Haziran sonu Temmuz başı NFL’de sıralama liste ve sıralama dönemidir. En iyi running back’ler, en iyi wide receiver’lar, en iyi 100 oyuncu, MVP adayları derken bu listelerin en tartışmalı olanları genelde en iyi quarterback sıralamaları olur. Bu yıl ana akım medyada eski quarterback Chris Simms, en iyi 40 quarterback listesiyle başlangıcı yaptı. Sonra çıktı televizyonda Tom Brady’i dokuzuncu (!) sıraya koymasını savunmaya başladı, ortalık kızıştı…

Biz de NFLTR’de yıllardır bu dönemde, sezon öncesi 32 takımın as oyun kurucularını sıralıyoruz. Geçtiğimiz yıl bu yazıyı üçe bölüp yayınlama kararı almış ancak ilk bölümün ardından çeşitli sebeplerle devamını getirememiştim. O yüzden bu sene tüm sıralamayı tek bir yazıda yayınlıyoruz. En sevdiğiniz oyun kurucu listede beklediğiniz sırada yer almamış olabilir, sebeplerini elimden geldiğince açıklamaya çalıştım. Yazıya ilişkin görüşlerinizi ya da kendi sıralamanızı yorumlar bölümünden iletebilirsiniz, ilk sırada benim açımdan sürpriz yok onu söyleyeyim…

32- Case Keenum, Washington Redskins

Case Keenum, 2017 sezonunda iyi bir takım ile oldukça başarılı olabileceğini Minnesota Vikings’i NFC Finali’ne taşıyarak göstermişti. Gezgin oyuncu ardından kendini Denver Broncos’ta bulmuştu. Broncos 2018 sezonunda hiçbir maçı Keenum yüzünden kaybetmese de hiçbir maçı da Keenum sayesinde kazanmamıştı. 31 yaşındaki oyuncu şimdi ise Dwayne Haskins hazır olana kadar Washington Redskins’teki quarterback koltuğunu ısıtacak. Büyük ihtimalle sezonun tamamında Keenum’u ilk 11’de görmeyeceğiz.

31- Josh Rosen, Miami Dolphins

Üç sene önce NCAA’in en gözde oyuncularından biri olan Rosen, Arizona Cardinals’ta geçirdiği çaylak yılının ardından takasla Miami Dolphins’in yolunu tuttu. Her ne kadar Rosen’ın çaylak yılının etkileyici olmadığı bir gerçek olsa da geçtiğimiz yıl, Cardinals hücumunun bireysel yetenek anlamında ligin en kötülerinden olduğunu da unutmamız gerekiyor. Cardinals, Rosen’a hiç sabır gösteremedi. Eğer Dolphins kartlarını doğru oynayıp Rosen’ı doğru zamanda sahaya sürerse geleceği adına çok önemli bir hamle yapmış olacak. Rosen’ın potansiyeli hala yerli yerinde duruyor. Yaşadığı bu takas süreci kendisini mental olarak olgunlaştıracaktır.

30- Jameis Winston, Tampa Bay Buccaneers

Jameis Winston, artık draft’ın bir numarası etiketiyle geçirdiği sezonların kredisini çoktan tüketti. Kariyerinin beşinci yılına girecek olan oyun kurucu, geçtiğimiz yıl formayı Ryan Fitzpatrick ile paylaşmıştı ve Bucs, Fitzpatrick’in oynadığı maçlarda bariz olarak daha iyiydi. Her ne kadar yeni head koç Bruce Arians, Jameis Winston için büyük bir şans olarak görülse de oyunları verecek olan hücum koçu Byron Leftwich’in, geçen sezon Cardinals’ın Rosen ile çöküşünün başkahramanlarından olduğunu belirtmekte fayda var. Başlı başına bu husus 2019 sezonunun Winston’ın Tampa’daki son sezonu olabileceğinin sinyallerini veriyor.

