önemli; ayrıca öyle ya da böyle Julius Peppers, 2013 sezonunu belki de kariyerinin dip noktası olarak geçirdi, çok eleştiri aldı (bunlara ben de dahilim). Aranan yeni kan, Jared Allen ile sağlandı. Üstelik Allen, Peppers’a nazaran daha iyi bir sezon geçiren taraf. Yenilikler, yeni yüzler, hem oyuncu hem de takım için genelde olumlu etki verir. NFL’de bırakın bir sezonu, birkaç maç, hatta hatta bir maç dahi kariyerinizi olumlu-olumsuz geri dönüşlere sevk edebilir. 2014’ün Nisan ayında, ben iyi ki Jared Allen takıma katıldı diyorum ancak, Kasım ayında gösterdiği performansa bakarak, ah Julius Peppers aaaah, deme ihtimalim de vardır, baştan söyleyim …
Bunun yanında, bir önceki yazımdan bu süreye geçen süre zarfında, yedek QB olarak Jordan Palmer ile tekrar anlaşma sağlandı, geçtiğimiz sezonu yerlerde geçiren punter Adam Podlesh, Steelers ile anlaştı ve 2013’ü Lions kadrosunda geçiren, kadroda olduğunu bile hissettirmeyen deneyimli DE, uzun yıllar Bears’a katkı sağlamış Israel Idonije tekrar bir nevi “yuvaya” döndü.  Bir önceki sezon tüm Bears maçlarına starter olarak başlayan safety pozisyonundaki Major Wright da Tampa Bay yolunu tutarken, safety pozisyonu için meydan yine hiç sevmediğim Chris Conte’ye kalmış gibi duruyor, tabi draft’ta buraya da bir takviye geleceğini düşünüyorum. Yine yedek QB için, Tampa Bay’den kesildikten sonra Vikings forması ile sadece bir maç arz-ı endam edebilmiş Josh Freeman ile workout’lar yapılsa da, Bears tarafından kadroya katılabileceğini düşünmüyorum (ha şöyle bir şey var, Jay Cutler yine sakatlanır, backup QB Freeman olur, Marc Trestman onu da ihya eder, o ayrı bir mevzu, hem de geçen sezon Josh McCown’ın gösterdiği performanstan daha bile iyi performans gösterebilir).

Gelelim Chicago Bears, draft’ta ne yapacak konusuna. Bears’ın en büyük eksiği, açığı koşu savunması ve NT pozisyonundaki eksiklik. Bilhassa geçtiğimiz senenin tamamına yakınını sakat geçirmesine rağmen Henry Melton’ın Cowboys ile anlaşması da açık üstüne açık bindirdi. Bu durumda, tüm mock draft’larda öngörüldüğü üzere ben de Bears’ın ilk turda, 14.sıradan draft’taki en iyi potansiyeli olan NT’ı seçeceğini düşünüyorum. Bu isimler içinse en önemli adaylar, Pittsburgh’den Aaron Donald ve Florida State’den Timmy Jernigan olarak gözüküyor. Ayrıca Bears’a “nose tackle” pozisyonu hariç, acilen safety pozisyonuna da katkı gerek.
Geçen sezon Lence Briggs, D.J Williams gibi isimlerin sakatlıkları üzerine çaylaklarla idare eden linebacker pozisyonuna da destek gerek. Bears, belki de ilk üç turu da defans oyuncuları için kullanabilir bu durumda. Ayrıca, yedek RB Michael Bush’un da takımdan ayrılması, hâlihazırda sadece iki RB’in takımda bulunması, Matt Forte’nin hala iyi sezonlar geçirmeye devam etmesine rağmen, 30’lu yaşlara yaklaşması ve yakında öyle ya da böyle yerini birilerine bırakacak olması, RB pozisyonu için de takviye yapılmasını gerektirecektir. CB pozisyonu, bir sene daha Tim Jennings-Charles Tillman ikilisine emanet olacak ancak geçtiğimiz sezon Tillman’ın sezon kapattıran sakatlığı hala taze. Bu pozisyon için de takviye yapılmasını muhtemel görüyorum. Altıncı ve yedinci tur seçimleri, pozisyonlara göre değerlendirilmek yerine, geride kalan en potansiyelli oyuncular için de kullanılabilir ki genelde de böyle olur. Trestman’ın gözüne kestireceği bir WR daha takıma katılabilir. QB seçimi yapılacağına pek ihtimal vermiyorum, zaten gerek de yok. Genelde kicker-punter gibi seçimler ile draft hakkı harcanmamasına rağmen (genel trendden bahsediyorum, ilk turda da harcayan var) belki bir yedinci tur seçimi punter alma ihtimali de olabilir Bears’ın. Nitekim artık Steelers’ın yolunu tutan ve punter’a göre iyi ücret ödenen bir Adam Podlesh’den ağzımız yanmışken.
Draft durumunu şöyle bir toparlayacak olursak, sırasıyla demiyorum ancak; Bears seçimlerini, nose tackle, safety, linebacker, cornerback, running back, wide receiver ve punter pozisyonlarına harcayabilir. Bunlar benim naçizane tahminlerim, draft günleri geçtikçe hem seçilen oyuncuları, hem pozisyonları, hem de pozisyon tahminlerimde ne kadar başarılı olduğumu tekrar değerlendiririz. Yedide yedi yapmak pek mümkün değil ancak yaparsam da GM Phil Emery’e telefon edip “içini okuyorum oğlum, içiniii” dedikten sonra adımı sanımı vermeden telefonu kapatmayı düşünüyorum.
Her neyse.
Çok kısa draft’ta birkaç oyuncuya da, hem mock draft’lar hem de beklentiler açısından değineyim. Hemen hemen herkesin hemfikir olduğu konu, Jadeweon Clowney’nin en büyük potansiyele sahip olduğu yönünde. Clowney gerçekten bir canavar, Julius Peppers’ın genç versiyonu olarak nitelendiriliyor. Birinci sıradan seçilmesi muhtemel olur. QB sınıfından Blake Bortles, Johnny Manziel’in bir adım önünde gibi duruyor. Jaguars, Browns arasında bu oyuncuların paylaşılması muhtemel gibi. WR için ise, Sammy Watkins öne çıkmakta. Ola ki ilk dört içinde QB seçilmezse kendini ilk dörde atabilir, olmazsa Matt Shaub’ı kadrosuna katan Raiders’a yolu gözüküyor.
Draft günlerinden önce, Kevin Costner’ın başrol oynadığı “Draft Day” filmi ile stres atılabilir, her ne kadar ülkemizde vizyona gireceğine dair bir işaret ile karşılaşmasam da fim, birkaç ay içinde merak edenlerin ulaşabileceği yakınlıkta olacaktır.
Bol futbollu, güzel günler dilerim, draft sonrasında tekrar görüşmek üzere.