NFL ‘in Yurtdışı Atağı
Geçen hafta gazetelerdeki bir haber oldukça ilgimi çekti, sizlerle paylaşmak istedim. “NFL yani National Football League son toplantısında, yurtdışında maç oynama olasılığı üzerinde konuşulduğunu duyurdu.”

Bir an gözümün önünde Sukru Saracoglu Stadı (en güzel stadımız olduğu için), iki efsane NFL takimi (sizin hayal gücünüze bırakıyorum) ve 50,000 izleyici.

Bu hayalde tanımlayamadığım tek şey tabi ki izleyiciler. 4 saat boyunca 50,000 Türk ‘u orada tutmak için ne gerekiyor inanın bilmiyorum. Ama su an Turkiye ‘nin böyle bir projeye hazır olmadığını tahmin ediyorum. Çok çalışmamız lazım.

Neyse gelelim NFL projesine.  Projeye göre her sene sezon maçlarından iki tanesinin yurtdışında yapılması isteniyor. Su an üzerinde konuşulan mekânlar Almanya, Kanada, Meksika ve Britanya.

24 Ekim de New Orleans da yapılan toplantıda üyelerin konu ile ilgili birçok sorusu gündeme geldi. NFL in üyeleri takim sahiplerinden oluşuyor. 32 takim sahibinden 24 ünün öneriyi onaylaması gerekiyor. Amaç Amerikan Futbolunun dünyanın her yerinde oynanmasını sağlamak. (tabi bu sporu yayma amacının yanında takım sahiplerinin daha zengin olması anlamına da geliyor.)
NFL International ‘ın baskani Mark Waller yaptığı açıklamada, beysbol ve basketbolun gelişmesinde izlenen yolları izleyeceklerini ve NFL i franchise sistemi ile kısa surede yaymayı planladıklarını söyledi. En iyi örnek olarak da Kanada NFL ‘in olduğunu belirtti.

Daha önceki yıllarda birkaç sezon öncesi maçlarını yurtdışında oynayan NFL takımları, 2005 yılında sezon maçlarından birini Meksika da oynayarak bir ilke imza attılar. Arizona Cardinals ve San Francisco 49ers arasında Mexico City de oynanan maçta 103,467 izleyici vardı ve NFL oyuncularına ilgi büyüktü.
Fakat her maç tabiî ki böyle beklenen gibi olmamıştı. 2003 yılında NY Jets ve Tampa Bay Buccaneers sezon öncesi maçlarını Japonya da oynadılar. Stadyum kapasitesinin altında doluydu ama en ilginci izleyicilerin maçı sessiz izlemeleriydi. Oyun aralarında büyük bir sessizlik hâkimiyeti fark ediliyordu.

Bunun gibi nedenlerden dolayı önceden çok büyük araştırma projeleri yapılmasını isteyen takımlar örnek olarak Çin ‘i verdiler. İstatistiklere göre su an en büyük yatırım yapılması beklenen uluslararası market olan Çin de ne yazık ki futbola ilgi yok denecek kadar az. Buna rağmen NFL seneye sezon öncesi maçlarından birini Cin de yapmayı planlıyor.
NFL su anda 235 ülkede yayın yapıyor. (Buna her hafta bir maç yayınlanan Türkiye de dâhil) Ülkelerin ne kadar yatırıma değer olduğunun araştırılması yanında diğer bir projede yabancı ülkelerden oyuncu transferi yapmak. Oyuncular nedeni ile o ülkenin NFL i takip edileceği öngörülüyor. Örnek olarak Çinli NBA oyuncusu Yao Ming nedeni ile Çin de NBA takip edilmesi veriliyor. Eminim Türkiye de bir araştırma yapılsa (belki de çoktan yapılmıştır) Hidayet ve Mehmet den sonra NBA izlenme oranı ya da NBA takip oranı arttığı fark edilecektir.
Umarım beysbol ve basketbol da oyuncuların takımdan daha öne çıktığını, oysaki Amerikan Futbolunda bireysel olarak oyuncuların kabiliyetlerinden daha çok takımın başarısı olduğu gibi detayları göz önüne alırlar.

NFL in yurtdışı projesine göre, her yıl iki takimin kendi saha maçlarından birini yurtdışında yapması öneriliyor. Tabi ki böyle bir projede sezonun programı oldukça değişecek. Yurt dışına çıkan takımlar en az iki hafta bye geçmek isteyecekler. Takim sahiplerinin kafasında oldukça soru olmasına rağmen projeye oldukça açık bakıyorlar. Oyuncuların çoğu ne yazık ki patronları kadar sıcak değiller. Kendi sahalarında maçı tabi ki tercih ediyorlar.

Türkiye de Amerikan Futbolu son yıllarda oldukça atağa geçti. NFL in yeni projeleri ile belki önümüzdeki yıllarda hayallerimiz gerçekleşir. Ama su kesin çok çalışmamız lazım çookk..

Giants’in yaramaz çocuğu “Shockey”
1980 Oklahoma doğumlu olan Jeremy Charles Shockey, tight end olarak New York Giants da oynuyor. Miami Universitesinden sonra 2002 yılında Giants ailesine katildi. İlk senesinde Pepsi Yılın Çaylağı Ödülünü aldı. Performansı ile çok iyi bir NFL oyuncusu olduğunu kanıtlayan Shockey, kısa surede adından bahsettirmeyi basardı.

Shockey sporcu kişiliğinin yanında basında yaptığı ilginç açıklamalarla kısa surede meşhur olmayı başaran oyunculardan biri. 2002 yılında Sports Illustrated dergisine verdiği röportajda seks fantezilerini anlatması ve Dallas Cowboys head coach u Bill Parcells e “homo” demesiyle gündeme geldi. Aslında medya gundemine oturması daha öncelere dayanıyor.. Lisede oynarken karşı takımın oyuncusunu kuvvetli bir dirsek darbesi ile komaya sokmuş ve adını duyurmayı başarmış.

2006 sezonunun ilk maçından önce yaptığı basın toplantısında touchdown lardan birini 11 Eylul mağdurlarına adadığını bildirdi. Açıkçası ne alakası olduğunu hala anlamış değilim ama Shockey söz verdiği touchdown u Indianapolis karşısında aldı ve topu götürüp saha kenarında duran askerlere verdi. Kolundaki dövmelerden de anlaşılacağı gibi (Amerikan bayrağı ve şahin) Shockey koyu bir vatansever. Ayrıca saha içerisinde kendi takim arkadaşları dâhil, diğer takım oyuncuları ve hatta hakemlerle yaptığı münakaşalar için “Saha içinde kavga ettiğim zaman daha iyi oynuyorum” gibi bir açıklaması var.

Üçüncü hafta oynanan Seattle- New York maçından sonra head coach Tom Coughlin e ateş püskürdü. Neredeyse üç gün boyunca gazetelerin başlıklarında Shockey in coach için söylediği sözler yer aldı.

Sonuç;Shockey Giants ile olan sözleşmesini 2005 yılında yeni bir 5 yıllık sözleşme ile uzattırdı.
Ve NFL in en çok para alan tight end unvanına oturdu.Elimizde kaldı 4 yıl. Şahsi olarak kendisi favori oyuncularım arasında yer alır. Takımın diğer oyuncuları her fırsatta Shockey nin disiplin altına girmesinin oldukça zor olduğunu, ama yine de her şeye değecek şekilde iyi bir oyuncu olduğunu ve onunla aynı takımda olmaktan zevk aldıklarını belirtiyorlar.
Önümüzdeki haftalarda Shockey den bol skorlu maçlar diliyoruz.
Go Giants….
İyi haftalar…