29- Joe Flacco, Denver Broncos

Baltimore Ravens, geçtiğimiz sezon Lamar Jackson ile yakaladığı momentum sonrası -sonunda- Joe Flacco’dan vazgeçerek en doğrusunu yaptı. Yıllardır güvenebileceği bir as QB arayan ve veteran oyuncuları çok seven Denver Broncos ise Flacco’yu havada kaptı. Flacco’nun muhteşem bir performans ortaya koyduğu 2012 playoff’larının üstünden yedi yıl geçti ve Flacco artık 34 yaşında. Kendisinin en son 20 touchdown pasını geçtiği son sezonun üstünden ise tam dört yıl geçti. Hiçbir zaman bir takımı sırtlayacak bir oyun kurucu olmayan Flacco’dan mevcut Broncos pas hücumu ile çok şeyler yapmasını beklemek hayalcilik olacaktır. Flacco’nun bir yılında ardından formayı Drew Lock’a bırakması da muhtemel.

28- Andy Dalton, Cincinnati Bengals

Red Rifle lakaplı Andy Dalton, takımı Cincinnati Bengals gibi yıllardır yerinde saymaya devam ediyor. Öyle ki NFL severler Cincinnati Bengals’ın varlığını bile neredeyse unutmuş durumda. Dalton, sakatlanana kadar MVP’lik oynadığı 2015 yılından beri hiç etkileyici bir sezon geçirmedi. Geçtiğimiz yılki vasat performansında en sevdiği silahları A.J. Green ve Tyler Eifert (yine) sakatlıklarının da büyük etkisi olsa da 2019 sezonunda bir atılım yapmazsa yakında Bengals da yeni bir quarterback arayacak takımların arasına katılacak…

27- Kyler Murray, Arizona Cardinals

2018 yılının Heisman Kupası sahibi Kyler Murray, kolejdeki eski koçu Kliff Kingsbury’nin Cardinals’ın başına geçmesi sonrası bu yılki draft’ın ilk sırasından seçildi. Boyu ve oyun tarzıyla son yıllarda, çaylak sezonlarında NFL’i adeta sallayan Baker Mayfield ve Dak Prescott gibi isimlere oldukça benzeyen Murray, tanıdığı bir sistemde muhakkak ilk yılında iyi istatistikler elde edecek büyük maçlar çıkaracaktır. Ancak uzun vadede başarılı olup olmayacağı ise pek bir belirsiz…

26- Marcus Mariota, Tennessee Titans

Yaşı gibi 26. sırada olan Mariota’nın performansı o kadar geriledi ki bir zamanların en heyecan veren genç oyuncusu şimdi tanınmaz halde. Bunda Titans’ın Mariota’nın etrafına dört yıldır güvenilir bir tane wide receiver grubu koyamaması ve koşu hücumunu bir türlü oturtamaması da oldukça etkili oldu. Geçtiğimiz sezon Derrick Henry’nin ligin en iyi RB’lerinden biri olabileceğini gösterircesine yılı kapatmasının ardından belki bu sezon Mariota’nın yükü biraz hafifleyebilir. Ancak Mariota’nın da her yıl bir yerinden sakatlandığı gerçeği, performansıyla birleşince hiçbir zaman iki numaradan seçilen bir QB beklentilerini karşılamayacağı hissi ortaya çıkıyor…

25- Jimmy Garoppolo, San Francisco 49ers

2017 sezonunun sonunda kazandırdığı maçlarla tüm San Francisco’yu fetheden Jimmy Garropolo, ödülünü altı maç oynadıktan sonra imzaladığı 137,5 milyon dolarlık kontrat ile almıştı. Aynı Garoppolo, henüz üçüncü haftada maçında çapraz bağlarından sakatlanıp sezonu kapatmıştı. Gerek off-season’da sürekli gece hayatıyla gündeme gelmesi olsun gerek sakatlandıktan sonra takımının maçlarını takip etmemesiyle olsun karakteri hakkında bir takım soru işaretleri oluştu. GQ her ne kadar sezonun ilk maçında sahada olacak olsa da yedeği Nick Mullens geçen sezonki performansıyla ufak da olsa bir kesimi heyecanlandırmaya başladı bile. Bu rüzgarı tersine çevirmek yine Garoppolo’nun elinde.

24- Josh Allen, Buffalo Bills

2018 NFL Draftı beş franchise QB adayı çıkarınca Josh Allen, Bills’in de bulunduğu pazar sebebiyle sanki en geri planda kalan isim oldu. Yine de Wyoming çıkışlı oyuncu bir çaylak için fena olmayan bir sezon geçirdi. İyi maçlar oynadı, sürpriz galibiyetlere imza attı, sakatlandı, geri döndü, kötü maçlar çıkardı. Draft öncesi sadece kol gücü övülen bir oyuncuyken cep dışında da oldukça etkili olabileceğini gösterdi. Allen’ın yokluğunda Buffalo’da izlediğimiz QB’lerin interception kralı Nathan Peterman, yılların veteranı Derek Anderson ve bir yıllık aranın ardından NFL’e geri dönen Matt Barkley olduğunu düşünürsek yapacak bir şey yok… Sabredeceğiz, sabredeceğiz ve Josh Allen’ın gelişmesini bekleyeceğiz…

23- Mitchell Trubisky, Chicago Bears

Trubisky, geçtiğimiz yıl ligin en iyi savunmalarından biri olan Chicago Bears ile ilk playoff tecrübesini yaşadı. Çaylak yılına göre çok güzel bir atılım yapsa da halen oldukça istikrarsız. Beş maçta 200 pas yardını geçemezken bir diğer maçta altı touchdown pası atabiliyor. Şu ana kadar game manager bir QB izlenimi çizse de jürinin Trubisky için kararını vermesi için en az iki sezona daha ihtiyaç var.

22- Derek Carr, Oakland Raiders

Üç sezon önce herkesin en sevdiği QB’lerin başında gelen Derek Carr, gelecekte ligin en iyi oyun kurucularından biri olacağını bağıra bağıra sahada gösteriyordu. Ancak Carr’ın özellikle son iki yılda gösterdiği kötü performanslar, onu koltuğu sallanan oyun kurucular arasına soktu. Jon Gruden’ın Oakland Raiders’ta oturtmaya çalıştığı 2002 yılı (!) hücum sistemi en kötü Carr’ı etkiledi. 28 yaşındaki oyuncu geçtiğimiz yıl line of scrimmage’in gerisinde attığı sayısız paslar ve vazgeçemediği slant ile screen paslarla NFL’in izlemesi en sıkıcı QB’leri arasında yer aldı. Carr’ın 2016 ve öncesindeki tarzına geri dönüp dönemeyeceği bilinmez ancak yeni Brett Favre, yeni Tony Romo olacak denen bir oyuncunun giderek yeni Alex Smith yeni Joe Flacco olmaya başlaması gerçekten üzücü…

21- Eli Manning, New York Giants

Kariyeri boyunca -başarılı olduğunda bile- en çok eleştirilen quarterback’lerin başında gelen Eli Manning için son iki yıldır eleştiri okları füze halini almış durumda. Ancak bu eleştiriler yapılırken Giants’ın sürekli yaşadığı yönetimsel krizler göz ardı ediliyor. İki yıldır Giants’ın O-Line’ı ligin en kötüleri arasında yer alırken, takımın yaşadığı coaching ve play calling sıkıntıları ile wide receiver sakatlıkları unutuluyor. Buna rağmen Eli Manning facia şeklinde oynamıyor. New York’taki bu “drama”yı ondan iyi idare edebilecek bir isim şu an için yok…

20- Kirk Cousins, Minnesota Vikings

Cousins için geçtiğimiz yıl tek bir başarı kriteri vardı o da Super Bowl oynamaktı. İki yıl üst üste franchise tag aldığı Washington Redskins’ten, bir önceki sezon AFC Finali oynayan Vikings’e gelen Cousins, yeni takımında da bireysel istatistiklerinin iyi olduğu ama takımın kötü olduğu bir yılı daha geride bıraktı. Super Bowl’un kapısından dönen takım playoff’a dahi kalamadı. Cousins hangi formayı giyerse giysin takımına kritik maçları kazandıramıyor. Güçlü rakiplere karşı sahadan silinmeye devam ediyor. Aldığı tüm paranın garanti olduğunu göz önünde bulundurursak Cousins’in iki yıl daha bu takımın QB’liğini yapacağı kesin gibi. Ancak 31 yaşındaki oyuncunun kendisinden beklenen atılımı hiç yapamayacak gibi.

19- Lamar Jackson, Baltimore Ravens

Lamar Jackson, sezonun ortasında ilk 11’ine yerleştiği Baltimore Ravens ile çıktığı yedi maçın altısını kazanmayı bildi ve takımını playoff’a taşıdı. Playoff ilk maçında Chargers karşısında ilk yarıda adeta sahadan silinse de maçın sonlarına doğru Ravens’ı az kalsın bir comeback’e taşıyordu. Baktığımızda yedi maçta 1,201 yard, altı touchdown pası ve üç interception tatmin edici rakamlar olmasa da Jackson’ın 695 koşu yardı ve beş touchdown koşusunu göz ardı edilmemeli. Bu tarz koşuyu olduğundan fazla ön plana çıkaran QB’ler NFL’de genelde uzun ömürlü olmuyor ancak bunda takımların çok koşan QB’lere az sabır göstermesi de büyük bir etken. Ravens ise sezon biter bitmez Joe Flacco ile yollarını ayırarak Lamar’a gelişmesi için şans ve zaman vereceğini gösterdi. İbre böyle devam ederse Lamar Jackson draft öncesi karşılaştırıldığı Michael Vick’in izinden gidebilir. O yüzden hakkında yapılan ‘Bu adam running back’ yorumlarına itibar etmeyiniz.

18- Dak Prescott, Dallas Cowboys

Sezona çok kötü başlayan Dak Prescott, Jerry Jones’un ya hep ya hiç diyerek ilk tur hakkı karşılığında Amari Cooper’ı takıma getirmesiyle toparladı ve sezonu kendi standartlarında tamamlamayı başardı. Baktığımızda Dak, herkesi kendisine hayran bıraktığı çaylak sezonundaki performansına benzer bir çizgide ilerliyor ancak bunun üstüne bir şeyler koyamıyor. Zamanla benzer bir durumu Cam Newton’ın da yaşadığını ancak bu eşiği aştığını görmüştük. Dak’ın da benzerini yapmaması için bir sebep yok.

17- Sam Darnold, New York Jets

2018 NFL Draftı’nın en potansiyelli quarterback’i olduğunu düşündüğüm Sam Darnold bir franchise QB’den isteyeceğiniz yetenek ve karakterin tamamına sahip. Darnold, ilk yılına da oldukça güzel sinyaller vererek başlamıştı, sonra her çaylağın yaşayabileceği gibi bocaladı ancak sezonu güzel bitirdi. Darnold’ın ilk yılını değerlendirirken ya da kendisini sınıfının diğer QB’leriyle kıyaslarken elindeki oyuncuların akranlarının silahlarına göre oldukça kötü olduğunun unutulmaması gerekiyor. Jets’in bu sezon free agency’de yaptığı başarılı hamlelerle Darnold’dan büyük bir atılım bekliyorum. Sıkıntı yaratabilecek tek nokta ise ligin en sorunlu head koçlarından biri olan Adam Gase ile çalışacak olması…

16- Baker Mayfield, Cleveland Browns

Attığı 27 touchdown pası ile Peyton Manning ve Russell Wilson’a ait olan ‘en çok TD pası atan çaylak oyuncu’ rekorunu kıran Baker Mayfield’a sadece bir QB olarak bakmamak gerekiyor. Mayfield, iki sezonda sadece bir (1) galibiyet alabilen, her sene gömlek değiştirir gibi üç, dört QB değiştiren bir organizasyona yıllar sonra ilk defa bir ruh, bir heyecan getirdi. Saha dışında sürekli bir şekilde gündeme gelmesi ve yorumcularla atışmaları karakteri hakkında soru işaretleri oluşturmaya devam etse de 24 yaşındaki oyuncu ilk yılında draft’ın bir numarası etiketinin hakkını verdi. Browns’ın off-season’da transfer şampiyonu olması takımdan beklentileri oldukça yükseltmişken Baker, takımını bu sene playoff’a taşıması daha gerçekçi bir beklinti olacaktır.

15- Matthew Stafford, Detroit Lions

Buraya aslında Matthew Stafford kötü bir yıl geçirdi yerinde saymaya başladı falan yazmak isterdim ancak Lions’ın Stafford’ın etrafına kurduğu kadro gerçekten son yıllarda içler acısı. Adamın en güvendiği wide receiver’ı Golden Tate’i bile sezonun ortasında gönderdiler yani gerisini siz düşünün. Stafford, Calvin Johnson sonrası yıllarda elini sürekli taşın altına koyuyor, takımına bir sürü son dakika galibiyetleri kazandırıyor. Ancak eldeki kadroyla bu kadar oluyor…

14- Nick Foles, Jacksonville Jaguars

İki yıldır sezon sonunda Philadelphia Eagles’ın imdadına yetişen ve bir de Super Bowl kazanan Nick Foles, şimdi tam zamanlı bir QB olarak Jacksonville Jaguars’ta rüştünü ispatlamaya çalışacak. Playoff’larda neredeyse NFL tarihinin en eli titremeyen oyuncularından biri olan Nick Foles, Jaguars’ta, 2013 yılında Eagles’taki Pro Bowl olduğu sezondaki gibi mi oynayacak yoksa Super Bowl sezonuna kadar takip eden yıllardaki gibi vasatı aşamayacak mı en büyük soru işareti bu. Ancak bu muhteşem Cinderella hikayesinin mutlu bir biçimde devam etmesi hepimizin arzusu…

13- Deshaun Watson, Houston Texans

Houston kurulduğu günden beri aradığı franchise quarterback’ini bulduğu için çok mutlu. Watson, yarım kesilen çaylak sezonunda bu günlerin geleceğinin işaret etmişti. Geçtiğimiz yıl, takım ilk üç maçını kaybedince bir an herkes ‘acaba’ dedi ama Texans, Watson önderliğinde takip eden 13 maçın 10’unu kazanmayı başardı. Kendisi henüz 24 yaşında ve bundan sonra hedef sadece playoff yapmak değil, playoff maçları kazanmak olacak. Watson gelişimine yıllar içinde devam edecektir…

12- Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers

Akranı Eli Manning’in yaşadığı krizlerin ve dramaların bir benzerini de Ben Roethlisberger da Pittsburgh Steelers’ta yaşıyor. Aradaki fark ise Big Ben’in halen çok iyi oynaması ve bu dramaların kalbinde yer alması. Le’Veon Bell’in kontrat sorunları ve Antonio Brown’ın garip kaprislerinin gölgesinde geçen sezonda Roethlisberger, 5,129 yard ile ligin en fazla yard pas atan QB’si oldu ama Steelers son maçta playoff’u kaçırdı. Bell’in yerine James Conner ve Antonio Brown’ın yerine de herkesin sempati beslediği sevecen WR JuJu Smith-Schuster’ı koyup yoluna devam edecek olan Steelers’taki huzur ortamıyla Big Ben yine güzel bir sezon geçirecektir. Playoff’a kaldılar mı iş son bir yüzük için maç maç devam edecek…

11- Carson Wentz, Philadelphia Eagles

Bir kitap ilk sayfaları ne kadar sürükleyici olursa olsun sonu etkileyici olmayınca pek kimsenin aklında kalmaz. Wentz’in durumu da buna benziyor. İki yıldır sezonun sonuna doğru sakatlanınca ve yedeği de Super Bowl kazanınca Carson Wentz’in nasıl bir oyuncu olduğu sanki unutuldu. Philadelphia Eagles yönetimi ise bundan faydalanıp, Wentz’i günümüz quarterback piyasasına göre güzel bir kontrat ile dört yıllığına daha takımda tuttu. Wentz sağlıklı kaldığında cep içinde ve dışında bu oyunu en iyi oynayan QB’lerden biri. 2019’da sakatlık belası ondan uzak durursa bu kitabın devamının da aslında çok etkileyici olduğunun farkına varacağız.

10- Matt Ryan, Atlanta Falcons

2016 sezonunun MVP’si Matt Ryan, geçtiğimiz yıl da neredeyse MVP’lik sezonundaki gibi oynadı ve o dev performansının Kyle Shanahan’ın eseri olmadığını gösterdi. Ryan’ın şanssızlığı çok rekabetçi bir grupta oynaması. Geçtiğimiz yıl NFC Finali’ndeki meşhur hakem hatası yaşanmasaydı son dört yılda üç NFC şampiyonu NFC Güney grubundan çıkmış olacaktı. Falcons’ın yıllardır ucu ucuna kaybettiği maçlar Ryan’ın NFL’deki mirasıyla beraber takımının playoff’a çıkma durumunu doğrudan etkiliyor. Öyle ki Matt Ryan’ın 374 yard ve beş (5) touchdown pası attığı bir maçı bile kaybedebiliyorlar. Ryan, 34 yaşında hem tecrübesi hem de performansıyla ligin en iyi QB’lerinden biri…

9- Philip Rivers, Los Angeles Chargers

Los Angeles Chargers’ın ligin en ‘underrated’ takımı olduğunu ve Philip Rivers’ın da ligin en ‘underrated’ oyun kurucusu olduğunu çoğu yerde okumuşsunuzdur. Bu kısmen doğru. Geçtiğimiz sezon Los Angeles’ın ikinci takımı Chargers, Brady engeline takılmasaydı belki Super Bowl yapacaktı. Bütün sezon da aslında kendilerine ‘underrated’ denerek ligin en çok konuşulan takımı oldular. Dolayısıyla Rivers’tan da kariyerinin sonuna doğru şu aşamada bir Super Bowl beklentisi oluştu. Rivers yıllardır sezon genelinde çok iyi oynamayı sürdürüyor ancak kritik maçlarda bir türlü takımını zafere taşıyamıyor. Bu sene o sene mi, hep birlikte göreceğiz…

8- Jared Goff, Los Angeles Rams

Rams, Super Bowl’u kazanamayınca daha doğrusu bu genç QB çıkıp takımını New England Patriots karşısında yakın ve sıkıcı geçen karşılaşmada zafere taşıyamayınca, Goff’un pabucu çok şiddetli bir biçimde dama atıldı. Şimdi dönüp baktığımızda herkesin Goff’tan çok iyi bir takımın averaj QB’si, game manager QB, sistem QB’si olarak bahsettiğini görüyoruz. Ancak geçen sezonun büyük bölümünde MVP adayı olarak oynadığını unutuyoruz. Üçüncü yılında 4,688 yard pas, 32 TD pası, 12 interception’lık normal sezon performansının ardından Super Bowl oynayan bir quarterback hakkında herkesin çok daha heyecanlı olması gerekiyor. Goff daha 25 yaşında.

7- Andrew Luck, Indianapolis Colts

Luck, kariyerinin başındaki ‘hype’dan sakatlıkların etkisiyle oldukça uzaklaştı. Bundan yedi yıl önce Luck’ın gelecekte ligin yeni yüzü olması bekleniyordu, şu an durum öyle değil ancak bu Luck’ın ligin en iyi QB’lerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. 30 yaşındaki oyuncu her ne kadar bir buçuk yılını sakatlıklara kurban verse de geçtiğimiz yıl 1-5 başlayan takımını playoff’lara taşıyarak tekrardan kendisini herkese hatırlattı. Luck için de sıradaki hedef Super Bowl…

6- Cam Newton, Carolina Panthers

Bir quarterback’ten beklediğiniz pas yeteneği, cep farkındalığı, atletiktik, liderlik, cep dışına çıkıp pas atma, koşu, fizik… Hepsi Cam Newton’da mevcut. Cam, saha dışındaki figürünün sahadaki performansının önüne geçtiği günleri geride bıraktı ve 2016 yılındaki Super Bowl’daki o meşhur fumble’a atlamayan oyuncudan gerekli gereksiz her top için savaşan bir karaktere dönüştü. Geçtiğimiz sezonun büyük bölümünü sakat sakat oynarken sezona çok iyi başlayan takımının çöküşüne engel olmadı. Yetenek olarak ligin en iyilerinden biri olan Cam Newton için diğer faktörler de yerine oturduğunda neler olabileceğini zaten 2015 yılında gelen MVP ödülü ve takip eden Super Bowl yolculuğu ile görmüştük. Özellikle receiver grubundan alacağı destek ile Newton ve Panthers tekrardan başarıya ulaşacaktır…

5- Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs

2018 öncesi bir sezonda 50 ve üstü TD pası atan sadece iki oyuncu vardı. Tom Brady ve Peyton Manning. Tom Brady bunu 16-0’lık muhteşem sezonda 30 yaşındayken başarmıştı. Peyton ise Denver’daki ikinci, kariyerindeki 16. yılında 37 yaşındayken. Patrick Mahomes ise geçtiğimiz yıl 50 touchdown pası atarken, ilk as quarterback’lik yılındaydı ve 23 yaşındaydı. NBA’de Stephen Curry nasıl üçlük çizgisinin bir adım gerisinden attığı şutlarla oyunu değiştirdiyse Patrick Mahomes da sahanın bir ucuna koşup diğer ucuna gönderdiği toplarla, bakmadan attığı paslarla oyunu değiştirdi. Sezonun en güzel maçlarının çoğunda Chiefs ve Mahomes başroldeydi. AFC Finali’ndeki kusursuz performansı ise rakip Patriots olunca yetmedi ama olsun. Bu tarz listelerde Mahomes uzun yıllar ilk beş civarlarında görmeye devam edeceğiz gibi gözüküyor…

4- Russell Wilson, Seattle Seahawks

Seattle Seahawks’ın tek kişilik dev kadrosu Russell Wilson… Topu koşması için running back’e verdikten sonra blok yapmak için koşmaya devam eden bir QB çok az görülür. Üstelik bu QB her sene 34, 35 touchdown pası atıyor. Şu anki Russell Wilson, ilk üç yılında iki Super Bowl oynayan Russell Wilson’dan çok daha iyi bir oyuncu ancak bu listede yer alan çoğu iyi quarterback gibi o da etrafındaki kadronun zayıflığından çok çekiyor. O-Line’ın çok kötü olduğu yıllarda da sakatlıklar boğuştuğu yıllarda da hep çok iyi oynamaya devam ediyor. İlk üç sıradaki elit ismin ardından ligin en iyi quarterback’i.

3- Aaron Rodgers, Green Bay Packers

Yıllardır saf yetenek olarak ligin en iyisi olduğu söylenen Aaron Rodgers için geride bıraktığımız iki yıl kabus gibi geçti. 2017 yılı sakatlıklarla geride kalırken, 2018 yılında ise takım performans olarak dibi gördü. Sonuç olarak ise Rodgers’ın kariyerinin başından beri çalıştığı Mike McCarthy yerine Matt LaFleur getirildi. Her ne kadar off-season’da gelen haberler LaFleur ile Rodgers’ın çok iyi anlaşamayacağını gösterse de Packers’ın 90’lardan beri ilk defa serbest oyuncu piyasasında bu kadar aktif olması Rodgers’a tekrar Super Bowl için mücadele etme şansı veriyor. Kendisinden beklentiler oldukça fazla olduğu için 27 touchdown pası ve sadece iki (2) interception ile oynadığı bir sezon beğenilmiyor. Geçtiğimiz sezon ben de Rodgers’ı çokça eleştirsem de bu onun NFL’in en ‘game changer’ oyuncusu olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

2- Drew Brees, New Orleans Saints

Ocak ayındaki Los Angeles Rams maçında herkesin gördüğü pass interference’i hakemler de görseydi yıllardır arzulanan “Tom Brady vs. Drew Brees” Super Bowl’unu sonunda izleyebilecektik ama olsun, yeni sezon Drew Brees için yeniden Super Bowl parolasıyla başlıyor. 2017 sezonundaki bireysel performansıyla ‘Acaba artık yaşlandı mı?’ dedirten Drew Brees, 2018’de şiir gibi oynamaya devam etti. Üstelik sezon genelinde 32 touchdown pasının yanında sadece beş (5) interception atarak kariyerinin en iyi rakamına ulaştı. 40 yaşındaki Drew Brees için kariyerinin sonunda bir Super Bowl yüzüğü daha kazanması taraflı tarafsız herkesin en büyük arzularından. Ancak her yıl sadece bir takım Super Bowl kazanabiliyor o da zaten genelde…:

1- Tom Brady, New England Patriots

Brady, yeni sezonda 42 yaşında olacak. Peyton Manning’in performans olarak bittiği yaştan beri Brady, üç defa Super Bowl oynadı bu da geride bıraktığımız son üç yıla denk geliyor. Artık yaşlandı, artık bitti dedikçe kazanmaya devam ediyor. 2017 sezonunun MVP’si, 2018 yılında takımı Patriots skalasında (11-5) biraz yavaşlamış gözükse de yine Super Bowl kazanmayı başardı. ‘Bu sene artık Gronkowski olmadan oynayacak o yüzden eskisi gibi olmayabilir’ diyenleriniz olabilir ancak meşhur 28-3’ten geri dönüp Super Bowl kazandığı yıl da Gronk’suz oynadığını hatırlatmak gerekiyor. Yaş 42 olsa da yazın kızgın kumlarda idman yapmaya devam ediyor ve bir türlü yaşlanmıyor. Sadece 2019 sezonu öncesi değil, altı şampiyonluk yüzüğü ile tüm zamanların en iyi quarterback’i olduğu konusunda sanırım hem fikiriz…